Tilapia w akwarium
© surawutob/Fotolia.com
Styl życia

Tilapia – wartości odżywcze i kulinarne

Wartości odżywcze tilapii nie skłaniają do jedzenie tego gatunku ryby. Tilapia hodowana jest na masową skalę, ma bardzo dobry smak, ale niewiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Wartości odżywczych ryby nie poprawia także zawartość białka, gdyż tilapia ma jedynie jego niewielkie ilości.

Wartości odżywcze tilapii nie skłaniają do jedzenie tego gatunku ryby. Tilapia hodowana jest na masową skalę, ma bardzo dobry smak, ale niewiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Wartości odżywczych ryby nie poprawia także zawartość białka, gdyż tilapia ma jedynie jego niewielkie ilości.

Tilapia – garść podstawowych informacji o rybie

Tilapia jest słodkowodną rybą hodowlaną. Waży średnio 0,6 kilograma. Tilapia to ryba bardzo chętnie kupowana przez konsumentów – jest drugim pod względem wielkości produkcji hodowlanym gatunkiem ryb na świecie. Naturalnie występuje w Afryce. Do Europy sprowadzana jest głównie z Indonezji i Hondurasu. Kilogram ryby kosztuje około 30 złotych.

Walory kulinarne tilapii

Jednym z powodów popularności tilapii jest jej delikatny, lekko miętowy smak. Rybę łatwo się filetuje, nie zawiera drobnych ości, ma zwartą strukturę mięsa. Tilapię można smażyć, piec lub przygotować w wywarze rybnym – na przykład w połączeniu z warzywami i krewetkami.

Kasia gotuje z Polki.pl: roladki z łososiem

Wartości odżywcze tilapii

Tilapia to chuda ryba o białym kolorze. W 100 gramach tilapii jest 129 kalorii. Ryba zawiera niewielkie ilości zbawiennych dla pracy serca i mózgu kwasów tłuszczowych omega-3, a to ten składnik sprawia, że zaleca się jedzenie ryb. Ma też mało białka – około 15 gramów na 100 gramów ryby. Tilapia to także znikome ilości witamin A, D, E, K – rozpuszczalnych w tłuszczach.

Tilapia – poglądy przeciwników

Przeciwnicy połowu tilapii twierdzą, że masowe hodowle tej ryby negatywnie oddziałują na środowisko – środki chemiczne odprowadzane są bezpośrednio do wody. Akweny wodne, w których ryba jest hodowana, zawierają dużo toksyn, które pochodzą m.in. z pasz. Tilapia zawiera kwas arachidonowy, który powoduje m.in. niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek.

 

Tilapię dobrze jest jeść sporadycznie, np. raz w miesiącu.

 

Filet z pangi z plasterkami cytryny na desce
©dulsita/Fotolia
Styl życia
Ryba panga – niechlubny wyjątek na liście ryb
Ryba panga pochodzi najczęściej z wietnamskich hodowli, jest w Polsce drugą najczęściej kupowaną rybą mrożoną. Lekarze zalecają jedzenie ryb minimum raz w tygodniu. Obfitują one w białko, a tłuste ryby morskie, np. łosoś czy makrela, zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, zbawienne dla pracy serca i mózgu. Ryby kojarzą się więc z właściwościami odżywczymi i dobroczynnym wpływem na organizm – panga jest jednak, niestety, wyjątkiem. Do jej hodowli używa się antybiotyków, hormonów, środków bakteriobójczych.

Ryba panga pochodzi najczęściej z wietnamskich hodowli, jest w Polsce drugą najczęściej kupowaną rybą mrożoną. Lekarze zalecają jedzenie ryb minimum raz w tygodniu. Obfitują one w białko, a tłuste ryby morskie, np. łosoś czy makrela, zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, zbawienne dla pracy serca i mózgu. Ryby kojarzą się więc z właściwościami odżywczymi i dobroczynnym wpływem na organizm – panga jest jednak, niestety, wyjątkiem. Do jej hodowli używa się antybiotyków, hormonów, środków bakteriobójczych. Wygląd i pochodzenie pangi Ryba panga, czyli sum rekini zamieszkuje rzeki Azji Południowo-Wschodniej, głównie bardzo zanieczyszczoną rzekę Mekong. Ryba panga ma dwie płetwy grzbietowe i niewielkie kolce. Hodowla pangi ma bardzo duże znaczenie gospodarcze, ponieważ ryba ta hodowana jest na skalę przemysłową (szybko rośnie i nie sprawia hodowcom większych problemów). W sztucznych hodowlach pangę zmusza się do rozmnażania, poprzez wstrzykiwanie importowanych z Chin zastrzyków hormonalnych , które odpowiadają za akcję porodową. Z hektara stawu rybnego w Wietnamie uzyskuje się około 100 ton pangi. Ryby rosną w ścisku, karmione są chemicznymi granulkami, które mają zapewnić szybki wzrost masy w krótkim czasie. Woda, w której żyją nie jest wymieniana. Ryba panga jest tania i smaczna Ryba panga jest bardzo popularna ze względu na niską cenę – około 10-15 złotych za kilogram oraz przyjemny smak. Należy do najtańszych ryb na rynku. Filet jest bez ości, nie ma w nim też śladu krwi, jest więc wygodna w przygotowaniu. Ryba panga pozbawiona właściwości zdrowotnych Sposób hodowli pangi nie mógł pozostać obojętny dla zdrowia człowieka. Ryba pozbawiona jest kwasów tłuszczowych omega-3, dostarcza jedynie małą zawartość białka, zaś dużo chemii i zanieczyszczeń. Może zawierać metale ciężkie, m.in. rtęć.   Jeśli...

Surowe mięso z morszczuka
© Ustinova/Fotolia.com
Styl życia
Morszczuk – wartości odżywcze, walory smakowe i zdrowotne
Składników odżywczych morszczuka (z łac. Merluccius nerluccius) trudno nie docenić – jest to doskonałe źródło żelaza i witamin z grupy B. Ryba jest źródłem pełnowartościowego białka. Na składniki odżywcze morszczuka składają się także kwasy tłuszczowe omega-3.

Składników odżywczych morszczuka (z łac. Merluccius nerluccius) trudno nie docenić – jest to doskonałe źródło żelaza i witamin z grupy B. Ryba jest źródłem pełnowartościowego białka. Na składniki odżywcze morszczuka składają się także kwasy tłuszczowe omega-3. Morszczuk – garść podstawowych informacji Morszczuk występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym i Morzu Północnym. Należy do ryb z rodziny dorszokształtnych, rośnie do około 140 cm, a jego waga dochodzi do 10 kilogramów . W sklepach można kupić tusze, filety ze skórą lub bez skóry. W Wielkiej Brytanii znany jest pod nazwą Hake, we Francji - Merlu europeen, w Niemczech – Seehecht., we Włoszech – Narsello, a w Hiszpanii - Merluza europea. Walory smakowe morszczuka Mięso morszczuka jest kruche i delikatne w smaku. Jest wiele przepisów na przygotowanie go. Ryba będzie miała bardziej intensywny smak, jeśli przed gotowaniem, pieczeniem, smażeniem lub grillowaniem, skropimy ją sokiem z cytryny . Świetnie smakuje w połączeniu z pietruszką, tymiankiem i rozmarynem, a także podana w sosie śmietanowym. Wartości odżywcze morszczuka Mięso morszczuka jest chude i lekkostrawne. 100 gramów ryby ma 89 kalorii. Zawiera kwas foliowy (nieoceniony dla kobiet w ciąży), składniki mineralne: żelazo, selen, a także witaminy z grupy B. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Właściwości morszczuka Regularne jedzenie morszczuka usprawnia pracę serca, wspiera układ nerwowy i układ immunologiczny, obniża zawartość złego cholesterolu we krwi oraz poprawia metabolizm. Morszczuka powinny systematycznie jeść osoby cierpiące na anemię, miażdżycę i chorobę wieńcową. Zawarta w mięsie karnityna pobudza krążenie krwi, a także ułatwia odchudzanie .   Morszczuka powinno się jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, ponieważ...

Surowy cały pstrąg na desce
©nioloxs/Fotolia
Styl życia
Pstrąg ma więcej wartości odżywczych niż mintaj i dorsz
Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Wartości odżywcze pstrąga są wyjątkowe także pod względem ilości kwasów omega-3, dlatego ryba ta jest polecana osobom z chorobami serca. Zawiera też witaminy z grupy B, potas, fosfor, selen, magnez i wapń.

Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Wartości odżywcze pstrąga są wyjątkowe także pod względem ilości kwasów omega-3, dlatego ryba ta jest polecana osobom z chorobami serca. Zawiera też witaminy z grupy B, potas, fosfor, selen, magnez i wapń. Kalorie, białko i zdrowe tłuszcze – wartości odżywcze pstrąga Pstrąg ma 119 kalorii w 100 g. To mniej od łososia (179 kcal) , śledzia (158 kcal) czy makreli (205 kcal). Pstrąg zawiera aż 20,5 g białka, które jest przetwarzane przez ludzki organizm w 98%. Dla porównania dorsz ma 17,8 g białka, karp – 16,7 g, a mintaj – 12,2 g. Także pod względem zawartości tłuszczów pstrąg ma bardzo wysokie wartości odżywcze. Zawiera 0,7 g tłuszczów nasyconych, tłuszczów wielonienasyconych, czyli z grupy omega-3 i omega-6, 1,2 g, a tłuszczów jednonienasyconych 1,1 g. Kwasy omega-3 (EPA i DHA) są szczególnie ważne dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i serca. Są to tzw. zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Pstrąg ma średni poziom cholesterolu – 59 mg w 100 g. Mniej cholesterolu zawierają m.in. dorsz (43 mg), halibut (49 mg) i mintaj (46 mg). Wartości odżywcze pstrąga: witaminy i minerały Pstrąg zawiera duże ilości witamin z grupy B w 100 g: 5,4 mg niacyny (witaminy B3), 0,4 mg witaminy B6 oraz 4,5 µg witaminy B12. Więcej witaminy B12 mają m.in. makrela i śledź, ale są to ryby bardziej kaloryczne od pstrąga i zawierające mniej białka. Ponadto w 100 g pstrąga jest aż 481 mg potasu , to nawet więcej niż w halibucie (435 mg) czy w dorszu (413 mg). Pstrąg ustępuje innym rybom pod względem ilości selenu, bo ma go 12,6 µg, podczas gdy w dorszu, łososiu i śledziu jest go ponad 30 µg, a w makreli i halibucie...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik