Warzywa gotowane w wodzie lub na parze mają zbliżoną wartość kaloryczną do warzyw surowych. Nie zmienia to jednak faktu, że podczas gotowania tracą wiele witamin. Na przykład: obrana i ugotowana marchewka traci nie tylko większość witamin z grupy B, ale i witaminę A, C czy E.

Reklama

Indeks glikemiczny gotowanych warzyw

Często ugotowane warzywa mają o wiele wyższy poziom indeksu glikemicznego niż surowe. Powróćmy do marchewki wspominanej na początku:

  • indeks glikemiczny dla marchewki surowej – 30,
  • indeks glikemiczny dla marchewki ugotowanej – 85.

Po zjedzeniu produktu o wysokim indeksie glikemicznym (jak na przykład gotowanej marchewki), następuje gwałtowne wydzielanie insuliny, a potem szybki spadek stężenia glukozy we krwi, co powoduje, że szybko ponownie jesteśmy głodni.

Warzywa gotowane: czy tracą swoje wartości?

Nie wszystkie warzywa tracą witaminy i minerały podczas gotowania, ponieważ tylko niektóre z nich są szczególnie narażone na obróbkę termalną. Gotowanie szkodzi najbardziej:

Zobacz także
  • witaminom z grupy B,
  • witaminie C.

Podczas gotowania tracimy również kwas foliowy. Dlatego obróbka termiczna marchewki czy ziemniaków (w których znajduje się ta witamina) powinna odbywać się w małej ilości wody (wodę po gotowaniu warto wykorzystać do zupy czy sosu) i warzyw tych nie powinniśmy obierać przed gotowaniem.

Warzywa gotowane: kalorie

W większości wypadków liczba kalorii w warzywach po ugotowaniu pozostaje prawie taka sama jak przed gotowaniem:

  • marchewka: surowa 38 kalorii, gotowana 40 kalorii;
  • ziemniak: surowy: 85 kalorii, gotowany 99 kalorii;
  • korzeń pietruszki: surowy: 48 kalorii, gotowany: 50 kalorii;
  • kukurydza: surowa: 105 kalorii, gotowana: 130 kalorii;
  • fasola szparagowa: surowa 35 kalorii, gotowana 40 kalorii.

Liczba kalorii dla 100 gramów warzywa.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama