Bakłażan - właściowości
© Mara Zemgaliete/Fotolia.com
Styl życia

Bakłażan – źródło cennych witamin i minerałów. Zastosowanie w kuchni – pomysły na zimowe przetwory

Bakłażan, inaczej oberżyna, posiada wysoką wartość odżywczą. Dostarcza m.in. związków o działaniu przeciwutleniającym, które chronią przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Z bakłażana przygotowuje się smaczne i wartościowe przetwory na zimę, np. marynowane bakłażany.

Bakłażan, inaczej oberżyna, posiada wysoką wartość odżywczą. Dostarcza m.in. związków o działaniu przeciwutleniającym, które chronią przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Z bakłażana przygotowuje się smaczne i wartościowe przetwory na zimę, np. marynowane bakłażany.

 

Bakłażan jest szeroko wykorzystywany w kuchni. Można z niego przygotować smaczne zapiekanki, wegetariańskie gulasze, placuszki, a nawet zimowe przetwory. Bakłażan jest niskokaloryczny i dostarcza wielu cennych witamin i składników mineralnych.

Kasia gotuje z Polki.pl: omlet grzybowy

Wartość odżywcza bakłażana – jakich witamin i minerałów dostarcza?

Bakłażan, nazywany inaczej oberżyną należy do gatunku psiankowatych. Z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Bakłażan w kuchni polskiej ceniony jest za swoje wysokie wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne i walory smakowe. Oberżyna jest warzywem niskokalorycznym – 100 gramów dostarcza jedynie 25 kcal. W składzie bakłażana znajdują się liczne cenne składniki o korzystnym wpływie na organizm. Jest on źródłem niezbędnych składników mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i sód. Dostarcza również witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego), witaminy C, E, K oraz prowitaminę A (beta karoten). Bakłażan zawiera także błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, usprawnia procesy trawienne i przeciwdziała zaparciom. Składniki obecne w oberżynie decydują o jej właściwościach przeciwutleniających, czyli niszczących wolne rodniki tlenowe. Jedzenie bakłażana przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii oraz zmniejsza ryzyko powstania chorób nowotworowych. Oberżyna obniża poziom „złego” cholesterolu oraz przeciwdziała rozwojowi chorób układu krążenia i serca.

Zastosowanie bakłażana w kuchni

Bakłażan znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można go zapiekać, smażyć lub dodawać do różnych potraw, np. do warzywnych gulaszów. Smakowitym i sycącym daniem są bakłażany faszerowane kaszą pęczak, jaglaną lub makaronem, mozzarellą i pomidorami. Z grillowanego bakłażana przygotuje się wegetariańskie gołąbki, które doskonale komponują się z młodymi ziemniakami i surówką. Do potraw z bakłażanem warto dodawać ziołowe przyprawy – oregano, tymianek, bazylię, estragon. Propozycją wykorzystania oberżyny są również smażone placuszki panierowane w jajku i bułce tartej. Z bakłażana można również przygotować smaczne zimowe przetwory, takie jak: bakłażany marynowane, w oliwie lub na ostro. Wśród domowych specjałów nie powinny zabraknąć również pasty z bakłażana, którą można smarować kanapki lub dodawać do rozmaitych potraw.

Przepis na pastę z bakłażana

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek.

 

Sposób przygotowania:

  • Bakłażana piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu za pomocą łyżki wydrąż miąższ.
  • Do miąższu z bakłażana dodaj 2 obrane ząbki czosnku. Całość zmiksuj malakserem lub blenderem na gładką masę. Do pasty dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Całość wymieszaj.

Przepis na marynowane bakłażany

Składniki:

  • 2 bakłażany.
  • Składniki na marynatę:
  • 1 litr białego octu winnego,
  • pieprz, sól,
  • 10 listków świeżej bazylii,
  • 10 listków szałwii,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki).

 

Sposób przygotowania:

  • Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry. W garnku zagotuj ocet z wodą w proporcji 1:1. Dodaj sól i pieprz.
  • Do wrzątku wrzuć pokrojone bakłażany na około 3 minuty. Ostudź je i osusz.
  • Bakłażany układaj ciasno w wyparzonym słoiku, przekładając je szałwią, bazylią i czosnkiem. Między poszczególnymi warstwami nie powinno się zostawiać powietrza. Całość zalewa się oliwą z oliwek.

 

Marynowane bakłażany są gotowe do jedzenia już po 3 dniach.

 

Smacznego!

Bakłażan przygotowany na grillu.
©okkijan2010/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na faszerowane bakłażany z sosem tahini
Przepis na faszerowane bakłażany z sosem tahini

Bakłażany faszerowane sałatką tabuleh i sosem z tahini to idealny wybór na jesienną kolację. Danie inspirowane libańskimi smakami jest niezwykle aromatyczne i rozgrzewające. Ta propozycja świetnie sprawdzi się u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Poniżej znajdziecie prosty przepis na bakłażana faszerowanego i sos tahini . Bakłażan, inaczej oberżyna , to ważny składnik kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej. Warzywa te choć nie posiadają zbyt wielu składników odżywczych, wybierane są ze względu na swój niezwykły smak i aromat . W bakłażanach znaleźć można sporą ilość soli mineralnych, szczególnie fosforu i wapnia oraz błonnika spożywczego. Dodatkowo mają bardzo mało kalorii - jedynie 30 kcal w 100 g produktu. Przepis na faszerowane bakłażany  Składniki na faszerowane bakłażany (4 porcje) 2 duże bakłażany 2 łyżki oleju roślinnego 50 g kaszy jaglanej ogórek pomidor 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy łyżeczka cytryny pęczek natki pietruszki garść mięty sól, pieprz, czosnek granulowany Jak zrobić faszerowane bakłażany? Bakłażana umyć, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny. Zostawić na 10 minut. Miąższ bakłażana delikatnie ponacinać w kratkę. Posmarować cienko olejem roślinnym. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Bakłażany wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec przez około 40 minut w 190 stopniach do miękkości. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ogórka, cebulę i pomidora pokroić w drobną kosteczkę. Ostudzoną kaszę jaglaną wrzucić do miski z warzywami i oliwą. Dodać posiekaną pietruszkę iorazmięte i dokładnie zamieszać. Doprawić. Pieczone bakłażany grubo...

Musaka w naczyniu ceramicznym
© lilechka75/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na zapiekankę grecką, czyli musaka otulona sosem beszamelowym
Musaka to popularna w Grecji zapiekanka, którą przygotowuje się na bazie mielonego mięsa, przecieru pomidorowego, żółtego sera oraz bakłażanów. Całość zalewa się aksamitnym sosem beszamelowym. Zapiekankę, po upieczeniu, można posypać odrobiną oregano.

Musaka to popularna w Grecji zapiekanka, którą przygotowuje się na bazie mielonego mięsa, przecieru pomidorowego, żółtego sera oraz bakłażanów. Całość zalewa się aksamitnym sosem beszamelowym. Zapiekankę, po upieczeniu, można posypać odrobiną oregano.   Musaka to rodzaj kilku warstwowej zapiekanki i jedno z popularniejszych dań kuchni greckiej. Główne składniki potrawy to: bakłażany, pomidory, mielone mięso oraz aromatyczny sos beszamelowy. Grecką zapiekankę najlepiej przygotowywać w prostokątnym naczyniu żarododpornym. Grecka musaka, krok po kroku Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, praski do czosnku, tarki o dużych oczkach, rondla, ręcznika papierowego, patelni.   Składniki: 600 g mielonego mięsa, 2 bakłażany, opakowanie przecieru pomidorowego (500 ml), 300 g ugotowanych ziemniaków, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oregano, 200 g żółtego sera, 100 ml czerwonego wina, sól do smaku, oliwa z oliwek do smażenia.   Składniki na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, 30 g mąki pszennej, 30 g masła, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej , sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 1 godz. 30 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój w cienkie plastry i oprósz solą i odstaw na kwadrans. Warzywo opłócz wodą i osusz na ręczniku papierowym. Na suchej patelni podsmaż plastry bakłażana. Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula zeszkli się, na patelnię przełóż mielone mięso, a po 5 minutach dolej czerwone wino....

Talerz i sztućce przygotowane na kolację walentynkową
©missty/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na romantyczną kolację walentynkową – krewetki po królewsku i faszerowane gruszki miłosne
Kolacja walentynkowa powinna być smaczna i wyjątkowa. Warto przygotować niecodzienne dania z owocami morza, na przykład z krewetek. Lekką potrawą są faszerowane warzywa, a w ten romantyczny wieczór najlepiej sprawdzą się bakłażany, zwane gruszkami miłosnymi.

Kolacja walentynkowa powinna być smaczna i wyjątkowa. Warto przygotować niecodzienne dania z owocami morza, na przykład z krewetek. Lekką potrawą są faszerowane warzywa, a w ten romantyczny wieczór najlepiej sprawdzą się bakłażany, zwane gruszkami miłosnymi. Romantyczna kolacja walentynkowa powinna być posiłkiem barwnym i aromatycznym. Aby nie dopuścić do złego samopoczucia w ten wyjątkowy wieczór, powinno się zrezygnować z potraw ciężkostrawnych.  Potrawy na walentynkowy wieczór  Walentynki są wyjątkowym dniem celebrowanym romantyczną kolacją. Zaserwowane dania powinny być kuszące, smaczne i aromatyczne. Wrogiem romantycznych wieczorów są potrawy tłuste . Powodują one obniżenie poziomu męskich i żeńskich hormonów płciowych, a także uczucie ciężkości po jedzeniu, co może zepsuć zaplanowany wieczór. W roli kolacji walentynkowej doskonale sprawdzą się owoce morza , mięso drobiowe , dziczyzna i ryby. Po głównym posiłku można podać desery w postaci musów z owocami lub truskawek w czekoladzie. Aromatycznymi przyprawami są imbir, kardamon, cynamon oraz wanilia.  Przepis na faszerowane gruszki miłosne Składniki (na 2 porcje): 1 bakłażan, który nazywany jest również gruszką miłosną, 1 cebula, 2 duże pomidory, 2 duże pieczarki, 2 ząbki czosnku, ser mozzarella, torebka ugotowanego, białego ryżu, koncentrat pomidorowy, oliwa z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano,  świeże listki bazylii.   Czas przygotowania: 40 minut + ok. 60 min (odstawienie bakłażana) + 40 min (czas pieczenia) Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Przekrój bakłażana wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ – ścianki powinny mieć grubość około 2 centymetrów. Miąższ pokrój w kostkę, a następnie go posól, podobnie jak wnętrze bakłażana....

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik