Pieczony karp w całości na talerzu z plastrami cytryny.
© nikolaydonetsk/Adobe Stock
Styl życia

Kuchnia żydowska - zasady kuchni koszernej, potrawy, składniki i przyprawy

Kuchnia żydowska - zasady kuchni koszernej, potrawy, składniki i przyprawy

Kuchnia żydowska często uważana jest za kuchnię koszerną i odwrotnie. Jednak nie są to określenia równoznaczne. Pierwsza z nich jest pojęciem dotyczącym dań, smaków i aromatów, druga działa według określonych zasad. Jak rozpoznać czy karp po żydowsku jest daniem koszernym? Czy kuchnia żydowska zawsze jest koszerna

Czym się różni kuchnia żydowska od koszernej?

Kuchnia koszerna to nie to samo co kuchnia żydowska. Kuchnia żydowska to jedna z kuchni międzynarodowych, z kolej koszerna to zasady żywienia, którymi kierują się ortodoksyjni żydzi.

Pierwsza z nich charakteryzuje się intensywnymi smakami i aromatami. Rozsypana jest po całym świecie, pełna różnorodnych odmian, ale oparta na tych samych składnikach.

Kasia gotuje z Polki.pl: kokosanki

Słowo koszerny z kolei oznacza czysty lub odpowiedni. Określenie to wywodzi się z przepisów rytualnych, zawartych w Pięcioksięgu Mojżeszowym. Kodeks diety dokładnie określa co można, a czego nie powinno się jeść. Znajdują się w nim: zakazane produkty, zakazy łączenia niektórych składników, a także sposób w jaki dania powinno się przyrządzać.

Tradycyjne smaki kuchni żydowskiej

Kuchnia żydowska opiera się na aromatycznych ziołach i przyprawach, jej podstawą jest cebula i czosnek. W większości dań wyczuć można dodatek gałki muszkatołowej, szafranu i kminku. W jej smakach przeplatają się wpływy kuchni śródziemnomorskiej, bliskiego wschodu, niemieckiej czy francuskiej. Potrawy bardzo często są rozdrabniane - siekane lub mielone. Popularne jest również łączenie smaków słodkich i słonych, np. w postaci miodu dodawanego do mięsa.

Zasuszony szafran
©yuliaholovchehko/Fotolia

Popularne dania kuchni żydowskiej

Dania tej kuchni są bardzo różnorodne, każdy - bez względu na stosowaną dietę - znajdzie tutaj coś dla siebie. Bardzo popularne są potrawy na bazie ryb - najbardziej znany jest faszerowany karp po żydowsku, podawany na zimno w galarecie. Warto również wspomnieć, że bardzo dużo dań to przystawki na zimno. Wynika to z tradycji szabatu, przed którym nie powinno się gotować ani piec.

Jakich potraw jeszcze warto spróbować? Na pewno tych wzorowanych na kuchni arabskiej i izraelskiej. Szczególnie smaczne są: hummus na bazie ciecierzycy, ostre kiszone warzywa czy aromatyczny gulasz z fasolą. To idealne propozycje dla wegan i wegetarian.

Kuchnia żydowska to przede wszystkim intensywne smaki - pikantne i słone, ale nie tylko. Bardzo interesujące i nietypowe są również desery, np. cymes, czyli smażone warzywa na słodko. Oprócz tego możemy skosztować pieczonych jabłek z bakaliami czy kruchych ciasteczek.

Kiszone ogórki rozłożone na stole.
©Dar1930/Fotolia.com

Na czym polega kuchnia koszerna?

Kuchnia koszerna jest dużo bardziej skomplikowana. Dania powinno się przygotowywać według ściśle określonych reguł. Niektóre produkty są zupełnie wykluczone z diety. Ze względu na tę trudność bardzo rzadko można spotkać w Polsce restauracje żydowską, która jest również koszerna.

Najważniejsze zasady kuchni koszernej

  1. Mięso jest czyste i zdatne do spożycia, jeśli pochodzi od zwierząt parzystokopytnych i jednocześnie przeżuwających. Tak więc można przygotowywać dania z cielęciny, kozy, owcy czy barana. Surowo zakazane jest spożywanie wieprzowiny i mięsa zwierząt drapieżnych.
  2. Występuje całkowity zakaz spożywania krwi. Każde zwierzę musi być poddane tradycyjnemu ubojowi rytualnemu, który polega na wykrwawieniu zwierzęcia.
  3. Pod żadnym pozorem nie można łączyć mięsa z nabiałem. Jeśli chcemy przygotować w kuchni oba te składniki, musimy mieć oddzielne deski i inne przybory kuchenne.
  4. Można spożywać tylko i wyłącznie ryby, które mają jednocześnie łuski i płetwy.

O tym czy jakieś produkty spożywcze są koszerne decyduje Naczelny Rabin Polski. Istnieje specjalna komisja kontrolująca składy pod względem zakazanych produktów. Aby restauracja miała miano koszernej, konieczne jest wprowadzenie wielu wyśrubowanych standardów oraz regularna kontrola lokalu.

Zobacz także
Czekoladowy tort na paterze ze szkła

Kuchnia węgierska: Tort Dobosa – biszkopt z kremem czekoladowym i karmelem

Ryba w galarecie

Sprawdzony przepis na karpia w galarecie dla całej rodziny

Domowy hummus

Hummus – zdrowa pasta z ciecierzycy i sezamu

 

Tradycyjne dania kuchni azjatyckiej położone na stole.
©VICUSCHKA/Fotolia.com
Styl życia
Smaki Azji: kuchnia chińska, japońska, wietnamska i koreańska
Znane na całym świecie dania kuchni azjatyckiej – sushi, sajgonki czy kaczka po pekińsku – tylko w niewielkim stopniu pozwalają poznać bogactwo orientalnych smaków. W Azji jada się dania słodko-kwaśne, na bazie ryżu i soi, a tamtejsze wynalazki kulinarne są podstawą kuchni wegańskiej.

Znane na całym świecie dania kuchni azjatyckiej – sushi, sajgonki czy kaczka po pekińsku – tylko w niewielkim stopniu pozwalają poznać bogactwo orientalnych smaków. W Azji jada się dania słodko-kwaśne, na bazie ryżu i soi, a tamtejsze wynalazki kulinarne są podstawą kuchni wegańskiej. Ogólna charakterystyka kuchni azjatyckiej Kuchnia w Azji jest bardzo zdrowa – sprawia, że mieszkańcy tego kontynentu znacznie rzadziej niż Europejczycy cierpią na choroby cywilizacyjne , a zwłaszcza na nadwagę. Dużo ryb, owoców morza, warzyw, a mało tłustego mięsa i nabiału – to sekret zdrowia Azjatów . W każdym kraju Dalekiego Wschodu bazę dań stanowi ryż bądź cieniutki makaron ryżowy . Popularne są też przyprawy o intensywnym aromacie (imbir, curry, kardamon), przede wszystkim ostre (chili, wasabi). W azjatyckiej kuchni bardzo chętnie wykorzystuje się też produkty sojowe : tempeh i tofu, a także algi morskie. Potrawy serwuje się w niewielkich porcjach, choć na talerzach jest bardzo wiele składników o rozmaitych smakach (ostre współwystępują ze słodkimi). Za najbardziej charakterystyczną cechę kuchni w Azji należałoby więc uznać różnorodność, również dlatego, że wszystkie dalekowschodnie kraje słyną z nieco innej kultury przyrządzania i jedzenia posiłku. Kuchnia azjatycka: chińska W Chinach każdy region ma swoją specyficzną kuchnię. Na północy popularniejsze niż ryż są makaron i pieczywo, na południu dominują owoce morza, na zachodzie – pikantna wołowina , a na wschodzie – słodkie dania na bazie brązowego ryżu . Chyba najbardziej znaną potrawą chińską na świecie jest kaczka po pekińsku na słodko, serwowana z sosem hoisin (sojowo-śliwkowym). Mniej rozpowszechnione danie – pierożki wontony – dopiero zaczyna wkraczać do kuchni europejskiej, choć w Chinach jada się je już od wieków. Są to sakiewki z ciasta nadziewane krewetkami , warzywami...

Pieczony karp w całości na talerzu z plastrami cytryny.
© nikolaydonetsk/Adobe Stock
Styl życia
Jak przyrządzić karpia w galarecie po żydowsku lub z karpia po żydowsku w piwie z sosem? Przepis
Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy przepis na karpia po żydowsku z rodzynkami w piwnym sosie oraz karpia po żydowsku w galarecie. Zaskocz domowników i gości.

Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy przepis na karpia po żydowsku z rodzynkami w piwnym sosie oraz karpia po żydowsku w galarecie. Zaskocz domowników i gości.   Karp po żydowsku to danie z historią. Unikalny przepis na karpia po żydowsku na słodko wywodzi się z tradycji postnej polskich Żydów. Karp po żydowsku – historia słodkiego smaku Nadziewana ryba to typowe danie spożywane niegdyś w okresie postu przez Żydów zamieszkujących Europę Środkową, Wschodnią i częściowo Zachodnią. Karpia po żydowsku w różnych regionach przygotowuje się na słodko lub na ostro (odpowiednio u Żydów galicyjskich i Litwaków).   Co, ciekawe w tradycyjnych przepisach karp po żydowsku był podawany z chałką, dziś częściej jest to zwykłe pieczywo. Wspólną cechą wszystkich współczesnych przepisów na karpia po żydowsku jest to, że ryba serwowana jest na zimno, w słodkiej galarecie, z dużą porcją rodzynek i migdałów. W niektórych recepturach zalecane jest dodanie do niej jajka czy marchewek. Tradycyjna galareta do karpia po żydowsku przygotowywana jest na bazie rybich głów oraz kręgosłupów. Fani karpia po żydowsku dzielą się na zwolenników podawania go w formie dzwonków, całej ryby albo rozdrobnionego mięsa karpia w postaci farszu z dodatkiem z cebuli, jajek, macy i migdałów. Jak wygląda karp faszerowany po żydowsku? Niektóre gospodynie decydują się wypełnić takim farszem rybę poporcjowaną na dzwonka, inne podają roladę z karpia po żydowsku - farsz zawinięty w skórę ryby, która na talerzu ma imitować całą rybę. Jak zrobić karpia po żydowsku? Podpowiadamy dwa wyjątkowe przepisy na karpia po żydowsku na słodko z sosem oraz karpia w galarecie po żydowsku. Karp po żydowsku z rodzynkami i słodkim sosem Karp po...

Ratatouille na patelni.
© GreenArt/Adobe Stock
Styl życia
Klasyczna kuchnia francuska – czym się charakteryzuje? Potrawy kuchni francuskiej
Kuchnia francuska jest bardzo zróżnicowana. I chociaż większości kojarzy się z żabimi udkami, croissantami i winem, to ma do zaoferowania znacznie więcej! Każdy region Francji charakteryzuje się nieco odmiennymi smakami, a upodobania Francuzów są bardzo urozmaicone – chcesz poznać charakterystyczne potrawy? Zapraszamy do lektury!

Kuchnia francuska jest bardzo zróżnicowana. I chociaż większości kojarzy się z żabimi udkami, croissantami i winem, to ma do zaoferowania znacznie więcej! Każdy region Francji charakteryzuje się nieco odmiennymi smakami, a upodobania Francuzów są bardzo urozmaicone – chcesz poznać charakterystyczne potrawy? Zapraszamy do lektury!   Nie ma wątpliwości, że kuchnia francuska uważana jest za jedną z najbardziej eleganckich, dlatego przepisy kulinarne kuchni francuskiej są niekiedy bardzo skomplikowane. Mało kto wie, że w opozycji do tradycyjnej kuchni francuskiej, zwanej jako haute cuisine, wytworzyła się kuchnia nouvelle cuisine – kuchnia, w której preferowane są bardzo lekkie dania (to udoskonalona kuchnia francuska). Czym charakteryzuje się kuchnia Francji? Bez względu na region i na upodobania mieszkańców poszczególnych regionów, we Francji ceni się przede wszystkim dobry smak! Kuchnia Francji Kucharze marzą o tym, aby kształcić się w francuskich restauracjach. Kuchnia francuska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. We Francji również znajduje się sławne przedsiębiorstwo Michelin, które wydaje przewodniki gastronomiczne – wiele restauracji z całego świata marzy, aby się tam znaleźć, otrzymując gwiazdkę Michelin. Kraj ten przez wielu oceniany jest jako kolebka sztuki kulinarnej. I o ile w Polsce preferujemy często zupełnie inne dania, trzeba przyznać, że wyśmienita kuchnia francuska potrafi zaskakiwać. Kuchnia francuska – charakterystyka We Francji jadane są 3 główne posiłki: śniadanie, obiad, zazwyczaj między godziną 12 a 14, a późnym wieczorem – po godzinie 20 – kolacja. Należy tu jednak od razu zaznaczyć, że dla Francuzów głównym posiłkiem jest kolacja.   Kuchnia francuska – śniadania Na...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik