surowa biała kapusta
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Biała kapusta, czyli lecznicze warzywo

Biała kapusta to tanie, regionalne warzywo, które powinniśmy jadać przez cały rok, zaś najwięcej w sezonie. Biała kapusta obfituje w składniki odżywcze, jednocześnie będąc idealnym składnikiem menu osób, którym zależy na szczupłej sylwetce.

Biała kapusta to tanie, regionalne warzywo, które powinniśmy jadać przez cały rok, zaś najwięcej w sezonie. Biała kapusta obfituje w składniki odżywcze, jednocześnie będąc idealnym składnikiem menu osób, którym zależy na szczupłej sylwetce.

Biała kapusta – walory zdrowotne i smakowe

Biała kapusta (kapusta głowiasta) to lek na różnorodne dolegliwości – kaca, bóle stawów, guzki, obrzęki, niedobór żelaza. Zawiera kompleks witamin: C, B, A, E, K i minerałów: wapnia, magnezu, siarki, potasu. Pozwala zwiększyć odporność, korzystnie wpływa na wygląd paznokci, włosów, skóry. Kapustę najlepiej jeść surową, ponieważ podczas obróbki cieplnej traci część swoich zdrowotnych właściwości. Najbardziej wartościową częścią kapusty jest głąb. Kapusta bardzo dobrze smakuje jako surówka w połączeniu z jabłkiem. Sok ze świeżej kapusty oczyszcza organizm, jest nieoceniony dla osób, które mają problemy trawienne. Wśród Polaków dużą popularnością cieszy się surówka colesław – jej bazą jest surowa, szatkowana biała kapusta, zwykle w połączeniu z marchwią, jabłkiem i majonezem. Jeśli gotujemy lub dusimy kapustę, warto pozostawić garnek odkryty, aby gorzkie olejki eteryczne mogły wydostać się na zewnątrz.

Biała kapusta jest ciężkostrawna i tuczy – mit

W 100 gramach białej kapusty jest zaledwie 40 kalorii. To tuczące dodatki – przede wszystkim tłuszcz zwierzęcy, sprawiają, że warzywo uchodzi za tuczące i ciężkostrawne. Tradycyjny bigos (z boczkiem i kiełbasą) może mieć nawet 150 kalorii w 100 gramach, ale już kapusta z samymi grzybami – około 45 kcal/100 gramów. W surówce colesław zamiast majonezu można użyć jogurtu greckiego (majonez – 663 kcal/100 gramów, jogurt grecki – 117 kcal/100 gramów).

 

Z białej kapusty robi się okłady na bolące stawy i miejsca, w których rozwija się stan zapalny, np. kolano, piersi.


Kapuśniak w głębokim talerzu
©robert6666/Fotolia.com
Styl życia
Dwa przepisy na postny kapuśniak – z grzybami lub pomidorami
Kapuśniak może być przygotowywany z mięsem lub wyłącznie z warzyw. Jest bardzo zdrowy, szczególnie w wersji postnej, ponieważ ma mało kalorii oraz zawiera wiele witamin, w tym tyle witaminy C, co w cytrynie (30 mg na 100 g). Kapuśniak często serwowany jest jako jedno z dań wigilijnych.

Kapuśniak może być przygotowywany z mięsem lub wyłącznie z warzyw. Jest bardzo zdrowy, szczególnie w wersji postnej, ponieważ ma mało kalorii oraz zawiera wiele witamin, w tym tyle witaminy C, co w cytrynie (30 mg na 100 g). Kapuśniak często serwowany jest jako jedno z dań wigilijnych.   Kapuśniak to zupa na bazie poszatkowanej kapusty głowiastej, która może być świeża lub kiszona , przygotowywana na wywarze warzywnym lub mięsnym. Jest daniem typowo polskim , w kuchni góralskiej znana jako kwaśnica (wyłącznie przyrządzana z kiszonej kapusty). Tradycyjny kapuśniak z grzybami Przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i przypraw. Idealnie nadaje się na wigilijny stół.   Potrzebujesz: sitka, dużego garnka   Składniki na 4 porcje: 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, 2 garście grzybów suszonych, 1,5 l bulionu warzywnego , 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 8 ziarenek czarnego pieprzu, sól (do smaku), pieprz mielony (do smaku)   Czas przygotowania: 60 minut (dodatkowo 4 godziny oczekiwania na grzyby)   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Grzyby zalej wodą i odstaw do namoknięcia na cztery godziny. Namoknięte grzyby odcedź na sitku (zachowaj wywar) i posiekaj na paseczki. Kapustę przełóż do dużego garnka, zalej bulionem warzywnym i wodą z grzybów. Dodaj ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe . Doprowadź całość do wrzenia. Gdy kapusta się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok. 20 minut. Na patelni zeszklij posiekaną cebulkę. Grzyby wraz z cebulą wrzuć do garnka z kapustą . Gotuj przez około pół godziny, mieszając od...

©yuliiaholovchenko/Fotolia
Styl życia
3 szybkie dania z czerwonej kapusty: zasmażana na boczku, na ciepło z rodzynkami oraz surówka z jabłkiem i cebulą
Modra kapusta dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i surowa. Warzywo zasmażane z boczkiem pasuje do klusek, natomiast surówka sprawdzi się w przypadku mięs. Czerwona kapusta na ciepło z rodzynkami może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do pieczywa.

Modra kapusta dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i surowa. Warzywo zasmażane z boczkiem pasuje do klusek, natomiast surówka sprawdzi się w przypadku mięs. Czerwona kapusta na ciepło z rodzynkami może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do pieczywa.   Kapusta modra, zwana również czerwoną, ma szczególne miejsce w kuchni śląskiej i wielkopolskiej. Warzywo zawiera witaminy C, E, K i z grupy B oraz sód, potas, magnez, żelazo i wapń. Jak przyrządzić zasmażoną na boczku modrą kapustę? Kapustę modrą zasmażaną na boczku możesz zjeść do obiadu. Świetnie smakuje w połączeniu z kluskami śląskimi , pyzami i kopytkami.   Składniki (na 4 porcje): pół główki kapusty modrej, pół szklanki wody, 100 gramów boczku pokrojonego w kostkę , 1 cebula, 1 łyżka mąki, 2 łyżki octu winnego , po szczypcie soli, pieprzu i cukru.   Czas przygotowania: 45 minut   Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka i duś przez 15 minut na małym ogniu, podlewając wodą. Na patelni podsmaż boczek oraz cebulę, dodaj mąkę , a następnie przełóż całość do kapusty. Kapustę wymieszaj, wlej ocet, dopraw przyprawami i gotuj przez kolejnych 20 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.   Dobra rada: Boczek możesz zastąpić smalcem lub masłem klarowanym. Czerwona kapusta gotowana z rodzynkami, czyli pyszna przekąska Gotowana kapusta z rodzynkami to danie kuchni wielkopolskiej . Potrawa świetnie się sprawdzi z pieczywem lub jako samodzielne danie.   Składniki (na 4 porcje): pół główki czerwonej kapusty, pół szklanki wody, 4 łyżki rodzynek , łyżka masła, pół...

czerwona kapusta - przekrój
©Malyshchyts Viktar/Fotolia
Styl życia
Walory zdrowotne i smakowe czerwonej kapusty
W czerwonej kapuście znajdziemy szereg witamin: B, C, A, E, a także kwas foliowy i flawonoidy. Swój charakterystyczny kolor czerwona kapusta zawdzięcza składnikom, których nie ma pokrewna odmiana – kapusta biała. Antocyjany – naturalne barwniki są przeciwutleniaczami – substancjami, które chronią m.in. przed nowotworami. Kapusta czerwona ma więcej witamin niż jej biała odpowiedniczka, przede wszystkim witamin z grupy B oraz witaminy C.

W czerwonej kapuście znajdziemy szereg witamin: B, C, A, E, a także kwas foliowy i flawonoidy. Swój charakterystyczny kolor czerwona kapusta zawdzięcza składnikom, których nie ma pokrewna odmiana – kapusta biała. Antocyjany – naturalne barwniki są przeciwutleniaczami – substancjami, które chronią m.in. przed nowotworami. Kapusta czerwona ma więcej witamin niż jej biała odpowiedniczka, przede wszystkim witamin z grupy B oraz witaminy C. Czerwona kapusta – walory zdrowotne Antocyjany , obecne w czerwonej kapuście, oprócz właściwości antynowotworowych, wykazują działanie antyalergiczne i uszczelniające naczynia krwionośne. Czerwona kapusta usprawnia działanie układu pokarmowego, pomaga pozbyć się wody z organizmu . Kapusta to warzywo bogate w wartości odżywcze, a przy tym niskokaloryczne – w 100 gramach znajduje się tylko 40 kalorii. Czerwona kapusta – walory smakowe Czerwoną kapustę, nazywaną czasami również kapustą modrą, można jeść surową, ugotowaną, duszoną lub kiszoną. Świetnie komponuje się jako dodatek do mięs, zwłaszcza drobiu i dziczyzny . Wegetarianie docenią walory smakowe czerwonej kapusty połączonej z kluskami śląskimi, parowańcami, inaczej buchtami, pampuchami (plackami drożdżowymi na parze) czy po prostu ziemniakami z kotletem sojowym lub kotletem z cukinii. Czerwoną kapustę można również spożywać w formie soku – żeby odczuć dobroczynne działanie, należy go pić systematycznie (przez minimum dwa tygodnie), raz dziennie. Aby zintensyfikować doznania smakowe, można do kapusty dodać korzeń selera, świeży imbir oraz jabłko.   Czerwona kapusta jest mniej popularna niż kapusta biała, ale nie mniej zdrowa, dlatego warto ją włączyć do codziennego menu.   Masz ochotę na chrupiący dodatek do obiadu? Proponujemy 3 najlepsze przepisy na kapustę czerwoną . Soki wyciskane z warzyw są bardzo zdrowe, dlatego...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner