chleb pełnoziarnisty i pomidory
© czarny_bez/Fotolia.com
Styl życia

Dieta bogatoresztkowa, czyli skuteczna eliminacja zaparć bez stosowania środków farmakologicznych

Dieta bogatoresztkowa polega na zwiększeniu zawartości w codziennej diecie błonnika pokarmowego. Błonnik skutecznie reguluje procesy trawienne oraz czynność jelit, co skutkuje zwalczeniem zaparć.

Dieta bogatoresztkowa polega na zwiększeniu zawartości w codziennej diecie błonnika pokarmowego. Błonnik skutecznie reguluje procesy trawienne oraz czynność jelit, co skutkuje zwalczeniem zaparć.

 

Dieta bogatoresztkowa, inaczej nazywana wysokobłonnikową jest skutecznym sposobem zwalczania zaparć. Podstawowym założeniem diety jest zwiększenie w niej ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i przyspiesza przemianę materii.

Czym jest błonnik pokarmowy

Podstawą diety jest zwiększenie ilości błonnika w diecie, znanego również pod nazwą włókna pokarmowego. Błonnik jest składnikiem naturalnie występującym w produktach pochodzenia roślinnego, który w przewodzie pokarmowym człowieka nie jest trawiony. Włókno pokarmowe doskonale wypełnia żołądek i wykazuje właściwości wiążące wodę w jelitach. Skutkuje to zwiększeniem objętości mas kałowych, co powoduje przyspieszenie perystaltyki jelit i ułatwia wypróżnianie.

Produkty bogate w błonnik

Lekarze oraz dietetycy rekomendują dostarczanie około 25-40 gramów błonnika pokarmowego w ciągu doby przez osoby dorosłe. Dieta bogatoresztkowa zakłada zwiększenie podaży włókna pokarmowego do 50-70 gramów. Błonnik w dużych ilościach znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych (ciemne pieczywo, płatki owsiane, otręby), gruboziarnistych kaszach (kasza gryczana), surowych warzywach i owocach ze skórką, orzechach oraz roślinach strączkowych.

Zasady diety bogatoresztkowej

Dieta bogatoresztkowa jest stosowana w celu uregulowania procesów trawiennych i czynności jelit bez konieczności stosowania środków farmakologicznych. Wykorzystywana jest w leczeniu zaparć nawykowych, czyli nie będących wynikiem choroby, ale spowodowanych błędami dietetycznymi (zbyt mała ilość błonnika w diecie), siedzącym trybem życia czy nadmiernym stresem. Ponadto dieta wysokobłonnikowa ma zastosowanie w profilaktyce zespołu jelita nadwrażliwego, miażdżycy, kamicy żółciowej oraz raka jelita grubego. Wśród najważniejszych zasad obowiązujących w diecie bogatoresztkowej wyróżnia się:

  • Codziennie jedz produkty, które naturalnie zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Zrezygnuj z białego pieczywa – jedz ciemne pieczywo żytnie, razowe i z ziarnami. Zamiast białego ryżu – wybieraj brązowy pełnoziarnisty, zamiast tradycyjnego makaronu – razowy. W Twojej diecie powinny znaleźć się gruboziarniste kasze, jak gryczana i jęczmienna, płatki owsiane, otręby pszenne.
  • Każdego dnia jedz dużo warzyw i owoców – około 1 kilograma. Ważne, by były spożywane w postaci surowej, bez obierania. Usunięcie skórki oraz gotowanie powoduje utratę błonnika pokarmowego.
  • Jedz suszone owoce, na przykład jako dodatek do sałatek: śliwki, rodzynki i morele.
  • Nigdy nie rozgotowuj produktów, takich jak ryż, makaron, kasze. Najwięcej błonnika dostarczą kasze i ryż gotowany na sypko oraz makaron al dente (jest lekko twardy i gotuje się go około 2 minuty krócej niż tradycyjnie).
  • Wyeliminuj z diety słodzone soki i napoje gazowane. Wybieraj wodę mineralną.
  • Zrezygnuj ze słodyczy, produktów wysokotłuszczowych oraz smażonych potraw.

Każdego dnia wypijaj przynajmniej 2 litry płynów. Błonnik pokarmowy wykazuje swoje działanie w obecności wody. 

 

Kapsułki i metr
Pixabay/mojzagrebinfo/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Dieta wysokobłonnikowa, czyli bogatoresztkowa oczyszcza jelita i odchudza
Główną przyczyną złogów jelitowych jest niezdrowa dieta. Resztki pokarmowe gromadzą się w jelitach, kiedy spożywamy wysokoprzetworzone produkty. Toksyny przez układ pokarmowy trafiają do wszystkich tkanek organizmu, co jest tym groźniejsze, że nie daje wyraźnych objawów, a bagatelizowanie zanieczyszczenia organizmu prowadzi do powstawania chorób. Wystąpienie złogów jelitowych to znak, że trujących substancji zgromadziło się w organizmie bardzo wiele, utknęły one w przewodzie pokarmowym, rozpuszczają się w temperaturze ciała i tą drogą trafiają z powrotem do organizmu.

Główną przyczyną złogów jelitowych jest niezdrowa dieta. Resztki pokarmowe gromadzą się w jelitach, kiedy spożywamy wysokoprzetworzone produkty. Toksyny przez układ pokarmowy trafiają do wszystkich tkanek organizmu, co jest tym groźniejsze, że nie daje wyraźnych objawów, a bagatelizowanie zanieczyszczenia organizmu prowadzi do powstawania chorób. Wystąpienie złogów jelitowych to znak, że trujących substancji zgromadziło się w organizmie bardzo wiele, utknęły one w przewodzie pokarmowym, rozpuszczają się w temperaturze ciała i tą drogą trafiają z powrotem do organizmu. Błonnik na oczyszczenie jelit ze złogów Badania wykazały, że dieta statystycznego Europejczyka dostarcza do organizmu w ciągu dnia przeciętnie 15 g zawartych w błonniku polisacharydów roślinnych, podczas gdy norma jest dwukrotnie większa. Dieta bogatoresztkowa zakłada spożywanie polisacharydów w ilości 50–70 g dziennie, a to dlatego, że mają one zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Zwiększają ilość wody w treści pokarmowej, dzięki czemu w jelitach po defekacji nie zostają żadne resztki. To zmniejsza ryzyko chorób pochodzenia metabolicznego . Poza tym polisacharydy roślinne wchłaniają powstające w jelicie grubym kancerogeny, które są odpowiedzialne za mutacje genów, a więc za powstawanie chorób nowotworowych. Polisacharydy roślinne zapobiegają też rozwojowi miażdżycy. Dieta oczyszczająca złogi jelitowe – dla kogo? Dietę bogatoresztkową stosuje się zarówno w leczeniu, jak i w profilaktyce chorób – nie tylko układu pokarmowego. Jak najwięcej błonnika i jak najmniej tłuszczów – to główne zasady diety, która oczyszcza złogi jelitowe. Dieta oczyszczająca złogi jelitowe jest zalecana chorym lub zagrożonym zachorowaniem na: raka jelita grubego,...

zabieg endoskopowy
© sudok1/Fotolia.com
Styl życia
Polipowatość jelit – czym są polipy jelita? Diagnoza, objawy i sposoby leczenia choroby
Polipy jelita grubego są uwypukleniami błony śluzowej jelita. Najczęściej wykrywa się je przypadkowo w trakcie badania kolonoskopowego. Objawami, które mogą świadczyć o polipach jelit są biegunki lub zaparcia, obecność krwi w stolcu lub anemia.

Polipy jelita grubego są uwypukleniami błony śluzowej jelita. Najczęściej wykrywa się je przypadkowo w trakcie badania kolonoskopowego. Objawami, które mogą świadczyć o polipach jelit są biegunki lub zaparcia, obecność krwi w stolcu lub anemia.   Polipy jelita najczęściej lokalizują się w jelicie grubym. Przez długi czas mogą nie dawać żadnych objawów choroby. Ich obecności nie powinno się lekceważyć, gdyż niektóre z nich mogą ulec przemianie do nowotworu. Czym są polipy jelita? Polipy są uwypukleniami błony śluzowej powyżej jej powierzchni. Najczęściej przybierają postać zmian nienowotworowych. Zdarzają się przypadki, że niektóre z polipów wykazują zdolność do złośliwienia, czyli przekształcenia się w nowotwór złośliwy. Polipy o charakterze nowotworowym są bardzo częstym typem polipów pojawiających się u osób dorosłych. Predysponują do rozwoju raka jelita grubego. U dzieci i młodzieży częściej występują polipy nienowotworowe, które powodują krwawienia z odbytu. Objawy polipów jelita Polipy powstające w jelicie cienkim często towarzyszą nowotworowi jelita grubego. W skutek niedrożności jelit, która współistnieje z chorobą pojawia się silny ból. Objawem polipowatości jelita cienkiego są również krwawienia z przewodu pokarmowego. Polipy jelita grubego u większości chorych przez długi czas nie dają żadnych objawów. W niektórych przypadkach dochodzi do krwawień z odbytu . Chorzy niekiedy zgłaszają kurczowe bóle w podbrzuszu. U chorych na polipowatość jelit nierzadko dochodzi do zmiany rytmu wypróżnień, dokuczliwych zaparć, nudności, biegunek oraz anemii. Chorzy często odczuwają silne parcie na stolec lub doznają odczucia niepełnego wypróżnienia. Diagnozowanie polipów jelita U dużej...

Otręby
©piotr_roae/Fotolia
Styl życia
Otręby pszenne, czyli naturalne oczyszczanie
Otręby to inaczej otoczki zbóż, pozostałości przemiału ziaren na mąkę. Otręby pszenne w 100 gramach zawierają 276 kalorii oraz 44 gramy błonnika. Dziennie najlepiej spożywać 4-6 łyżek otrębów (każdą porcję, np. jedną łyżkę należy łączyć z płynami lub popić, najlepiej wodą – wtedy spęcznieją w jelitach, spełniając należycie swą funkcję). Cena za kilogram otrębów wynosi około 9 złotych.

Otręby to inaczej otoczki zbóż, pozostałości przemiału ziaren na mąkę. Otręby pszenne w 100 gramach zawierają 276 kalorii oraz 44 gramy błonnika. Dziennie najlepiej spożywać 4-6 łyżek otrębów (każdą porcję, np. jedną łyżkę należy łączyć z płynami lub popić, najlepiej wodą – wtedy spęcznieją w jelitach, spełniając należycie swą funkcję). Cena za kilogram otrębów wynosi około 9 złotych. Otręby pszenne – właściwości zdrowotne Otręby pszenne zawierają witaminy z grupy A, E oraz są dobrym źródłem fosforu, wapnia, potasu i magnezu. Otręby są ważnym elementem jadłospisu osób na diecie, ponieważ zawierają dużo błonnika (włókna pokarmowego wspomagającego pracę jelit). Zapewniają uczucie sytości, więc nawet łyżka otrąb dodana do posiłku pozwala dłużej wytrzymać bez jedzenia. Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie. Są doskonałe w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób przewodu pokarmowego, w tym nowotworów jelita grubego i żołądka. Otręby pszenne a otręby owsiane i żytnie Otręby pszenne i żytnie zawierają więcej błonnika niż otręby owsiane, ale jednocześnie mają w swoim składzie kwas fitynowy i lektyny, które mogą powodować alergię oraz utrudniać wchłanianie niektórych składników mineralnych. Ze względu na dużą ilość nierozpuszczalnego błonnika, otręby pszenne są gorzej przyswajalne przez organizm – jest to jednocześnie wada i zaleta (po ich spożyciu dłużej pozostajemy syci, ale dieta z nadmierną ilością błonnika może prowadzić do schorzeń przewodu pokarmowego). Otręby owsiane obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a takiego działania nie mają otręby pszenne i żytnie. Wydaje się więc, że dla zdrowych osób najlepszym wyborem będą owsiane. Już dziś wykorzystaj...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner