bio

  • Wiek:
    39 lat
  • Data urodzenia:
    31 lipca 1980
  • Znany/a z...:
    właściciel restauracji Warszawa Wschodnia; juror "MasterChef Junior"
  • Zawód:
    kucharz, krytyk kulinarny
  • Znak zodiaku:
Mateusz Gessler - właściciel jednej z najpopularniejszych warszawskich restauracji, czynnej całą dobę restauracji Warszawa Wschodnia znajdującej się na warszawskiej Pradze. W listopadzie 2016 roku Mateusz Gessler otworzył kolejną restaurację: Ćma by Mateusz Gessler. Można ją znaleźć w warszawskiej Hali Koszyki. Z wykształcenia architekt krajobrazu, a z zamiłowania kucharz i restaurator. Jest autorem książek "Moja kuchnia polska" i "Smaki dzieciństwa".
Mateusz Gessler wychował się we Francji, do której wyjechał wraz z mamą w 1981 roku. Tam uczył się gotowania. Z ojcem nie ma dobrych kontaktów, poznał go dopiero w 2002 roku. W wywiadzie dla portalu Gazeta.pl tak scharakteryzował swoje kontakty z biologicznym ojcem: - Prawda jest taka, że on mnie nie wychowywał. Wychowałem się we Francji z mamą, wyjechaliśmy tam w 1981 roku. Nie mam czego udawać: wychował mnie ktoś inny, wspaniały człowiek, który teraz jest moim mentorem. Do niego dzwonię, jak mam problem.
Od 2016 roku Mateusz Gessler zasiada w jury programu „MasterChef Junior” wraz z Anną Starmach i Michaelem Moranem. Wcześniej odrzucił propozycję prowadzenia programu „Hell’s Kitchen. Piekielna Kuchnia” ze względu na sprawy prywatne. Można go było również zobaczyć w jednym z odcinków programu "Top Chef".
 

Mateusz Gessler prywatnie

Mateusz Gessler nie jest synem Magdy Gessler (gwiazda TVN jest jego ciocią), ale pochodzi ze słynnego klanu restauratorów Gesslerów. To syn Adama Gesslera z jego pierwszego małżeństwa z Joanną Roqueblave. Dziadek Mateusza Gesslera, Zbigniew Gessler, po wojnie otworzył w Warszawie cukiernię Bajka, a potem restaurację Staropolska.
Mateusz Gessler jest szczęśliwym ojcem Franka (ur. 2005) i mężem Edyty. Restaurator to także zapalony fan jazdy na motorze i robienia tatuaży innym, której to pasji oddaje się w studiu tatuażu wykonując najczęściej tatuaże związane z kulinariami.