Mięso
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Czy mięso jest zdrowe – opinie zwolenników i przeciwników

Odpowiedź na pytanie, czy mięso jest zdrowe, zależy od rodzaju mięsa i sposobu hodowli zwierząt, od którego pochodzi. Najlepiej jeść mięso z własnego gospodarstwa lub kupować je u zaufanego sprzedawcy. Najzdrowsze jest mięso białe, np. indycze, które warto jeść 2-3 razy w tygodniu. Mięso czerwone, które obfituje w tłuszcze nasycone, najlepiej jeść sporadycznie (np. raz w miesiącu).

Odpowiedź na pytanie, czy mięso jest zdrowe, zależy od rodzaju mięsa i sposobu hodowli zwierząt, od którego pochodzi. Najlepiej jeść mięso z własnego gospodarstwa lub kupować je u zaufanego sprzedawcy. Najzdrowsze jest mięso białe, np. indycze, które warto jeść 2-3 razy w tygodniu. Mięso czerwone, które obfituje w tłuszcze nasycone, najlepiej jeść sporadycznie (np. raz w miesiącu).

Czy mięso jest zdrowe – opinie zwolenników

Mięso jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka (jest go 15-23%). Zawiera szereg witamin z grupy B i związków mineralnych: żelaza, selenu i cynku, a także miedzi, magnezu i siarki. Aminokwasy zawarte w mięsie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu immunologicznego (zobacz badania). Najzdrowsze jest mięso białe – z indyka, kurczaka, warto wybierać cielęcinę, czasem wołowinę, najrzadziej mięso wieprzowe (ma najwięcej tłuszczu i zagrażających sercu tłuszczy nasyconych). Zdrowe mięso jest niskokaloryczne – w 100 gramach piersi indyka jest około 85 kalorii i 2 gramy tłuszczów nasyconych, tymczasem w 100 gramach łopatki wieprzowej – 260 kalorii i aż 10 gramów tłuszczów nasyconych. Nie bez znaczenia jest też sposób przygotowania mięsa – najzdrowsze jest gotowanie na parze lub tradycyjne, pieczenie, grillowanie, najgorsze – smażenie. Zwierzęta z chowu ekologicznego żyją dłużej, dostają lepszą karmę, dzięki czemu człowiek nie jest narażony na przyswajanie hormonów.

Czy mięso jest zdrowe – opinie przeciwników

W dużych hodowlach zwierzęta karmione są antybiotykami. Pozostałości leków mogą znaleźć się w mięsie, które zjada człowiek. Wegetarianie i weganie nie jedzą mięsa nie tylko ze względów zdrowotnych – to także protest wobec warunków hodowli.

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa owocowa

 

Osoby na diecie bezmięsnej powinny dostarczać organizmowi białko o pochodzeniu roślinnym – jest go dużo, np. w orzechach i roślinach strączkowych. Należy jednak pamiętać, że białko niezwierzęce jest gorzej przyswajane przez organizm ze względu na niską zawartość aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć: lizyny, metioniny, waliny, leucyny.


mrożone warzywa w drewnianej misce
©gitusik/Fotolia
Styl życia
Kiedy mrożone warzywa są zdrowe, a kiedy warto na nie uważać?
Nic nie zastąpi smaku świeżych, sezonowych warzyw i owoców, ale poza sezonem mrożone warzywa mogą być równie dobrym wyborem. Prawidłowo przechowywane mrożone warzywa mają podobne właściwości do świeżych, ale dobrze jest sprawdzić zawartość sklepowej mrożonki i zapoznać się z etykietą.

Nic nie zastąpi smaku świeżych, sezonowych warzyw i owoców, ale poza sezonem mrożone warzywa mogą być równie dobrym wyborem. Prawidłowo przechowywane mrożone warzywa mają podobne właściwości do świeżych, ale dobrze jest sprawdzić zawartość sklepowej mrożonki i zapoznać się z etykietą. Kiedy mrożone warzywa są zdrowe Mrożone warzywa są zdrowe, jeśli zamrożone, przechowywane i rozmrażane są we właściwych warunkach. Wpływ na cały proces mają jedynie osoby, które mrożą warzywa samodzielnie. Pozostali, zaopatrujący się w mrożonki w sklepach, muszą zaufać producentom, że dołożyli oni wszelkich starań, aby produkt był we właściwy sposób mrożony i transportowany do sklepu. W celu utrzymania jakości produktu należy przestrzegać instrukcji znajdującej się na opakowaniu i rozmrażać warzywa zgodnie ze znajdującymi się tam wskazówkami.   Mrożone warzywa na pewno są zdrowszym wyjściem poza sezonem, gdy w sklepach jedyne świeże warzywa, to te importowane, często pełne chemicznych dodatków konserwujących i wielokrotnie opryskiwane. Warzywa, jeśli były zamrożone zgodnie z wymogami, nie tracą w procesie mrożenia swoich składników lub tracą ich niewiele . Największe ubytki odnotowuje się w przypadku witaminy C . Poziom pozostałych witamin i pierwiastków pozostaje zbliżony do poziomu sprzed zamrażania. Proces mrożenia zapewnia produktom trwałość, wiec w mrożonych warzywach nie powinny znaleźć się dodatkowe konserwanty. Kiedy mrożone warzywa mogą okazać się niezdrowe Warzywa mrożone mogę być rozmrożone wyłącznie jeden raz. Zatem jeśli istnieją jakiekolwiek przesłanki, że warzywa były rozmrożone wcześniej – należy z nich zrezygnować. Nie tylko utraciły wiele cennych wartości odżywczych, ale mogą też zaszkodzić zdrowiu. Należy przyjrzeć się bacznie etykiecie produktu. Taka sama zasada dotyczy warzyw mrożonych, jak i...

Banan
©dream79/Fotolia
Styl życia
Banany na odchudzanie – przed treningiem nie, po treningu tak
Banany warto jeść po treningu. Przez zawartość cukrów prostych, podnoszą poziom energii. Uzupełniają także potas, który jest tracony przez pocenie. Przed treningiem, szczególnie przy diecie redukcyjnej, lepiej jednak unikać jedzenia bananów.

Banany warto jeść po treningu. Przez zawartość cukrów prostych, podnoszą poziom energii. Uzupełniają także potas, który jest tracony przez pocenie. Przed treningiem, szczególnie przy diecie redukcyjnej, lepiej jednak unikać jedzenia bananów. Skład bananów Skład bananów związany jest ze stopniem dojrzałości owocu – im bardziej dojrzały, tym ma więcej cukru, a mniej skrobi . Banany to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów – ( 23 gramy w 100 gramach owocu ) i cukrów ( 12 gramów w 100 gramach owocu ). W 100 gramach owocu znajduje się 95 kalorii. Banany na odchudzanie – dieta przed treningiem Dieta przed treningiem powinna być bogata w węglowodany złożone (np. brązowy ryż), warzywa i proteiny (np. pierś z kurczaka). Z tego powodu banany na diecie redukcyjnej przed treningiem nie są najlepszym pomysłem. Bardzo dobrym źródłem białka – budulca mięśni - oprócz białego mięsa, są np. ryby i jajka. Konkretne posiłki, które są optymalne dla organizmu przed treningiem to np. jajecznica z kaszą gryczaną i pomidorami, kanapka z chleba razowego z polędwicą z indyka i papryką. Brak pełnowartościowego posiłku skutkuje szybkim zmęczeniem, sennością, brakiem sił i energii. Banany na odchudzanie – dieta po treningu Po treningu organizm potrzebuje solidnej dawki cukrów prostych, a taką zapewni mu dojrzały banan. Dzięki zawartości cukrów: sacharozy, glukozy i fruktozy, niemal natychmiast podnosi poziom energii. Banany najlepiej zjeść od razu po treningu, ponieważ w innym wypadku organizm pobierze energię z białka, które jest budulcem mięśni. W trakcie treningu, człowiek traci przez pocenie bardzo dużo potasu , a banan jest jego doskonałym źródłem – w 100 gramach znajduje się 380 miligramów potasu. Pierwiastek ten między innymi reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu, co jest bardzo przydatne dla osób intensywnie...

migdały, orzechy, chilli
Pixabay/Security/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
8 zdrowych przekąsek w ciągu dnia: bakalie, orzechy, pestki, owoce
Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze.

Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze. Dlaczego warto wybierać zdrowe przekąski? Zdrowe przekąski są pożywne i eliminują głód na długi czas. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i witaminy. Ponadto zawierają błonnik, białko i złożone węglowodany. Są alternatywą dla słonych przekąsek i słodyczy. Z ilością niektórych przekąsek nie można przesadzać, ponieważ są kaloryczne, a ich nadmiar może powodować nadwagę. Na przykład gorzka czekolada zawiera 540 kcal w 100 gramach, a orzechy 600 kcal w 100 gramach. Pestki słonecznika zawierają 520 kcal w 100 gramach. Gorzka czekolada Gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze i wszystkie minerały w różnych ilościach (m.in.: magnez, potas, żelazo). Właściwości zdrowotne czekolady wynikają z dużej zawartości kakao (im więcej kakao w czekoladzie, tym jest ona zdrowsza). Najlepiej sięgać po czekoladę, która w co najmniej 70% składa się z kakao. Gorzka czekolada zawiera również glukozę, która nazywana jest paliwem dla mózgu. Pestki słonecznika Osoby, które mają stresujący tryb życia, powinny jeść pestki słonecznika. Dzięki zawartości magnezu ułatwiają skoncentrowanie się i regulują funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegając rozdrażnieniu. Ziarna słonecznika są źródłem białka i tłuszczów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie serca. Powinny je jeść osoby z podwyższonym cholesterolem, ponieważ pestki powodują obniżenie jego poziomu. Nasiona słonecznika mają zbawienny wpływ na stan skóry dzięki zawartości witaminy E i cynku. Zawierają witaminę B6, która jest potrzebna do wytwarzania m. in. serotoniny. W związku z tym...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik