Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Pieczywo chrupkie
©robert6666/Fotolia
Styl życia

Pieczywo chrupkie - czy może zastąpić chleb na co dzień?

Pieczywo chrupkie różni się składem i – co się z tym wiąże – wartościami odżywczymi. Pieczywo wasa może zawierać mąkę oczyszczoną, pełnoziarnistą i różne nasiona. Niestety jest to produkt wysokoprzetworzony i ubogi w składniki mineralne. Przy zakupie pieczywa chrupkiego najważniejsze jest dokładne przeanalizowanie składu – tylko produkt z mąki pełnoziarnistej, pozbawiony chemii, wart jest uwagi.

Pieczywo chrupkie różni się składem i – co się z tym wiąże – wartościami odżywczymi. Pieczywo wasa może zawierać mąkę oczyszczoną, pełnoziarnistą i różne nasiona. Niestety jest to produkt wysokoprzetworzony i ubogi w składniki mineralne. Przy zakupie pieczywa chrupkiego najważniejsze jest dokładne przeanalizowanie składu – tylko produkt z mąki pełnoziarnistej, pozbawiony chemii, wart jest uwagi.

Pieczywo chrupkie – zalety

Zaletą pieczywa chrupkiego jest długi termin przechowywania, bogactwo smaków i powszechna dostępność. Łatwo zabrać opakowanie chrupkiego chleba w podróż, jako przekąskę. Producenci pieczywa chrupkiego dbają o różnorodność produktu, można więc kupić np. pieczywo z dodatkiem suszonych pomidorów lub ziaren co pozytywnie wpływa na smak. Zaletą pieczywa chrupkiego jest spora zawartość błonnika – około 10 gramów na 100 gramów produktu.

Pieczywo chrupkie – wady

Niska kaloryczność tego rodzaju pieczywa jest jedynie pozorna, ponieważ w 100 gramach pieczywa chrupkiego jest 360-370 kcal, a w chlebie żytnim razowym – 213 kcal. Aby zaspokoić głód, trzeba zjeść co najmniej kilka kromek, wtedy jednak kaloryczność przekroczy kaloryczność chleba. Producenci pieczywa chrupkiego stosują chwyty manipulacyjne, zachwalając np., że pieczywo zawiera w sobie 7 rodzajów ziaren, kiedy jednak przeanalizujemy skład, okazuje się, że najwięcej jest mąki pszennej i kukurydzianej, a bardziej odżywcze zboża, takie jak orkisz czy amarantus to 1% produktu. Często dodaje się m.in. cukier, tłuszcz roślinny, a jak wiadomo, te składniki nie sprzyjają odchudzaniu. Pieczywo chrupkie zawiera mniej minerałów i witamin (zwłaszcza witamin z grupy B) niż tradycyjne, razowe pieczywo.

 

Na pewno nie warto zupełnie rezygnować z tradycyjnego pieczywa (razowego, pełnoziarnistego) na rzecz pieczywa chrupkiego. Dobrym wyjściem jest jedzenie go na drugie śniadanie lub podwieczorek (wyłącznie tego z mąki pełnoziarnistej), zaś do śniadania czy kolacji wybieranie zdrowego, świeżego pieczywa (najlepiej wybierać chleb na zakwasie).


chleb pszenny
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Chleb pszenny a zdrowie – pieczywo z mąki oczyszczonej czy nieoczyszczonej?
Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.

Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi. Właściwości pszennego pieczywa Pieczywo pszenne wytwarzane jest z mąki oczyszczonej bądź nieoczyszczonej. Z mąki oczyszczonej wytwarzany jest chleb pszenny o jasnym kolorze. Taki chleb zawiera mało błonnika i jest lekkostrawny, dlatego też jest polecany dzieciom, bądź osobom z problemami żołądkowymi. Do pieczywa wytwarzanego z mąki oczyszczonej zalicza się: chleb pszenny, bułki kajzerki, bagietki, drożdżówki, rogale czy chałki . Wypieki z mąki pszennej i niewielkiej ilości cukru, mleka i tłuszczu, nazywane są wyborowymi. W codziennej diecie należy ich unikać ze względu na cukier, który powoduje tycie.   Pieczywo wytwarzane z mąki nieoczyszczonej ma ciemniejszy kolor, między innymi ze względu na otręby zawarte w mące. Zawiera więcej błonnika, zatem jest zdrowsze od zwykłego białego. Posiada także bardziej zwartą konsystencję i syci na dłużej, niż chleb z mąki oczyszczonej. Do pieczywa z mąki nieoczyszczonej zalicza się m.in. chleb razowy lub graham. Pieczywo pszenne a zdrowie Pieczywo z mąki oczyszczonej z powodu wielu pustych kalorii powoduje tycie. Należy więc ograniczyć ten rodzaj pieczywa do minimum. Pieczywo pszenne z mąki nieoczyszczonej jest bardziej potrzebne w codziennej diecie, ponieważ posiada wiele cennych składników odżywczych. Taki chleb dostarcza mózgowi potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania węglowodanów . Pieczywo pszenne nieoczyszczone zawiera także glukozę oraz witaminę B1, która wspomaga trawienie. Najzdrowszym rodzajem tego pieczywa jest pieczywo razowe. Czym zastąpić chleb na co dzień? Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe ? Co podwyższa ryzyko miażdżycy? Niezdrowe tłuszcze:...

Pomidory kumano
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Pomidory kumato, czyli czekoladowe pomidory
Pomidory kumato (czekoladowe pomidory) odkrył Luis Ortago – hiszpański rolnik, w 1970 roku. Zauważył on, że pomidory znajdujące się w ostatnich rzędach plantacji, które były rzadziej podlewane, miały intensywniejszy i słodszy smak. Zainspirowało go to do utworzenia odrębnej plantacji – tak powstały pomidory kumato.

Pomidory kumato (czekoladowe pomidory) odkrył Luis Ortago – hiszpański rolnik, w 1970 roku. Zauważył on, że pomidory znajdujące się w ostatnich rzędach plantacji, które były rzadziej podlewane, miały intensywniejszy i słodszy smak. Zainspirowało go to do utworzenia odrębnej plantacji – tak powstały pomidory kumato. Pomidory kumato a inne odmiany pomidorów Pomidory kumato odróżnia od pozostałych odmian barwa i smak – są ciemniejsze (od zieleni ze złotem do brązu) i słodsze . Ponadto, w odróżnieniu od innych pomidorów, nie można kupić nasion kumato. Pomidory kumato posiadają grubszą skórkę niż inne odmiany, dlatego można je dłużej przechowywać zarówno w sklepie, jak i w domu. Pomidory kumato mają mniej pestek i bardziej zwarty miąższ w porównaniu z tradycyjnymi warzywami. Są również droższe – trzeba zapłacić około 10 złotych za 1 kilogram. Przeciętniej wielkości pomidor waży 100-140 gramów i ma około 35 kalorii. Obecnie, czekoladowe pomidory można kupić w całej Europie oraz niektórych zakątkach świata, np. Australii. Pomidory kumato a produkty modyfikowane genetycznie Pomidory kumato nie są modyfikowane genetycznie - pozyskuje się je w sposób naturalny. Ich barwa i smak jest wynikiem zupełnie bezpiecznych eksperymentów plantatorów. Wartości odżywcze pomidorów kumato Pomidory kumato mają niezastąpione dla naszego zdrowie przeciwutleniacze (antyoksydanty) – antocyjany – typowe dla warzyw o ciemniejszej barwie. Antocyjany wpływają korzystnie na układ krążenia, działają przeciwzapalnie, obniżają poziom złego cholesterolu. Antocyjany są przyswajane także wtedy, gdy pomidory są zapiekane czy gotowane . Ponadto pomidory kumato zawierają magnez, potas, witaminy A i C.   Pomidory kumato doskonale sprawdzają...

wiele rodzajów chleba
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia
Które pieczywo jest zdrowe?
Pieczywo żytnie ma więcej błonnika, natomiast pszenne jest lekkostrawne. Na pewno zdrowsze będzie pieczywo bez sztucznych dodatków i polepszaczy.

Pieczywo żytnie ma więcej błonnika, natomiast pszenne jest lekkostrawne. Na pewno zdrowsze będzie pieczywo bez sztucznych dodatków i polepszaczy.   Z badań Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że polscy konsumenci kupują coraz mniej pieczywa . Ale też systematycznie wzrasta konsumpcja pieczywa żytniego, a maleje pszennego i mieszanego. Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane Bazą chleba pszennego jest najczęściej oczyszczona mąka . Ziarno składa się z trzech części: bielma (obfitującego w białko i skrobię), zarodka (w którym skoncentrowanych jest wiele składników odżywczych) i okrywy owocowo-nasiennej (która jest źródłem m.in. błonnika). W procesie oczyszczenia usuwane zostają otręby (okrywy) oraz zarodek. Dlatego też mąka nieoczyszczona jest źródłem większej ilości substancji odżywczych, a mąka oczyszczona obfituje w skrobię i białko . Mąka żytnia, w porównaniu z mąką pszenną, zawiera mniej węglowodanów, mniej białka (ale jej białko jest bardziej odżywcze), więcej witamin z grupy B oraz magnezu, cynku i manganu oraz jest bogatszym źródłem błonnika.   Indeks glikemiczny pieczywa żytniego jest niższy (np. pełnoziarnisty chleb żytni ma IG na poziomie 58), niż ten wskaźnik w przypadku pieczywa pszennego (np. chleb pszenny ma IG na poziomie 70, a bagietka na poziomie 95). Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia wskazane jest, aby jeść więcej produktów z niższym indeksem glikemicznym, a te z IG wyższym od 70 ograniczać . Do wypieku pieczywa mieszanego używane są obie mąki: pszenna i żytnia. Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując pieczywo Obecne w pieczywie polepszacze pozwalają producentom na przyspieszenie procesu produkcji, ale to chleb wypiekany tradycyjnie ma więcej walorów smakowych i odżywczych. Biorąc pod uwagę fakt, że pieczywo jest elementem codziennej diety, lepiej wybrać produkt pozbawiony polepszaczy i...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner