Gruszki, to wbrew powszechnej opinii owoce delikatne, zawierające dużo wody, wcale też nie są ciężkostrawne ani nie obciążają żołądka. Najczęściej spożywany gruszki na surowo, ponieważ są słodkie, a dzięki zawartości olejków eterycznych bardzo aromatyczne. Można je również gotować i dusić. Są też owocem, który nadaje się do zamrażania.

Reklama

Gruszki dzielimy ze względu na porę dojrzewania na: letnie, jesienne i zimowe, dzięki czemu możemy cieszyć się ich smakiem niemal przez cały rok. Najbardziej znane w Polsce odmiany, to: Konferencja i Klapsa (inaczej Faworytka). Oprócz tego, że gruszki po prostu nam smakują, jest jeszcze kilka istotnych powodów, dla których warto je jeść.

Powód 1: gruszka jako regulator pracy układu pokarmowego

Gruszki doskonale sprawdzają się zarówno jako środek na zaparcia jak również na biegunki. Przy zaparciach polecane są owoce miękkie i dojrzałe dlatego, że pobudzają trawienie. Spożywanie ich w nadmiernych ilościach może doprowadzić do biegunki. Gruszki zawierające dużą ilość przeciwbiegunkowych garbników, czyli cierpkie i twarde, pomocne są w zwalczaniu tej dolegliwości.

Powód 2: gruszka na choroby układu krążenia

Jedzenie gruszek wpływa bardzo korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi, ze względu na bardzo wysoką zawartość potasu i fitosteroli, które regulują zawartość cholesterolu w organizmie.

Zobacz także

Urozmaicenie na stałe swojego jadłospisu gruszkami stanowi profilaktykę chorób związanych z układem krążenia.

Powód 3: gruszka a poziomu cukru we krwi

Bez obaw mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę. Indeks glikemiczny gruszki wynosi 30, dlatego nie obciążają trzustki.

Powód 4: gruszka na pamięć i młodość

W gruszkach znajduje się wiele antyoksydantów, które znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających, czyli opóźniających procesy starzenia się organizmu. Zawarty w gruszkach pierwiastek – bor, wpływa stymulująco na procesy koncentracji. Udowodniono naukowo, że regularne jedzenie gruszek pobudza nasz mózg do efektywniejszego działania.

Powód 5: gruszka na odchudzanie

Gruszki zawierają dużo wody (84%) i pektyn (błonnika). Mimo dużej zawartości cukru nie są kaloryczne (100 g – 57 kcal), błonnik, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość wypełnia żołądek dając uczucie sytości, co w kuracji odchudzającej jest szczególnie ważne. Dlatego warto jadać owoce ze skórką, ponieważ w niej znajduje się najwięcej błonnika.

Powód 6: regulacja gospodarki wodnej organizmu

Potas i arbutyna, w które bogate są gruszki wpływają na regulację pracy układu moczowego, dlatego ich spożywanie jest zalecane przy leczeniu kamicy nerkowej oraz podczas zapalenia dróg moczowych. Działanie moczopędne gruszek pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, która powoduje obrzęki twarzy oraz nóg.

Medycyna ludowa stosuje wywary z gruszek jako środek stosowany przy przeziębieniach czy uporczywym kaszlu. Ponadto uważane są za jedne z najmniej uczulających owoców, dlatego polecane są alergikom oraz dzieciom już od 6 miesiąca życia. Bogata w gruszki powinna być też dieta kobiety ciężarnej z względu na zawartość tak potrzebnego w tym okresie kwasu foliowego.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama