bagietka czosnkowa
©rukxstockphoto/Fotolia.com
Styl życia

Domowa bagietka czosnkowo-ziołowa – przepis na ciasto drożdżowe i masło czosnkowe

Pieczywo czosnkowe przygotowuje się z ciasta na bazie drożdży, mąki, wody, mleka i oliwy. Po wyrobieniu masy drożdżowej kroi się ją na 5 równych części i zapieka w piekarniku około 15 minut. Pieczywo nacina się nożem i szczeliny w bułce smaruje masłem czosnkowym. Całość owija się w folię aluminiową i ponownie piecze w piekarniku.

Pieczywo czosnkowe przygotowuje się z ciasta na bazie drożdży, mąki, wody, mleka i oliwy. Po wyrobieniu masy drożdżowej kroi się ją na 5 równych części i zapieka w piekarniku około 15 minut. Pieczywo nacina się nożem i szczeliny w bułce smaruje masłem czosnkowym. Całość owija się w folię aluminiową i ponownie piecze w piekarniku.

 

Pieczywo czosnkowe to doskonały dodatek do sałatek, np. greckiej lub cezara. Bagietki z czosnkiem można podać do czerwonego barszczu, kremu z groszku, kukurydzy albo brokułów.

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa pieczarkowa

Przepis na masło czosnkowe

Masło czosnkowe jest nieodłącznym elementem czosnkowej bagietki. Dodatek najlepiej przygotować z masła o temperaturze pokojowej.

 

Potrzebujesz:

  • małej miski,
  • praski do czosnku.

 

Składniki:

  • 3 łyżki masła roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka pietruszki,
  • 0,5 łyżeczki oregano.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Masło przełóż do miski.
  • Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do naczynia razem z oregano.
  • Pietruszkę drobno posiekaj i dokładnie wymieszaj z resztą składników.

 

Gotowe!

Bagietka czosnkowa – przepis na ciasto drożdżowe

Bagietki można zrobić samodzielnie z ciasta na bazie mąki, drożdży, wody i oleju. W pierwszej kolejności piecze się ciasto, a później dodaje masło czosnkowe i zapieka całość przez kilkanaście minut w piekarniku.

 

Potrzebujesz:

  • miski,
  • sitka,
  • stolnicy,
  • ścierki kuchennej,
  • blachy do pieczenia,
  • noża,
  • foli aluminiowej.

 

Składniki (na 5 bagietek):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki przegotowanej, letniej wody,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

 

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Drożdże połącz z cukrem i mieszaj, aż składniki połączą się.
  • Mąkę przesiej przez sito do miski i dodaj sól, mleko, wodę i oliwę.
  • Wlej rozpuszczone drożdże i wymieszaj z resztą składników.
  • Ciasto wyrabiaj na stolnicy około 5 minut, aż zrobi się jednolite i jędrne.
  • Jeżeli masa będzie się kleić – dodaj mąki, a gdy zrobi się twarda – wlej odrobinę ciepłej wody.
  • Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ścierką i odstaw na godzinę.
  • Podziel masę na 5 równych części.
  • Każdą z nich rozwałkuj dłońmi na kształt podłużnej bagietki.
  • Ciasto połóż na blasze w około 10 centymetrowych odstępach.
  • Natnij bagietki nożem pod kątem 45 stopni (wystarczą 3 nacięcia na jednej).
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  • Piecz bułki około 15 minut.
  • Każdą bagietkę ponacinaj w 2 centymetrowych odstępach, a szczeliny posmaruj masłem czosnkowym.
  • Pieczywo zawiń w folię aluminiową.
  • Piecz bagietki w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez kwadrans.
  • Wyjmij pieczywo z folii.
  • Bagietki najlepiej smakują na ciepło.

 

Smacznego!

 

pieczenie chleba
©George Dolgikh/fotolia
Styl życia
Wypiek chleba – ze sprawdzonym przepisem to proste
Wypiek chleba w domu to alternatywa dla pieczywa faszerowanego chemią. Na domowe potrzeby chleb przygotowuje się w piekarniku lub maszynie do pieczenia.

Wypiek chleba w domu to alternatywa dla pieczywa faszerowanego chemią. Na domowe potrzeby chleb przygotowuje się w piekarniku lub maszynie do pieczenia.   Jeśli zależy nam na czasie, możemy zrobić chleb drożdżowy, jeśli nie jesteśmy ograniczeni czasowo, wykorzystajmy przepis na chrupiący chleb na zakwasie. Nieliczni mogą rozkoszować się chlebem z pieca chlebowego. Wypiek chleba w piekarniku – krok po kroku Chleb możesz piec w blaszanej formie – wówczas konieczne jest wysmarowanie jej olejem lub w formie silikonowej, która nie potrzebuje tłuszczu. Składniki: 15 gramów świeżych drożdży, 4 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek oleju, pół łyżeczki cukru, łyżka soli, 3 szklanki letniej wody. Sposób przygotowania: Połącz drożdże z cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą. Rozpuszczone drożdże połącz z mąką, olejem, solą i wodą. Zagniataj ciasto przez około 7 minut – do momentu, kiedy będzie się tylko delikatnie przyklejać do dłoni. Włóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Wyrośnięte ciasto zagnieć w podłużny bochen i przełóż do formy. Piecz 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a następnie 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.   Marzy Ci się domowy, świeży chleb? Już dziś pobierz dostępny w Electro kod rabatowy i kup specjalny piekarnik do pieczenia chlebka! Domowy wypiek chleba na zakwasie – sprawdzony przepis Chleb na zakwasie jest wilgotny, sprężysty i chrupiący. Klasyczny i przepyszny zarazem. Rozczyn należy przygotować dzień wcześniej. Składniki: 5 szklanek mąki pszennej (można też zmieszać mąkę pszenną i...

Bułka leżąca na pieczywie.
©arfo/fotolia
Styl życia
Jak upiec bułki pszenne na zakwasie żytnim?
Bułki pieczone na zakwasie są chrupiące, odrobinę wilgotne w środku i delikatne w smaku. Pieczenie ich wymaga odrobiny cierpliwości, ponieważ zarówno zakwas, zaczyn, jak i samo ciasto muszą rosnąć przez kilka godzin.

Bułki pieczone na zakwasie są chrupiące, odrobinę wilgotne w środku i delikatne w smaku. Pieczenie ich wymaga odrobiny cierpliwości, ponieważ zarówno zakwas, zaczyn, jak i samo ciasto muszą rosnąć przez kilka godzin.   Zakwas na bułki można hodować przez długie lata. Wystarczy tylko regularnie używać go do pieczenia albo podkarmiać. Im starszy zakwas , tym lepsze pieczywo można z niego upiec. Jak przyrządzić zakwas na bułki pszenne? Składniki: 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej (ok. 21-22 stopni Celsjusza), ok. 150 g mąki żytniej razowej typu 2000 .   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 10 minut + 6-7 dni, podczas których zakwas dojrzewa   Sposób przygotowania: Mąkę i wodę należy wymieszać w słoiku. Po wymieszaniu mąki z wodą zakwas należy odstawić na 6-7 dni, powinien stać w temperaturze pokojowej w słoiku przykrytym gazą. Zakwas należy codziennie „dokarmiać”, czyli dosypywać do niego odrobinę mąki i dolewać trochę wody. Po 6-7 dniach z zakwasu można będzie przygotować zaczyn. Jak przygotować zaczyn na bułki pszenne? Składniki: ok. 400 ml zakwasu, ok. 100 ml przegotowanej wody, ok. 100 g mąki żytniej typu 2000.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 10 minut + 12 godzin, podczas których zaczyn rośnie   Sposób przygotowania: Zakwas należy rozrobić z mąką i wodą tak, aby zyskał konsystencję ciasta na naleśniki. W razie potrzeby ilość podanych wyżej składników można zwiększyć lub zmniejszyć. Zaczyn powinien odstać ok. 12 godzin pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Około 300-400 g zaczynu warto odłożyć do słoika, zamknąć i przechowywać w lodówce jako zakwas na kolejne wypieki....

Chleb ciabatta leży na stole.
©Yulia Furman/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić ciabattę, czyli włoskie pieczywo na drożdżowym zaczynie z dodatkiem płatków owsianych
Ciabatta to rodzaj białego włoskiego pieczywa. Bochenki formuje się na płaskie prostokąty. Chleb piecze się na wcześniej zrobionym zaczynie drożdżowym. Ciasto na ciabattę przygotowuje się z drożdży, mąki pszennej, cukru, oliwy, mleka, wody i płatków owsianych.

Ciabatta to rodzaj białego włoskiego pieczywa. Bochenki formuje się na płaskie prostokąty. Chleb piecze się na wcześniej zrobionym zaczynie drożdżowym. Ciasto na ciabattę przygotowuje się z drożdży, mąki pszennej, cukru, oliwy, mleka, wody i płatków owsianych.   Tradycyjną ciabattę macza się w oliwie z oliwek i posypuje odrobiną soli i pieprzu. Pieczywo można też pokropić octem balsamicznym lub posmarować masłem czosnkowym . Ciasto na ciabattę urozmaica się, dodając np. suszone pomidory, zielone lub czarne oliwki albo kapary. Przepis na włoską ciabattę Przed włożeniem ciasta drożdżowego do piekarnika trzeba przygotować zakwas. Zaczyn do chleba odstawia się w ciepłe miejsce na 12 godzin. Pieczenie trwa około 30 minut. Aby skóra chleba była chrupiąca, na spód piekarnika kładzie się żaroodporną miskę z zimą wodą . Pod wpływem pary wodnej wierzch pieczywa robi się chrupiący. Chleb piecze się w piekarniku, aż skóra pieczywa będzie zarumieniona.   Potrzebujesz: 2 misek, sita do przesiewania mąki, 2 ścierek kuchennych, miksera z nasadką do ciast drożdżowych , blachy do pieczenia.   Składniki na zaczyn: 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów), 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów), 1/2 łyżeczka cukru, 1 szklanka mąki pszennej (170 gramów).   Składniki na ciasto (2 bochenki): 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów), 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów), 2 łyżki letniego mleka (około 30 mililitrów), 3 łyżki oliwy z oliwek (około 50 mililitrów), 2 szklanki mąki pszennej (340 gramów), 0,5 szklanki płatków owsianych.   Czas...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik