Bułka leżąca na pieczywie.
©arfo/fotolia
Styl życia

Jak upiec bułki pszenne na zakwasie żytnim?

Bułki pieczone na zakwasie są chrupiące, odrobinę wilgotne w środku i delikatne w smaku. Pieczenie ich wymaga odrobiny cierpliwości, ponieważ zarówno zakwas, zaczyn, jak i samo ciasto muszą rosnąć przez kilka godzin.

Bułki pieczone na zakwasie są chrupiące, odrobinę wilgotne w środku i delikatne w smaku. Pieczenie ich wymaga odrobiny cierpliwości, ponieważ zarówno zakwas, zaczyn, jak i samo ciasto muszą rosnąć przez kilka godzin.

 

Zakwas na bułki można hodować przez długie lata. Wystarczy tylko regularnie używać go do pieczenia albo podkarmiać. Im starszy zakwas, tym lepsze pieczywo można z niego upiec.

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik krakowski

Jak przyrządzić zakwas na bułki pszenne?

Składniki:

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut + 6-7 dni, podczas których zakwas dojrzewa

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę i wodę należy wymieszać w słoiku.
  • Po wymieszaniu mąki z wodą zakwas należy odstawić na 6-7 dni, powinien stać w temperaturze pokojowej w słoiku przykrytym gazą.
  • Zakwas należy codziennie „dokarmiać”, czyli dosypywać do niego odrobinę mąki i dolewać trochę wody.
  • Po 6-7 dniach z zakwasu można będzie przygotować zaczyn.

Jak przygotować zaczyn na bułki pszenne?

Składniki:

  • ok. 400 ml zakwasu,
  • ok. 100 ml przegotowanej wody,
  • ok. 100 g mąki żytniej typu 2000.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut + 12 godzin, podczas których zaczyn rośnie

 

Sposób przygotowania:

  • Zakwas należy rozrobić z mąką i wodą tak, aby zyskał konsystencję ciasta na naleśniki. W razie potrzeby ilość podanych wyżej składników można zwiększyć lub zmniejszyć.
  • Zaczyn powinien odstać ok. 12 godzin pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
  • Około 300-400 g zaczynu warto odłożyć do słoika, zamknąć i przechowywać w lodówce jako zakwas na kolejne wypieki.

Jak zrobić ciasto na bułki pszenne?

Składniki:

  • zaczyn,
  • ok. 250 g mąki pszennej typu 650,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • ziarna sezamu,
  • siemię lniane,
  • czarnuszka,
  • mak.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut + 4 godziny, podczas których ciasto rośnie

 

Sposób przygotowania:

  • Do zaczynu należy dodać sól i cukier.
  • Zaczyn należy zagęścić mąką pszenną tak, aby powstało ciasto na tyle zwarte, aby dało się z niego uformować bułki.
  • Ciasto powinno postać przykryte lnianą ściereczką przez 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie z ciasta można uformować bułki i posypać je ziarnami.
  • Bułki powinny odstać przykryte ściereczką przez 2 godziny.
  • Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić do niego bułeczki.
  • Bułki powinny piec się przez ok. 20 minut.

 

Smacznego!


 

Bochenek chleba razowego.
©dream79/Fotolia
Styl życia
Przepis na domowy chleb żytni razowy
Chleb żytni razowy jest prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Polecany osobom na diecie i dbającym o sylwetkę.

Chleb żytni razowy jest prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Polecany osobom na diecie i dbającym o sylwetkę.   Chleb żytni jest mniej kaloryczny porównaniu z pieczywem pszennym. Jest bardziej wilgotny i zawiera dużo więcej błonnika. Węglowodany zawarte w pieczywie żytnim uwalniają się stopniowo, co w konsekwencji zapewnia długie uczucie sytości. Chleb żytni razowy polecany jest osobom dbającym o sylwetkę i na diecie. Jest bogaty zarówno w substancje mineralne (m.in. sód, potas, magnez, wapń), jak i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9). Chleb żytni razowy Domowy chleb żytni razowy jest mniej kwaśny, niż kupny . Charakteryzuje się lekką słodkością. Jest prosty w przygotowaniu, prawdziwy, pyszny i pachnący. Łatwo go pokroić.   Potrzebujesz: formy 30 cm na 10 cm, miski, papieru do pieczenia, foli spożywczej, noży do chleba.   Składniki: 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000), 1 łyżka soli, 2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego, 120 g słonecznika, 30 g sezamu, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 250 ml wody.   Zaczyn: 60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego, 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000), 300 ml wody.   Czas przygotowania: 45 minut (18 godzin oczekiwania) Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Zaczyn należy przygotować dzień przed wypiekiem chleba. Upieczony chleb najlepiej kroić dopiero następnego dnia.   Sposób przygotowania zaczynu: Do miski dodaj zakwas żytni, mąkę i wodę. Dokładnie wymieszaj. Zostaw na około 15 godzin.   Sposób przygotowania ciasta: Mąkę wymieszaj z solą, słodem jęczmiennym i ziarnami. Dodaj melasę, zaczyn oraz wodę. Mieszaj do czasu połączenia się składników. Odstaw na pół godziny. Formę wyłóż papierem do...

bagietka czosnkowa
©rukxstockphoto/Fotolia.com
Styl życia
Domowa bagietka czosnkowo-ziołowa – przepis na ciasto drożdżowe i masło czosnkowe
Pieczywo czosnkowe przygotowuje się z ciasta na bazie drożdży, mąki, wody, mleka i oliwy. Po wyrobieniu masy drożdżowej kroi się ją na 5 równych części i zapieka w piekarniku około 15 minut. Pieczywo nacina się nożem i szczeliny w bułce smaruje masłem czosnkowym. Całość owija się w folię aluminiową i ponownie piecze w piekarniku.

Pieczywo czosnkowe przygotowuje się z ciasta na bazie drożdży, mąki, wody, mleka i oliwy. Po wyrobieniu masy drożdżowej kroi się ją na 5 równych części i zapieka w piekarniku około 15 minut. Pieczywo nacina się nożem i szczeliny w bułce smaruje masłem czosnkowym. Całość owija się w folię aluminiową i ponownie piecze w piekarniku.   Pieczywo czosnkowe to doskonały dodatek do sałatek, np. greckiej lub cezara. Bagietki z czosnkiem można podać do czerwonego barszczu , kremu z groszku, kukurydzy albo brokułów. Przepis na masło czosnkowe Masło czosnkowe jest nieodłącznym elementem czosnkowej bagietki. Dodatek najlepiej przygotować z masła o temperaturze pokojowej.   Potrzebujesz: małej miski, praski do czosnku.   Składniki: 3 łyżki masła roślinnego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pietruszki, 0,5 łyżeczki oregano.   Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Masło przełóż do miski. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do naczynia razem z oregano. Pietruszkę drobno posiekaj i dokładnie wymieszaj z resztą składników.   Gotowe! Bagietka czosnkowa – przepis na ciasto drożdżowe Bagietki można zrobić samodzielnie z ciasta na bazie mąki, drożdży, wody i oleju. W pierwszej kolejności piecze się ciasto, a później dodaje masło czosnkowe i zapieka całość przez kilkanaście minut w piekarniku.   Potrzebujesz: miski, sitka, stolnicy, ścierki kuchennej, blachy do pieczenia, noża, foli aluminiowej.   Składniki (na 5 bagietek): 2,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody, 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli.   Czas...

Chleb ciabatta leży na stole.
©Yulia Furman/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić ciabattę, czyli włoskie pieczywo na drożdżowym zaczynie z dodatkiem płatków owsianych
Ciabatta to rodzaj białego włoskiego pieczywa. Bochenki formuje się na płaskie prostokąty. Chleb piecze się na wcześniej zrobionym zaczynie drożdżowym. Ciasto na ciabattę przygotowuje się z drożdży, mąki pszennej, cukru, oliwy, mleka, wody i płatków owsianych.

Ciabatta to rodzaj białego włoskiego pieczywa. Bochenki formuje się na płaskie prostokąty. Chleb piecze się na wcześniej zrobionym zaczynie drożdżowym. Ciasto na ciabattę przygotowuje się z drożdży, mąki pszennej, cukru, oliwy, mleka, wody i płatków owsianych.   Tradycyjną ciabattę macza się w oliwie z oliwek i posypuje odrobiną soli i pieprzu. Pieczywo można też pokropić octem balsamicznym lub posmarować masłem czosnkowym . Ciasto na ciabattę urozmaica się, dodając np. suszone pomidory, zielone lub czarne oliwki albo kapary. Przepis na włoską ciabattę Przed włożeniem ciasta drożdżowego do piekarnika trzeba przygotować zakwas. Zaczyn do chleba odstawia się w ciepłe miejsce na 12 godzin. Pieczenie trwa około 30 minut. Aby skóra chleba była chrupiąca, na spód piekarnika kładzie się żaroodporną miskę z zimą wodą . Pod wpływem pary wodnej wierzch pieczywa robi się chrupiący. Chleb piecze się w piekarniku, aż skóra pieczywa będzie zarumieniona.   Potrzebujesz: 2 misek, sita do przesiewania mąki, 2 ścierek kuchennych, miksera z nasadką do ciast drożdżowych , blachy do pieczenia.   Składniki na zaczyn: 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów), 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów), 1/2 łyżeczka cukru, 1 szklanka mąki pszennej (170 gramów).   Składniki na ciasto (2 bochenki): 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów), 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów), 2 łyżki letniego mleka (około 30 mililitrów), 3 łyżki oliwy z oliwek (około 50 mililitrów), 2 szklanki mąki pszennej (340 gramów), 0,5 szklanki płatków owsianych.   Czas...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik