Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
chleb pszenny
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Chleb pszenny a zdrowie – pieczywo z mąki oczyszczonej czy nieoczyszczonej?

Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.

Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.

Właściwości pszennego pieczywa

Pieczywo pszenne wytwarzane jest z mąki oczyszczonej bądź nieoczyszczonej. Z mąki oczyszczonej wytwarzany jest chleb pszenny o jasnym kolorze. Taki chleb zawiera mało błonnika i jest lekkostrawny, dlatego też jest polecany dzieciom, bądź osobom z problemami żołądkowymi. Do pieczywa wytwarzanego z mąki oczyszczonej zalicza się: chleb pszenny, bułki kajzerki, bagietki, drożdżówki, rogale czy chałki. Wypieki z mąki pszennej i niewielkiej ilości cukru, mleka i tłuszczu, nazywane są wyborowymi. W codziennej diecie należy ich unikać ze względu na cukier, który powoduje tycie.

 

Pieczywo wytwarzane z mąki nieoczyszczonej ma ciemniejszy kolor, między innymi ze względu na otręby zawarte w mące. Zawiera więcej błonnika, zatem jest zdrowsze od zwykłego białego. Posiada także bardziej zwartą konsystencję i syci na dłużej, niż chleb z mąki oczyszczonej. Do pieczywa z mąki nieoczyszczonej zalicza się m.in. chleb razowy lub graham.

Pieczywo pszenne a zdrowie

Pieczywo z mąki oczyszczonej z powodu wielu pustych kalorii powoduje tycie. Należy więc ograniczyć ten rodzaj pieczywa do minimum. Pieczywo pszenne z mąki nieoczyszczonej jest bardziej potrzebne w codziennej diecie, ponieważ posiada wiele cennych składników odżywczych. Taki chleb dostarcza mózgowi potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania węglowodanów. Pieczywo pszenne nieoczyszczone zawiera także glukozę oraz witaminę B1, która wspomaga trawienie. Najzdrowszym rodzajem tego pieczywa jest pieczywo razowe.


wiele rodzajów chleba
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia
Które pieczywo jest zdrowe?
Pieczywo żytnie ma więcej błonnika, natomiast pszenne jest lekkostrawne. Na pewno zdrowsze będzie pieczywo bez sztucznych dodatków i polepszaczy.

Pieczywo żytnie ma więcej błonnika, natomiast pszenne jest lekkostrawne. Na pewno zdrowsze będzie pieczywo bez sztucznych dodatków i polepszaczy.   Z badań Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że polscy konsumenci kupują coraz mniej pieczywa . Ale też systematycznie wzrasta konsumpcja pieczywa żytniego, a maleje pszennego i mieszanego. Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane Bazą chleba pszennego jest najczęściej oczyszczona mąka . Ziarno składa się z trzech części: bielma (obfitującego w białko i skrobię), zarodka (w którym skoncentrowanych jest wiele składników odżywczych) i okrywy owocowo-nasiennej (która jest źródłem m.in. błonnika). W procesie oczyszczenia usuwane zostają otręby (okrywy) oraz zarodek. Dlatego też mąka nieoczyszczona jest źródłem większej ilości substancji odżywczych, a mąka oczyszczona obfituje w skrobię i białko . Mąka żytnia, w porównaniu z mąką pszenną, zawiera mniej węglowodanów, mniej białka (ale jej białko jest bardziej odżywcze), więcej witamin z grupy B oraz magnezu, cynku i manganu oraz jest bogatszym źródłem błonnika.   Indeks glikemiczny pieczywa żytniego jest niższy (np. pełnoziarnisty chleb żytni ma IG na poziomie 58), niż ten wskaźnik w przypadku pieczywa pszennego (np. chleb pszenny ma IG na poziomie 70, a bagietka na poziomie 95). Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia wskazane jest, aby jeść więcej produktów z niższym indeksem glikemicznym, a te z IG wyższym od 70 ograniczać . Do wypieku pieczywa mieszanego używane są obie mąki: pszenna i żytnia. Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując pieczywo Obecne w pieczywie polepszacze pozwalają producentom na przyspieszenie procesu produkcji, ale to chleb wypiekany tradycyjnie ma więcej walorów smakowych i odżywczych. Biorąc pod uwagę fakt, że pieczywo jest elementem codziennej diety, lepiej wybrać produkt pozbawiony polepszaczy i...

Pieczywo chrupkie
©robert6666/Fotolia
Styl życia
Pieczywo chrupkie - czy może zastąpić chleb na co dzień?
Pieczywo chrupkie różni się składem i – co się z tym wiąże – wartościami odżywczymi. Pieczywo wasa może zawierać mąkę oczyszczoną, pełnoziarnistą i różne nasiona. Niestety jest to produkt wysokoprzetworzony i ubogi w składniki mineralne. Przy zakupie pieczywa chrupkiego najważniejsze jest dokładne przeanalizowanie składu – tylko produkt z mąki pełnoziarnistej, pozbawiony chemii, wart jest uwagi.

Pieczywo chrupkie różni się składem i – co się z tym wiąże – wartościami odżywczymi. Pieczywo wasa może zawierać mąkę oczyszczoną, pełnoziarnistą i różne nasiona. Niestety jest to produkt wysokoprzetworzony i ubogi w składniki mineralne. Przy zakupie pieczywa chrupkiego najważniejsze jest dokładne przeanalizowanie składu – tylko produkt z mąki pełnoziarnistej, pozbawiony chemii, wart jest uwagi. Pieczywo chrupkie – zalety Zaletą pieczywa chrupkiego jest długi termin przechowywania, bogactwo smaków i powszechna dostępność. Łatwo zabrać opakowanie chrupkiego chleba w podróż, jako przekąskę. Producenci pieczywa chrupkiego dbają o różnorodność produktu, można więc kupić np. pieczywo z dodatkiem suszonych pomidorów lub ziaren co pozytywnie wpływa na smak. Zaletą pieczywa chrupkiego jest spora zawartość błonnika – około 10 gramów na 100 gramów produktu. Pieczywo chrupkie – wady Niska kaloryczność tego rodzaju pieczywa jest jedynie pozorna, ponieważ w 100 gramach pieczywa chrupkiego jest 360-370 kcal , a w chlebie żytnim razowym – 213 kcal . Aby zaspokoić głód, trzeba zjeść co najmniej kilka kromek, wtedy jednak kaloryczność przekroczy kaloryczność chleba. Producenci pieczywa chrupkiego stosują chwyty manipulacyjne, zachwalając np., że pieczywo zawiera w sobie 7 rodzajów ziaren, kiedy jednak przeanalizujemy skład, okazuje się, że najwięcej jest mąki pszennej i kukurydzianej, a bardziej odżywcze zboża, takie jak orkisz czy amarantus to 1% produktu. Często dodaje się m.in. cukier, tłuszcz roślinny, a jak wiadomo, te składniki nie sprzyjają odchudzaniu. Pieczywo chrupkie zawiera mniej minerałów i witamin (zwłaszcza witamin z grupy B) niż tradycyjne, razowe pieczywo.   Na pewno nie warto zupełnie rezygnować z tradycyjnego pieczywa...

Pieczywo
©Alex Staroseltsev/Fotolia
Styl życia
Pieczywo pełnoziarniste i wieloziarniste a pieczywo razowe – które najzdrowsze
Pieczywo wieloziarniste może być upieczone zarówno z mąki oczyszczonej, zupełnie pozbawionej minerałów, jak i mąki zawierającej otręby. Pieczywo razowe jest zdrowsze od pieczywa wieloziarnistego, ponieważ niezależnie od tego, czy jest to mąka pszenna czy żytnia, zawiera więcej składników mineralnych, otrąb i zarodków niż pieczywo z mąki oczyszczonej – całe ziarno jest grubo mielone. Z kolei pieczywo pełnoziarniste produkowane jest z mąki typu 3000 – ma najwięcej błonnika i wartości odżywczych, niestety bardzo trudno je kupić.

Pieczywo wieloziarniste może być upieczone zarówno z mąki oczyszczonej, zupełnie pozbawionej minerałów, jak i mąki zawierającej otręby. Pieczywo razowe jest zdrowsze od pieczywa wieloziarnistego, ponieważ niezależnie od tego, czy jest to mąka pszenna czy żytnia, zawiera więcej składników mineralnych, otrąb i zarodków niż pieczywo z mąki oczyszczonej – całe ziarno jest grubo mielone. Z kolei pieczywo pełnoziarniste produkowane jest z mąki typu 3000 – ma najwięcej błonnika i wartości odżywczych, niestety bardzo trudno je kupić. Mąka razowa – co to znaczy Nazwa mąka razowa wiąże się z metodą dokonania przemiału – razowa, ponieważ ziarno mieli się tylko raz. Mąka razowa może być pozyskiwana zarówno z pszenicy, jak i żyta (mieli się nie tylko środek ziarna, jak w przypadku mąki pszennej oczyszczonej, lecz także jego osłonkę). Warto wybierać mąkę żytnią, ponieważ zawiera więcej witamin z grupy B niż mąka pszenna. Pieczywo wieloziarniste Jeśli w nazwie wyrobu piekarskiego nie ma określenia mąki , np. bułka żytnia wieloziarnista, to zwykle jest to bułka z oczyszczonej mąki pszennej, wzbogaconej o różne nasiona ( pieczywo może być jedynie nimi posypane z zewnątrz ). Pieczywo wieloziarniste jest mniej wartościowe niż pieczywo razowe i pieczywo pełnoziarniste. Pieczywo razowe Tradycyjne pieczywo razowe produkuje się z mąki żytniej i zakwasu. Najzdrowszy, biorąc pod uwagę pieczywo razowe, jest chleb żytni razowy na zakwasie, z mąki typu 2000 – zawierającej najwięcej minerałów. Jeśli do chleba z mąki razowej dodamy nasion, np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego , to powstanie pieczywo razowe wieloziarniste. Pieczywo pełnoziarniste Pieczywo pełnoziarniste powstaje z całego ziarna z mąki typu 3000. Chleb pełnoziarnisty zawiera o połowę więcej błonnika i wartości odżywczych niż chleb razowy typu 2000 i cztery razy...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner