mateusz-gessler-pasaze-tesco
Mat.prasowe

Mateusz Gessler podzielił się przepisami na swoje ulubione dania!

mateusz-gessler-pasaze-tesco
Mat.prasowe

Czym są wakacje? Według nas to przede wszystkim słońce, zabawa, odpoczynek i… odkrywanie nowych smaków. Czy musisz wyjechać za granicę, żeby spróbować dań z kuchni włoskiej lub greckiej? Nie! W te wakacje egzotyczne potrawy są w zasięgu ręki! Mateusz Gessler wraz z siecią Centrów Handlowych Pasaż Tesco zabierają nas w niezwykłą kulinarną podróż!

Pasaże Tesco postanowiły zabrać nas w PODRÓŻ KULINARNĄ z Mateuszem Gesslerem. Odwiedzając różne zakątki świata, można je poznawać na rozmaite sposoby – poprzez podziwianie zabytków oraz eksplorowanie zasobów muzeów i galerii, ale także, a może nawet przede wszystkim, dzięki potrawom lokalnej kuchni. Z tego powodu Pasaże Tesco podpowiadają, jak tego lata „ugryźć” Europę!

Przepis na La spanakopita

przepisy-pasaze-tesco
Mat.prasowe

Nasza kulinarna wyprawa rozpoczyna się w Grecji. Świeże warzywa i owoce, aromatyczne zioła, ryby i owoce morza – grecka kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Stąd też przepis na: „La spanakopita”, czyli „ciasto szpinakowe”. Greckie, pikantne ciasto ze szpinakiem i serem feta sprawdzi się podczas garden party albo, jako przystawka na romantycznej kolacji. Prawda jest taka, że temu daniu nikt się nie potrafi oprzeć!

La spanakopita

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 8 liści ciasto filo
  • 2 cebule
  • 150 g ser feta casa azzurra
  • 2 jajka
  • 50 g ricotty
  • Natka pietruszki
  • 1 łyżka czubata mąki pszennej
  • Sól i pieprz
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • Papier do pieczenia

Jak to zrobić?

  1. Siekamy liście szpinaku i natkę pietruszki. Następnie kroimy w kostkę cebulę.
  2. Na patelni na oliwie z oliwek podsmażany cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy szpinak i smażymy przez 2-3 min.
  3. Szpinak i cebulę odkładamy na bok, aby wystygły.
  4. W miseczce mieszamy szpinak z cebulą oraz posiekaną pietruszkę.
  5. Dodajemy rozdrobnioną fetę i ricottę, oliwę, sól, pieprz i 2 jajka, a następie mieszamy.
  6. Bierzemy liść ciasta filo i delikatnie rozprowadzamy na nim oliwę z oliwek za pomocą kuchennego pędzla.
  7. Wkładamy farsz na boku na jednym roku i zalepiamy metodą na trójkąt. 
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
  9. Gotowe!

Przepis na Ossobuco alla milanese

przepisy-pasaze-tesco
Mat.prasowe

Kolejny przystanek Kulinarnej podróży z Pasażami Tesco to Włochy. Wiele osób nie słyszało o „Ossobuco alla milanese”, a szkoda! To jedno z najlepszych dań z kuchni włoskiej, chociaż nie przypadnie do gustu wegetarianom :). Dlaczego? Ponieważ ossobuco znaczy „kość z dziurką”, a kluczem tego dania jest… szpik! Gwarantujemy, że gdy raz spróbujesz ten włoski przysmak, po prostu się w nim zakochasz!

Ossobuco alla milanese

Składniki:

  • 1 kg giczy cielęcej krojonej w plastrach
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml rosołu
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 1 marchew
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 500 g pomidorów pelati
  • Sól i pieprz
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Mąka pszenna do obtoczenia mięsa

Jak zrobić?

  1. W rozgrzanym soterniaku (garnek z grubym dnem) obtaczamy mięso w mące. Otrzepujemy. Smażymy na kolor gicz przez około 3 minuty.
  2. W tym czasie obieramy marchewkę i seler, następnie kroimy w cienkie plastry.
  3. Obieramy i siekamy cebulę.
  4. Wyjmujemy gicz z garnka. Do tego samego garnka dodajemy cebulę, marchew i seler, sól i pieprz oraz liście laurowe. Smażymy przez około 5 minut, aż wszystko się zeszkli.
  5. Dolewamy białe wino.
  6. Jak wino się zagotuje to dodajemy bulion.
  7. Gdy bulion zacznie bulgotać, należy z powrotem dodać mięso i gotować je przez godzinę.
  8. W tym czasie kroimy pomidory w kostkę i dodajemy do mięsa.
  9. Dodajemy sól i pieprz.
  10. Po godzinie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Podajemy mięso polane sosem oraz salsą.

Przepis na salsę:

  1. Siekamy bardzo cienko natkę pietruszki oraz czosnek.
  2. Przekładamy do miseczki i dodajemy kilka kropli cytryny oraz startą skórkę z cytryny do smaku.
  3. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.

Wszystkie przepisy oraz filmy z Mateuszem Gesslerem przyrządzającym opisane przez nas dania dostępne są na stronie www.pasaztesco.pl oraz na kanałach social media: @pasaztesco. Dodatkowo przez kolejne tygodnie lipca na Fanpage’u oraz Instagramie Pasaży Tesco znajdziesz podpowiedzi, jak zorganizować we własnym domu tygodnie tematyczne: grecki, hiszpański, włoski oraz francuski. Z pomocą przyjdą również sklepy w centrach handlowych Pasaży Tesco, w których znajdziemy szeroki wybór dodatków i akcesoriów w klimacie danego kraju.

Pasaże Tesco to ogólnopolska sieć centrów handlowych należąca do Tesco Polska. Pasaże, dzięki swojej różnorodnej ofercie i optymalnej powierzchni, pozwalają na zrobienie szybkich i kompleksowych zakupów w jednym miejscu.

Po więcej informacji na temat Centrów Handlowych Pasaż Tesco zapraszamy na stronę: www.pasaztesco.pl/

przepisy-pasaze-tesco
Mat.prasowe

Materiał powstał z udziałem Pasaży Tesco

 

Więcej na temat Tesco przepisy Mateusz Gessler
Przeładuj

Życie serialowej babci z "rodzinki.pl" Haliny Skoczyńskiej było pełne dramatów: "W wieku 30 lat uciekłam grabarzowi spod łopaty"

zobacz 02:05