Wartości odżywcze ogórka obejmują m.in. odkwaszanie organizmu i zmniejszanie obrzęków. To warzywo idealnie gasi pragnienie i jest niskokaloryczne.

Reklama

Ogórek to warzywo, które najpierw uprawiano w Azji, w Himalajach. Później pojawił się w starożytnej Grecji, Egipcie i Rzymie. Do Polski trafił około 400 lat temu. Znane jest około 100 gatunków tego warzywa.

Ogórek – wartości odżywcze

Ogórek składa się aż w 97% z wody. Ma tylko 15 kcal, dlatego jest często wykorzystywany w dietach odchudzających. W świeżym ogórku znajduje się:

  • 0,65 g białka,
  • 3,63 g węglowodanów,
  • 0,1 g tłuszczu,
  • 0,5 g błonnika.

Ogórek – witaminy

Ogórek zawiera:

  • witaminę C,
  • niacynę,
  • ryboflawinę,
  • tiaminę,
  • witaminę E,
  • witaminę B6
  • witaminę A,
  • witaminę K,
  • kwas foliowy.

Ogórek – minerały

W ogórku znajdziemy poniższe minerały:

Zobacz także
  • potas,
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • żelazo,
  • cynk.

Właściwości ogórka

Ogórek ma następujące zalety:

  • niski indeks glikemiczny (15), dzięki czemu mogą go jeść także cukrzycy i osoby z podwyższonym poziomem cukru,
  • zapobiega nadmiernemu wytwarzaniu soku żołądkowego, więc sprawdzi się w diecie osób z refluksem pokarmowym oraz zgagą,
  • odkwasza organizm – tę zaletę powinny wykorzystać osoby odczuwające objawy zakwaszenia, tj. chroniczne zmęczenie, zły stan cery i kłopoty z zapamiętywaniem oraz koncentracją, ból mięśni i zakwasy,
  • zmniejsza opuchliznę i obrzęki nóg, twarzy, jak również całego ciała, oczyszczając organizm z nadmiaru wody – dzieje się to za sprawą moczopędnego działania ogórka, przyspieszenia metabolizmu i oczyszczenia organizmu z toksyn,
  • dzięki zawartości potasu poprawia pracę serca i wpływa na odpowiedni poziom ciśnienia tętniczego krwi,
  • gasi pragnienie z powodu dużej zawartości wody,
  • działa antynowotworowo, za co odpowiada duża ilość flawonoidów, kwas kawowy i luteina,
  • pomaga osobom, które mają nieprzyjemny zapach potu, usuwając toksyczne i szkodliwe substancje będące produktami przemiany materii,
  • zwalcza nieświeży oddech, który również jest wynikiem dużej ilości toksyn,
  • zawiera kukurbitacyny, które przeciwdziałają powstawaniu komórek powodujących rozwój raka prostaty (zobacz badania) oraz mogą chronić przed pojawieniem się raka trzustki (zobacz badania),
  • ogórek w kosmetykach zmniejsza ilość sebum, zamyka rozszerzone pory, jest polecany osobom, które mają skórę trądzikową lub tłustą,
  • kosmetyczne działanie ogórka to również rozświetlenie cery oraz zmniejszenie podrażnień,
  • szampon do włosów z wyciągiem z ogórka mogą stosować osoby, które mają przetłuszczającą się skórę głowy i przesuszone włosy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama