grill
© Photographee.eu/Fotolia.com
Styl życia

Czy potrawy z grilla są zdrowe? Zasady zdrowego grillowania

Czy potrawy z grilla są zdrowe? Zasady zdrowego grillowania

Czy dania z grilla są zdrowe? Odpowiednio przygotowane i jedzone sporadycznie nie powinny negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Jednak dużo osób grilluje nieumiejętnie, przez co zagrożone jest nie tylko nasze zdrowie, ale także życie. Sprawdź w jaki sposób możesz przygotować zdrowe potrawy z grilla.

Czy jedzenie z grilla jest zdrowe?

Grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowywania potraw. Szczególnie jeśli robimy to dość często i nieumiejętnie. Mięso z grilla zjedzone raz czy dwa razy w miesiącu nie wpłynie znacząco na nasze zdrowie. Ważne jest jednak, aby trzymać się kilku ważnych zasad. Odpowiednio przyrządzone potrawy nie będą zwierać szkodliwych związków i toksyn. A odpowiedni dobór składników sprawi, że grillowane dania nie będą bardzo kaloryczne i sprawdzą się również osobom na diecie.

Zasady zdrowego grillowania

Odpowiedni dobór składników na grilla

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ryżowym makaronem

Na grilla wybieraj zdrowe i pełnowartościowe produkty. Czerwone mięso najlepiej omijaj szerokim łukiem. Dużo lepszą opcją są chude mięsa, np. kurczak, kaszanka, ryby czy warzywa oraz pieczarki. Międzynarodowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała czerwone mięso, takie jak m.in. wieprzowina czy wołowina, za jeden z czynników prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka. Natomiast mięso przetworzone, czyli np. grillowane, jako z pewnością rakotwórcze dla człowieka. Z kolei ryby, warzywa i pieczarki mają wiele składników odżywczych i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Czysty grill i narzędzia

Zwęglone, stare resztki jedzenia nie są ani smaczne ani zdrowe. W spalonym mięsie znajdują się heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które powodują raka jelita grubego. Brudna kratka z resztkami potraw z grilla może powodować bóle brzucha, wymioty i ogólne zatrucie pokarmowe. Nic w tym dziwnego - nikt nie chciałby jeść potraw leżących tygodnie na dworze.

Zbyt długie lub zbyt krótkie grillowanie

Tak samo jak w punkcie powyżej - zwęglone, zbyt długo pieczone mięso zawiera HAA i WWA, które powodują raka, w szczególności raka jelita grubego.

Równie częstym problemem jest zdejmowanie mięsa zbyt szybko - kiedy w środku jest jeszcze surowe. Jedzenie surowego mięsa jest bardzo niebezpieczne, szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży. Mogę się w nim znajdować śmiertelnie niebezpieczne bakterie, takie jak: Salmonella, Listeria, Campylobacter i Escherichia coli.

Szczególnie niebezpieczne jest spożywanie surowej wieprzowiny, w której mogą znajdować się włosienie lub tasiemce uzbrojone. Te pierwsze to bardzo groźne pasożyty, które mogą doprowadzić do śmierć chorego. Tasiemiec z kolei kompletnie wyniszcza organizm, a w niektórych przypadkach może wywołać zaburzenia w ośrodkowym układzie nerwowym.

Używanie tacek lub aluminiowych folii

Zakup tacek lub aluminiowych folii jest bardzo ważny przy organizacji zdrowego grilla. Tłuszcz kapiący z grillowanych potraw, spadający na rozżarzone węgle, tworzy toksyczne opary. Są to związki PAHs, które mają działanie rakotwórcze. Czym więcej tłuszczu, tym więcej szkodliwych toksyn dostaje się do naszego organizmu. Jeśli użyjemy tacek lub folii pod potrawy, nie będziemy musieli się martwić kapiącym tłuszczem.

Ograniczenie alkoholu i niezdrowych napojów

Bardzo często przy daniach z grilla sięgamy po alkohol czy napoje gazowane. Są one bardzo kaloryczne, mają dużo cukru i negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Planując zdrowego grilla postaw na soki owocowe lub pyszne, świeże lemoniady i inne napoje chłodzące.

 

Zobacz także
Kaszanka z grilla – sprawdzone przepisy

Kaszanka z grilla - jak przygotować kaszankę? Przepis, jak zrobić kaszankę na grilla

Przepisy na szaszłyki z grilla

Jak zrobić szaszłyki na grilla?

Piknik vs grill - zdrowo czy smacznie

Piknik kontra grill, czyli zdrowo czy smacznie?

 

warzywa z grilla
© ruslan_100/Fotolia.com
Styl życia
Jak zdrowo grillować, czyli 5 zdrowych przepisów na potrawy z grilla
Grillowanie można w Polsce uznać za „sport narodowy”. Nic dziwnego, kiedy pogoda sprzyja, bardzo lubimy spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Spotkanie przy grillu to również ciekawa odmiana spędzania imienin czy spotkań ze znajomymi.

Grillowanie można w Polsce uznać za „sport narodowy”. Nic dziwnego, kiedy pogoda sprzyja, bardzo lubimy spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Spotkanie przy grillu to również ciekawa odmiana spędzania imienin czy spotkań ze znajomymi.   Poznaj 5 zdrowych sposobów na potrawy z grilla i zaskocz gości szaszłykiem warzywnym lub dziczyzną w ziołowej marynacie. Filet z kurczaka Filet z kurczaka jest najprostszym zamiennikiem kiełbasy na grillu. Zarówno mięso z kurczaka, jak i indyka jest zdrowe, ponieważ zawiera witaminy z grupy B (niacyna) oraz dużą ilość żelaza. Nie bój się również grillować udek drobiowych. Aby nadać im odpowiedni smak, namocz je wcześniej przez godzinę w marynacie miodowo-musztardowej.   Aby przygotować marynatę zmieszaj: 3 łyżki miodu , 3 łyżki musztardy, odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli, kilka kropel cytryny, szczyptę ziół: słodkiej papryki, tymianku lub pieprzu ziołowego. Grillowane ryby Ryby to świetny i zdrowy zamiennik mięsa. Pstrąg, tuńczyk czy łosoś to bogactwo kwasów omega-3. Przyrządzane powinny być w marynacie z dodatkiem dużej ilości koperku.   Sposób przygotowania marynaty. Zmieszaj: 3 łyżki oliwy z oliwek , 2 ząbki posiekanego czosnku, pęczek koperku (posiekanego), kilka kropel cytryny, przyprawy: pieprzu i sól. Pstrąg i łosoś powinny być grillowane ze skórą – w przeciwnym razie mięso się rozpadnie pod wpływem ciepła. Ryby podawaj go na talerzu z cząstką cytryny, która wzbogaci ich smak. Warzywny szaszłyk Wegetariańską bądź wegańską odmianą grillowanych potraw są oczywiście warzywa . Szaszłyki warzywne, wykonane na długich, grubych pałkach to danie smaczne i zdrowe. Co może pojawić się na szaszłyku? Najczęściej poleca się paprykę, ogórek, pomidor, bakłażan,...

Przepisy na szaszłyki z grilla
© fortyforks/Adobe Stock
Styl życia
Grill na diecie - przepisy na dietetyczne potrawy z grilla
Grill na diecie - przepisy na dietetyczne potrawy z grilla

Grillowanie to jeden z najbardziej popularnych sposobów spędzania letnich wieczorów z rodziną i znajomymi. Odpowiednio dobrane i przygotowane potrawy z grilla wcale nie muszą być kaloryczne. Świeże ryby, chude mięso i chrupiące warzywa świetnie sprawdzą się na ruszcie. Poniżej znajdziecie dietetyczne przepisy na grilla , idealne dla osób na diecie. Przepis na dietetyczne szaszłyki z piersią kurczaka i warzywami Składniki na szaszłyki z grilla 2 papryki (czerwona i żółta/zielona) 3 cebule podwójna pierś kurczaka przyprawy: sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju Jak zrobić dietetyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami? Filet z kurczaka pokroić w duża kostkę. Olej zmieszać z przyprawami - do powstałej marynaty wrzucić mięso. Zostawić na godzinę w marynacie. Przez ten czas przygotować resztę składników. Cebulę pokroić w plastry, paprykę w duża kostkę. Składniki nabijać naprzemiennie na patyk. Polać resztą marynaty. Grillować około 15-20 minut. Przewracać raz na jakiś czas. Podawać ze świeżym sosem tzatziki. Przepis na łososia z grilla Składniki na łososia z grilla łosoś w dzwonkach lub filet z łososia cytryna przyprawy: sól, pieprz, koperek Jak zrobić dietetycznego łososia z grilla? Filet z łososia pokroić na na kawałki lub pozostawić dzwonki. Rybę skropić obficie cytryną. W miseczce zmieszać przyprawy i natrzeć nimi łososia. Odstaw na pół godziny. Grilluj przez 12-15 minut na mocno rozgrzanym grillu. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych sałat i pomidorkami koktajlowymi. Grillowane warzywa - dietetyczne dodatki na grilla Grillowane warzywa to idealny wybór na...

Warzywa ułożone na ruszcie.
© irinagrigorii/Adobe Stock
Styl życia
Wegański i wegetariański grill - co wrzucić na ruszt?
Wegański i wegetariański grill - co wrzucić na ruszt?

Maj to początek sezonu grillowego - długich wieczorów z bliskimi i pysznego jedzenia. Większości z nas grill kojarzy się z kiełbasą, karkówką lub kurczakiem. Na ruszcie nie musi się jednak pojawić mięso, równie dobrze sprawdzą się chrupiące warzywa, grzyby i soczyste owoce. Przygotowaliśmy dla Was przepisy na pyszne i zdrowe dania na wegetariańskiego i wegańskiego grilla. Wegetariański grill - potrawy dla jaroszy   Grillowany camembert Francuski ser pleśniowy camembert świetnie się sprawdzi na wegetariańskim grillu.  Ser wystarczy polać odrobiną oliwy i położyć na nim gałązkę tymianku. Grillujemy go aż skórka się przypiecze, a wnętrze będzie mięciutkie i lejące. Podawać z konfiturą z żurawiny bądź gruszki oraz bakaliami. Pieczarki z masłem ziołowym Aromatyczne pieczarki z masłem ziołowym to hit każdego bezmięsnego grilla.  Można je zrobić również w wersji wegańskiej - wystarczy dodać oliwy z oliwek zamiast masła. Składniki pół kilograma pieczarek pół kostki masła lub pół szklanki oliwy z oliwek 3 - 4 ząbki czosnku przyprawy: tymianek, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma sól i pieprz opcjonalnie: chili w proszku lub czerwona pasta curry Pieczarki dokładnie myjemy, nie obieramy! Do rozpuszczonego masła bądź oliwy dodajemy po pół łyżeczki przypraw, sól i pieprz. Pieczarki maczamy w maśle i układamy na tacce do grilla. Pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują ze świeża bagietką lub chlebem. Wegański grill - jakie dania przygotować?   Szaszłyki z tofu i warzywami Zdrową i lekką przekąską na wegańskiego grilla będą szaszłyki z chrupiącymi warzywami i marynowanym tofu. Składniki kostka tofu papryka...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik