składniki odżywcze

Żelazo w diecie
odchudzanie
dieta
składniki odżywcze

Jak suplementować żelazo? Dieta bogata w żelazo

Jak suplementować żelazo? Dieta bogata w żelazo
Aneta Zygmuntowicz
Objawy i leczenie półpaśca
składniki odżywcze
Choroby

Hipernatremia (nadmiar sodu) – przyczyny, charakterystyczne objawy, leczenie, skutki

Hipernatremia (nadmiar sodu) – przyczyny, charakterystyczne objawy, leczenie, skutki
Aneta Zygmuntowicz
Grzyby o właściwościach leczniczych
zdrowie
zdrowe odżywianie
zdrowe produkty

Czym jest mykoterapia? Grzyby o właściwościach leczniczych

Grzyby niesłusznie uznawane są często za produkty o nikłych wartościach odżywczych. W rzeczywistości zawierają jednak szereg witamin, minerałów, antyoksydantów, a nawet związków o działaniu przeciwnowotworowym.
Katarzyna Goliat
Czy warto jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów
odchudzanie
zdrowe odżywianie
zdrowe produkty

Jakie właściwości odżywcze mają grzyby? Witaminy i mikroelementy w grzybach

Zdania co do tego, czy grzyby są wartościowym produktem, który warto uwzględniać w codziennej diecie, są podzielone. Niektórzy są przekonani, że poza smakiem grzyby nie mają w sobie absolutnie nic. Inni twierdzą, że są skarbnicą witamin i mikroelementów. Warto przekonać się, jak jest naprawdę.
Katarzyna Goliat
5 powodów, dla których warto włączyć grzyby do diety
odchudzanie
zdrowe odżywianie
zdrowe produkty

5 zalet jedzenia grzybów. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Czy wiesz, że grzyby poprawiają odporność, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała i mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi? Sprawdź, dlaczego warto jeść grzyby.
Magdalena Kołacka
Kobieta po treningu je drugie śniadanie.
odchudzanie
zdrowe odżywianie
składniki odżywcze

Z czego powinno składać się drugie śniadanie sportowca?

W profesjonalnym sporcie zbilansowana dieta stanowi tak samo ważną kwestię, jak sam trening. W przypadku sportowców na poziomie amatorskim kwestie dietetyczne są często bagatelizowane. To duży błąd, który może niekorzystnie wpływać na osiągane wyniki, a nawet prowadzić do problemów ze zdrowiem. Podpowiadamy, jak powinno wyglądać wartościowe drugie śniadanie sportowców.
Marcin Michalewski
Maca root powder rozsypany na stole.
napoje
składniki odżywcze
kuchnia

Korzeń maca – co to jest? Wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni korzenia maca

Maca (Lepidium meyenii, Lepidium peruvianum, znana także jako Pieprzyca peruwiańska) to roślina korzeniowa pochodząca z Peru. Mieszkańcy Andów wykorzystują przygotowany z niej proszek do przyrządzania energetycznego napoju o nazwie „maca-chicha”.
Joanna Jędrzejczyk
dwie łyżki drewniane z chlorella w proszku i w tabletkach
suplementy diety
zdrowe produkty
składniki odżywcze

Chlorella - alga o niezwykłych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Wskazania do stosowania, wartość odżywcza i działanie chlorelli

Chlorella jest algą o głęboko zielonej barwie porastającą słodkowodne zbiorniki. Jej najcenniejszym składnikiem jest chlorofil. Chlorella działa przeciwbakteryjnie, immunostymulująco oraz antynowotworowo.
Natalia Szubiela
Bretarianizm
odchudzanie
dieta
zdrowe diety

Bretarianizm - odżywianie praną lub słońcem

Bretarianizm stanowi filozofię, zakładającą życie bez dostarczania pokarmu w postaci fizycznej i wody. Bretarianie czerpią energię ze światła lub tzw. prany, zwanej też Źródłem. Do przejścia na ten styl życia potrzebna jest głęboka przemiana świadomości.
Agnieszka Wadowska
owoce morza na stoisku
jedzenie
składniki odżywcze
przystawki

Wszystko, co trzeba wiedzieć o owocach morza: rodzaje, dostępność, ceny, wartości odżywcze, przechowywanie, przyrządzanie

Niektóre rodzaje owoców morza, takie jak krewetki, można kupić w każdym supermarkecie, natomiast innych, np. ostryg, trzeba szukać u zaufanych dostawców. Świeże powinny być przechowywane w temperaturze 0–5°C, ponieważ bardzo szybko się psują.
Aleksandra Gajowiak
Masło pokrojone na kawałki podane jest na stole.
jedzenie
składniki odżywcze
kuchnia

Masło a miks tłuszczowy. Czym się różnią i na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Miks tłuszczowy to wzbogacony o utwardzone oleje roślinne tłuszcz mleczny, który służy do smarowania pieczywa i ma zastępować masło. Jest tańszy w produkcji i nie jest tak wartościowy jak prawdziwe masło. Podczas zakupów łatwo dostrzeżemy różnicę, wystarczy, że przeczytamy etykietę oraz zwrócimy uwagę na kolor i twardość kostki leżącej w sklepowej lodówce.
Anna Bartoś
Kucharz smaży danie na oliwie z olwiek.
zdrowe produkty
składniki odżywcze
kuchnia

Masło klarowane, olej kokosowy i rzepakowy. Na czym smażyć, grillować i piec potrawy

Masło klarowane, olej kokosowy i olej rzepakowy to jedne z najczęściej wybieranych tłuszczów do smażenia, każdy z nich nadaje się jednak do przygotowania innych potraw. W trakcie smażenia najlepiej sprawdzą się te tłuszcze, które mają wysoką temperaturę palenia i zawierają niewiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tym właściwościom potrawy nie będą mieć posmaku spalenizny i będą mniej szkodliwe dla naszego organizmu.
Anna Bartoś
Pistacje leżą rozsypane na stole.
przepisy
składniki odżywcze

Pistacje - składniki odżywcze, zastosowanie w kuchni, przepis na pistacjową pastę do pieczywa

Pistacje są nasionami drzewa pistacjowego, które uprawiane jest nie tylko ze względu na orzechy, ale też z powodu walorów dekoracyjnych. Pistacje wykazują właściwości obniżające poziom cukru we krwi i mają niski indeks glikemiczny, dlatego są szczególnie polecane diabetykom. Smak pistacji jest delikatnie słony, dzięki czemu są uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Pistacje nazywane są zielonymi migdałami, zielonymi orzechami i orzechami szczęścia.
Joanna Jędrzejczyk
Orzechy włoskie właściwości
odchudzanie
zdrowe produkty
składniki odżywcze

Orzechy włoskie – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Orzech włoski (łac. Juglans regia) jest popularnym drzewem rosnącym na terenie całej Polski. Jego owoce są nie tylko smaczne, ale również bogate w cenne dla ludzkiego organizmu związki. Są to przede wszystkim antyoksydanty, których orzech włoski posiada najwięcej wśród wszystkich orzechów.
Joanna Jędrzejczyk
Młoda trawa jęczmienna i proszek z niej zrobiony leżą na stole.
odchudzanie
suplementy diety
składniki odżywcze

Młody jęczmień zielony – jak działa na odchudzanie?

Zielony jęczmień stosuje się jako środek wspomagający odchudzanie. Preparat zawiera w sobie aminokwasy a także chlorofil, czyli substancję, która przyspiesza przemianę materii. Rodzaje jęczmienia to wysuszony sok albo wysuszone i zmielone liście trawy jęczmiennej, z których tworzy się proszek do sporządzania napojów, kapsułki albo tabletki.
Magdalena Bytys
Masło migdałowe
zdrowe produkty
składniki odżywcze
kuchnia

Masło migdałowe – jakie posiada właściwości prozdrowotne? Zastosowanie i przepis na domowe masło z migdałów

Masło migdałowe w prosty sposób przygotuje się samodzielnie w domu, wykorzystując blender. Domowe masło jest produktem całkowicie naturalnym, a tym samym o najwyższych właściwościach prozdrowotnych. Związki w nim obecne opóźniają proces starzenia się skóry, chronią przed zawałem serca i nowotworami, a także poprawiają pamięć i koncentrację.
Natalia Szubiela
Bakłażan - właściowości
odchudzanie
warzywa
składniki odżywcze

Bakłażan – źródło cennych witamin i minerałów. Zastosowanie w kuchni – pomysły na zimowe przetwory

Bakłażan, inaczej oberżyna, posiada wysoką wartość odżywczą. Dostarcza m.in. związków o działaniu przeciwutleniającym, które chronią przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Z bakłażana przygotowuje się smaczne i wartościowe przetwory na zimę, np. marynowane bakłażany.
Natalia Szubiela
miska quinoi
składniki odżywcze
kuchnia

Zdrowe potrawy z komosą ryżową na śniadania, obiady i przekąski

Quinoa (komosa ryżowa) jest bogata w pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz liczne witaminy i minerały, takie jak magnez, wapń czy fosfor. Regularne jedzenie jej zmniejsza ryzyko nowotworów i miażdżycy. Z komosy ryżowej można przygotować m.in. pyszne śniadania z dodatkiem kokosa, sałatki z dodatkiem cydru czy placki z batatami.
Tomasz Delmaczyński
wątróbka z jabłkami i warzywami
składniki odżywcze
Dom

Wątróbka drobiowa z jabłkiem, duszoną cebulą i majerankiem – przepis

Wątróbka z jabłkiem i cebulą to pomysł na smaczny obiad dla każdego miłośnika zwierzęcych podrobów. Mięso kroi się na mniejsze kawałki i smaży z dodatkiem zeszklonej cebuli i posiekanych w plastry jabłek. Danie doskonale smakuje z opiekanymi ziemniakami i świeżym majerankiem.
Magdalena Bytys
pierogi z dynią na tle dyni
składniki odżywcze
kuchnia

Przepis na pierogi z dynią pieczoną, białym serem, imbirem i cynamonem

Domowe pierogi z farszem dyniowym to propozycja na jesienny obiad. Dynię należy upiec w piekarniku z przyprawami. Po ostygnięciu farsz wykonuje się z miąższu dyniowego, białego sera oraz aromatycznych przypraw. Danie wyśmienicie smakuje z posiekaną cebulą zeszkloną na oliwie z oliwek.
Magdalena Bytys
Młoda kobieta stoi z kilkoma książkami w rękach.
odchudzanie
zdrowe odżywianie
zdrowe diety

Jak poprawić pamięć i koncentrację za pomocą żywienia? Dieta na poprawę szarych komórek

Dieta na koncentrację powinna być bogata w przeciwutleniacze zawarte w warzywach strączkowych, czerwonej papryce lub rumianku. Poprawa przepływu krwi w mózgu usprawnia pamięć. Aby polepszyć pracę neuroprzekaźników, warto jeść m.in. pełnowartościowe pieczywo, fasolę i ziemniaki.
Tomasz Delmaczyński
owoce morza w pomidorami na stole
odchudzanie
zdrowe diety
składniki odżywcze

Jak jeść owoce morza: homary, krewetki, ostrygi, mule, kalmary i ośmiornice

Owoce morza, nazywane również frutti di mare, są wykwintnymi produktami, które nie należą do tradycyjnych składników kuchni polskiej. Ze względu na swoją wysoką cenę oraz problematyczny sposób przygotowania, niezbyt często pojawiają się na stołach polskich rodzin. Jednakże coraz częściej można się z nimi zetknąć na różnych wytwornych przyjęciach. Wówczas warto znać sztukę jedzenia owoców morza i wiedzieć, jak je spożywać.
Ewa Zwolak
chleb razowy i pomidory
odchudzanie
dieta
jedzenie

Dieta rozdzielna, czyli niełączenie białek i węglowodanów. Zasady diety rozdzielnej, grupy produktów żywnościowych

Dieta rozdzielna zakłada podział produktów żywnościowych na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe oraz neutralne. Zasadą jest zachowanie 4-godzinnego odstępu między posiłkiem zawierającym białka a węglowodanowym. Stosowanie diety wspomaga proces odchudzania i detoksykację organizmu.
Natalia Szubiela
Herbata z hibiskusa
odchudzanie
składniki odżywcze
witaminy

Herbata z hibiskusa – odmładzający napój o licznych właściwościach prozdrowotnych. Jak zaparzyć herbatę z hibiskusa

Herbata z hibiskusa powinna być systematycznie pita przez osoby odchudzające się, gdyż przyspiesza trawienie i przemianę materii. Wykazuje właściwości detoksykacyjne i moczopędne. Zalecana jest również osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Natalia Szubiela
Oleje nasycone i nienasycone przelane do butelek.
zdrowe produkty
składniki odżywcze
witaminy

Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone – występowanie i działanie

Przyswajanie kwasów tłuszczowych nasyconych podnosi poziom cholesterolu i zwiększa ryzyko zawału i udaru. Kwasy nienasycone dzielą się na kwasy omega-3 i omega-6. Substancje wpływają na poprawę samopoczucia oraz minimalizują występowanie chorób, np wieńcowych.
Tomasz Delmaczyński
jabłko truskawki i miska z płatkami
przepisy
składniki odżywcze
kuchnia

Wegańskie desery z tofu i truskawek - muffiny sernikowe z truskawkami oraz truskawkowa panna cotta

Przygotowanie wegańskich deserów z tofu jest bardzo proste. Roślinne słodkości są pyszne i lekkostrawne. Najlepiej używać do nich silken tofu, czyli sera z soi o aksamitnej strukturze. Truskawki mogą być świeże, mrożone lub dodane w formie dżemu czy konfitury.
Joanna Jędrzejczyk
Diete odkwaszająca organizm
zdrowe diety
śniadania
składniki odżywcze

Zakwaszenie organizmu – sprawdź przepisy, które pomogą je zwalczyć: bataty, koktajl i jaglanka

Seler naciowy, natka pietruszki, szpinak, jarmuż i sok z cytryny to miks składników na pyszny koktajl odkwaszający. Na śniadanie warto zjeść jaglankę ugotowaną według przepisu diety 5 przemian, a na obiad przygotować pyszne, faszerowane bataty.
Agnieszka Wadowska
Witamina D3
odchudzanie
suplementy diety
zdrowe diety

Źródła witaminy D3: dieta, suplementy oraz promieniowanie słoneczne

Witamina D3 jest niezbędnym elementem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może przyczyniać się do rozwoju wad kręgosłupa u dzieci oraz wielu chorób, w tym, m.in. cukrzycy. Głównym źródłem witaminy D3 jest naturalne promieniowanie słoneczne oraz dieta, bogata w ryby morskie.
Ewa Zwolak
Dieta Dukana
odchudzanie
dieta
składniki odżywcze

Zagrożenia powodowane dietą Dukana – cholesterol, osteoporoza

Dieta Dukana (dieta białkowa) polega na pozbyciu się nadwagi za pomocą przyjmowania wysokoproteinowych pokarmów. Jednak nadmierne przyjmowanie białka prowadzi do chorób, takich jak nadciśnienie, obrzęki i kamienie nerkowe. Ponadto zwiększa się zawartość cholesterolu, kwasów tłuszczowych i soli w organizmie.
Tomasz Delmaczyński
miska orzechów
warzywa
owoce
przepisy

Dieta paleo – jak naprawdę wyglądała dieta ludzi z paleolitu?

Dieta paleo (dieta jaskiniowców) polega na jedzeniu tego, czym żywili się ludzie z epoki paleolitu. Twórcy tej metody twierdzą, że powinno się jeść dużo mięsa, unikać nabiału oraz warzyw strączkowych. Tymczasem okazuje się, że dieta ludzi pierwotnych nie była tak obfita w produkty mięsne.
Tomasz Delmaczyński
Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa