Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Pomidory kumano
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Pomidory kumato, czyli czekoladowe pomidory

Pomidory kumato (czekoladowe pomidory) odkrył Luis Ortago – hiszpański rolnik, w 1970 roku. Zauważył on, że pomidory znajdujące się w ostatnich rzędach plantacji, które były rzadziej podlewane, miały intensywniejszy i słodszy smak. Zainspirowało go to do utworzenia odrębnej plantacji – tak powstały pomidory kumato.

Pomidory kumato (czekoladowe pomidory) odkrył Luis Ortago – hiszpański rolnik, w 1970 roku. Zauważył on, że pomidory znajdujące się w ostatnich rzędach plantacji, które były rzadziej podlewane, miały intensywniejszy i słodszy smak. Zainspirowało go to do utworzenia odrębnej plantacji – tak powstały pomidory kumato.

Pomidory kumato a inne odmiany pomidorów

Pomidory kumato odróżnia od pozostałych odmian barwa i smak – są ciemniejsze (od zieleni ze złotem do brązu) i słodsze. Ponadto, w odróżnieniu od innych pomidorów, nie można kupić nasion kumato. Pomidory kumato posiadają grubszą skórkę niż inne odmiany, dlatego można je dłużej przechowywać zarówno w sklepie, jak i w domu. Pomidory kumato mają mniej pestek i bardziej zwarty miąższ w porównaniu z tradycyjnymi warzywami. Są również droższe – trzeba zapłacić około 10 złotych za 1 kilogram. Przeciętniej wielkości pomidor waży 100-140 gramów i ma około 35 kalorii. Obecnie, czekoladowe pomidory można kupić w całej Europie oraz niektórych zakątkach świata, np. Australii.

Pomidory kumato a produkty modyfikowane genetycznie

Pomidory kumato nie są modyfikowane genetycznie - pozyskuje się je w sposób naturalny. Ich barwa i smak jest wynikiem zupełnie bezpiecznych eksperymentów plantatorów.

Wartości odżywcze pomidorów kumato

Pomidory kumato mają niezastąpione dla naszego zdrowie przeciwutleniacze (antyoksydanty) – antocyjany – typowe dla warzyw o ciemniejszej barwie. Antocyjany wpływają korzystnie na układ krążenia, działają przeciwzapalnie, obniżają poziom złego cholesterolu. Antocyjany są przyswajane także wtedy, gdy pomidory są zapiekane czy gotowane. Ponadto pomidory kumato zawierają magnez, potas, witaminy A i C.

 

Pomidory kumato doskonale sprawdzają się jako składnik sosów. Ze względu na swój niebanalny wygląd, stanowią świetną dekorację.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Pieczywo chrupkie
©robert6666/Fotolia
Styl życia
Pieczywo chrupkie - czy może zastąpić chleb na co dzień?
Pieczywo chrupkie różni się składem i – co się z tym wiąże – wartościami odżywczymi. Pieczywo wasa może zawierać mąkę oczyszczoną, pełnoziarnistą i różne nasiona. Niestety jest to produkt wysokoprzetworzony i ubogi w składniki mineralne. Przy zakupie pieczywa chrupkiego najważniejsze jest dokładne przeanalizowanie składu – tylko produkt z mąki pełnoziarnistej, pozbawiony chemii, wart jest uwagi.

Pieczywo chrupkie różni się składem i – co się z tym wiąże – wartościami odżywczymi. Pieczywo wasa może zawierać mąkę oczyszczoną, pełnoziarnistą i różne nasiona. Niestety jest to produkt wysokoprzetworzony i ubogi w składniki mineralne. Przy zakupie pieczywa chrupkiego najważniejsze jest dokładne przeanalizowanie składu – tylko produkt z mąki pełnoziarnistej, pozbawiony chemii, wart jest uwagi. Pieczywo chrupkie – zalety Zaletą pieczywa chrupkiego jest długi termin przechowywania, bogactwo smaków i powszechna dostępność. Łatwo zabrać opakowanie chrupkiego chleba w podróż, jako przekąskę. Producenci pieczywa chrupkiego dbają o różnorodność produktu, można więc kupić np. pieczywo z dodatkiem suszonych pomidorów lub ziaren co pozytywnie wpływa na smak. Zaletą pieczywa chrupkiego jest spora zawartość błonnika – około 10 gramów na 100 gramów produktu. Pieczywo chrupkie – wady Niska kaloryczność tego rodzaju pieczywa jest jedynie pozorna, ponieważ w 100 gramach pieczywa chrupkiego jest 360-370 kcal , a w chlebie żytnim razowym – 213 kcal . Aby zaspokoić głód, trzeba zjeść co najmniej kilka kromek, wtedy jednak kaloryczność przekroczy kaloryczność chleba. Producenci pieczywa chrupkiego stosują chwyty manipulacyjne, zachwalając np., że pieczywo zawiera w sobie 7 rodzajów ziaren, kiedy jednak przeanalizujemy skład, okazuje się, że najwięcej jest mąki pszennej i kukurydzianej, a bardziej odżywcze zboża, takie jak orkisz czy amarantus to 1% produktu. Często dodaje się m.in. cukier, tłuszcz roślinny, a jak wiadomo, te składniki nie sprzyjają odchudzaniu. Pieczywo chrupkie zawiera mniej minerałów i witamin (zwłaszcza witamin z grupy B) niż tradycyjne, razowe pieczywo.   Na pewno nie warto zupełnie rezygnować z tradycyjnego pieczywa...

herbata bezkofeinowa
©karandaev/Fotolia.com
Styl życia
Herbata honeybush o miodowym aromacie, czyli suszone liście miodokrzewu afrykańskiego– parzenie i właściwości
Honeybush, czyli miodokrzew, rośnie w południowej Afryce. Z wysuszonych liści rośliny powstaje ziołowa herbata o miodowym aromacie. Napar z miodokrzewu dobrze smakuje podany na ciepło i zimno. Herbatę honeybush mogą pić kobiety w ciąży oraz dzieci, ponieważ nie zawiera kofeiny. Napar zalecany jest także osobom ze schorzeniami serca lub układu trawiennego, dla których picie kawy jest szkodliwe.

Honeybush, czyli miodokrzew, rośnie w południowej Afryce. Z wysuszonych liści rośliny powstaje ziołowa herbata o miodowym aromacie. Napar z miodokrzewu dobrze smakuje podany na ciepło i zimno. Herbatę honeybush mogą pić kobiety w ciąży oraz dzieci, ponieważ nie zawiera kofeiny. Napar zalecany jest także osobom ze schorzeniami serca lub układu trawiennego, dla których picie kawy jest szkodliwe.   Liście miodokrzewu zbierane są w okresie letnio-jesiennym, zanim roślina zakwitnie. Zbiory rozdrabnia się, usypuje w 2 metrowe stosy i pozostawia pod przykryciem na 3-5 dni. W czasie fermentacji wewnątrz stosu temperatura wzrasta do 60 stopni Celsjusza. Podczas procesu rozpadu liście honeybusha brązowieją i nabierają słodkiego smaku. Herbata honeybush – parzenie i sposób podania Herbata z miodokrzewu ma drobny susz, dlatego do jej zaparzania najlepiej używać papierowego filtra. 2-3 łyżeczki liści zalewa się wrzątkiem i parzy około 10 minut. Herbata ma brązowy kolor i lekko miodowy aromat. Gorący napar można pić z mlekiem i cukrem, a zimny – z sokiem owocowym i kostkami lodu. Właściwości zdrowotne midokrzewu afrykańskiego Herbata honeybush łagodzi bóle menstruacyjne oraz dolegliwości związane z menopauzą, jak uderzenia gorąca czy ból piersi. Picie naparu z rośliny polecane jest także na ból gardła , kaszel i przeziębienie ponieważ działa antybakteryjnie. W czasie obniżenia odporności organizmu zaleca się picie herbaty honeybush z cytryną i miodem. Napar z miodokrzewu ma właściwości wykrztuśne, dzięki czemu mogą go pić astmatycy. Ponadto pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zalecany jest dla diabetyków. Herbata bez kofeiny w ciąży i dla dzieci Napar z miodokrzewiu mogą pić kobiety w ciąży, ponieważ nie zawiera on kofeiny. Ponadto pobudza laktację i łagodzi...

chleb pszenny
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Chleb pszenny a zdrowie – pieczywo z mąki oczyszczonej czy nieoczyszczonej?
Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.

Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi. Właściwości pszennego pieczywa Pieczywo pszenne wytwarzane jest z mąki oczyszczonej bądź nieoczyszczonej. Z mąki oczyszczonej wytwarzany jest chleb pszenny o jasnym kolorze. Taki chleb zawiera mało błonnika i jest lekkostrawny, dlatego też jest polecany dzieciom, bądź osobom z problemami żołądkowymi. Do pieczywa wytwarzanego z mąki oczyszczonej zalicza się: chleb pszenny, bułki kajzerki, bagietki, drożdżówki, rogale czy chałki . Wypieki z mąki pszennej i niewielkiej ilości cukru, mleka i tłuszczu, nazywane są wyborowymi. W codziennej diecie należy ich unikać ze względu na cukier, który powoduje tycie.   Pieczywo wytwarzane z mąki nieoczyszczonej ma ciemniejszy kolor, między innymi ze względu na otręby zawarte w mące. Zawiera więcej błonnika, zatem jest zdrowsze od zwykłego białego. Posiada także bardziej zwartą konsystencję i syci na dłużej, niż chleb z mąki oczyszczonej. Do pieczywa z mąki nieoczyszczonej zalicza się m.in. chleb razowy lub graham. Pieczywo pszenne a zdrowie Pieczywo z mąki oczyszczonej z powodu wielu pustych kalorii powoduje tycie. Należy więc ograniczyć ten rodzaj pieczywa do minimum. Pieczywo pszenne z mąki nieoczyszczonej jest bardziej potrzebne w codziennej diecie, ponieważ posiada wiele cennych składników odżywczych. Taki chleb dostarcza mózgowi potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania węglowodanów . Pieczywo pszenne nieoczyszczone zawiera także glukozę oraz witaminę B1, która wspomaga trawienie. Najzdrowszym rodzajem tego pieczywa jest pieczywo razowe. Czym zastąpić chleb na co dzień? Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe ? Co podwyższa ryzyko miażdżycy? Niezdrowe tłuszcze:...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner