Bigos
Pixabay/bykst/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

3 przepisy na pyszny bigos – krok po kroku

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.

 

W zależności od tego, jakiej kapusty użyjemy, możemy zrobić bigos bardziej kwaśny lub słodki. W sezonie letnim częściej przygotowuje się bigos ze świeżej kapusty, natomiast zimą – z kiszonej. Równie ważne jest mięso – w staropolskich przepisach mięsa było więcej od kapusty! Dzisiaj podkreśla się, by dodawane mięso było jak najwyższej jakości – najlepiej by wędliny były swojskie.

Jak zrobić bigos ze świeżej i kiszonej kapusty?

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 kg świeżej kapusty,
  • 1,5 kg swojskiej kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
  • suszone grzyby,
  • szklanka wytrawnego wina,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Zalej kiszoną kapustę wodą. Dodaj liść laurowy i gotuj bez przykrycia. Po 10 minutach przykryj i duś.

2. Świeżą kapustę poszatkuj, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut bez przykrycia.

3. Posiekaj cebulę i suszone grzyby, duś razem ze świeżą kapustą pod przykryciem.

4. Pokrój kiełbasę w półtalarki.

5. Gdy obie kapusty są już miękkie, połącz je ze sobą.

6. Dodaj kiełbasę, powidła i popieprz je

7. Duś do miękkości.8. Wlej wino i podgotuj 5 minut.

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty?

Składniki:

  • 2,5 kg kiszonej kapusty,
  • 70 dag kiełbasy (najlepiej swojskiej),
  • 60 dag łopatki wieprzowej,
  • garść suszonych grzybów,
  • liście laurowe, ziele angielskie, majeranek,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.
     

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Pokrój mięso w kostkę i podsmaż.

2. Odciśnij kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją przepłukać.

3. Pokrój kapustę i przełóż do garnka.

4. Dodaj mięso, 3 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, suszone grzyby i zalej wszystko wodą. Gotuj na wolnym ogniu 2-3 godziny.

5. 15 minut przed wyłączeniem dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę.

6. Dodaj przecier, majeranek, pieprz i sól.

7. Po ostygnięciu wstaw do lodówki.

8. Na drugi dzień podgrzej jeszcze raz cały garnek bigosu.

Jak zrobić bigos z młodej kapusty?

Składniki:

  • 1 duża młoda kapusta,
  • 3 duże marchewki,
  • 0,5 kg kiełbasy swojskiej,
  • 1 seler,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przecier pomidorowy,
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cukier.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Poszatkuj kapustę i wrzuć do garnka.

2. Zalej kapustę 2 szklankami wody i zacznij gotować.

3. Po kwadransie wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, grzyby, sól i dolej wody, by wszystko przykryła.

4. Podsmaż pokrojoną w talarki kiełbasę, dodaj pokrojoną w półtalarki cebulę, dopraw solą i pieprzem, po czym duś do miękkości.

5. Dodaj kiełbasę z cebulą do kapusty i duś pod przykryciem 30-40 minut.

6. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą, pieprzem i cukrem.

 

Smacznego!  

 

talerz z tradycyjnym bigosem
©teressa/Fotolia
Styl życia
Świąteczny bigos ze śliwkami i grzybami
Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.

Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.   Tradycyjny świąteczny bigos powinien być przygotowywany przez kilka dni – prawdziwa gospodyni nie powinna zostawiać go na ostatnią chwilę! Dzięki kilkudniowemu podgrzewaniu tej świątecznej potrawy, przejdzie ona dokładnie wszystkimi smakami i aromatami. Uważaj jednak na wątrobę – bigos jest ciężkostrawną potrawą i zawiera sporo kalorii! Świąteczny bigos Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg mięsa (może być pieczeń wołowa, szynka, boczek, żeberka, kiełbasa, wędzonka itd.), 1 cebula, 1 szklanka bulionu, 4 wędzone śliwki, 2 łyżki powideł śliwkowych, 5 dag suszonych grzybów, garść jagód jałowca, 1 cebula, pół szklanki czerwonego wina, mąka, łyżka oliwy, mały przecier pomidorowy, przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Namocz na pół godziny suszone grzyby , następnie obgotuj i pokrój. Opłucz kiszoną kapustę, a następnie posiekaj. Wrzuć do garnka kapustę, grzyby, przecier pomidorowy i przyprawy i nastaw do gotowania. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż z cebulką, a następnie dodaj do kapusty. Całość duś około 40 minut, po ostygnięciu przenieś w chłodne miejsce. Następnego dnia wymieszaj bigos i ponownie gotuj pół godziny. Ponownie odstaw w chłodne miejsce. Po raz kolejny gotuj bigos – tym razem już tylko kwadrans. Dodaj śliwki, powidła i czerwone wino. Przez kolejne dwa dni doprowadzaj bigos do wrzenia , po czym zdejmij go z ognia i pozostawiaj do ostygnięcia.  ...

grzyby prawdziwki
© mikebubone/Fotolia.com
Styl życia
Prawdziwki w kuchni, czyli przepis na makaron z prawdziwkami po włosku oraz wyśmienity bigos po myśliwsku
Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.

Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.   Prawdziwki są wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Świetnie sprawdzają się w roli aromatycznych sosów oraz zup kremów. Podkreślą również smak tradycyjnego polskiego bigosu czy świątecznych pierogów . Wartość odżywcza prawdziwków Prawdziwki przez konsumentów cenione są za wyjątkowy smak i aromat, ale również za swoją wartość odżywczą. Suszone są źródłem witamin z grupy B , zwłaszcza B1 i B2 oraz składników mineralnych jak żelazo, magnez oraz fosfor. Ponadto porównując je do innych rodzajów grzybów, dostarczają dużej ilości białka – w 100 g borowików jest go od 3-5 g (młodsze grzyby zawierają więcej białka). Przepis na włoski makaron z prawdziwkami Składniki (na 4 porcje): 500 gramów makaronu tagliatelle, 2 ząbki czosnku, 4 szalotki, 800 gramów prawdziwków, 200 mililitrów śmietany kremówki, 150 mililitrów białego wytrawnego wina, 1 pęczek natki pietruszki, 1 ostra papryka, 50 gramów + 1 łyżka masła, 1 cytryna, sól, pieprz, brązowy cukier.   Stopień trudności: średni Czas przygotowania 30 minut   Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę na makaron. Ugotuj go al dente, czyli na półtwardo. Szalotkę oraz czosnek obierz i posiekaj. Z ostrej papryki wyjmij gniazda nasienne, a następnie ją pokrój. Prawdziwki oczyść. Pokrój je na spore kawałki. W rondelku rozpuść 50 gramów masła, dodaj czosnek, szalotkę oraz ostrą paprykę. Duś do momentu, aż szalotka i czosnek się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, białe wino, małą łyżeczkę soli oraz połowę skórki cytryny. Kiedy płyn odrobinę...

© joanna wnuk/Fotolia.com
Styl życia
Dwa proste przepisy na postną, wigilijną kapustę – z grochem lub śliwkami
Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.

Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.   Kapusta postna to danie podawane najczęściej na wieczerzy wigilijnej. Jej podstawą jest kiszona kapusta, suszone grzyby i cebula. Można do niej dodać również suszone śliwki, groch lub marchewkę. Kapustę postną przyprawia się tradycyjnie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem. Kapusta postna z grochem Postną kapustę można podawać z rybą lub chlebem. Świetnie nadaje się na wigilijny stół.   Potrzebujesz: dwóch garnków, patelni.   Składniki na 8 porcji: 500 ml bulionu, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 200 g grochu łuskanego , 50 g grzybów suszonych , 100 ml oleju roślinnego, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz (do smaku), cukier (do smaku).   Czas przygotowania: 200 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zalej groch litrem gorącej wody. Odstaw do napęcznienia na około dwie godziny. Umyj grzyby i zalej je dwiema szklankami zimnej wody. Gdy zmiękną, gotuj je przez pół godziny w tej samej wodzie. Odsącz namoczony groch i zalej go świeżą, gorącą wodą. Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby pokrój w paski. Kapustę posiekaj i wrzuć razem z grzybami i przyprawami do garnka. Zalej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj ją do kapusty razem z olejem i miękkim grochem. Wymieszaj i duś przez...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak