Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sałatka warzywna w salaterce
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia

Owoce, warzywa i zioła o właściwościach moczopędnych – oczyszczają i dostarczają witamin

Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać.

Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać.

Moczopędne owoce: agrest i truskawka

Agrest – owoce agrestu oprócz tego, że zwiększają wydalanie moczu, dostarczają żelaza, witaminy C, witaminy A, B1 i PP. Jedzenie ich wzmacnia odporność, wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Owoce agrestu można jeść na surowo, ale też w postaci konfitur i dżemów.

 

Truskawka – sezon na truskawki jest najlepszym momentem, żeby rozpocząć dietę oczyszczającą lub odchudzającą. W tych czerwonych owocach oprócz witamin (C, B1, B2 i PP), cennych mikro- i makroelementów (przede wszystkim wapnia, żelaza i fosforu) znajdują się też substancje poprawiające przemianę materii: bromelina ułatwiająca trawienie białek i pektyny oczyszczające jelita z zalegających resztek pokarmu. Truskawki najlepiej jeść na surowo lub zamrozić i przyrządzać z nich koktajle. Można także przyrządzić z nich konfiturę.

Moczopędne warzywa: seler i pomidor

Seler – to aromatyczne warzywo zawiera dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, a także fosforu, wapnia, potasu i cynku. Jedzenie selera pomaga w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiega nowotworom i opóźnia proces starzenia się organizmu. Ponadto seler obniża ciśnienie i działa jak afrodyzjak. Właściwości te ma zarówno bulwa selera, jak i jego liście. Najlepszy efekt daje jedzenie świeżego selera, np. w surówkach, oraz picie soku z selera. Można go też ukisić.

 

Pomidory – są one niezwykle ważnym składnikiem diety oczyszczającej, ponieważ zawierają dużo potasu, który łatwo wypłukuje się wraz z moczem. Jedzenie pomidorów pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, zapobiega chorobom układu krążenia, a dzięki zawartości przeciwutleniacza, likopenu, obniża ryzyko nowotworów. Pomidory można jeść na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek oraz kanapek, przystawkę do obiadu. Można też robić z nich przetwory: ketchup, przecier, sos, sałatki marynowane.

Moczopędne zioła: pokrzywa i rumianek

Pokrzywa – picie naparu z pokrzywy pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych substancji, pomaga w leczeniu kamicy nerkowej i dny moczanowej. Surowa pokrzywa zawiera mikro- i makroelementy wzmacniające włosy i paznokcie oraz poprawiające wygląd skóry. Pokrzywę można pić w formie herbaty. Po sparzeniu surowe liście pokrzywy dodaje się też sałatek.

 

Rumianek – ma właściwości rozkurczowe, pomaga na problemy z trawieniem, działa też uspokajająco. Do przygotowania herbatki z rumianku wykorzystuje się koszyczki rośliny (jego kwiaty).  

Truskawki
© weyo/Fotolia.com
Styl życia
Truskawki - bogate źródło witaminy C, dobre na serce i poziom cukru
Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Można je jeść na diecie odchudzającej, wspierają też pracę serca. Usuwają toksyny z organizmu, zawierają duże ilości fosforu i wapnia.

Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Można je jeść na diecie odchudzającej, wspierają też pracę serca. Usuwają toksyny z organizmu, zawierają duże ilości fosforu i wapnia.   Właściwości zdrowotne truskawek Truskawki jedzone na surowo i bez dodatków mają mnóstwo cennych właściwości: Są moczopędne, dlatego pomagają osobom cierpiącym na schorzenia nerek. Regularne oddawanie moczu usuwa toksyny z organizmu. Obniżają poziom tzw. złego cholesterolu oraz zmniejszają wchłanianie tłuszczu. Wpływają na zmniejszenie ciśnienia tętniczego. Truskawki są wykorzystywane w kosmetyce . Mają szereg przydatnych właściwości: od działania przeciwzmarszczkowego i ściągającego, przez bakteriobójcze i odżywcze, aż do rozjaśniania przebarwień skórnych. Minerały i witaminy znajdujące się w truskawkach stosowanych jako maseczka , nawilżą i wygładzą cerę. Mieszanka przygotowana z 10 dekagramów truskawek, 15 gramów jogurtu naturalnego i 2,5 łyżek soku z cytryny rozświetli zmęczoną cerę. Maseczkę należy trzymać na twarzy około 10-15 minut, a potem zmyć ciepłą wodą. Badania naukowców z Warwick w Wielkiej Brytanii  wykazały, że jedzenie truskawek stymuluje białka, które chronią przed chorobami serca i cukrzycą. Jedzenie truskawek zwiększa ilość antyoksydantów we krwi . Spowalniają one proces starzenia się organizmu. Antykosydanty, inaczej przeciwutleniacze, zwalczają też wolne rodniki wywołujące m.in. nowotwory. Pektyny, które zawierają truskawki, pobudzają perystaltykę jelit. Kwasy organiczne zawarte w truskawkach wpływają na przyspieszenie przemiany materii i regulują trawienie. Truskawki wpływają na wydzielanie żółci, a tym samym wspierają pracę woreczka żółciowego oraz wątroby. Jedzenie truskawek odkwasza organizm , mają one silnie alkalizujące właściwości. Truskawki - wartości...

zielone owoce agrestu
©Marek Walica/Fotolia
Styl życia
Ile kalorii i jakie wartości ma agrest?
Agrest może być wykorzystany w kuchni (jako surowy owoc lub dżem czy galaretka), a także w kosmetyce (jako oczyszczająca maseczka). Agrest często mylnie traktowany jest jako owoc kwaśny, mimo, że dojrzałe owoce mają słodki smak. W 100 gramach agrestu są 44 kcal.

Agrest może być wykorzystany w kuchni (jako surowy owoc lub dżem czy galaretka), a także w kosmetyce (jako oczyszczająca maseczka). Agrest często mylnie traktowany jest jako owoc kwaśny, mimo, że dojrzałe owoce mają słodki smak. W 100 gramach agrestu są 44 kcal. W agreście jest wiele witamin Agrest zawiera szereg witamin, które niezbędne są do właściwego funkcjonowania organizmu, m.in.: witaminę C (korzystnie wpływa na układ odpornościowy, niezbędna jest w procesie odchudzania i jest świetnym antyoksydantem), witaminę A (podobnie jak witamina C, witamina A działa jako przeciwutleniacz ), witaminę B1 (wspiera pracę układu nerwowego i krwionośnego), witaminę PP (pomaga również obniżyć niekorzystny poziom złego cholesterolu). Agrest obfituje w mikro- i makroelementy Oprócz tego, że w agreście znaleźć można witaminy, jest on też źródłem potrzebnych dla człowieka pierwiastków, m.in..: miedzi (dzięki niej agrest wpływa na wspomaganie pracy mózgu oraz wspomaga ochronę przed wolnymi rodnikami), potasu (zawartość tego pierwiastka w agreście pomaga regulować gospodarkę wodną w organizmie, ciśnienie krwi i pracę nerek), fosforu (agrest wpływa na kondycję kości i zębów), manganu (kobiety w trakcie zespołu napięcia przedmiesiączkowego mogą wspomóc się agrestem, aby ukoić układ nerwowy), magnezu (jedząc agrest można zadbać również o serce), żelaza (agrest uzupełniając niedobory tego składnika w organizmie pozwolin zapobiegać anemii). Agrest nie tylko do jedzenia, ale też do upiększenia Przemysł kosmetyczny też korzysta z właściwości agrestu i jego dodatek można spotkać w kosmetykach. W sezonie można wykorzystać owoce agrestu do skomponowania maseczki, która poprawi wygląd skóry, będzie miała działanie oczyszczające i wybielające . Szklankę agrestu dokładnie posiekaj, wymieszaj z 2...

Wiosenne bomby witaminowe
© travelbook/Adobe Stock
Styl życia
Wiosenne warzywa i owoce - bogactwo witamin i składników mineralnych. Które warto jeść?
Wiosenne warzywa i owoce dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, m.in.: witamin z grupy B, C, K, potasu, magnezu, fosforu, żelaza. W jadłospisie na wiosnę nie powinno zabraknąć sałaty, rzodkiewki, kalarepy oraz jabłek, gruszek i agrestu.

Wiosenne warzywa i owoce dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, m.in.: witamin z grupy B, C, K, potasu, magnezu, fosforu, żelaza. W jadłospisie na wiosnę nie powinno zabraknąć sałaty, rzodkiewki, kalarepy oraz jabłek, gruszek i agrestu.   Wiosenny jadłospis powinien obfitować w różnorodne warzywa i owoce, które dostarczą organizmowi brakujących witamin i minerałów. Po zakończeniu zimy i wraz z nadejściem wiosny wiele osób odczuwa silne zmęczenie i brak energii. Sposobem na zwalczenie tych nieprzyjemnych objawów jest wzbogacenie diety o wiosenne warzywa i owoce. Wiosenne warzywa - jakie warto jeść? Nowalijki są wczesnymi warzywami wiosennymi, które pojawiają się w sklepach i na targowych straganach wraz z zakończeniem srogiej zimy i nadejściem wiosny. Po długim okresie jesienno-zimowym organizm pozbawiony jest sił i odczuwa osłabienie. Uczucie zmęczenia i braku energii potęguje przesilenie wiosenne charakterystyczne dla początków nowej pory roku, zmiany warunków pogodowych i zwiększonego nasłonecznienia. Dieta na wiosnę powinna obfitować w witaminy i minerały, które przywrócą utracone siły witalne, poprawią nastrój i ogólne samopoczucie. Smaczną bombą witaminową, która powinna pojawić się w wiosennym jadłospisie, jest rzodkiewka, nazywana inaczej królową nowalijek. Warzywo to jest bogatym źródłem witamin z grupy B , witaminy C, K i beta karotenu oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, wapnia. Dodatkiem do sałatek, past i kanapek powinien być szczypiorek, który pobudza apetyt i usprawnia trawienie. Wśród wiosennych warzyw w jadłospisie nie powinno zabraknąć również sałaty, która cechuje się niską kalorycznością i wysoką wartością odżywczą. Jest źródłem kwasu foliowego, witamin z...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner