Smażony karp na talerzu, posypany rodzynkami
©ekstranio/Fotolia.com
Styl życia

Prosty przepis na wigilijnego karpia w gęstym sosie miodowo-rodzynkowym

Karp w sosie miodowo-rodzynkowym to klasyczne danie kuchni staropolskiej. Jest potrawą idealnie nadającą się na wigilijny stół. Do jej przygotowania potrzeba niewiele ponad pół godziny.

Karp w sosie miodowo-rodzynkowym to klasyczne danie kuchni staropolskiej. Jest potrawą idealnie nadającą się na wigilijny stół. Do jej przygotowania potrzeba niewiele ponad pół godziny.

 

Najważniejszą potrawą na wigilijnym stole jest ryba. Jest ona starym znakiem chrześcijańskim, symbolizującym tajemnicę. W Polsce najpopularniejszą rybą wigilijną jest karp. Tradycja jego podawania sięga średniowiecza, choć do jej popularyzacji najbardziej przyłożyła się władza PRL-u, która podjęła decyzję o zarybieniu stawów hodowlanych głównie karpiami (ze względu na łatwość hodowli i niską cenę).

Właściwości karpia

Karp należy do ryb średniotłustych (5,6 g tłuszczu na 100 g, około 110 kalorii). Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które poprawiają pamięć oraz zmniejszają ryzyko zawału serca. Dodatkowo karp jest bogaty w witaminy z grupy B (m.in. B1, B6, B12 i PP) oraz składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, potas, żelazo czy sód. Należy jednak pamiętać, że właściwości odżywcze ryby zależą w dużej mierze od paszy, jaką była karmiona.

Karp w gęstym sosie miodowo-rodzynkowym po staropolsku

Smażone filety z karpia wraz z gęstym sosem miodowo-rodzynkami z dodatkiem migdałów na bazie bulionu warzywnego, to świetny pomysł na pyszne i aromatyczne wigilijne danie. Wspaniale smakuje podane ze świątecznymi ziemniakami.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch patelń,
  • półmiska,
  • sosjerki,
  • garnka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g filetów z karpia
  • sok z cytryny (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 4 łyżki oleju.

 

Sos miodowo-rodzynkowy:

  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • sok z cytryny (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

 

Czas przygotowania: 40 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Filety z karpia pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na godzinę.
  • Oprócz rybę pieprzem i solą.
  • Na patelni rozgrzej olej i usmaż karpia.
  • Przygotuj bulion warzywny.
  • Namocz rodzynki.
  • Na patelni doprowadź do karmelizacji miodu na złotobrązowy kolor.
  • Umyj, obierz i posiekaj cebulę.
  • Dodaj ją do miodu.
  • Miód z cebulą podlej gotowym bulionem warzywnym.
  • Rozpuść trzy łyżki masła na patelni i dodaj do niego mąkę.
  • Zasmaż całość, jednak nie zarumieniaj.
  • Rozprowadź mąkę karmelem i zagotuj.
  • Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Rybę ułóż na półmisku i polej sosem. Gotowe.

 

Smacznego!


Kapuśniak w głębokim talerzu
©robert6666/Fotolia.com
Styl życia
Dwa przepisy na postny kapuśniak – z grzybami lub pomidorami
Kapuśniak może być przygotowywany z mięsem lub wyłącznie z warzyw. Jest bardzo zdrowy, szczególnie w wersji postnej, ponieważ ma mało kalorii oraz zawiera wiele witamin, w tym tyle witaminy C, co w cytrynie (30 mg na 100 g). Kapuśniak często serwowany jest jako jedno z dań wigilijnych.

Kapuśniak może być przygotowywany z mięsem lub wyłącznie z warzyw. Jest bardzo zdrowy, szczególnie w wersji postnej, ponieważ ma mało kalorii oraz zawiera wiele witamin, w tym tyle witaminy C, co w cytrynie (30 mg na 100 g). Kapuśniak często serwowany jest jako jedno z dań wigilijnych.   Kapuśniak to zupa na bazie poszatkowanej kapusty głowiastej, która może być świeża lub kiszona , przygotowywana na wywarze warzywnym lub mięsnym. Jest daniem typowo polskim , w kuchni góralskiej znana jako kwaśnica (wyłącznie przyrządzana z kiszonej kapusty). Tradycyjny kapuśniak z grzybami Przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i przypraw. Idealnie nadaje się na wigilijny stół.   Potrzebujesz: sitka, dużego garnka   Składniki na 4 porcje: 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, 2 garście grzybów suszonych, 1,5 l bulionu warzywnego , 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 8 ziarenek czarnego pieprzu, sól (do smaku), pieprz mielony (do smaku)   Czas przygotowania: 60 minut (dodatkowo 4 godziny oczekiwania na grzyby)   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Grzyby zalej wodą i odstaw do namoknięcia na cztery godziny. Namoknięte grzyby odcedź na sitku (zachowaj wywar) i posiekaj na paseczki. Kapustę przełóż do dużego garnka, zalej bulionem warzywnym i wodą z grzybów. Dodaj ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe . Doprowadź całość do wrzenia. Gdy kapusta się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok. 20 minut. Na patelni zeszklij posiekaną cebulkę. Grzyby wraz z cebulą wrzuć do garnka z kapustą . Gotuj przez około pół godziny, mieszając od...

karp na półmisku obłożony warzywami
©myviewpoint/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na karpia w sosie cytrynowo-pomarańczowym – pomysł na oryginalną potrawę na wigilię
Karp smażony zawsze kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Ryba w sosie cytrynowym to urozmaicenie tradycyjnego świątecznego posiłku. Karp podany z cytrusowym sosem z ostrą nutą musztardy oraz orzechowym posmakiem to pomysł na oryginalną potrawę wigilijną.

Karp smażony zawsze kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Ryba w sosie cytrynowym to urozmaicenie tradycyjnego świątecznego posiłku. Karp podany z cytrusowym sosem z ostrą nutą musztardy oraz orzechowym posmakiem to pomysł na oryginalną potrawę wigilijną. Karp zaliczany jest do ryb średniotłustych. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba jest również bogatym źródłem witamin z grupy B. Przypis na karpia z sosem cytrynowym, krok po kroku Filety z karpia można zamarynować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Aby ryba nabrała ostrzejszego smaku, wystarczy oprószyć ją małą ilością przypraw korzennych. Ostry smak karpia złagodzi delikatny sos cytrynowy. Przed smażeniem ryby, należy ją wyjąć z lodówki i poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Karpia najlepiej smażyć na oliwie z oliwek . Rybę podaje się polaną gęstym sosem i przyozdobioną plastrami cytryny. Potrzebujesz: patelni, wyciskarki do soku, rondla. Składniki: 1 duży filet z karpia, szczypta soli i pieprzu do smaku, oliwa z oliwek do smażenia. Składniki na sos: 1 cytryna, 1 pomarańcza, 200 ml oleju z orzechów włoskich , 1 szalotka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli, szczypta przyprawy curry. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Wyjmij karpia z lodówki i odczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową. Dopraw rybę solą oraz pieprzem i odłóż ją na bok. Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Posiekaj drobno szalotkę. Obierz skórkę z połówki pomarańczy i pokrój ją na bardzo cienkie paski. Wlej...

Talerz z łososiem i warzywami.
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Przepis na łososia, dorsza i sandacza gotowanego na parze
Ryby gotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych. Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia.

Ryby gotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych. Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia.   Ryby są niskokaloryczne. Powinny je jeść osoby na diecie, dbające o linię, zdrowo odżywiające się i mające problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Łosoś gotowany na parze z warzywami Łosoś z dodatkiem cebulki, groszku, kukurydzy i marchewki tworzy smaczne oraz niesamowicie zdrowe danie, bogate w kwasy omega-3 i omega-6 (odpowiedzialne są za poziom triglicerydów we krwi, kondycję naszego mózgu i nastrój).   Potrzebujesz: garnka, sita do parowania.   Składniki na 2 porcje: 400 g filetu z łososia, 4 ząbki czosnku , marchewka, 1 cebula, 100 g groszku, 100 g kukurydzy, 4 ziemniaki, 2 łyżki soku z cytryny, sól (do smaku), pieprz (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Umyj i osusz rybę. Polej sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Obierz czosnek, ziemniaki, marchewkę i pokrój w plasterki. Do garnka wlej niewielką ilość wody. Włóż sito do parowania. Ułóż na sicie rybę i warzywa. Dosyp groszku i kukurydzy. Gotuj na parze pod przykryciem przez pół godziny.  Smacznego! Dorsz gotowany na parze Dorsz z kalafiorem gotowany na parze to dietetyczne danie pełne smaku i aromatu. Pokochają je wszyscy fani lekkiego, zdrowego i smacznego jedzenia.   Potrzebujesz: parowaru.   Składniki na 2 porcje: 300 g filetu z dorsza, 1 kalafior, 150 g jogurtu naturalnego , 2 łyżki musztardy sarepskiej, tymianek (do smaku), bazylia (do smaku), sól (do smaku), pieprz (do smaku), oregano (do smaku), rozmaryn (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut (60 minut oczekiwania)...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner