Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Pieczywo
©Alex Staroseltsev/Fotolia
Styl życia

Pieczywo pełnoziarniste i wieloziarniste a pieczywo razowe – które najzdrowsze

Pieczywo wieloziarniste może być upieczone zarówno z mąki oczyszczonej, zupełnie pozbawionej minerałów, jak i mąki zawierającej otręby. Pieczywo razowe jest zdrowsze od pieczywa wieloziarnistego, ponieważ niezależnie od tego, czy jest to mąka pszenna czy żytnia, zawiera więcej składników mineralnych, otrąb i zarodków niż pieczywo z mąki oczyszczonej – całe ziarno jest grubo mielone. Z kolei pieczywo pełnoziarniste produkowane jest z mąki typu 3000 – ma najwięcej błonnika i wartości odżywczych, niestety bardzo trudno je kupić.

Pieczywo wieloziarniste może być upieczone zarówno z mąki oczyszczonej, zupełnie pozbawionej minerałów, jak i mąki zawierającej otręby. Pieczywo razowe jest zdrowsze od pieczywa wieloziarnistego, ponieważ niezależnie od tego, czy jest to mąka pszenna czy żytnia, zawiera więcej składników mineralnych, otrąb i zarodków niż pieczywo z mąki oczyszczonej – całe ziarno jest grubo mielone. Z kolei pieczywo pełnoziarniste produkowane jest z mąki typu 3000 – ma najwięcej błonnika i wartości odżywczych, niestety bardzo trudno je kupić.

Mąka razowa – co to znaczy

Nazwa mąka razowa wiąże się z metodą dokonania przemiału – razowa, ponieważ ziarno mieli się tylko raz. Mąka razowa może być pozyskiwana zarówno z pszenicy, jak i żyta (mieli się nie tylko środek ziarna, jak w przypadku mąki pszennej oczyszczonej, lecz także jego osłonkę). Warto wybierać mąkę żytnią, ponieważ zawiera więcej witamin z grupy B niż mąka pszenna.

Pieczywo wieloziarniste

Jeśli w nazwie wyrobu piekarskiego nie ma określenia mąki, np. bułka żytnia wieloziarnista, to zwykle jest to bułka z oczyszczonej mąki pszennej, wzbogaconej o różne nasiona (pieczywo może być jedynie nimi posypane z zewnątrz). Pieczywo wieloziarniste jest mniej wartościowe niż pieczywo razowe i pieczywo pełnoziarniste.

Pieczywo razowe

Tradycyjne pieczywo razowe produkuje się z mąki żytniej i zakwasu. Najzdrowszy, biorąc pod uwagę pieczywo razowe, jest chleb żytni razowy na zakwasie, z mąki typu 2000 – zawierającej najwięcej minerałów. Jeśli do chleba z mąki razowej dodamy nasion, np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, to powstanie pieczywo razowe wieloziarniste.

Pieczywo pełnoziarniste

Pieczywo pełnoziarniste powstaje z całego ziarna z mąki typu 3000. Chleb pełnoziarnisty zawiera o połowę więcej błonnika i wartości odżywczych niż chleb razowy typu 2000 i cztery razy więcej od mąki pszennej typu 750 (im większa liczba określająca typ mąki, tym więcej minerałów i błonnika).

 

Ciemne pieczywo nie zawsze jest dobrym wyborem. Należy uważnie czytać etykiety, ponieważ producenci pieczywa oszukują konsumentów, dodając do zwykłej oczyszczonej mąki np. karmelu, który nadaje pieczywu ciemny kolor.  

 

rodzaje mąki
©vkara/fotolia
Styl życia
Rodzaje mąk pszennych, żytnich i bezglutenowych
Typ mąki to najważniejszy wskaźnik jakości. Najlepsza jest mąka typu 2000. Używanie różnorodnych mąk sprawia, że potrawy przestają być monotonne. Zyskuje na tym także zdrowie, poprawia się ogólne samopoczucie.

Typ mąki to najważniejszy wskaźnik jakości. Najlepsza jest mąka typu 2000. Używanie różnorodnych mąk sprawia, że potrawy przestają być monotonne. Zyskuje na tym także zdrowie, poprawia się ogólne samopoczucie.   Mąki pełnoziarniste sprawią, że będziemy mieć więcej energii i dłużej pozostaniemy syci. Typ mąki - jakie cechy powinna mieć mąka dobrej jakości Jakość mąki rozpoznamy po numerze, który widnieje na opakowaniu. Im wyższy typ mąki, tym więcej pozostawia popiołu. Im wyższy numer, tym lepiej dla zdrowia – taka mąka zawiera więcej witamin i minerałów. Typ mąki określa się przez podanie zawartości gramów popiołu na 100 kilogramów mąki. Dla przykładu mąka tortowa (typ 450) zawiera do 0,50% popiołu. Rodzaje mąk pszennych Semolina – gruboziarnista mąka, którą otrzymuje się z pszenicy twardej (durum). Semolina to jeden z najzdrowszych rodzajów mąki pszennej – skrobia uwalniana jest powoli, dzięki czemu dłużej pozostajemy syci. Sprawdzi się jako baza do wypieku chleba, ciast i słonych przekąsek, pizzy, makaronów, pierożków tortelloni itp. Zawartość popiołu to nie więcej niż 0,90%. Orkiszowa – królowa mąk pszennych – ma najwięcej minerałów i witamin . Idealnie nadaje się do wypieku chleba i ciast. Występuje w trzech wersjach: 650, 1100 (chlebowa) i 2000 (razowa). Mąka pszenna typ 450, 500, 550: typ 450 (mąka tortowa) – idealna do wypieku biszkoptów; typ 500: 1) krupczatka – najlepsza do ciast półkruchych i kruchych; 2) poznańska – najlepsza do pierogów, pizzy, jako baza do zasmażek; 3) wrocławska – do ciasta francuskiego, drożdżowego, naleśników, jako zagęstnik do zup i sosów; typ 550 (luksusowa) – najlepsza do placków smażonych, np. blin. Mąka pszenna typ 650, 750, 850: typ 650 – wykorzystywana do różnego rodzaju pieczywa; typ 750 i 850...

chleb pszenny
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Chleb pszenny a zdrowie – pieczywo z mąki oczyszczonej czy nieoczyszczonej?
Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.

Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi. Właściwości pszennego pieczywa Pieczywo pszenne wytwarzane jest z mąki oczyszczonej bądź nieoczyszczonej. Z mąki oczyszczonej wytwarzany jest chleb pszenny o jasnym kolorze. Taki chleb zawiera mało błonnika i jest lekkostrawny, dlatego też jest polecany dzieciom, bądź osobom z problemami żołądkowymi. Do pieczywa wytwarzanego z mąki oczyszczonej zalicza się: chleb pszenny, bułki kajzerki, bagietki, drożdżówki, rogale czy chałki . Wypieki z mąki pszennej i niewielkiej ilości cukru, mleka i tłuszczu, nazywane są wyborowymi. W codziennej diecie należy ich unikać ze względu na cukier, który powoduje tycie.   Pieczywo wytwarzane z mąki nieoczyszczonej ma ciemniejszy kolor, między innymi ze względu na otręby zawarte w mące. Zawiera więcej błonnika, zatem jest zdrowsze od zwykłego białego. Posiada także bardziej zwartą konsystencję i syci na dłużej, niż chleb z mąki oczyszczonej. Do pieczywa z mąki nieoczyszczonej zalicza się m.in. chleb razowy lub graham. Pieczywo pszenne a zdrowie Pieczywo z mąki oczyszczonej z powodu wielu pustych kalorii powoduje tycie. Należy więc ograniczyć ten rodzaj pieczywa do minimum. Pieczywo pszenne z mąki nieoczyszczonej jest bardziej potrzebne w codziennej diecie, ponieważ posiada wiele cennych składników odżywczych. Taki chleb dostarcza mózgowi potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania węglowodanów . Pieczywo pszenne nieoczyszczone zawiera także glukozę oraz witaminę B1, która wspomaga trawienie. Najzdrowszym rodzajem tego pieczywa jest pieczywo razowe. Czym zastąpić chleb na co dzień? Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe ? Co podwyższa ryzyko miażdżycy? Niezdrowe tłuszcze:...

wiele rodzajów chleba
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia
Które pieczywo jest zdrowe?
Pieczywo żytnie ma więcej błonnika, natomiast pszenne jest lekkostrawne. Na pewno zdrowsze będzie pieczywo bez sztucznych dodatków i polepszaczy.

Pieczywo żytnie ma więcej błonnika, natomiast pszenne jest lekkostrawne. Na pewno zdrowsze będzie pieczywo bez sztucznych dodatków i polepszaczy.   Z badań Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że polscy konsumenci kupują coraz mniej pieczywa . Ale też systematycznie wzrasta konsumpcja pieczywa żytniego, a maleje pszennego i mieszanego. Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane Bazą chleba pszennego jest najczęściej oczyszczona mąka . Ziarno składa się z trzech części: bielma (obfitującego w białko i skrobię), zarodka (w którym skoncentrowanych jest wiele składników odżywczych) i okrywy owocowo-nasiennej (która jest źródłem m.in. błonnika). W procesie oczyszczenia usuwane zostają otręby (okrywy) oraz zarodek. Dlatego też mąka nieoczyszczona jest źródłem większej ilości substancji odżywczych, a mąka oczyszczona obfituje w skrobię i białko . Mąka żytnia, w porównaniu z mąką pszenną, zawiera mniej węglowodanów, mniej białka (ale jej białko jest bardziej odżywcze), więcej witamin z grupy B oraz magnezu, cynku i manganu oraz jest bogatszym źródłem błonnika.   Indeks glikemiczny pieczywa żytniego jest niższy (np. pełnoziarnisty chleb żytni ma IG na poziomie 58), niż ten wskaźnik w przypadku pieczywa pszennego (np. chleb pszenny ma IG na poziomie 70, a bagietka na poziomie 95). Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia wskazane jest, aby jeść więcej produktów z niższym indeksem glikemicznym, a te z IG wyższym od 70 ograniczać . Do wypieku pieczywa mieszanego używane są obie mąki: pszenna i żytnia. Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując pieczywo Obecne w pieczywie polepszacze pozwalają producentom na przyspieszenie procesu produkcji, ale to chleb wypiekany tradycyjnie ma więcej walorów smakowych i odżywczych. Biorąc pod uwagę fakt, że pieczywo jest elementem codziennej diety, lepiej wybrać produkt pozbawiony polepszaczy i...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner