Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Jarzębina
© buywebsite/Fotolia.com
Styl życia

Owoce jarzębiny działają antyoksydacyjnie i leczą żylaki

Jarząb pospolity, powszechnie nazywany jarzębiną, rodzi niewielkie, pomarańczowe owoce, które mają właściwości lecznicze. Są one bogate w witaminy, przede wszystkim witaminę C, a także kwasy organiczne, które wspomagają trawienie. Wzmacniają odporność, działają moczopędnie i leczą żylaki.

Jarząb pospolity, powszechnie nazywany jarzębiną, rodzi niewielkie, pomarańczowe owoce, które mają właściwości lecznicze. Są one bogate w witaminy, przede wszystkim witaminę C, a także kwasy organiczne, które wspomagają trawienie. Wzmacniają odporność, działają moczopędnie i leczą żylaki.

 

Z suszonych owoców jarzębiny można robić herbaty lecznicze. Z owoców krzewu można też przyrządzić syrop, konfitury oraz nalewkę.

Jarzębina na odporność i wzmocnienie

Jarzębina zawiera dużo witaminy C, beta-karoten oraz bioflawonoidy, przede wszystkim kwercetynę i rutynę. Substancje te są antyoksydantami, chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wzmacniają w ten sposób odporność organizmu na choroby, zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia. Chronią ponadto komórki organizmu przed przedwczesnym starzeniem się.

Moczopędne właściwości jarzębiny

Jarzębina ma też właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Dzięki temu picie naparu z jej owoców wspomaga leczenie chorób układu moczowego, szczególnie tych, które mają charakter infekcyjny.

Jarzębina na żylaki i hemoroidy

Jarzębina jest również stosowana jako naturalny lek na żylaki i hemoroidy. Osoby, które cierpią na te dolegliwości, powinny codziennie pić herbatę z suszonej jarzębiny.

Jarzębina na trawienie

Owoce jarzębiny wspomagają procesy trawienia i wydalania. Jedzenie przetworów z owoców jarzębiny i picie naparu z nich zaleca się osobom, które cierpią na przewlekłe zaparcia.

Jak stosować jarzębinę

Nie powinno się jeść surowych owoców jarzębiny, ponieważ znajdujący się w nich kwas parasorbowy po spożyciu może spowodować wymioty i biegunki, a nawet doprowadzić do uszkodzenia nerek. Kwas parasorbowy jest neutralizowany przez wysoką temperaturę, dlatego przetwory z jarzębiny są bezpieczne do spożycia.

 

Jarzębinę można zbierać z krzewów we wrześniu i na początku października. Zanim zrobi się z niej przetwory, warto ją zamrozić. Dzięki temu utraci część swojej goryczki.

 

Z owoców można zrobić syrop, konfitury lub nalewkę. Można też ususzyć je w piekarniku i zaparzać jak ziołową herbatę.


dereń
©ph_stephan/Fotolia
Styl życia
Dereń jadalny na przeziębienia, stany zapalne i w profilaktyce nowotworów
Owoce derenia jadalnego są źródłem witaminy C, żelaza, flawonoidów oraz innych przeciwutleniaczy. Dzięki temu wzmacniają odporność, działają antynowotworowo, zapobiegają anemii i pomagają na dolegliwości żołądkowe. Owoce derenia można jeść na surowo, robić z nich konfitury, herbatę i nalewkę.

Owoce derenia jadalnego są źródłem witaminy C, żelaza, flawonoidów oraz innych przeciwutleniaczy. Dzięki temu wzmacniają odporność, działają antynowotworowo, zapobiegają anemii i pomagają na dolegliwości żołądkowe. Owoce derenia można jeść na surowo, robić z nich konfitury, herbatę i nalewkę. Dereń wzmacnia odporność Ze względu na dużą zawartość witaminy C (ok. 100-120 mg w 100 g) owoce derenia wzmacniają odporność organizmu i pomagają na przeziębienie oraz infekcje. Takie działanie mają surowe owoce derenia, herbata z suszonych owoców oraz nalewka, „dereniówka”. Nalewka z derenia jest też stosowana jako lek na podagrę . Dereń ma działanie antynowotworowe Znajdujące się w owocach derenia flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że przeciwdziałają docierającym z otoczenia toksynom, dzięki czemu zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Antynowotworowe działanie flawonoidów wzmacniają inne przeciwutleniacze obecne w owocach derenia, witamina A i C. Dereń na anemię W owocach derenia znajduje się także żelazo . Pierwiastek ten, jako składnik hemoglobiny, umożliwia transport tlenu do komórek całego działa. Niedobór żelaza jest przyczyną niedokrwistości (anemii). Chorobie tej można zapobiec dzięki włączeniu do swojej diety owoców derenia, surowych lub w postaci konfitury. Dereń na dolegliwości żołądkowe Garbniki znajdujące się w owocach derenia mają właściwości zapierające. Sok i herbata z owoców derenia są stosowane do leczenia biegunki i kolki żołądkowej. Dereń pomaga w chorobach układu moczowego Herbata z owoców derenia działa moczopędnie , dlatego stosuje się ją w leczeniu dolegliwości układu moczowego, np. zapalenia pęcherza. Dzięki zawartości witaminy C dodatkowo wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie , co jest istotne w leczeniu dolegliwości tego rodzaju. Kiedy...

jagody goi
© Valentina R./Fotolia.com
Styl życia
Jagody goji, czyli owoce długowieczności. Wartość odżywcza i właściwości lecznicze owoców goji. Przepisy
Owoce goji są pozyskiwane z chińskiej rośliny. Wykazują liczne właściwości lecznicze oraz posiadają wysoką wartość odżywczą. Regulują pracę serca, poziom cholesterolu oraz wzmacniają system odpornościowy.

Owoce goji są pozyskiwane z chińskiej rośliny. Wykazują liczne właściwości lecznicze oraz posiadają wysoką wartość odżywczą. Regulują pracę serca, poziom cholesterolu oraz wzmacniają system odpornościowy. Jagody goji , nazywane również owocami długowieczności, pochodzą od chińskiej rośliny „kolcowój pospolity”. Wykazują liczne lecznicze właściwości, przez co od stuleci wykorzystywane są w azjatyckiej medycynie naturalnej. Owoce goji – co to takiego Chińska roślina – kolcowój pospolity – dostarcza cennych jagód, zarówno pod względem wartości odżywczej, jak też właściwości leczniczych. W medycynie naturalnej praktykowanej w krajach azjatyckich owoce goji są wykorzystywane od 2500 lat. Skutecznie regulują pracę serca, poziom cholesterolu i glukozy oraz ciśnienie krwi. Nierzadko stanowią składnik diety osób cierpiących na choroby reumatyczne oraz schorzenia wątroby i nerek. Wykazują korzystny wpływ na układ kostny i mięśniowy, poprawiają wzrok oraz wzmacniają układ odpornościowy. Wartość odżywcza owoców goji Jagody goji często są określane jako najzdrowsze owoce świata. Są bogatym źródłem witaminy C , która jest naturalnym antyoksydantem opóźniającym procesy starzenia się skóry oraz chroniącym przed rozwojem licznych chorób. Ponadto dostarczają innych przeciwutleniaczy, jak beta-karoten oraz witamina E. W owocach goi znajdują się również witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor oraz miedź, cynk i selen. Do innych cennych składników obecnych w tych owocach należą niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które usprawniają funkcje układu nerwowego. Przepis na sałatkę z jagodami goi i serem kozim Składniki (na jedną porcję): 1 garść rukoli, 1 łyżka owoców goji, 1 łyżka oliwy z...

Owoce pigwy
©ji_images/Fotolia
Styl życia
Pigwa: pełen witaminy C owoc, który chroni przed jesiennym przeziębieniem
Owoc pigwy bogaty jest w witaminę C oraz sole mineralne, co sprawia, że skutecznie zwalcza objawy przeziębienia czy grypy. Wpływa łagodząco na układ pokarmowy i wzmacnia układ odpornościowy.

Owoc pigwy bogaty jest w witaminę C oraz sole mineralne, co sprawia, że skutecznie zwalcza objawy przeziębienia czy grypy. Wpływa łagodząco na układ pokarmowy i wzmacnia układ odpornościowy.   Pigwa potocznie nazywana jest polską cytryną, ponieważ w smaku bardzo ją przypomina. Uprawiana może być w ogrodzie , ale również w doniczce. Z kształtu może przypominać gruszkę, choć ma bardziej żółtą skórkę. Owoce pigwy dojrzewają we wrześniu i rzadko spożywa się je na surowo, ponieważ są bardzo kwaśne i bardzo twarde. Owoc pigwy – właściwości lecznicze Lecznicze właściwości pigwy opierają się przede wszystkim na dużej zawartości witaminy C , która wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza objawy przeziębienia . Owoc pigwy zawiera również inne, ochraniające organizm związki mineralne jak żelazo, miedź, magnez i fosfor. Dodatkowo usprawnia pracę układu pokarmowego, wzmacnia metabolizm. Pigwa często znajduje się w jadłospisie diety odchudzającej. Przetwory z owoców pigwy: soki, dżemy, konfitury i powidła Przetwory z pigwy stosowane są walce z przeziębieniem i grypą. Najczęściej robi się z niej soki, dżemy, konfitury i powidła. Często dodawane są one do herbaty. Rzadko dodawana jest do ciast z powodu kwaśnego posmaku. Na dolegliwości żołądkowe najlepiej działają nasiona pigwy, które również wzmacniają pracę wątroby - w formie surowej nie nadają się do zjedzenia, najczęściej przygotowuje się z nich nalewkę.   Owoce pigwy są idealnym suplementem diety dla osób odchudzających się – pobudzają trawienie, przyśpieszają przemianę materii oraz regulują poczucie sytości i głodu. Przygotowuje się z nich również nalewki czy wina, które pozytywnie wpływają na trawienie po obfitym obiedzie.   Czy wiesz, że soki owocowe doskonale wzmacniają odporność? Poznaj  przepis i właściwości soku z czarnego bzu ....

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner