Pieczony karp w całości na talerzu z plastrami cytryny.
© nikolaydonetsk/Adobe Stock
Styl życia

Kuchnia żydowska - zasady kuchni koszernej, potrawy, składniki i przyprawy

Kuchnia żydowska - zasady kuchni koszernej, potrawy, składniki i przyprawy

Kuchnia żydowska często uważana jest za kuchnię koszerną i odwrotnie. Jednak nie są to określenia równoznaczne. Pierwsza z nich jest pojęciem dotyczącym dań, smaków i aromatów, druga działa według określonych zasad. Jak rozpoznać czy karp po żydowsku jest daniem koszernym? Czy kuchnia żydowska zawsze jest koszerna

Czym się różni kuchnia żydowska od koszernej?

Kuchnia koszerna to nie to samo co kuchnia żydowska. Kuchnia żydowska to jedna z kuchni międzynarodowych, z kolej koszerna to zasady żywienia, którymi kierują się ortodoksyjni żydzi.

Pierwsza z nich charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Rozsypana jest po całym świecie, pełna różnorodnych odmian, ale oparta na tych samych składnikach.

Słowo koszerny z kolei oznacza czysty lub odpowiedni. Określenie to wywodzi się z przepisów rytualnych, zawartych w Pięcioksięgu Mojżeszowym. Kodeks diety dokładnie określa co można, a czego nie powinno się jeść. Znajdują się w nim: zakazane produkty, zakazy łączenia niektórych składników, a także sposób w jaki dania powinno się przyrządzać.

Tradycyjne smaki kuchni żydowskiej

Kuchnia żydowska opiera się na aromatycznych ziołach i przyprawach, jej podstawą jest cebula i czosnek. W większości dań wyczuć można dodatek gałki muszkatołowej, szafranu i kminku. W jej smakach przeplatają się wpływy kuchni śródziemnomorskiej, bliskiego wschodu, niemieckiej czy francuskiej. Potrawy bardzo często są rozdrabniane - siekane lub mielone. Popularne jest również łączenie smaków słodkich i słonych, np. w postaci miodu dodawanego do mięsa.

Zasuszony szafran
©yuliaholovchehko/Fotolia

Popularne dania kuchni żydowskiej

Dania tej kuchni są bardzo różnorodne, każdy - bez względu na stosowaną dietę - znajdzie tutaj coś dla siebie. Bardzo popularne są potrawy na bazie ryb - najbardziej znany jest faszerowany karp po żydowsku, podawany na zimno w galarecie. Warto również wspomnieć, że bardzo dużo dań to przystawki na zimno. Wynika to z tradycji szabatu, przed którym nie powinno się gotować ani piec.

Jakich potraw jeszcze warto spróbować? Na pewno tych wzorowanych na kuchni arabskiej i izraelskiej. Szczególnie smaczne są: hummus na bazie ciecierzycy, ostre kiszone warzywa czy aromatyczny gulasz z fasolą. To idealne propozycje dla wegan i wegetarian.

Kuchnia żydowska to przede wszystkim intensywne smaki - pikantne i słone, ale nie tylko. Bardzo interesujące i nietypowe są również desery, np. cymes, czyli smażone warzywa na słodko. Oprócz tego możemy skosztować pieczonych jabłek z bakaliami czy kruchych ciasteczek.

Kiszone ogórki rozłożone na stole.
©Dar1930/Fotolia.com

Na czym polega kuchnia koszerna?

Kuchnia koszerna jest dużo bardziej skomplikowana. Dania powinno się przygotowywać według ściśle określonych reguł. Niektóre produkty są zupełnie wykluczone z diety. Ze względu na tę trudność bardzo rzadko można spotkać w Polsce restauracje żydowską, która jest również koszerna.

Najważniejsze zasady kuchni koszernej

  1. Mięso jest czyste i zdatne do spożycia, jeśli pochodzi od zwierząt parzystokopytnych i jednocześnie przeżuwających. Tak więc można przygotowywać dania z cielęciny, kozy, owcy czy barana. Surowo zakazane jest spożywanie wieprzowiny i mięsa zwierząt drapieżnych.
  2. Występuje całkowity zakaz spożywania krwi. Każde zwierzę musi być poddane tradycyjnemu ubojowi rytualnemu, który polega na wykrwawieniu zwierzęcia.
  3. Pod żadnym pozorem nie można łączyć mięsa z nabiałem. Jeśli chcemy przygotować w kuchni oba te składniki, musimy mieć oddzielne deski i inne przybory kuchenne.
  4. Można spożywać tylko i wyłącznie ryby, które mają jednocześnie łuski i płetwy.

O tym czy jakieś produkty spożywcze są koszerne decyduje Naczelny Rabin Polski. Istnieje specjalna komisja kontrolująca składy pod względem zakazanych produktów. Aby restauracja miała miano koszernej, konieczne jest wprowadzenie wielu wyśrubowanych standardów oraz regularna kontrola lokalu.

Zobacz także
Czekoladowy tort na paterze ze szkła

Kuchnia węgierska: Tort Dobosa – biszkopt z kremem czekoladowym i karmelem

Ryba w galarecie

Sprawdzony przepis na karpia w galarecie dla całej rodziny

Domowy hummus

Hummus – zdrowa pasta z ciecierzycy i sezamu

 

Tradycyjne dania kuchni azjatyckiej położone na stole.
©VICUSCHKA/Fotolia.com
Styl życia
Smaki Azji: kuchnia chińska, japońska, wietnamska i koreańska
Znane na całym świecie dania kuchni azjatyckiej – sushi, sajgonki czy kaczka po pekińsku – tylko w niewielkim stopniu pozwalają poznać bogactwo orientalnych smaków. W Azji jada się dania słodko-kwaśne, na bazie ryżu i soi, a tamtejsze wynalazki kulinarne są podstawą kuchni wegańskiej.

Znane na całym świecie dania kuchni azjatyckiej – sushi, sajgonki czy kaczka po pekińsku – tylko w niewielkim stopniu pozwalają poznać bogactwo orientalnych smaków. W Azji jada się dania słodko-kwaśne, na bazie ryżu i soi, a tamtejsze wynalazki kulinarne są podstawą kuchni wegańskiej. Ogólna charakterystyka kuchni azjatyckiej Kuchnia w Azji jest bardzo zdrowa – sprawia, że mieszkańcy tego kontynentu znacznie rzadziej niż Europejczycy cierpią na choroby cywilizacyjne , a zwłaszcza na nadwagę. Dużo ryb, owoców morza, warzyw, a mało tłustego mięsa i nabiału – to sekret zdrowia Azjatów . W każdym kraju Dalekiego Wschodu bazę dań stanowi ryż bądź cieniutki makaron ryżowy . Popularne są też przyprawy o intensywnym aromacie (imbir, curry, kardamon), przede wszystkim ostre (chili, wasabi). W azjatyckiej kuchni bardzo chętnie wykorzystuje się też produkty sojowe : tempeh i tofu, a także algi morskie. Potrawy serwuje się w niewielkich porcjach, choć na talerzach jest bardzo wiele składników o rozmaitych smakach (ostre współwystępują ze słodkimi). Za najbardziej charakterystyczną cechę kuchni w Azji należałoby więc uznać różnorodność, również dlatego, że wszystkie dalekowschodnie kraje słyną z nieco innej kultury przyrządzania i jedzenia posiłku. Kuchnia azjatycka: chińska W Chinach każdy region ma swoją specyficzną kuchnię. Na północy popularniejsze niż ryż są makaron i pieczywo, na południu dominują owoce morza, na zachodzie – pikantna wołowina , a na wschodzie – słodkie dania na bazie brązowego ryżu . Chyba najbardziej znaną potrawą chińską na świecie jest kaczka po pekińsku na słodko, serwowana z sosem hoisin (sojowo-śliwkowym). Mniej rozpowszechnione danie – pierożki wontony – dopiero zaczyna wkraczać do kuchni europejskiej, choć w Chinach jada się je już od wieków. Są to sakiewki z ciasta nadziewane krewetkami , warzywami...

Pieczony karp w całości na talerzu z plastrami cytryny.
© nikolaydonetsk/Adobe Stock
Styl życia
Jak przyrządzić karpia w galarecie po żydowsku lub z karpia po żydowsku w piwie z sosem? Przepis
Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy przepis na karpia po żydowsku z rodzynkami w piwnym sosie oraz karpia po żydowsku w galarecie. Zaskocz domowników i gości.

Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy przepis na karpia po żydowsku z rodzynkami w piwnym sosie oraz karpia po żydowsku w galarecie. Zaskocz domowników i gości.   Karp po żydowsku to danie z historią. Unikalny przepis na karpia po żydowsku na słodko wywodzi się z tradycji postnej polskich Żydów. Karp po żydowsku – historia słodkiego smaku Nadziewana ryba to typowe danie spożywane niegdyś w okresie postu przez Żydów zamieszkujących Europę Środkową, Wschodnią i częściowo Zachodnią. Karpia po żydowsku w różnych regionach przygotowuje się na słodko lub na ostro (odpowiednio u Żydów galicyjskich i Litwaków).   Co, ciekawe w tradycyjnych przepisach karp po żydowsku był podawany z chałką, dziś częściej jest to zwykłe pieczywo. Wspólną cechą wszystkich współczesnych przepisów na karpia po żydowsku jest to, że ryba serwowana jest na zimno, w słodkiej galarecie, z dużą porcją rodzynek i migdałów. W niektórych recepturach zalecane jest dodanie do niej jajka czy marchewek. Tradycyjna galareta do karpia po żydowsku przygotowywana jest na bazie rybich głów oraz kręgosłupów. Fani karpia po żydowsku dzielą się na zwolenników podawania go w formie dzwonków, całej ryby albo rozdrobnionego mięsa karpia w postaci farszu z dodatkiem z cebuli, jajek, macy i migdałów. Jak wygląda karp faszerowany po żydowsku? Niektóre gospodynie decydują się wypełnić takim farszem rybę poporcjowaną na dzwonka, inne podają roladę z karpia po żydowsku - farsz zawinięty w skórę ryby, która na talerzu ma imitować całą rybę. Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy dwa wyjątkowe przepisy na karpia po żydowsku na słodko z sosem oraz karpia w galarecie po żydowsku. Karp po żydowsku z rodzynkami i słodkim sosem Karp po...

Afrodyta Kosze na święta
Mat. prasowe
Styl życia
Najlepszy prezent dla bliskiej osoby? Afrodyta SPA & Wellness Resort przygotowała kosze pełne miłości do... jedzenia!
Najlepszy prezent dla bliskiej osoby? Afrodyta SPA & Wellness Resort przygotowała kosze pełne miłości do... jedzenia!

Afrodyta SPA & Wellness Resort z Ośna Lubuskiego przygotowała wyjątkową ofertę - kosze na zamówienie pełne frykasów. Produkty Afrodyty, które znajdziecie w pięknym koszu, to: przetwory, nalewki, chleb, wędzone sery i ryby, które zachwycają smakoszy z całej Europy. Kuchnia Afrodyty ma na swoim koncie kilka prestiżowych nagród, m.in. Magda Gessler doceniła wyjątkowość kuchni i przyznała Afrodycie trzykrotnie swoją prestiżową nagrodę. Szefowie kuchni, pasjonaci polskiej kuchni, uczyli się od mistrzów, sami też są laureatami konkursów kulinarnych. Filozofia kuchni - to najkrótsza droga z pola do stołu, dzięki czemu produkty są najwyższej jakości. Własne stawy, ekologiczne uprawy, mięsa i sery, kupowany od lokalnych rolników, bogactwa lasów i pól - wszystkie te smaki i zapachy zapewniają niezapomniane doznania kulinarne. Kosze z miłości do zdrowej, smacznej kuchni można zamawiać na stronie Afrodyty. Przygotowywane będą według indywidualnych oczekiwań i gustów. Afrodyta zaprasza także do składania zamówień na święta - w ofercie znajdziecie m.in. ciasta, dania, wędzonki, przetwory. Szczegóły znajdziecie na stronie:  www.afrodyta-spa.pl

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner