Wiosenne bomby witaminowe
© travelbook/Adobe Stock
Styl życia

Wiosenne warzywa i owoce - bogactwo witamin i składników mineralnych. Które warto jeść?

Wiosenne warzywa i owoce dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, m.in.: witamin z grupy B, C, K, potasu, magnezu, fosforu, żelaza. W jadłospisie na wiosnę nie powinno zabraknąć sałaty, rzodkiewki, kalarepy oraz jabłek, gruszek i agrestu.

Wiosenne warzywa i owoce dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, m.in.: witamin z grupy B, C, K, potasu, magnezu, fosforu, żelaza. W jadłospisie na wiosnę nie powinno zabraknąć sałaty, rzodkiewki, kalarepy oraz jabłek, gruszek i agrestu.

 

Wiosenny jadłospis powinien obfitować w różnorodne warzywa i owoce, które dostarczą organizmowi brakujących witamin i minerałów. Po zakończeniu zimy i wraz z nadejściem wiosny wiele osób odczuwa silne zmęczenie i brak energii. Sposobem na zwalczenie tych nieprzyjemnych objawów jest wzbogacenie diety o wiosenne warzywa i owoce.

Wiosenne warzywa - jakie warto jeść?

Nowalijki są wczesnymi warzywami wiosennymi, które pojawiają się w sklepach i na targowych straganach wraz z zakończeniem srogiej zimy i nadejściem wiosny. Po długim okresie jesienno-zimowym organizm pozbawiony jest sił i odczuwa osłabienie. Uczucie zmęczenia i braku energii potęguje przesilenie wiosenne charakterystyczne dla początków nowej pory roku, zmiany warunków pogodowych i zwiększonego nasłonecznienia. Dieta na wiosnę powinna obfitować w witaminy i minerały, które przywrócą utracone siły witalne, poprawią nastrój i ogólne samopoczucie. Smaczną bombą witaminową, która powinna pojawić się w wiosennym jadłospisie, jest rzodkiewka, nazywana inaczej królową nowalijek. Warzywo to jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, K i beta karotenu oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, magnezu, cynku, wapnia. Dodatkiem do sałatek, past i kanapek powinien być szczypiorek, który pobudza apetyt i usprawnia trawienie. Wśród wiosennych warzyw w jadłospisie nie powinno zabraknąć również sałaty, która cechuje się niską kalorycznością i wysoką wartością odżywczą. Jest źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy C i E, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza i wapnia. Cennymi warzywami wiosennymi są także pomidory zawierające ważny związek o działaniu przeciwnowotworowym - likopen. Dostarczają również beta karotenu, witaminy K, PP, C oraz potasu i magnezu. Innymi warzywami zalecanymi w wiosennym jadłospisie są: botwina, kalarepa, kalafior, szparagi.

Wiosenne owoce - jakie warto jeść?

Wiosna przynosi nie tylko bogactwo warzyw, ale również owoców obfitujących w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy usprawniający pracę jelit. Jednym z cenniejszych owoców wiosennych jest agrest, który dostarcza witamin z grupy B, witaminy C, beta karotenu, kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu. Agrest wspomaga procesy trawienne, likwiduje problem zaparć, a także koi nerwy i poprawia koncentrację. W jadłospisie wiosennym powinny pojawić się również jabłka o bardzo korzystnym wpływie na organizm. Owoce te chronią przed zawałem serca, przeciwdziałają miażdżycy i wspierają pracę mózgu. W składzie jabłek występują pektyny, które sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn, a tym samym zwalczają zmęczenie i poprawiają samopoczucie. Wiosennymi owocami stanowiącymi bogactwo witamin i minerałów są także:

  • maliny - dostarczają witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz związków mineralnych: potasu, magnezu, fosforu; wykazują właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne;
  • gruszki - zawierają potas, jod, bor, magnez, kwas foliowy, witaminy: C, K i z grupy B; mają korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poprawiają koncentrację.

Produkty na zwiększenie sił
© nikolas_jkd/Adobe Stock
Styl życia
Produkty dodające energii - czyli dieta na przesilenie wiosenne
Dieta na energię opiera się na jadłospisie bogatym w świeże warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Zwiększeniu sił witalnych i poprawie nastroju sprzyjają również: orzechy, gorzka czekolada, ryby morskie, nasiona dyni.

Dieta na energię opiera się na jadłospisie bogatym w świeże warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Zwiększeniu sił witalnych i poprawie nastroju sprzyjają również: orzechy, gorzka czekolada, ryby morskie, nasiona dyni.   Przesilenie wiosenne pojawia się wraz z nadejściem wiosny i może trwać nawet kilka tygodni. Towarzyszą mu nieprzyjemne objawy, takie jak spadek energii , uczucie osłabienia i braku sił. W zwalczaniu tych symptomów skuteczny jest nie tylko wypoczynek, ale również wprowadzenie do jadłospisu produktów zwiększających utracone siły witalne. Przesilenie wiosenne - jak się objawia i jak sobie z nim radzić? Przesilenie wiosenne jest związane z nastąpieniem nowej pory roku, a tym samym ze zmianą pogody, czasu i wzrostem nasłonecznienia. Wraz z jego nadejściem pojawiają się takie objawy, jak: nadmierna senność , zmęczenie, osłabienie, spadek sił i energii, rozdrażnienie, częste bóle głowy. Dochodzi również do spadku odporności , a co za tym idzie do zwiększonej podatności na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych. Skutecznymi sposobami radzenia sobie z wiosennym spadkiem energii są: dieta bogata w witaminy i minerały, wypoczynek i spanie co najmniej 8 godzin dziennie. W diecie na zwiększenie sił i energii należy pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków. W ten sposób nie dopuszcza się do gwałtownych spadków poziomu cukru we krwi, które nasilają uczucie osłabienia i zmęczenia. Dieta na energię - co należy jeść? Dieta na wiosnę, zwłaszcza w jej początkowym etapie, powinna dostarczać produktów sprzyjających zwiększeniu sił witalnych. Należą do nich m.in. świeże owoce i warzywa, które można jeść na surowo, w postaci sałatek czy też po obróbce termicznej, np. pieczone, duszone, gotowane. W jadłospisie powinny...

Co jeść na wiosnę?
© Maridav/Adobe Stock
Styl życia
Przesilenie wiosenne - dieta na zwalczanie wiosennej utraty energii
Przesilenie wiosenne wiąże się z odczuwaniem osłabienia, przygnębieniem, spadkiem energii i nadmierną sennością. Jadłospis w początkowym okresie wiosny powinien obfitować w produkty przywracające siły witalne, m.in.: w warzywa i owoce, kasze i ryby.

Przesilenie wiosenne wiąże się z odczuwaniem osłabienia, przygnębieniem, spadkiem energii i nadmierną sennością. Jadłospis w początkowym okresie wiosny powinien obfitować w produkty przywracające siły witalne, m.in.: w warzywa i owoce, kasze i ryby.   Wiosna jest długo wyczekiwaną porą roku po uciążliwym i męczącym okresie jesienno-zimowym. Początek wiosny dla wielu osób jest jednak trudny, gdyż pojawiają się objawy świadczące o tzw. przesileniu wiosennym. Skutecznym sposobem na spadek energii jest zmodyfikowanie swojego jadłospisu tak, by dostarczyć organizmowi m.in. brakujących witamin i minerałów. Przesilenie wiosenne - co jeść, aby mieć więcej energii? Nadejście wiosny jest momentem długo wyczekiwanym, jednak może spowodować osłabienie organizmu. Przyczyną jest przesilenie wiosenne odczuwane nawet przez kilka pierwszych tygodni wiosny. Objawami przesilenia są m.in.: spadek energii, zmęczenie, rozdrażnienie, wzmożona senność , osłabienie koncentracji, wypadanie włosów, bóle głowy, przygnębienie oraz spadek odporności i zwiększona podatność na przeziębienie i różnego rodzaju infekcje. Jednym ze sposobów na wiosenny spadek energii jest zmodyfikowanie jadłospisu i wdrożenie do niego produktów przywracających siły witalne . Na początku wiosny ważne jest uzupełnienie brakujących witamin i minerałów, np. witamin z grupy B, cynku i żelaza. W jadłospisie diety na wiosnę nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców, które oprócz witamin i minerałów dostarczają również błonnika pokarmowego wspomagającego pracę przewodu pokarmowego i przyspieszającego metabolizm. Przy przesileniu wiosennym należy spożywać pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak: gruboziarniste kasze (np. gryczana, pęczak), ciemne pieczywo, brązowy ryż, płatki owsiane. Są one źródłem...

Sałatka warzywna w salaterce
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia
Owoce, warzywa i zioła o właściwościach moczopędnych – oczyszczają i dostarczają witamin
Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać.

Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać. Moczopędne owoce: agrest i truskawka Agrest – owoce agrestu oprócz tego, że zwiększają wydalanie moczu, dostarczają żelaza, witaminy C, witaminy A, B1 i PP. Jedzenie ich wzmacnia odporność, wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Owoce agrestu można jeść na surowo, ale też w postaci konfitur i dżemów.   Truskawka – sezon na truskawki jest najlepszym momentem, żeby rozpocząć dietę oczyszczającą lub odchudzającą. W tych czerwonych owocach oprócz witamin (C, B1, B2 i PP), cennych mikro- i makroelementów (przede wszystkim wapnia, żelaza i fosforu) znajdują się też substancje poprawiające przemianę materii : bromelina ułatwiająca trawienie białek i pektyny oczyszczające jelita z zalegających resztek pokarmu. Truskawki najlepiej jeść na surowo lub zamrozić i przyrządzać z nich koktajle. Można także przyrządzić z nich konfiturę. Moczopędne warzywa: seler i pomidor Seler – to aromatyczne warzywo zawiera dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, a także fosforu, wapnia, potasu i cynku. Jedzenie selera pomaga w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiega nowotworom i opóźnia proces starzenia się organizmu. Ponadto seler obniża ciśnienie i działa jak afrodyzjak. Właściwości te ma zarówno bulwa selera, jak i jego liście. Najlepszy efekt daje jedzenie świeżego selera, np. w surówkach, oraz picie soku z selera. Można go też ukisić.   Pomidory...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner