Bigos
Pixabay/bykst/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

3 przepisy na pyszny bigos – krok po kroku

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.

 

W zależności od tego, jakiej kapusty użyjemy, możemy zrobić bigos bardziej kwaśny lub słodki. W sezonie letnim częściej przygotowuje się bigos ze świeżej kapusty, natomiast zimą – z kiszonej. Równie ważne jest mięso – w staropolskich przepisach mięsa było więcej od kapusty! Dzisiaj podkreśla się, by dodawane mięso było jak najwyższej jakości – najlepiej by wędliny były swojskie.

Jak zrobić bigos ze świeżej i kiszonej kapusty?

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 kg świeżej kapusty,
  • 1,5 kg swojskiej kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
  • suszone grzyby,
  • szklanka wytrawnego wina,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Zalej kiszoną kapustę wodą. Dodaj liść laurowy i gotuj bez przykrycia. Po 10 minutach przykryj i duś.

2. Świeżą kapustę poszatkuj, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut bez przykrycia.

3. Posiekaj cebulę i suszone grzyby, duś razem ze świeżą kapustą pod przykryciem.

4. Pokrój kiełbasę w półtalarki.

5. Gdy obie kapusty są już miękkie, połącz je ze sobą.

6. Dodaj kiełbasę, powidła i popieprz je

7. Duś do miękkości.8. Wlej wino i podgotuj 5 minut.

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty?

Składniki:

  • 2,5 kg kiszonej kapusty,
  • 70 dag kiełbasy (najlepiej swojskiej),
  • 60 dag łopatki wieprzowej,
  • garść suszonych grzybów,
  • liście laurowe, ziele angielskie, majeranek,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.
     

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Pokrój mięso w kostkę i podsmaż.

2. Odciśnij kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją przepłukać.

3. Pokrój kapustę i przełóż do garnka.

4. Dodaj mięso, 3 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, suszone grzyby i zalej wszystko wodą. Gotuj na wolnym ogniu 2-3 godziny.

5. 15 minut przed wyłączeniem dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę.

6. Dodaj przecier, majeranek, pieprz i sól.

7. Po ostygnięciu wstaw do lodówki.

8. Na drugi dzień podgrzej jeszcze raz cały garnek bigosu.

Jak zrobić bigos z młodej kapusty?

Składniki:

  • 1 duża młoda kapusta,
  • 3 duże marchewki,
  • 0,5 kg kiełbasy swojskiej,
  • 1 seler,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przecier pomidorowy,
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cukier.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Poszatkuj kapustę i wrzuć do garnka.

2. Zalej kapustę 2 szklankami wody i zacznij gotować.

3. Po kwadransie wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, grzyby, sól i dolej wody, by wszystko przykryła.

4. Podsmaż pokrojoną w talarki kiełbasę, dodaj pokrojoną w półtalarki cebulę, dopraw solą i pieprzem, po czym duś do miękkości.

5. Dodaj kiełbasę z cebulą do kapusty i duś pod przykryciem 30-40 minut.

6. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą, pieprzem i cukrem.

 

Smacznego!  

 

talerz z tradycyjnym bigosem
©teressa/Fotolia
Styl życia
Świąteczny bigos ze śliwkami i grzybami
Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.

Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.   Tradycyjny świąteczny bigos powinien być przygotowywany przez kilka dni – prawdziwa gospodyni nie powinna zostawiać go na ostatnią chwilę! Dzięki kilkudniowemu podgrzewaniu tej świątecznej potrawy, przejdzie ona dokładnie wszystkimi smakami i aromatami. Uważaj jednak na wątrobę – bigos jest ciężkostrawną potrawą i zawiera sporo kalorii! Świąteczny bigos Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg mięsa (może być pieczeń wołowa, szynka, boczek, żeberka, kiełbasa, wędzonka itd.), 1 cebula, 1 szklanka bulionu, 4 wędzone śliwki, 2 łyżki powideł śliwkowych, 5 dag suszonych grzybów, garść jagód jałowca, 1 cebula, pół szklanki czerwonego wina, mąka, łyżka oliwy, mały przecier pomidorowy, przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Namocz na pół godziny suszone grzyby , następnie obgotuj i pokrój. Opłucz kiszoną kapustę, a następnie posiekaj. Wrzuć do garnka kapustę, grzyby, przecier pomidorowy i przyprawy i nastaw do gotowania. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż z cebulką, a następnie dodaj do kapusty. Całość duś około 40 minut, po ostygnięciu przenieś w chłodne miejsce. Następnego dnia wymieszaj bigos i ponownie gotuj pół godziny. Ponownie odstaw w chłodne miejsce. Po raz kolejny gotuj bigos – tym razem już tylko kwadrans. Dodaj śliwki, powidła i czerwone wino. Przez kolejne dwa dni doprowadzaj bigos do wrzenia , po czym zdejmij go z ognia i pozostawiaj do ostygnięcia.  ...

grzyby prawdziwki
© mikebubone/Fotolia.com
Styl życia
Prawdziwki w kuchni, czyli przepis na makaron z prawdziwkami po włosku oraz wyśmienity bigos po myśliwsku
Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.

Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.   Prawdziwki są wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Świetnie sprawdzają się w roli aromatycznych sosów oraz zup kremów. Podkreślą również smak tradycyjnego polskiego bigosu czy świątecznych pierogów . Wartość odżywcza prawdziwków Prawdziwki przez konsumentów cenione są za wyjątkowy smak i aromat, ale również za swoją wartość odżywczą. Suszone są źródłem witamin z grupy B , zwłaszcza B1 i B2 oraz składników mineralnych jak żelazo, magnez oraz fosfor. Ponadto porównując je do innych rodzajów grzybów, dostarczają dużej ilości białka – w 100 g borowików jest go od 3-5 g (młodsze grzyby zawierają więcej białka). Przepis na włoski makaron z prawdziwkami Składniki (na 4 porcje): 500 gramów makaronu tagliatelle, 2 ząbki czosnku, 4 szalotki, 800 gramów prawdziwków, 200 mililitrów śmietany kremówki, 150 mililitrów białego wytrawnego wina, 1 pęczek natki pietruszki, 1 ostra papryka, 50 gramów + 1 łyżka masła, 1 cytryna, sól, pieprz, brązowy cukier.   Stopień trudności: średni Czas przygotowania 30 minut   Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę na makaron. Ugotuj go al dente, czyli na półtwardo. Szalotkę oraz czosnek obierz i posiekaj. Z ostrej papryki wyjmij gniazda nasienne, a następnie ją pokrój. Prawdziwki oczyść. Pokrój je na spore kawałki. W rondelku rozpuść 50 gramów masła, dodaj czosnek, szalotkę oraz ostrą paprykę. Duś do momentu, aż szalotka i czosnek się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, białe wino, małą łyżeczkę soli oraz połowę skórki cytryny. Kiedy płyn odrobinę...

© joanna wnuk/Fotolia.com
Styl życia
Dwa proste przepisy na postną, wigilijną kapustę – z grochem lub śliwkami
Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.

Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.   Kapusta postna to danie podawane najczęściej na wieczerzy wigilijnej. Jej podstawą jest kiszona kapusta, suszone grzyby i cebula. Można do niej dodać również suszone śliwki, groch lub marchewkę. Kapustę postną przyprawia się tradycyjnie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem. Kapusta postna z grochem Postną kapustę można podawać z rybą lub chlebem. Świetnie nadaje się na wigilijny stół.   Potrzebujesz: dwóch garnków, patelni.   Składniki na 8 porcji: 500 ml bulionu, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 200 g grochu łuskanego , 50 g grzybów suszonych , 100 ml oleju roślinnego, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz (do smaku), cukier (do smaku).   Czas przygotowania: 200 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zalej groch litrem gorącej wody. Odstaw do napęcznienia na około dwie godziny. Umyj grzyby i zalej je dwiema szklankami zimnej wody. Gdy zmiękną, gotuj je przez pół godziny w tej samej wodzie. Odsącz namoczony groch i zalej go świeżą, gorącą wodą. Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby pokrój w paski. Kapustę posiekaj i wrzuć razem z grzybami i przyprawami do garnka. Zalej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj ją do kapusty razem z olejem i miękkim grochem. Wymieszaj i duś przez...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner