Kucharz smaży danie na oliwie z olwiek.
©artitwpd/Fotolia.com
Styl życia

Masło klarowane, olej kokosowy i rzepakowy. Na czym smażyć, grillować i piec potrawy

Masło klarowane, olej kokosowy i olej rzepakowy to jedne z najczęściej wybieranych tłuszczów do smażenia, każdy z nich nadaje się jednak do przygotowania innych potraw. W trakcie smażenia najlepiej sprawdzą się te tłuszcze, które mają wysoką temperaturę palenia i zawierają niewiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tym właściwościom potrawy nie będą mieć posmaku spalenizny i będą mniej szkodliwe dla naszego organizmu.

Masło klarowane, olej kokosowy i olej rzepakowy to jedne z najczęściej wybieranych tłuszczów do smażenia, każdy z nich nadaje się jednak do przygotowania innych potraw. W trakcie smażenia najlepiej sprawdzą się te tłuszcze, które mają wysoką temperaturę palenia i zawierają niewiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tym właściwościom potrawy nie będą mieć posmaku spalenizny i będą mniej szkodliwe dla naszego organizmu.

 

Od tego, jakiego tłuszczu użyjemy do smażenia, będą zależeć jego: smak, zapach oraz zdrowotność. W trakcie procesu smażenia, znajdujące się na patelni produkty, wchłaniają nawet do 40% tłuszczu. Najwięcej tłuszczu absorbują produkty, takie jak schab wieprzowy i chipsy.

 

Nieoceniony wpływ tłuszczów na organizm: transport witamin, kumulowanie energii, budowanie błon

 

Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do jego najważniejszych funkcji należą:

  • korzystny wpływ na wygląd skóry i paznokci,
  • normalizowanie pracy narządów, np. nerek,
  • gromadzenie energii,
  • zmniejszenie ilości wydzielanych soków żołądkowych,
  • transportowanie witamin: A,K, D i E,
  • budowanie błon komórkowych.

 

Termoodporność i niska zawartość kwasów tłuszczowych, czyli tłuszcz najlepszy do smażenia

 

To, jak szybko tłuszcz zostanie wchłonięty przez produkt, zależy od: ilości wody w żywności, czasu i temperatury ogrzewania, rodzaju i powierzchni produktu oraz od stabilności cieplnej tłuszczu. Jeżeli szukamy oleju najlepszego do smażenia, powinniśmy zwrócić uwagę na to, jaki jest jego punkt dymienia, czyli w jakiej najniższej temperaturze ogrzewania zaczyna tracić swoje właściwości odżywcze. Spalony tłuszcz niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie, ponieważ przyczynia się do powstawania substancji rakotwórczych w produkcie i nadaje potrawom posmak spalenizny. Na temperaturę dymienia wpływa zawartość wolnych kwasów tłuszczowych - im jest ich więcej, tym szybciej tłuszcz ulega spaleniu. Inną, ważną dla naszego zdrowia kwestią jest także zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju. Produkt do smażenia powinien zawierać ich możliwie jak najmniej, ponieważ w trakcie poddawania go obróbce termicznej szybko się utleniają i są szkodliwe dla zdrowia.

 

Masło klarowanie - tłuszcz dobry do smażenia warzyw, ryb i delikatnych mięs

 

Masło klarowane znane jest także jako ghee. Jest to poddany klarowaniu (oczyszczeniu z resztek białka zwierzęcego i innych zanieczyszczeń) tłuszcz zwierzęcy. Ma złocistą barwę i łagodny orzechowy aromat. Masło klarowane nadaje się do smażenia, gotowania i frytowania. Ma wyższą niż zwykłe masło temperaturę dymienia (około 235 stopni Celsjusza), ponieważ jest oczyszczone z białek, które obniżają stabilność cieplną. Nadaje się do smażenia takich produktów, jak: naleśniki, ryby, delikatne mięsa oraz różnego rodzaju placki. W 100 gramach masła klarowanego znajduje się blisko 99,5 gramów tłuszczu.

 

Olej kokosowy - do smażenia, pieczenia i grillowania

 

Olej kokosowy otrzymywany jest w procesie tłoczenia i poddawania obróbce miąższu orzechów kokosowych. Ze względu na swoją termostabilność jest chętnie stosowany w gastronomii. Punkt dymienia oleju kokosowego, jest niższy niż w przypadku masła klarowanego, mieści się pomiędzy 185 a 205 stopniami Celsjusza. Na rynku dostępne są dwie wersje tego oleju - rafinowany i nierafinowany. Pierwszy pozyskiwany jest oczyszczeniu pod wpływem wysokich temperatur, drugi zaś uzyskiwany jest na zimno. Rafinowany olej kokosowy jest bezwonny i bezsmakowy, nadaje się do smażenia, pieczenia i grillowania. Nierafinowany ma delikatny kokosowy smak i zapach, ma niższą temperaturę palenia, dlatego też nadaje się do krótkiego smażenia.

 

Olej rzepakowy - do krótkiego smażenia i podgrzewania potraw

 

W Polsce i w całej Europie jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych. Ma neutralny smak, ale w porównaniu z olejem kokosowym i masłem klarowanym, zawiera więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (około 28%). Dlatego może być wykorzystywany do krótkiego smażenia, np. podsmażenia warzyw lub podgrzania posiłków. Temperatura dymienia tłoczonego na zimno oleju rzepakowego mieści się w przedziale 130-180 stopni Celsjusza, dlatego ten typ oleju najlepiej sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Do smażenia lepiej wybierać rafinowany olej rzepakowy, który ma wyższą temperaturę palenia (około 200 stopni Celsjusza).

 

Niezależnie od tego, jaki tłuszcz do smażenia wybierzemy, warto pamiętać, abyśmy przeznaczoną do smażenia żywność kładli na rozgrzany olej. Produkty w mniejszym stopniu wchłaniają ciepły olej niż zimny i są dzięki temu mniej kaloryczne. Powinniśmy też unikać ponownego smażenia mięs na raz już wykorzystanym oleju. W ten sposób zmniejszymy ryzyko, że szkodliwe substancje, które powstały przy wcześniejszej obróbce termicznej tłuszczu, dostaną się do posiłku.

Buteleczka oleju kokosowego, obok owoc kokosa.
©xuanhuongho/Fotolia.com
Styl życia
Olej kokosowy – najzdrowszy tłuszcz do smażenia
Dzięki dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej temperaturze dymienia olej kokosowy jest tłuszczem zalecanym do smażenia. Powoduje przyspieszenie przemiany materii, przez co sprzyja odchudzaniu.

Dzięki dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej temperaturze dymienia olej kokosowy jest tłuszczem zalecanym do smażenia. Powoduje przyspieszenie przemiany materii, przez co sprzyja odchudzaniu.   Olej kokosowy należy do tłuszczów nasyconych. Uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz przeznaczony do smażenia. Mimo dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych jest zalecany w codziennej diecie , gdyż nie powoduje wzrostu stężenia triglicerydów i cholesterolu we krwi. Oleje do smażenia Nie wszystkie oleje mogą być stosowane do smażenia. W tym celu najlepiej jest stosować tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia. Termin „temperatura dymienia” odnosi się do momentu w jakim pod wpływem wysokiej temperatury produkt zaczyna się spalać i jednocześnie wydziela niebezpieczne dla konsumenta związki rakotwórcze. Powoduje to również niekorzystne zmiany w smaku i zapachu potrawy. Drugim warunkiem jaki musi być spełniony, aby olej nadawał się do smażenia jest zawartość w nim poszczególnych kwasów tłuszczowych . Do smażenia należy wybierać tłuszcze o dużej ilości kwasów nasyconych i jednonienasyconych. Powinno się unikać olejów zawierających znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż szybko ulegają rozkładowi do substancji szkodliwych. Olej kokosowy do smażenia Temperatura dymienia rafinowanego oleju kokosowego wynosi 200 stopni Celsjusza. Duża zawartość w nim nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, iż olej kokosowy określany jest jako najzdrowszy olej przeznaczony do głębokiego smażenia, gdyż nie powoduje wydzielania substancji toksycznych w warunkach działania wysokich temperatur. Podczas smażenia na oleju kokosowym zostaje uwolniony charakterystyczny i przyjemny zapach kokosa, ale nie powoduje on zmiany smaku potrawy. Właściwości oleju kokosowego Olej koksowy można stosować do innych celów niż...

butelka z olejem
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Typy olejów do smażenia
Spośród wielu rodzajów oleju do smażenia nadają się tylko te z wysoką temperaturą dymienia i te, które nie są tłoczone na zimno. Dobrym olejem do smażenia jest np. olej rzepakowy.

Spośród wielu rodzajów oleju do smażenia nadają się tylko te z wysoką temperaturą dymienia i te, które nie są tłoczone na zimno. Dobrym olejem do smażenia jest np. olej rzepakowy. Rodzaje olejów do smażenia rzepakowy ; słonecznikowy; sezamowy; lniany; kukurydziany; kokosowy; olej z orzechów laskowych; olej z pestek winogron. Jaki olej jest najlepszy do smażenia? Przy wyborze oleju do smażenia należy zwrócić uwagę na jego tzw. temperaturę dymienia. Dobry olej do smażenia powinien mieć wysoką temperaturę dymienia, tj. temperaturę wynoszącą około 200 stopni Celsjusza. Tak dużą temperaturę mają olej ryżowy, kokosowy oraz palmowy. Przy wysokiej temperaturze potrawa może być smażona dłużej. Nie zaleca się jednak zbyt długiego smażenia – olej straci wtedy swoje właściwości odżywcze.   W przypadku niskiej temperatury dymienia pojawia się charakterystyczny duszący zapach, olej zaczyna się „palić”. Z oleju wytwarzają się wtedy groźne dla zdrowia związki takie jak akrolyina, która może powodować chorobę nowotworową.   Dobry olej do smażenia powinien mieć jak najwięcej jednonienasyconych tłuszczów. Najlepsze oleje do smażenia to oleje rzepakowe, kokosowe albo ryżowe. Nieodpowiednie oleje do smażenia Do smażenia nie należy używać olei tłoczonych na zimno. Nie nadają się one do przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze, ponieważ zawierają wielonienasycone tłuszcze i są zbyt delikatne aby poddawać je obróbce termicznej. Oleje tłoczone na zimno najlepiej stosować do sałatek . Przykładami nieodpowiednich olejów do smażenia są oleje: słonecznikowy, lniany albo kukurydziany.   Oparzenie olejem może wywołać ból i pęcherze. Zaraz po oparzeniu przemyj ranę zimną wodą i załóż opatrunek .  Plamy z tłuszczu i oleju są wyjątkowo trudne do usunięcia. Zrobisz to...

Masło klarowane
© vm2002/Fotolia.com
Styl życia
Masło klarowane - obniża poziom cholesterolu i poprawia pamięć. Jak zrobić je w domu i do czego wykorzystać?
Przygotowanie masła klarowanego wymaga posiadania odpowiednich naczyń i użycia zwykłego masła. Ghee ma m.in. właściwości antynowotworowe i poprawia pamięć. Można je stosować do smażenia, pieczenia oraz do kanapek.

Przygotowanie masła klarowanego wymaga posiadania odpowiednich naczyń i użycia zwykłego masła. Ghee ma m.in. właściwości antynowotworowe i poprawia pamięć. Można je stosować do smażenia, pieczenia oraz do kanapek.   Ghee, czyli masło klarowane, w medycynie ajurwedyjskiej jest uważane za środek odmładzający . Wzmacnia też działanie wszelkich ziół i uzupełnia je. Ghee, masło klarowane – przepis Do przygotowania masła klarowanego w domu potrzebujesz: dowolnej ilości masła, sitka, kawałka gazy , niedużego garnka z grubym dnem, pojemnika do przechowywania masła. Sposób przygotowania masła klarowanego: Połam kostkę masła na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wstaw na niewielki ogień, aby masło się roztopiło. Nie mieszaj go. Kiedy masło się roztopi, powstanie biała piana. Pod pianą będzie widoczna żółta ciecz, czyli właśnie masło klarowane. Na dnie garnka zobaczysz wodę i warstwę białka. Zdejmij masło z ognia. Z wierzchu masła usuń pianę. Połóż sitko, a na nim gazę, w środku pojemnika na masło. Powoli przelewaj żółtą ciecz do pojemnika. Biały osad powinien pozostać w garnku. Pozostała część piany i białek zostanie na gazie. Tak przygotowane masło możesz przechowywać w lodówce kilka miesięcy. Właściwości użytkowe masła klarowanego Jest masłem oczyszczonym z substancji stałych obecnych w mleku. Jest to dużo zdrowszy tłuszcz niż tradycyjne masło. Nie jełczeje. Nie przypala się nawet w wysokich temperaturach. Dzięki niewielkiej zawartości wody można je przechowywać w lodówce nawet 15 miesięcy. Ma intensywny aromat i smak, lekko orzechowy posmak. Właściwości zdrowotne masła klarowanego Jest lekkostrawne i wspomaga trawienie. Zmniejsza poziom złego i podwyższa poziom dobrego...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner