Pokrojone mandarynki
©Jag_cz/Fotolia
Styl życia

Mandarynka: niskokaloryczne i niskoglikemiczne źródło witaminy C

Mandarynki – witaminy i wartości odżywcze jakie kryją w sobie te niepozorne owoce czyni z nich cenny składnik każdej zdrowej diety. Oprócz tego są niskokaloryczne, maja niski indeks glikemiczny a zjedzenie dwóch mandarynek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Mandarynki – witaminy i wartości odżywcze jakie kryją w sobie te niepozorne owoce czyni z nich cenny składnik każdej zdrowej diety. Oprócz tego są niskokaloryczne, maja niski indeks glikemiczny a zjedzenie dwóch mandarynek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Mandarynki pochodzą z Chin, gdzie są uznawane za symbol obfitości i szczęścia. Do Europy trafiły dopiero w XIX wieku ponieważ Chińczycy zawsze pieczołowicie chronili receptury oraz sposoby upraw. Rosną na wiecznie zielonych krzewach lub niskich drzewach. Obecnie uprawiane są niemal na całym świecie. Największe plantacje mandarynek znajdują się w Chinach, Indiach, Japonii, Malezji, USA oraz krajach śródziemnomorskich.

Mandarynki – odmiany

Istnieje wiele odmian mandarynek, które różnią się smakiem, zapachem a nawet kształtem. Do najpopularniejszych należą:

  • Tangerynka – jest pokryta luźno cienką skórką, dzięki czemu łatwo da się ją obrać. Zawiera sporo pestek i ma czerwony miąższ. W smaku jest lekko cierpka.
  • Klementynka – to połączenie gorzkiej pomarańczy z mandarynką. Jest jedną z najpopularniejszych odmian na świecie. Zawiera mało pestek.
  • Tangela – to krzyżówka mandarynki z grapefruitem. Jest bardzo soczysta i słodka z delikatną gorzka nutą.
  • Satsuma – w ogóle nie posiada pestek. Występuje w ponad 100 odmianach różniących się od siebie czasem dojrzewania, kształtem oraz aromatem. Jest uprawiana w chłodniejszym klimacie niż tropikalny.

Wartości odżywcze mandarynki

Mandarynki są niskokaloryczne, jeden średniej wielkości owoc ważący około 60 g dostarcza nam jedynie 34 kalorie. Dzięki temu są idealne na słodką przekąskę między posiłkami. Średnia zawartość węglowodanów sprawia, że indeks glikemiczny tych owoców jest stosunkowo niski i wynosi 30, dlatego są bezpieczne dla diabetyków.

Mandarynki zawierają dużo witaminy C. Ponadto znajdziemy w nich również prowitaminę A, witaminy z grupy B. Dzięki takiemu zestawowi witaminowemu mandarynki korzystnie wpływają na stan skóry, wzrok oraz układ nerwowy i kostny.

Zawierają również kwas foliowy, potas, magnez, wapń i mangan. Mandarynki są zasadotwórcze, przez co są szczególnie pomocne w odkwaszaniu organizmu u osób cierpiących na schorzenia układu moczowego. Zawarte w mandarynkach kwasy: cytrynowy i jabłkowy wspomagają organizm w procesie usuwania toksyn i poprawiają trawienie. Cenne składniki odżywcze znajdują się również w skórce mandarynek. Obecny w niej związek - Salvestrol Q40 wykazuje właściwości toksyczne dla nowotworów. Natomiast liście mandarynki zawierające duże ilości olejków eterycznych, dlatego szeroko wykorzystywane są w przemyśle perfumeryjnym i spożywczym jako środek aromatyzujący.  


Fakty na temat leczenia witaminą C: Lewoskrętna witamina C - czy to mit?

Witaminy na zmęczenie po treningu: Produkty zawierające witaminy antyoksydacyjne

Problemy z układem moczowym przez nadmiar witaminy C

Różne rodzaje śliwek w koszyku
© Nitr/Fotolia.com
Styl życia
Lecznicze i odżywcze właściwości śliwek
Śliwki występują na całym świecie w ponad 6 tys. odmian. Najpopularniejsze u nas są węgierki, mirabelki oraz renklody. Zawarte w śliwkach składniki odżywcze (witaminy A, B6, C, E, K, magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo) czynią z nich szczególnie zdrową przekąskę oraz składnik wielu dań i deserów. Ponadto wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli walczą z odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia wolnymi rodnikami.

Śliwki występują na całym świecie w ponad 6 tys. odmian. Najpopularniejsze u nas są węgierki, mirabelki oraz renklody. Zawarte w śliwkach składniki odżywcze (witaminy A, B6, C, E, K, magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo) czynią z nich szczególnie zdrową przekąskę oraz składnik wielu dań i deserów. Ponadto wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli walczą z odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia wolnymi rodnikami. Śliwki – kalorie i składniki odżywcze w 100 g Śliwki są niskokaloryczne – 100 g (jedna węgierka waży średnio 50 g) zawiera 45 kcal, ponadto mają niski indeks glikemiczny . Znajdziemy w nich również białko: 0,6 g, tłuszcz: 0,2 g, węglowodany: 11,7 g oraz błonnik: 1,6 g Warto wspomnieć, że suszone śliwki mają kilkakrotnie więcej witaminy A niż świeże , ale są też bardziej kaloryczne. 100 g (jedna suszona śliwka waży około 7 g) suszonych śliwek, to 267 kcal, 3,5 g białka, 1,2 g tłuszczu, 68,9 g węglowodanów oraz 9,4 g błonnika . Ponadto warto pamiętać, że suszenie owoców zwiększa ich wartości odżywcze przede wszystkim pod względem zawartości witamin i minerałów. Na rynku dostępne są zazwyczaj owoce siarkowane – nie suszone naturalnie – warto kupować te, które w składzie nie zawierają dwutlenku siarki. Śliwki – właściwości lecznicze Zawarta w śliwkach witamina K wpływa korzystnie na układ krwionośny oraz na cerę – razem z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne. Szczególnie ciemne odmiany śliwek to bardzo silne antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze chroniące komórki ciała przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Zawarte w śliwkach pektyny hamują wchłanianie cukrów z pożywienia oraz regulują poziom cholesterolu we krwi. Suszone śliwki ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika usprawniają pracę układu pokarmowego i usuwają resztki pokarmów ze ścian jelita grubego.   Śliwki...

Żółta fasolka szparagowa
© mariusz_g/Fotolia.com
Styl życia
Smaczna i zdrowa – fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa wartości odżywcze zawdzięcza bogactwu składników, takich jak: błonnik, krzem, żelazo, magnez, witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu przez niektórych zaliczana jest do najzdrowszych warzyw świata. Ponadto zawiera bardzo mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny. Jej delikatny smak sprawia, że może być wykorzystywana w wielu potrawach.

Fasolka szparagowa wartości odżywcze zawdzięcza bogactwu składników, takich jak: błonnik, krzem, żelazo, magnez, witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu przez niektórych zaliczana jest do najzdrowszych warzyw świata. Ponadto zawiera bardzo mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny. Jej delikatny smak sprawia, że może być wykorzystywana w wielu potrawach. Fasolka szparagowa: wartości odżywcze 100 g fasolki szparagowej ma około 30 kcal, zawiera ponad 2 g białka, około 8 g węglowodanów, prawie 4 g błonnika pokarmowego i zaledwie 0,2 g tłuszczu. Indeks glikemiczny takiej porcji ugotowanej fasolki jest równy 15. Fasolka szparagowa: witaminy Fasolka szparagowa zawiera: witaminy z grupy B, które wpływają pozytywnie na ogólne samopoczucie, niwelują destrukcyjne działanie stresu, poprawiają pamięć i koncentrację, witaminę A, dzięki której procesy rewitalizujące w skórze przebiegają w sposób prawidłowy oraz narząd wzroku funkcjonuje sprawnie, witaminę C, jest to witamina o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym , co oznacza, że chroni organizm przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników, które m.in. są odpowiedzialne za procesy starzenia, witaminę K, która odgrywa fundamentalną rolę w procesach krwiotwórczych. Fasolka szparagowa: właściwości Jedzenie fasolki szparagowej to przede wszystkim świetny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jest warzywem niskokalorycznym przy niskim indeksie glikemicznym , dzięki czemu nie powoduje wyrzutu insuliny do krwi i wzrostu apetytu. Ponadto powinna być włączana do wszelkiego rodzaju diet eliminacyjnych ponieważ jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, przy tym lekkostrawnym i smacznym . Ponadto fasolka szparagowa usprawnia pracę układu pokarmowego (przede wszystkim dzięki zawartości błonnika pokarmowego), zmniejsza wchłanianie tłuszczu z innych pokarmów dzięki czemu...

Mąka gryczana
© al62/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowa mąka z gryki – zastosowanie i właściwości odżywcze
Mąka gryczana jest otrzymywana poprzez zmielenie nasion gryki. Można ją przygotować samemu blendując nieprażoną kaszę gryczaną. Dodanie mąki gryczanej np. do wypieku chleba zwiększy jego wartości odżywcze, przedłuży trwałość, obniży indeks glikemiczny oraz wzbogaci smak.

Mąka gryczana jest otrzymywana poprzez zmielenie nasion gryki. Można ją przygotować samemu blendując nieprażoną kaszę gryczaną. Dodanie mąki gryczanej np. do wypieku chleba zwiększy jego wartości odżywcze, przedłuży trwałość, obniży indeks glikemiczny oraz wzbogaci smak. Mąka gryczana – właściwości gryki Gryka nie zawiera glutenu , za to posiada dobrze zbilansowane pod względem składu aminokwasowego białka, które wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Produkty zawierające mąkę gryczaną poprawiają pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają poziom cukru we krwi. Zawartość fenoli czyni z gryki roślinę prozdrowotną. Substancje te wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz pozytywnie wpływają na układ krążenia wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i obniżając ciśnienie tętnicze. Ponadto gryka zawiera magnez, błonnik, potas, sód, miedź, wapń i selen oraz witaminy z grupy B. Mąka gryczana – zastosowanie Mąka gryczana używana jest do produkcji makaronów, naleśników , ciast oraz blinów. Często mieszana jest z mąką pszenną ponieważ sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko ją są bardzo kruche i się rozpadają. Dodanie mąki gryczanej do chleba czy ciast spowoduje wzmocnienie smaku.   Dzięki temu, że mąka gryczana nie zawiera glutenu, a posiada wiele cennych składników odżywczych, jest szczególnie polecana osobom chorym na celiakię , stosującym dietę bezglutenową, jak również osobom starszym i w czasie rekonwalescencji. Co przygotować z kaszy gryczanej? Zobacz, jak jeść kaszę gryczaną i jakie ma właściwości odżywcze . Kasze mają dużo właściwości odżywczych. A jaki indeks glikemiczny ma kasza gryczana ? Nie szukaj pomysłu na obiad. Sprawdź nasze przepisy na ...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner