Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
łyżka w słoiku masła orzechowego
©uckyo/Fotolia
Styl życia

Masło orzechowe – zdrowe czy nie? Jak zrobić w domu masło orzechowe?

Masło orzechowe może, ale nie musi być zdrowe. Zależy to od składników, które są wykorzystane do jego produkcji. Samodzielne zrobienie masła pozwoli mieć pewność, że jest najwyższej jakości. Masło orzechowe bez dodatku utwardzonych tłuszczów, cukru i konserwantów korzystnie wpływa na samopoczucie.

Masło orzechowe może, ale nie musi być zdrowe. Zależy to od składników, które są wykorzystane do jego produkcji. Samodzielne zrobienie masła pozwoli mieć pewność, że jest najwyższej jakości. Masło orzechowe bez dodatku utwardzonych tłuszczów, cukru i konserwantów korzystnie wpływa na samopoczucie.

Dlaczego masło orzechowe jest zdrowe

Masło orzechowe jest zdrowe, bo zdrowe są orzechy. Pomimo swojej kaloryczności cieszą się bardzo dobrą sławą. Są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają zarówno pracę układu krwionośnego, jak i nerwowego. Pomagają obniżać poziom złego cholesterolu. Substancje zawarte w orzechach usprawniają także pracę mózgu: pomagają w koncentracji i zwiększają zdolność zapamiętywania. Orzechy poprawiają nastrój, gdyż po ich spożyciu organizm wytwarza hormon szczęścia - serotoninę. Dzięki zawartości magnezu i potasu usprawniają pracę mięśni i pomagają im się regenerować.

Kiedy masło orzechowe zdrowe nie jest

Decyzja o kupieniu gotowego produktu powinna być poprzedzona przeczytaniem składu masła orzechowego – wszelkiego rodzaju utwardzone tłuszcze powodują, że produkt przestaje być zdrowy. Dodatki cukru czy substancji słodzących, jak i sztucznych konserwantów, również umniejszają jego wartość. Dlatego osoby, które mają chwilę wolnego czasu, a w kuchni mają blender, mogą wykorzystać go do przygotowania domowego masła, które będzie miało zdrowy skład.

Jak zrobić w domu masło orzechowe?

Żeby samodzielnie zrobić masło orzechowe potrzebny jest blender (najlepiej o większej mocy), orzeszki ziemne oraz sól. Obrane fistaszki trzeba posolić i uprażyć na patelni, aby uzyskały złoty kolor i aby wydobyć ich aromat. Potem trzeba uzbroić się w chwilę cierpliwości i blendować orzechy. Ich konsystencja będzie zmieniała się z każdą minutą – od widocznych i wyczuwalnych kawałków orzechów, poprzez konsystencję przypominającą piasek. Celem jest wytrącenie z orzeszków ich naturalnego oleju i blendowanie masy do momentu, w którym uzyska ona wilgotną i gęstą konsystencję. Może to zająć od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, w zależności od mocy blendera. Opcjonalnie można urozmaicić smak masła różnymi dodatkami: gorzką czekoladą, suszonymi owocami lub miodem.

 

Masło orzechowe smakuje dobrze zarówno samo, jak i z dodatkami. Może być podawane na słodko i słono, w wersji łagodnej i pikantnej.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Ciemny chleb posmarowany masłem
©fortyforks/Fotolia
Styl życia
Czy masło jest zdrowe – opinie zwolenników i przeciwników
Masło jest najzdrowsze, jeśli przygotujemy je sami i zachowamy umiar w jedzeniu. Na zakupach należy uważnie czytać etykiety. Zarówno walory smakowe, jak i walory zdrowotne tłuszczu mlecznego są przez jednych kwestionowane, przez innych potwierdzane.

Masło jest najzdrowsze, jeśli przygotujemy je sami i zachowamy umiar w jedzeniu. Na zakupach należy uważnie czytać etykiety. Zarówno walory smakowe, jak i walory zdrowotne tłuszczu mlecznego są przez jednych kwestionowane, przez innych potwierdzane.   W składzie masła powinno znajdować się od 80 do 90% tłuszczu mlecznego (śmietany i mleka). Producenci tego produktu stosują chwyty marketingowe, pisząc na etykiecie, np. 90% tłuszczu, z tymże jest to w rzeczywistości produkt masłopodobny – z tłuszczem mleczno-roślinnym. Nawet napis „osełka”, który kojarzy się z prawdziwym, pełnowartościowym masłem, może okazać się zdradliwy – zawsze powinniśmy czytać etykiety, jeśli chcemy wiedzieć, co naprawdę jemy. Czy masło jest zdrowe – zalety masła Masło jest lekkostrawnym, łatwo przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym . Zawiera witaminy A, D, E, K, wapń i fosfor. W maśle pochodzącym od krów wypasanych na trawie, znajduje się kwas linolowy, który hamuje proces powstawania nowotworów. W porównaniu z margaryną, masło jest zdrowsze , ponieważ nie zawiera sztucznych barwników i ulepszaczy. Wady masła – nie jest zdrowe przy nadciśnieniu, podnosi cholesterol Masło zawiera bardzo dużo tłuszczów nasyconych , które są wrogie sercu i szczupłej sylwetce. Za minus produktu mlecznego można uznać trudność w jego rozsmarowywaniu, co zniechęca zabiegane osoby do jego konsumpcji. Masła nie powinny jeść osoby z nadciśnieniem tętniczym, cholesterolem, miażdżycą, chorobami krążenia. Ile kalorii ma masło? 100 gramów masła to średnio 735 kalorii, w tym 82,5 gramów tłuszczu. W łyżeczce masła znajduje się około 4 gramów tłuszczu i 35 kalorii. Dziennie nie powinno się jeść więcej niż 2-3 łyżki masła. Najlepszym rozwiązaniem będzie jedzenie zarówno dobrych tłuszczów roślinnych, jak i masła w niewielkiej dawce. Jedz jajka! Ale ile...

Masło migdałowe
© Brent Hofacker/Fotolia.com
Styl życia
Masło migdałowe – jakie posiada właściwości prozdrowotne? Zastosowanie i przepis na domowe masło z migdałów
Masło migdałowe w prosty sposób przygotuje się samodzielnie w domu, wykorzystując blender. Domowe masło jest produktem całkowicie naturalnym, a tym samym o najwyższych właściwościach prozdrowotnych. Związki w nim obecne opóźniają proces starzenia się skóry, chronią przed zawałem serca i nowotworami, a także poprawiają pamięć i koncentrację.

Masło migdałowe w prosty sposób przygotuje się samodzielnie w domu, wykorzystując blender. Domowe masło jest produktem całkowicie naturalnym, a tym samym o najwyższych właściwościach prozdrowotnych. Związki w nim obecne opóźniają proces starzenia się skóry, chronią przed zawałem serca i nowotworami, a także poprawiają pamięć i koncentrację.   Masło migdałowe stanowi zamiennik dla tradycyjnych smarowideł pieczywa. Jest źródłem niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Migdały przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia różnych chorób, m.in. cukrzycy i miażdżycy tętnic. Właściwości prozdrowotne masła migdałowego Masło migdałowe, zwłaszcza w 100% naturalne, bez żadnych dodatkowych składników i ulepszaczy smaku posiada wysokie wartości odżywcze. Dostarcza dużych ilości witaminy E , która należy do substancji antyoksydacyjnych. Witamina ta przyczynia się do hamowania procesów starzenia się skóry, dlatego potocznie nazywana jest „witaminą młodości”. Masło z migdałów jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie i pozytywnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy. Regularne stosowanie masła migdałowego w diecie może prowadzić do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL przy jednoczesnym podniesieniu stężenia „dobrego” cholesterolu HDL. Ponadto masło na bazie migdałów ma właściwości przeciwzakrzepowe. Skutkuje to zmniejszeniem ryzyka rozwoju chorób, takich jak: miażdżyca, zawał mięśnia sercowego oraz udar mózgu. Migdały redukują również możliwość wystąpienia cukrzycy. Nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy zawarte w maśle migdałowym prowadzą do uregulowania poziomu glukozy we krwi, a także poprawiają odpowiedź komórek i tkanek na insulinę, chroniąc przed insulinoopornością...

Banany
©Olaf Speier/Fotolia
Styl życia
Banany na diecie – walory i wady bananów
Zielone banany zawierają dużo skrobi, zaś żółte – cukru. Banany budzą wiele kontrowersji – nie można ich uznać za zupełnie zdrowe, ponieważ mają dużo fruktozy, węglowodanów, wysoki indeks glikemiczny, a także mogą uczulać. Z drugiej strony – to bogactwo składników mineralnych, szczególnie potasu i witamin.

Zielone banany zawierają dużo skrobi, zaś żółte – cukru. Banany budzą wiele kontrowersji – nie można ich uznać za zupełnie zdrowe, ponieważ mają dużo fruktozy, węglowodanów, wysoki indeks glikemiczny, a także mogą uczulać. Z drugiej strony – to bogactwo składników mineralnych, szczególnie potasu i witamin. Banany na diecie – wartości odżywcze bananów Banany to źródło witamin i minerałów. Owoce te zawierają bardzo dużo potasu - w 100 gramach bananów znajdziemy 380 miligramów potasu . Dorosły człowiek powinien każdego dnia dostarczyć organizmowi 2000-3000 mg tego pierwiastka, odpowiedzialnego za prawidłową pracę układu nerwowego, nerek, mięśni i umiejętność koncentracji. Na drugim miejscu, jeśli chodzi o zawartość składników mineralnych w bananach, jest magnez – 40 mg (dorosły człowiek powinien dostarczać dziennie 300-400 mg magnezu). Banany można uznać za zdrowe także ze względu na zawartość  fosforu – 28 mg (zalecana dzienna dawka dla człowieka dorosłego to 700 mg) i wapnia – 8 mg (zalecana dzienna dawka dla człowieka dorosłego mieści się w przedziale 800-1200 mg). Banany uzupełniają dietę w witaminy: A, B, C , E, K. Banany w diecie – nie do końca zdrowe Bananów na pewno nie powinny jeść osoby z nadwagą oraz cukrzycy (ze względu na wysoki indeks glikemiczny bananów oraz dużą zawartość cukru prostego i węglowodanów). Banany mogą zaszkodzić osobom uczulonym na lateks – roztwór kauczuku, ponieważ po zjedzeniu tego owocu może wystąpić reakcja alergiczna (kauczuk produkowany jest między innymi przez bananowce). Żeby banany miały wygląd, jakiego oczekują konsumenci, dodaje się do nich ponad 400 typów agrochemikaliów , które mogą przyczyniać się do niepłodności i nowotworów. Jeden hektar uprawy bananów wymaga użycia około 30 kilogramów pestycydów rocznie (do europejskich zbóż używa się niecałe 3 kg...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner