Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Mięso
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Czy mięso jest zdrowe – opinie zwolenników i przeciwników

Odpowiedź na pytanie, czy mięso jest zdrowe, zależy od rodzaju mięsa i sposobu hodowli zwierząt, od którego pochodzi. Najlepiej jeść mięso z własnego gospodarstwa lub kupować je u zaufanego sprzedawcy. Najzdrowsze jest mięso białe, np. indycze, które warto jeść 2-3 razy w tygodniu. Mięso czerwone, które obfituje w tłuszcze nasycone, najlepiej jeść sporadycznie (np. raz w miesiącu).

Odpowiedź na pytanie, czy mięso jest zdrowe, zależy od rodzaju mięsa i sposobu hodowli zwierząt, od którego pochodzi. Najlepiej jeść mięso z własnego gospodarstwa lub kupować je u zaufanego sprzedawcy. Najzdrowsze jest mięso białe, np. indycze, które warto jeść 2-3 razy w tygodniu. Mięso czerwone, które obfituje w tłuszcze nasycone, najlepiej jeść sporadycznie (np. raz w miesiącu).

Czy mięso jest zdrowe – opinie zwolenników

Mięso jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka (jest go 15-23%). Zawiera szereg witamin z grupy B i związków mineralnych: żelaza, selenu i cynku, a także miedzi, magnezu i siarki. Aminokwasy zawarte w mięsie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu immunologicznego (zobacz badania). Najzdrowsze jest mięso białe – z indyka, kurczaka, warto wybierać cielęcinę, czasem wołowinę, najrzadziej mięso wieprzowe (ma najwięcej tłuszczu i zagrażających sercu tłuszczy nasyconych). Zdrowe mięso jest niskokaloryczne – w 100 gramach piersi indyka jest około 85 kalorii i 2 gramy tłuszczów nasyconych, tymczasem w 100 gramach łopatki wieprzowej – 260 kalorii i aż 10 gramów tłuszczów nasyconych. Nie bez znaczenia jest też sposób przygotowania mięsa – najzdrowsze jest gotowanie na parze lub tradycyjne, pieczenie, grillowanie, najgorsze – smażenie. Zwierzęta z chowu ekologicznego żyją dłużej, dostają lepszą karmę, dzięki czemu człowiek nie jest narażony na przyswajanie hormonów.

Czy mięso jest zdrowe – opinie przeciwników

W dużych hodowlach zwierzęta karmione są antybiotykami. Pozostałości leków mogą znaleźć się w mięsie, które zjada człowiek. Wegetarianie i weganie nie jedzą mięsa nie tylko ze względów zdrowotnych – to także protest wobec warunków hodowli.

 

Osoby na diecie bezmięsnej powinny dostarczać organizmowi białko o pochodzeniu roślinnym – jest go dużo, np. w orzechach i roślinach strączkowych. Należy jednak pamiętać, że białko niezwierzęce jest gorzej przyswajane przez organizm ze względu na niską zawartość aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć: lizyny, metioniny, waliny, leucyny.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
mrożone warzywa w drewnianej misce
©gitusik/Fotolia
Styl życia
Kiedy mrożone warzywa są zdrowe, a kiedy warto na nie uważać?
Nic nie zastąpi smaku świeżych, sezonowych warzyw i owoców, ale poza sezonem mrożone warzywa mogą być równie dobrym wyborem. Prawidłowo przechowywane mrożone warzywa mają podobne właściwości do świeżych, ale dobrze jest sprawdzić zawartość sklepowej mrożonki i zapoznać się z etykietą.

Nic nie zastąpi smaku świeżych, sezonowych warzyw i owoców, ale poza sezonem mrożone warzywa mogą być równie dobrym wyborem. Prawidłowo przechowywane mrożone warzywa mają podobne właściwości do świeżych, ale dobrze jest sprawdzić zawartość sklepowej mrożonki i zapoznać się z etykietą. Kiedy mrożone warzywa są zdrowe Mrożone warzywa są zdrowe, jeśli zamrożone, przechowywane i rozmrażane są we właściwych warunkach. Wpływ na cały proces mają jedynie osoby, które mrożą warzywa samodzielnie. Pozostali, zaopatrujący się w mrożonki w sklepach, muszą zaufać producentom, że dołożyli oni wszelkich starań, aby produkt był we właściwy sposób mrożony i transportowany do sklepu. W celu utrzymania jakości produktu należy przestrzegać instrukcji znajdującej się na opakowaniu i rozmrażać warzywa zgodnie ze znajdującymi się tam wskazówkami.   Mrożone warzywa na pewno są zdrowszym wyjściem poza sezonem, gdy w sklepach jedyne świeże warzywa, to te importowane, często pełne chemicznych dodatków konserwujących i wielokrotnie opryskiwane. Warzywa, jeśli były zamrożone zgodnie z wymogami, nie tracą w procesie mrożenia swoich składników lub tracą ich niewiele . Największe ubytki odnotowuje się w przypadku witaminy C . Poziom pozostałych witamin i pierwiastków pozostaje zbliżony do poziomu sprzed zamrażania. Proces mrożenia zapewnia produktom trwałość, wiec w mrożonych warzywach nie powinny znaleźć się dodatkowe konserwanty. Kiedy mrożone warzywa mogą okazać się niezdrowe Warzywa mrożone mogę być rozmrożone wyłącznie jeden raz. Zatem jeśli istnieją jakiekolwiek przesłanki, że warzywa były rozmrożone wcześniej – należy z nich zrezygnować. Nie tylko utraciły wiele cennych wartości odżywczych, ale mogą też zaszkodzić zdrowiu. Należy przyjrzeć się bacznie etykiecie produktu. Taka sama zasada dotyczy warzyw mrożonych, jak i...

Banan
©dream79/Fotolia
Styl życia
Banany na odchudzanie – przed treningiem nie, po treningu tak
Banany warto jeść po treningu. Przez zawartość cukrów prostych, podnoszą poziom energii. Uzupełniają także potas, który jest tracony przez pocenie. Przed treningiem, szczególnie przy diecie redukcyjnej, lepiej jednak unikać jedzenia bananów.

Banany warto jeść po treningu. Przez zawartość cukrów prostych, podnoszą poziom energii. Uzupełniają także potas, który jest tracony przez pocenie. Przed treningiem, szczególnie przy diecie redukcyjnej, lepiej jednak unikać jedzenia bananów. Skład bananów Skład bananów związany jest ze stopniem dojrzałości owocu – im bardziej dojrzały, tym ma więcej cukru, a mniej skrobi . Banany to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów – ( 23 gramy w 100 gramach owocu ) i cukrów ( 12 gramów w 100 gramach owocu ). W 100 gramach owocu znajduje się 95 kalorii. Banany na odchudzanie – dieta przed treningiem Dieta przed treningiem powinna być bogata w węglowodany złożone (np. brązowy ryż), warzywa i proteiny (np. pierś z kurczaka). Z tego powodu banany na diecie redukcyjnej przed treningiem nie są najlepszym pomysłem. Bardzo dobrym źródłem białka – budulca mięśni - oprócz białego mięsa, są np. ryby i jajka. Konkretne posiłki, które są optymalne dla organizmu przed treningiem to np. jajecznica z kaszą gryczaną i pomidorami, kanapka z chleba razowego z polędwicą z indyka i papryką. Brak pełnowartościowego posiłku skutkuje szybkim zmęczeniem, sennością, brakiem sił i energii. Banany na odchudzanie – dieta po treningu Po treningu organizm potrzebuje solidnej dawki cukrów prostych, a taką zapewni mu dojrzały banan. Dzięki zawartości cukrów: sacharozy, glukozy i fruktozy, niemal natychmiast podnosi poziom energii. Banany najlepiej zjeść od razu po treningu, ponieważ w innym wypadku organizm pobierze energię z białka, które jest budulcem mięśni. W trakcie treningu, człowiek traci przez pocenie bardzo dużo potasu , a banan jest jego doskonałym źródłem – w 100 gramach znajduje się 380 miligramów potasu. Pierwiastek ten między innymi reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu, co jest bardzo przydatne dla osób intensywnie...

Trzy jajka kurze w skorupce.
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jajko kurze – cenne źródło substancji odżywczych
Jaja kurze dostarczają organizmowi wysokowartościowych białek, witamin, minerałów i folianów. Zapewniają optymalny rozwój dzieci. Są niskokaloryczne i nie wpływają na podniesienie poziomu cholesterolu w surowicy. Zdaniem naukowców można jeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo.

Jaja kurze dostarczają organizmowi wysokowartościowych białek, witamin, minerałów i folianów. Zapewniają optymalny rozwój dzieci. Są niskokaloryczne i nie wpływają na podniesienie poziomu cholesterolu w surowicy. Zdaniem naukowców można jeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo. Białko, luteina, witaminy, czyli dlaczego warto jeść jajka Jajka kurze są cennym źródłem substancji odżywczych. W blisko 75% jaja składają się z wody, ok. 13% stanowią białka, 1% węglowodany i 10% tłuszcze . Jaja kurze zawierają witaminy A, D i witaminy z gruby B. Białko zawarte w jajku jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne przez organizm. Jajka są niskokaloryczne i pomagają regulować poziom cukru we krwi. Wspomagają odchudzanie i wpływają na rozwój masy mięśniowej. W żółtku jaja kurzego znajduje się luteina , która chroni gałkę oka przed promieniowaniem słonecznym i poprawia widzenie. Luteina zmniejsza także ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz na choroby serca. Jajko kurze a cholesterol Badania przeprowadzone przez naukowców z Chin i Stanów Zjednoczonych oraz badaczy z Uniwersytetu w Granadzie wskazują, że spożywanie jaj kurzych nie wpływa na większe stężenie cholesterolu w surowicy . Na ilość cholesterolu we krwi większy wpływ mają tłuszcze trans i tłuszcze nasycone, znajdujące się np. w mięsie czy wypiekach. Jaja kurze nie podnoszą poziomu cholesterolu, ponieważ średniej wielkości jajo zawiera więcej tłuszczów nienasyconych niż nasyconych.   W świetlne najnowszych wyników badań stwierdzono, że można zjeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo i nie wpłynie to na podwyższenie ryzyka wystąpienia chorób serca ani chorób układu krwionośnego. Banany mogą uczulać. Czy warto włączyć banany do codziennej diety i czy są zdrowe ? Robiłaś kiedyś masło orzechowe? Oto przepis na zdrowe masło orzechowe . Czym smarujesz chleb?...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner