Mateusz Gessler podzielił się przepisami na swoje ulubione dania!
29 czerwca 2020
Mateusz Gessler podzielił się przepisami na swoje ulubione dania!
Współpraca reklamowa
Czym są wakacje? Według nas to przede wszystkim słońce, zabawa, odpoczynek i… odkrywanie nowych smaków. Czy musisz wyjechać za granicę, żeby spróbować dań z kuchni włoskiej lub greckiej? Nie! W te wakacje egzotyczne potrawy są w zasięgu ręki! Mateusz Gessler wraz z siecią Centrów Handlowych Pasaż Tesco zabierają nas w niezwykłą kulinarną podróż!
Pasaże Tesco postanowiły zabrać nas w PODRÓŻ KULINARNĄ z Mateuszem Gesslerem. Odwiedzając różne zakątki świata, można je poznawać na rozmaite sposoby – poprzez podziwianie zabytków oraz eksplorowanie zasobów muzeów i galerii, ale także, a może nawet przede wszystkim, dzięki potrawom lokalnej kuchni. Z tego powodu Pasaże Tesco podpowiadają, jak tego lata „ugryźć” Europę!
Przepis na La spanakopita
Mat.prasowe
Nasza kulinarna wyprawa rozpoczyna się w Grecji. Świeże warzywa i owoce, aromatyczne zioła, ryby i owoce morza – grecka kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Stąd też przepis na: „La spanakopita”, czyli „ciasto szpinakowe”. Greckie, pikantne ciasto ze szpinakiem i serem feta sprawdzi się podczas garden party albo, jako przystawka na romantycznej kolacji. Prawda jest taka, że temu daniu nikt się nie potrafi oprzeć!
La spanakopita
Składniki:
500 g świeżego szpinaku
8 liści ciasto filo
2 cebule
150 g ser feta casa azzurra
2 jajka
50 g ricotty
Natka pietruszki
1 łyżka czubata mąki pszennej
Sól i pieprz
250 ml oliwy z oliwek
Papier do pieczenia
Jak to zrobić?
Siekamy liście szpinaku i natkę pietruszki. Następnie kroimy w kostkę cebulę.
Na patelni na oliwie z oliwek podsmażany cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy szpinak i smażymy przez 2-3 min.
Szpinak i cebulę odkładamy na bok, aby wystygły.
W miseczce mieszamy szpinak z cebulą oraz posiekaną pietruszkę.
Dodajemy rozdrobnioną fetę i ricottę, oliwę, sól, pieprz i 2 jajka, a następie mieszamy.
Bierzemy liść ciasta filo i delikatnie rozprowadzamy na nim oliwę z oliwek za pomocą kuchennego pędzla.
Wkładamy farsz na boku na jednym roku i zalepiamy metodą na trójkąt.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
Gotowe!
Przepis na Ossobuco alla milanese
Mat.prasowe
Kolejny przystanek Kulinarnej podróży z Pasażami Tesco to Włochy. Wiele osób nie słyszało o „Ossobuco alla milanese”, a szkoda! To jedno z najlepszych dań z kuchni włoskiej, chociaż nie przypadnie do gustu wegetarianom :). Dlaczego? Ponieważ ossobuco znaczy „kość z dziurką”, a kluczem tego dania jest… szpik! Gwarantujemy, że gdy raz spróbujesz ten włoski przysmak, po prostu się w nim zakochasz!
Ossobuco alla milanese
Składniki:
1 kg giczy cielęcej krojonej w plastrach
200 ml oliwy z oliwek
250 ml rosołu
2 cebule
3 liście laurowe
1 marchew
3 gałązki selera naciowego
150 ml białego wina wytrawnego
500 g pomidorów pelati
Sól i pieprz
1 cytryna
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Jak zrobić?
W rozgrzanym soterniaku (garnek z grubym dnem) obtaczamy mięso w mące. Otrzepujemy. Smażymy na kolor gicz przez około 3 minuty.
W tym czasie obieramy marchewkę i seler, następnie kroimy w cienkie plastry.
Obieramy i siekamy cebulę.
Wyjmujemy gicz z garnka. Do tego samego garnka dodajemy cebulę, marchew i seler, sól i pieprz oraz liście laurowe. Smażymy przez około 5 minut, aż wszystko się zeszkli.
Dolewamy białe wino.
Jak wino się zagotuje to dodajemy bulion.
Gdy bulion zacznie bulgotać, należy z powrotem dodać mięso i gotować je przez godzinę.
W tym czasie kroimy pomidory w kostkę i dodajemy do mięsa.
Dodajemy sól i pieprz.
Po godzinie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Podajemy mięso polane sosem oraz salsą.
Przepis na salsę:
Siekamy bardzo cienko natkę pietruszki oraz czosnek.
Przekładamy do miseczki i dodajemy kilka kropli cytryny oraz startą skórkę z cytryny do smaku.
Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.
Wszystkie przepisy oraz filmy z Mateuszem Gesslerem przyrządzającym opisane przez nas dania dostępne są na stronie www.pasaztesco.pl oraz na kanałach social media: @pasaztesco. Dodatkowo przez kolejne tygodnie lipca na Fanpage’u oraz Instagramie Pasaży Tesco znajdziesz podpowiedzi, jak zorganizować we własnym domu tygodnie tematyczne: grecki, hiszpański, włoski oraz francuski. Z pomocą przyjdą również sklepy w centrach handlowych Pasaży Tesco, w których znajdziemy szeroki wybór dodatków i akcesoriów w klimacie danego kraju.
Pasaże Tesco to ogólnopolska sieć centrów handlowych należąca do Tesco Polska. Pasaże, dzięki swojej różnorodnej ofercie i optymalnej powierzchni, pozwalają na zrobienie szybkich i kompleksowych zakupów w jednym miejscu.
Po więcej informacji na temat Centrów Handlowych Pasaż Tesco zapraszamy na stronę: www.pasaztesco.pl/
Kaszotto jaglane z jarmużem i papryką jest bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle zdrowie. Smak dania podkreśli aromatyczny czosnek i tarty parmezan. Dzięki oliwie z oliwek i maśle uzyskamy idealną, kremową konsystencję. Przygotowaliśmy dla Was łatwy przepis na kaszotto jaglane z warzywami .
Kasza jaglana to jeden z najzdrowszych rodzajów kaszy, który kryje w sobie bogactwo witamin z grupy B. Papryka i jarmuż mają właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. W papryce jest o wiele więcej witamin C niż w cytrusach. Czerwona papryka ma dużo więcej witaminy A niż inne rodzaje papryki. Jarmuż ma wiele witamin i składników odżywczych. Trzeba jednak pamiętać, że długie gotowanie pozbawia go właściwości zdrowotnych, dlatego nie można go poddawać obróbce cieplnej dłużej niż 4 minuty.
Przepis na kaszotto jaglane z jarmużem i papryką
Składniki na kaszotto
200 g kaszy jaglanej
750 ml bulionu warzywnego z tego przepisu
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
100 g jarmużu
czerwona papryka
opcjonalnie: tarty parmezan, szczypiorek
Jak zrobić kaszotto jaglane z jarmużem i papryką?
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce masła w garnku aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Prze ten czas kroimy paprykę w cienkie paseczki. Dorzucamy do cebuli i smażymy jeszcze 5 minut.
Do garnka dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Kaszę dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie. Dodajemy do warzyw i smażymy przez 1-2 minuty.
Całość podlewamy chochelką buliony i dusimy aż płyn się wchłonie. Powtarzamy tą czynność do czasu aż wykorzystamy cały płyn.
Pod koniec dodajemy umyte i porwane liście jarmużu i łyżkę masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Danie można...
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to danie, które z pewnością zagości na dłużej na Twoim stole. Jest pyszne i pożywne, a przy tym niezwykle łatwe w przygotowaniu. Co więcej, można je wzbogacać o różne dodatki, na przykład przyrządzając makaron ze szpinakiem i kurczakiem i serem feta lub jego wersję z serem topionym.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to danie, które z pewnością zagości na dłużej na Twoim stole. Jest pyszne i pożywne, a przy tym niezwykle łatwe w przygotowaniu. Co więcej, można je wzbogacać o różne dodatki, na przykład przyrządzając makaron ze szpinakiem i kurczakiem i serem feta lub jego wersję z serem topionym.
Doskonały smak można również uzyskać, dodając do potrawy sos śmietanowy, suszone pomidory czy ser pleśniowy. Brzmi apetycznie? Dowiedz się, jak zrobić makaron ze szpinakiem i kurczakiem w jego różnych wersjach i wybierz swoją ulubioną!
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem ‒ przepis podstawowy
Takie danie możesz przyrządzić w ok. 20 minut , a rezultat będzie zachwycający. Potrzebne będą :
300 g makaronu, np. świderków, kokardek lub penne
450 g szpinaku
300 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy z oliwek
pół jogurtu naturalnego,
pieprz i sól do smaku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Czosnek drobno siekamy, a kurczaka kroimy na małe kawałki. Następnie podsmażamy mięso na łyżce oliwy, doprawiając ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy szpinak i czosnek. Po usmażeniu dokładamy odcedzony makaron i polewamy całość jogurtem. Dokładnie mieszamy. Podajemy z tartym serem.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym
Przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem z dodatkiem sosu śmietanowego wygląda podobnie do podstawowej receptury. Tak przygotowane danie będzie jednak nieco bardziej kaloryczne, a przygotowany sos gęstszy od jogurtowego. Zamiast jogurtu należy użyć szklankę śmietany kremówki 30% lub 36%. Różnica polega na tym, że śmietanę należy lekko doprawić (np. solą, pieprzem, gałką muszkatołową) i wlać na patelnię przed dodaniem szpinaku. Potrawa...
Makaron z krewetkami - jak zrobić? Proste przepisy na smaczną potrawę
Makaron z krewetkami to pomysł na oryginalne, wykwintne, a zarazem łatwe do przygotowania danie. Makaron z krewetkami można przygotować na wiele sposobów
Makaron z krewetkami to pomysł na oryginalne, wykwintne, a zarazem łatwe do przygotowania danie. Makaron z krewetkami można przygotować na wiele sposobów.
Krewetki z makaronem to świetne połączenie. Do tych dwóch podstawowych składników można śmiało dodawać inne produkty i eksperymentować ze smakami. Każdy przepis na makaron z krewetkami możemy też lekko zmodyfikować i dostosować do naszych potrzeb. Najbardziej popularnymi wersjami tego dania jest makaron z krewetkami w białym winie z dodatkiem różnorodnych składników. Do dania można śmiało dodawać warzywa - na przykład szpinak, cukinię czy pomidory. Makaron z krewetkami na ostro, na słodko lub makaron z krewetkami po chińsku - wydaje się, że liczba wariacji na temat tego dania jest nieskończona. Nie ma więc obaw, że kiedykolwiek znudzimy się tą potrawą. Poniżej przedstawionych jest kilka propozycji podania makaronu z krewetkami.
Makaron z krewetkami i awokado
Awokado doskonale komponuje się z krewetkami i makaronem . Nie potrzeba dużo czasu, żeby przygotować to smaczne danie, za to uśmiech na twarzach po spróbowaniu jest gwarantowany. Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z krewetkami i awokado to:
25 dag krewetek,
25 dag makaronu (np. spaghetti),
1 miękkie awokado,
10 dag serka kremowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
10 dag sera parmesan.
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy krewetki, trzymamy na ogniu do czasu, aż się zarumienią ze wszystkich stron.
3. Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki, łyżką wydrążamy miąższ.
4. Awokado razem z serkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny miksujemy w kielichu na gładką...