Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem spożywanym w ciągu dnia. Warto pamiętać o urozmaicaniu śniadań dla dzieci.

Reklama

Pomysły na zdrowe śniadanie dla dzieci pomogą urozmaicić dziecięce menu.

Kasza jaglana z dodatkami

Zobacz także

Składniki potrzebne do przygotowania kaszki:

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować, dodać wypłukaną w zimnej wodzie i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotować przez 15 minut. Pod sam koniec przyprawić solą i miodem.

Dodatki do kaszki jaglanej:

  • masło, miód, niesłodzone konfitury, marmolady, dżemy,
  • świeże i suszone owoce, odsączone owoce z kompotu,
  • wiórki kokosowe, prażone migdały, prażony sezam,
  • rozdrobnione orzechy.

Wybór dodatków zależy od preferencji dziecka i od inwencji rodzica. Można na stole ustawić kilka miseczek z różnymi dodatkami pozwalając dziecku samodzielnie skomponować śniadanie.

Dziecięcy hummus – pasta kanapkowa z cieciorki

Składniki:

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Szklankę namoczonej cieciorki ugotować w dwóch szklankach osolonej wody. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, dodać do ugotowanej cieciorki. Wszystko zmiksować na gładką masę z dodatkiem łyżki masła i przypraw. Można do pasty dodać natkę pietruszki lub koperek. Podawać z ciemnym pieczywem i warzywami.

Pomidory faszerowane jajecznicą

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 4 liście sałaty,
  • 5 jajek,
  • szczypiorek,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz, przyprawy.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy, okrajamy końcówki i z jednej strony wydrążamy farsz. Do środka wkładamy umyty liść sałaty. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy farsz z pomidorów, szczypiorek, sól i pieprz. Smażymy na roztopionym maśle. Po usmażeniu napełniamy pomidory i od razu podajemy.

Placki z kaszy manny i twarogu

Składniki:

  • 250 gramów sera białego półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • olej kokosowy do smażenia.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Ser rozgnieść widelcem, wbić jajko, dodać kaszę mannę oraz cukier wanilinowy lub ziarna z laski wanilii. Wyrobić na gładką masę i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje masy na patelnię i smażyć na złoty kolor. Podawać z jogurtem, owocami lub powidłami.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama