5 powodów, dla których warto włączyć grzyby do diety
© pilipphoto/Adobe Stock
Styl życia

5 zalet jedzenia grzybów. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Czy wiesz, że grzyby poprawiają odporność, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała i mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi? Sprawdź, dlaczego warto jeść grzyby.

Czy wiesz, że grzyby poprawiają odporność, pomagają utrzymać prawidłową masę ciała i mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi? Sprawdź, dlaczego warto jeść grzyby.

 

Grzyby uważane są przez wiele osób za ciężkostrawne i często niebezpieczne dla zdrowia. Część osób rezygnuje ze spożywania grzybów w obawie przed zatruciem czy niestrawnością. Oczywiście, należy jeść tylko te grzyby, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł (sklepów czy od wprawionych grzybiarzy) i odpowiednio je przygotowywać.

Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekanka z bakłażana

1. Mają mało kalorii

W skład grzybów wchodzi głównie woda – nie zawierają one prawie w ogóle tłuszczu. W związku z tym można dodawać je do wielu dań – nawet przez osoby, które chcą zredukować lub utrzymać masę ciała.

 

Wśród wszystkich grzybów najmniej kaloryczne są pieczarki – zawierają tylko 15 kalorii w 100 gramach. Tylko 18 kalorii mają kurki, około 30 – boczniaki i inne grzyby leśne.

2. Są wyjątkowo odżywcze

Grzyby są bardzo sycące i odżywcze. Zgodnie ze skalą ADNI (Aggregate Nutrient Density Index), czyli skalą gęstości odżywczej, która porządkuje produkty ze względu na zawartość składników odżywczych przypadających na 1 kalorię, grzyby mają aż 238 punktów. Wyprzedzają tym samym niektóre produkty mięsne o ponad 200 punktów!

3. Zawierają dużo błonnika

Błonnik jest niezwykle ważną substancją w codziennej diecie – także osób, które zwracają uwagę na swoją sylwetkę. Potrawy z wysoką zawartością błonnika utrzymują uczucie sytości przez długi czas. Błonnik pomaga utrzymać metabolizm na wysokim poziomie.

 

Warto jednak pamiętać, że grzyby zawierają chitynę, czyli tak zwany błonnik nierozpuszczalny. Jest on słabo trawiony przez nasz organizm. W związku z tym grzybów powinny unikać dzieci do 3-4 roku życia oraz osoby, które mają kłopoty z trawieniem. Od grzybów leśnych znacznie lżejsze są pieczarki, które są bezpieczne dla dzieci.

4. Poprawiają odporność

Grzyby zawierają dużą ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy), takich jak selen czy ergotioneina. Związki te chronią organizm przed przeziębieniami oraz stymulują produkcję limfocytów T. Ponadto część naukowców uważa, wymienione związki mogą być w przyszłości wykorzystywane do leczenia nowotworów czy AIDS.

 

Ponadto grzyby zawierają też dużo witamin z grupy D, a także polifenole, korzystnie wpływające na funkcjonowanie organizmu.

5. Mogą zapobiegać powstawaniu chorób cywilizacyjnych

W skład grzybów wschodzą także związki, takie jak beta-glukan czy CLA – sprzężony kwas linolowy (nienasycony kwas tłuszczowy). Związki te mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Między innymi pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz poziom cukru we krwi, mają właściwości antynowotworowe czy zwiększają odporność na wirusy. Dzięki temu mogą zapobiegać takim chorobom, jak nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie i choroby układu sercowo-naczyniowego.

Rosnący grzybek w lesie.
©Phil/fotolia
Styl życia
Substancje zawarte w grzybach, czyli woda, białko, błonnik i węglowodany. Które grzyby są najzdrowsze?
Grzyby są często uznawane za produkty pozbawione wartości odżywczych i sprowadza się je do roli przypraw. Tymczasem grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin, tłuszczów i soli mineralnych. Z tego powodu nazywa się je leśnym mięsem.

Grzyby są często uznawane za produkty pozbawione wartości odżywczych i sprowadza się je do roli przypraw. Tymczasem grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin, tłuszczów i soli mineralnych ( zobacz badania ). Z tego powodu nazywa się je leśnym mięsem.   Grzyby rosną w niemal każdej strefie klimatycznej – zarówno na lądzie, jak i w wodzie. Obecnie odkryto ponad 70 tysięcy rodzajów grzybów jadalnych i trujących , jednak ich liczba może sięgać nawet miliona gatunków. Które wartości odżywcze znajdują się w grzybach? Od 70 do 90 procent masy grzyba stanowi woda. Natomiast miąższ jest bogaty w: białko – umożliwia wzrost człowieka , gdyż jest głównym budulcem mięśni organizmu oraz jego hormonów, enzymów i przeciwciał; węglowodany – dodają energii komórkom organizmu , ponadto przyswajają się lepiej, niż węglowodany roślin; tłuszcze – są źródłem energii , budują błony komórkowe, rozpuszczają witaminy; błonnik pokarmowy, chitynę – usuwa toksyny z organizmu, zapobiega zaparciom, przyśpiesza trawienie i przemianę materii, wspomaga odchudzanie oraz ułatwia wydalanie resztek pokarmowych; witaminy (między innymi A, B, C, D, K) – wspomagają odporność organizmu, chronią przed chorobami, zapewniają dobre samopoczucie i sprawne funkcjonowanie narządów; minerały (między innymi żelazo, potas, fosfor, sód, wapń, mangan, miedź, jod, cynk) – korzystnie wpływają na prawidłowy rozwój, zdrowie i reprodukcję człowieka. Pieczarki, kurki i boczniaki, czyli najbardziej wartościowe grzyby Najwięcej wartości odżywczych mają młode grzyby oraz te hodowane przez człowieka. Są to: kurki – zawierają duże ilości witamin z grupy B , są również niskokaloryczne (w 100 gramach kurek jest tylko 35 kalorii); pieczarki – poprawiają trawienie oraz odporność organizmu. Są również...

Czy warto jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów
© minadezhda/Adobe Stock
Styl życia
Jakie właściwości odżywcze mają grzyby? Witaminy i mikroelementy w grzybach
Zdania co do tego, czy grzyby są wartościowym produktem, który warto uwzględniać w codziennej diecie, są podzielone. Niektórzy są przekonani, że poza smakiem grzyby nie mają w sobie absolutnie nic. Inni twierdzą, że są skarbnicą witamin i mikroelementów. Warto przekonać się, jak jest naprawdę.

Zdania co do tego, czy grzyby są wartościowym produktem, który warto uwzględniać w codziennej diecie, są podzielone. Niektórzy są przekonani, że poza smakiem grzyby nie mają w sobie absolutnie nic. Inni twierdzą, że są skarbnicą witamin i mikroelementów. Warto przekonać się, jak jest naprawdę.   Grzyby leśne chętnie spożywane są jedynie w niektórych krajach świata. W wielu zakątkach Europy nie je się ich prawie wcale – mieszkańcy Szwecji, Norwegii, Danii, Austrii, Belgii czy Hiszpanii właściwie nie znają innych grzybów niż uprawiane w szklarniach pieczarki czy boczniaki. Co kryją w sobie grzyby? Grzyby, podobnie jak warzywa, zawierają w sobie przede wszystkim wodę (stanowi ona około 80%). Dzięki temu zawierają niewielkie ilości kalorii i mogą być bez przeszkód spożywane przez osoby, które próbują stracić na wadze.   Podstawowym budulcem ścian komórkowych grzybów jest chityna. Jest to wielocukier, którego chemiczna budowa zbliżona jest do struktury błonnika. Chityna, podobnie jak błonnik, nie jest rozpuszczana przez soki żołądkowe. To właśnie ze względu na jej obecność grzyby mogą powodować problemy trawienne – po spożyciu przez długi czas zalegają w żołądku, by później jedynie przemieścić się w dół układu pokarmowego.   Wśród witamin, jakie zawierają grzyby, wymienia się między innymi: witaminę A (w postaci karotenu) – największe jej ilości zawierają mleczaje, witaminę B1 – szczególnie dużo zawierają jej kurki (ilość witaminy B1 w tych grzybach jest tak samo wysoka, jak w przypadku drożdży piekarskich), witaminę D – duże jej ilości zawierają przede wszystkim borowiki i podgrzybki brunatne, witaminę PP (niacyna) – określana również jako witamina...

Czy można jeść grzyby w ciąży?
© Anna Om/Adobe Stock
Styl życia
Czy można jeść grzyby w ciąży?
Kobiety w ciąży często zmuszone są do wykluczenia ze swojej diety wielu produktów – surowego mięsa, surowych ryb, serów pleśniowych, wątróbki i wielu innych. Wiele pań decyduje się także na to, by ze swojego menu wyeliminować grzyby.

Kobiety w ciąży często zmuszone są do wykluczenia ze swojej diety wielu produktów – surowego mięsa, surowych ryb, serów pleśniowych, wątróbki i wielu innych. Wiele pań decyduje się także na to, by ze swojego menu wyeliminować grzyby.   Zdania, na temat tego, czy jedzenie grzybów w ciąży jest szkodliwe, są podzielone – zarówno wśród lekarzy czy dietetyków, jak i wśród kobiet. Z jednej strony uważa się, że grzyby zawierają wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają rozwój płodu. Z drugiej, wskazuje się na problemy trawienne, jakie mogą wywoływać grzyby oraz na ryzyko związane z grzybami trującymi. Wartości odżywcze grzybów Zwolennicy jedzenia grzybów w czasie ciąży podkreślają, że zawierają one cenne witaminy , mikroelementy oraz antyoksydanty. Jak jest w rzeczywistości?   Grzyby składają się w około 80% z wody – dzięki temu, podobnie jak warzywa, zawierają niewiele kalorii . Spożywając je, raczej nie należy więc obawiać się przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego (chyba że grzyby smażone są na głębokim tłuszczu lub wchodzą w skład wysokokalorycznej potrawy).   W grzybach znaleźć można wiele substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu u kobiet ciężarnych . Najważniejsze z nich to: niacyna (czyli witamina B3, witamina PP), witamina A, witaminy z grupy B , przede wszystkim witaminy B1 i B2, fosfor, potas, wapń, żelazo, jod, selen.   Grzyby stanowią także źródło aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Zagrożenia związane ze spożywaniem grzybów Spożywanie grzybów, zwłaszcza w dużych ilościach, może powodować u...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik