Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
kawałek kurczaka z warzywami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Czy warzywa na patelnię są zdrowe?

Warzywa na patelnię świetnie sprawdzają się poza sezonem i wtedy są zdrowszym wyborem niż na przykład importowane, pełne chemii warzywa.

Warzywa na patelnię świetnie sprawdzają się poza sezonem i wtedy są zdrowszym wyborem niż na przykład importowane, pełne chemii warzywa.

 

Warzywa na patelnię można kupić w formie mrożonek, a mrożenie to jedna z lepszych metod utrzymywania trwałości produktów. Zatem zwłaszcza gdy brakuje warzyw sezonowych, warzywa na patelnię będą dobrym rozwiązaniem.

Warzywa na patelnię – kiedy mogą okazać się niezdrowe?

Po pierwsze istotne jest, aby warzywa rozmrażane były tylko raz. Po rozmrożeniu i ponownym zamrożeniu nie tylko tracą cenne wartości, ale mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia. Dlatego jeśli są jakiekolwiek przesłanki, że warzywa uległy już wcześniej rozmrożeniu – lepiej z nich zrezygnować.

 

Po drugie – zawartość torebki warzyw na patelnię ma znaczenie. Jeśli są to wyłącznie warzywa z ewentualną domieszką przypraw – jeśli były wartościowym produktem przed zamrożeniem – to nie straciły swoich właściwości. Natomiast mniej zdrowe będą te warzywa na patelnię, które w opakowaniu oprócz warzyw i przypraw zawierają dodatkowe składniki, takie jak sosy czy tłuszcze (zwłaszcza te utwardzone). Dlatego, aby uniknąć zakupu mniej zdrowego produktu, należy zapoznać się z jego etykietą i wybrać ten, w którym nie ma zbędnych dodatków.

Warzywa na patelnię – co przemawia za tym, że są zdrowe?

Po pierwsze – proces mrożenia jedynie w niewielkim stopniu wpływa na ubytek składników odżywczych. W związku z czym warzywa mrożone (zakładając, że były zamrażane, przechowywane i transportowane w odpowiednich warunkach) mają podobną zawartość minerałów i witamin do warzyw surowych. Na największe ubytki narażona jest witamina C. Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych należy rozmrażać warzywa zgodnie z instrukcją opisaną na opakowaniu, gdyż sam sposób rozmrażania również wpływa na późniejszą jakość warzyw.

 

Po drugie – dzięki temu, że warzywa poddawane są procesowi zamrażania, nie ma potrzeby dodawania do nich konserwantów. Ale to należy zweryfikować podczas zapoznawania się z etykietą produktu.

 

Po trzecie – poza sezonem warzywnym mrożonka będzie lepszym wyjściem niż importowane warzywa, gdyż te najczęściej zawierają chemiczne dodatki, aby mogły przetrwać transport.

 

Zatem warzywa na patelnię mogą, ale nie muszę być zdrowe – wszystko zależy od ich składu oraz sposobu przechowywania.


 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
mrożone warzywa w drewnianej misce
©gitusik/Fotolia
Styl życia
Kiedy mrożone warzywa są zdrowe, a kiedy warto na nie uważać?
Nic nie zastąpi smaku świeżych, sezonowych warzyw i owoców, ale poza sezonem mrożone warzywa mogą być równie dobrym wyborem. Prawidłowo przechowywane mrożone warzywa mają podobne właściwości do świeżych, ale dobrze jest sprawdzić zawartość sklepowej mrożonki i zapoznać się z etykietą.

Nic nie zastąpi smaku świeżych, sezonowych warzyw i owoców, ale poza sezonem mrożone warzywa mogą być równie dobrym wyborem. Prawidłowo przechowywane mrożone warzywa mają podobne właściwości do świeżych, ale dobrze jest sprawdzić zawartość sklepowej mrożonki i zapoznać się z etykietą. Kiedy mrożone warzywa są zdrowe Mrożone warzywa są zdrowe, jeśli zamrożone, przechowywane i rozmrażane są we właściwych warunkach. Wpływ na cały proces mają jedynie osoby, które mrożą warzywa samodzielnie. Pozostali, zaopatrujący się w mrożonki w sklepach, muszą zaufać producentom, że dołożyli oni wszelkich starań, aby produkt był we właściwy sposób mrożony i transportowany do sklepu. W celu utrzymania jakości produktu należy przestrzegać instrukcji znajdującej się na opakowaniu i rozmrażać warzywa zgodnie ze znajdującymi się tam wskazówkami.   Mrożone warzywa na pewno są zdrowszym wyjściem poza sezonem, gdy w sklepach jedyne świeże warzywa, to te importowane, często pełne chemicznych dodatków konserwujących i wielokrotnie opryskiwane. Warzywa, jeśli były zamrożone zgodnie z wymogami, nie tracą w procesie mrożenia swoich składników lub tracą ich niewiele . Największe ubytki odnotowuje się w przypadku witaminy C . Poziom pozostałych witamin i pierwiastków pozostaje zbliżony do poziomu sprzed zamrażania. Proces mrożenia zapewnia produktom trwałość, wiec w mrożonych warzywach nie powinny znaleźć się dodatkowe konserwanty. Kiedy mrożone warzywa mogą okazać się niezdrowe Warzywa mrożone mogę być rozmrożone wyłącznie jeden raz. Zatem jeśli istnieją jakiekolwiek przesłanki, że warzywa były rozmrożone wcześniej – należy z nich zrezygnować. Nie tylko utraciły wiele cennych wartości odżywczych, ale mogą też zaszkodzić zdrowiu. Należy przyjrzeć się bacznie etykiecie produktu. Taka sama zasada dotyczy warzyw mrożonych, jak i...

marchewka z groszkiem
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak wybrać zdrowe mrożone warzywa?
Mrożone warzywa w zimie mogą być zdrowe. Pod warunkiem, że były zamrażane, przechowywane, transportowane i rozmrażane we właściwych warunkach.

Mrożone warzywa w zimie mogą być zdrowe. Pod warunkiem, że były zamrażane, przechowywane, transportowane i rozmrażane we właściwych warunkach.   Mrożenie owoców i warzyw to najlepsza metoda zachowania ich trwałości i właściwości. Oczywiście najlepsze w sezonie są warzywa świeże i dopiero zebrane, ale w okresie zimowym mrożonki są dobrą alternatywą. Jakie składniki odżywcze mają mrożone warzywa Zakładając, że mrożone warzywa nie mają niezdrowych dodatków (np. w tłustych sosów), to mają bardzo zbliżoną wartość do tej, którą miały przed zamrożeniem, gdyż mrożenie tylko w małym stopniu wpływa na zmianę ich wartości odżywczej. Zatem jeśli proces zamrażania, przechowywania i transportu przebiegał prawidłowo, to warzywa mrożone mają zbliżoną zawartość witamin i minerałów do warzyw świeżych . Witamina, której może ubyć najwięcej, to witamina C . W sklepach można znaleźć wiele rodzajów mrożonych warzyw i ich mieszanek, np. kalafiora, brokuły, fasolkę szparagową , groszek zielony.   Kiedy mrożone warzywa mogą być niezdrowe   Wiele zależy od przechowywania mrożonych warzyw. Raz odmrożone, powinny być wykorzystane. Jeśli istnieją jakiekolwiek wątpliwości, co do liczby wcześniejszych rozmrożeń, lepiej z takich warzyw zrezygnować. Wiele może podpowiedzieć również opis składu mrożonych warzyw na etykiecie: nieprzetworzone warzywa z domieszką przypraw mogą być zdrowe, ale już te z dodatkami tłuszczów utwardzonych czy różnego rodzaju sosów – niekoniecznie . Jak to z reguły bywa przy wyborze produktów zdrowszych i mniej przetworzonych – im mniej składników jest wykorzystanych, tym lepiej.   W zimie bezpieczniej sięgnąć po mrożonkę niż świeże importowane warzywo   Obdarzając producentów i dostawców żywności zaufaniem, dobrze założyć, że mrozili i transportowali oni warzywa w...

marchewka z groszkiem
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak wybrać zdrowe mrożone warzywa?
Mrożone warzywa w zimie mogą być zdrowe. Pod warunkiem, że były zamrażane, przechowywane, transportowane i rozmrażane we właściwych warunkach.

Mrożone warzywa w zimie mogą być zdrowe. Pod warunkiem, że były zamrażane, przechowywane, transportowane i rozmrażane we właściwych warunkach.   Mrożenie owoców i warzyw to najlepsza metoda zachowania ich trwałości i właściwości. Oczywiście najlepsze w sezonie są warzywa świeże i dopiero zebrane, ale w okresie zimowym mrożonki są dobrą alternatywą. Jakie składniki odżywcze mają mrożone warzywa Zakładając, że mrożone warzywa nie mają niezdrowych dodatków (np. w tłustych sosów), to mają bardzo zbliżoną wartość do tej, którą miały przed zamrożeniem, gdyż mrożenie tylko w małym stopniu wpływa na zmianę ich wartości odżywczej. Zatem jeśli proces zamrażania, przechowywania i transportu przebiegał prawidłowo, to  warzywa mrożone mają zbliżoną zawartość witamin i minerałów do warzyw świeżych . Witamina, której może ubyć najwięcej, to  witamina C . W sklepach można znaleźć wiele rodzajów mrożonych warzyw i ich mieszanek, np. kalafiora, brokuły,  fasolkę szparagową , groszek zielony.   Kiedy mrożone warzywa mogą być niezdrowe   Wiele zależy od przechowywania mrożonych warzyw. Raz odmrożone, powinny być wykorzystane. Jeśli istnieją jakiekolwiek wątpliwości, co do liczby wcześniejszych rozmrożeń, lepiej z takich warzyw zrezygnować. Wiele może podpowiedzieć również opis składu mrożonych warzyw na etykiecie:  nieprzetworzone warzywa z domieszką przypraw mogą być zdrowe, ale już te z dodatkami tłuszczów utwardzonych czy różnego rodzaju sosów – niekoniecznie . Jak to z reguły bywa przy wyborze produktów zdrowszych i mniej przetworzonych – im mniej składników jest wykorzystanych, tym lepiej.   W zimie bezpieczniej sięgnąć po mrożonkę niż świeże importowane warzywo   Obdarzając producentów i dostawców żywności zaufaniem, dobrze założyć, że mrozili i transportowali oni warzywa w...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner