melon pokrojony na kawałki
©Nitr/fotolia
Styl życia

Jedzenie melona – dla zdrowia i urody

Jedzenie melona pozwala uzupełnić w organizmie niedobór minerałów, przede wszystkim potasu, którego w tych owocach jest najwięcej. Swoje zabarwienie owoc zawdzięcza zawartości beta-karotenu – pomarańczowego barwnika, który łagodzi trądzik i pomaga dbać o oczy. Regularne jedzenie melona reguluje ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy.

Jedzenie melona pozwala uzupełnić w organizmie niedobór minerałów, przede wszystkim potasu, którego w tych owocach jest najwięcej. Swoje zabarwienie owoc zawdzięcza zawartości beta-karotenu – pomarańczowego barwnika, który łagodzi trądzik i pomaga dbać o oczy. Regularne jedzenie melona reguluje ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy.

Jak jeść melona – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Istnieje kilka rodzajów melonów, najbardziej rozpowszechnione, to: galia (o żółtej skórce i zielonym miąższu), kantalupa (z zieloną skórką i pomarańczowym miąższem), miodowy (o żółtej skorupce i miąższu). Melony w 90% składają się z wody. Zawierają beta-karoten (pomarańczowy barwnik), pektyny (rozpuszczalny błonnik), likopen (przeciwutleniacz), potas (aż 280 mg w 100 gramach), wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminę A, E, K, B6 i C, działają moczopędnie i przeczyszczająco. Sprawdzają się w pielęgnacji skóry – nawilżają i usuwają podrażnienia, łagodzą zmiany trądzikowe. Zawarte w owocu przeciwutleniacze redukują stres. Regularne jedzenie melonów chroni przed chorobami serca i nowotworami, a także pozwala dbać o oczy. Melon ma średnio 35 kalorii w 100 gramach. Nie zaleca się jedzenia owocu cukrzykom i osobom na diecie, ponieważ melon zawiera dużo cukru i ma średni indeks glikemiczny – 65.

Jak jeść melona, by nie stracił na wartości

Melony należy kupować w całości, ponieważ niektóre witaminy tracą swoją wartość, kiedy mają kontakt z powietrzem. Przed zakupem warto powąchać melona – intensywna woń oznacza, że owoc jest dojrzały (taki będzie najsmaczniejszy).

Jak jeść melona – instrukcja krok po kroku

Owoc można jeść na surowo, wykorzystywać jako składnik sałatki, sorbetu i koktajli. Ciekawie smakuje melon połączony z serem feta lub szynką parmeńską.

 

  • Umyty owoc połóż na dece.
  • Przekrój go na pół.
  • Łyżką wydrąż nasienie.
  • Pokrój melon na ćwiartki.
  • Odkrój miąższ od skorupy (twarda część przy skorupie nie nadaje się do jedzenia).
  • Pokrój miąższ na małe kawałki.

Smacznego!

 

owoc pomelo
©pornsakamp/fotolia
Styl życia
Jak jeść pomelo – niskokaloryczny, bardzo zdrowy cytrus
Jedzenie pomelo – owocu cytrusowego zwanego pomarańczą olbrzymią, pompelą, pulmetto, białą cytryną, wpływa dobroczynnie na cały organizm: układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy. Ten gigantyczny owoc cytrusowy mogą jeść nawet cukrzycy.

Jedzenie pomelo – owocu cytrusowego zwanego pomarańczą olbrzymią, pompelą, pulmetto, białą cytryną, wpływa dobroczynnie na cały organizm: układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy. Ten gigantyczny owoc cytrusowy mogą jeść nawet cukrzycy.   Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów. Pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawia się go także w innych krajach tropikalnych . Pomelo może mieć nawet 25 centymetrów średnicy i ważyć ponad 2 kilogramy. W środku ma przylegające do siebie cząstki, otoczone twardą, białą błoną. Surowy owoc można przechowywać nawet przez 4 miesiące. Jak jeść pomelo – właściwości zdrowotne i smakowe Pulmetto ma więcej witaminy C niż cytryna – 61 mg w 100 gramach miąższu, podczas gdy w cytrynie jest go znacznie mniej – 53 mg w 100 gramach. Ten gigantyczny cytrus to bogactwo minerałów, w szczególności potasu – w 100 gramach owocu jest aż 218 miligramów pierwiastka. Pomarańcza olbrzymia w 89% składa się z wody, jest bardzo soczysta, oczyszcza organizm z toksyn. Pomelo wzmacnia odporność organizmu, wspomaga trawienie, hamuje rozwój miażdżycy . Ten owoc to doskonałe rozwiązanie dla osób, które uważają smak grejpfruta za zbyt gorzki, a pomarańczy – za przesadnie słodki. Pomelo jest sprzymierzeńcem odchudzających się – ma niski indeks glikemiczny (30), świetnie sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. 100 gramów pomelo ma tylko 38 kalorii. Zawarte w owocu pektyny wypełniają żołądek, dając uczucie sytości. Jak jeść pomelo – przygotowanie Pomelo można jeść samo na surowo, łączyć z innymi owocami, sprawdzi się jako składnik sałatek owocowych, marmolady, dodatek do ciast i deserów . Można również zrobić na jego bazie soczysty, orzeźwiający sok.   Umyj owoc. Natnij skórkę kilkakrotnie wzdłuż całego owocu, zaczynając od nasady. Obierz pomelo ze skóry. Oddziel błonę...

Ćwiartki arbuza
©Nitr/Fotolia
Styl życia
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, melonem, ananasem i cytryną: szybki przepis w wersji dla dorosłych i dzieci
Sałatkę owocową z arbuzem w wersji dla dorosłych, przed włożeniem do lodówki, zalewa się winem półwytrawnym i sokiem z cytryny. Podając arbuza i melona dzieciom, można wydrążyć z owoców kulki. Sałatka ładnie wygląda przyozdobiona na wierzchu świeżymi listkami mięty.

Sałatkę owocową z arbuzem w wersji dla dorosłych, przed włożeniem do lodówki, zalewa się winem półwytrawnym i sokiem z cytryny. Podając arbuza i melona dzieciom, można wydrążyć z owoców kulki. Sałatka ładnie wygląda przyozdobiona na wierzchu świeżymi listkami mięty.   Sałatka owocowa z melona i arbuza najlepiej smakuje schłodzona, dlatego dobrze jest wyciągać ją z lodówki dopiero chwilę przed podaniem. Owoce będą się łatwiej kroić, gdy włoży się je wcześniej do zamrażalnika na 15 minut. Sałatka z arbuza, melona i ananasa dla dzieci, krok po kroku Do przygotowania sałatki przyda się specjalna łyżka do nakładania lodów gałkowych , najlepiej w mniejszej wersji.   Składniki: pół arbuza (około 500 gramów), 1 melon, 8 plastrów ananasa z puszki, 3 łyżki soku z cytryny, skórka starta z jednej cytryny, 4 listki świeżej mięty .   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Przy pomocy łyżki do lodów gałkowych wydrąż z arbuza i melona kulki. Ananasa pokrój w kostkę. Przełóż owoce do miski i pokrop sokiem z cytryny. Sałatkę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny. Owoce wymieszaj delikatnie ze sobą. Podawaj w pucharkach ozdobionych listkami mięty i skórką z cytryny. Smacznego! Przepis na sałatkę z arbuzem i melonem dla dorosłych W wersji dla dorosłych sałatka zawiera w sobie zalewę z białego wina półwytrawnego. Najlepiej, aby wino było białe lub różowe .   Składniki: pół arbuza (około 500 gramów), 1 melon , 4 plasterki ananasa z puszki, 4 listki świeżej mięty.   Składniki na zalewę do sałatki: 250 mililitrów jasnego wina półwytrawnego (około 1 szklanka), 3 płaskie łyżki cukru, sok wyciśnięty z cytryny (około...

Pomelo
Pixabay/claude05alleva/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Pomelo – witaminowa bomba. Wartościowy składnik diety odchudzającej
Pomelo pochodzi z Malezji – państwa azjatyckiego. Owoc rośnie na drzewie, zalicza się do rodziny cytrusów. Niektóre okazy ważą nawet 2 kilogramy i więcej. Kupując pomelo należy zwrócić uwagę na ciężar owocu – jeśli jest zbyt lekkie, to może być wysuszone w środku.

Pomelo pochodzi z Malezji – państwa azjatyckiego. Owoc rośnie na drzewie, zalicza się do rodziny cytrusów. Niektóre okazy ważą nawet 2 kilogramy i więcej. Kupując pomelo należy zwrócić uwagę na ciężar owocu – jeśli jest zbyt lekkie, to może być wysuszone w środku. Właściwości odżywcze pomelo Pomelo ma więcej witaminy C niż inne owoce cytrusowe (około 61 mg/100 gramów), np. grejpfrut (34 mg/100 gramów) czy cytryna (53 mg/100 gramów), dzięki czemu usprawnia pracę układu odpornościowego . Jeśli podzielimy średniej wielkości pomelo na sześć części, to już jedna pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pomelo zawiera również dużo potasu – 216 mg/100 gramów (niedobór tego pierwiastka prowadzi m.in. do nadciśnienia tętniczego). Z kolei zawarte w owocu pektyny zapobiegają miażdżycy. Cytrus zawiera dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia. Pomelo to owoc niskokaloryczny – w 100 gramach znajduje się jedynie 38 kalorii. Pomelo szybko daje uczucie sytości , co jest kolejnym argumentem za jego spożywaniem dla osób na diecie redukcyjnej (odchudzającej). Owoc mogą spożywać nawet osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ pomelo ma niski indeks glikemiczny (30), a więc nie powoduje gwałtownego wzrostu insuliny. Bioflawonoidy zawarte w cytrusie stanowią ochronę przed komórkami nowotworowymi. Z kolei cudowny aromat owocu poprawia samopoczucie. Sposób obierania pomelo Natnij skórkę w dowolnym miejscu wzdłuż owocu. Wyrzuć naciętą skórkę. Pozbądź się pozostałej skórki, pomagając sobie rękami. Wyrzuć białe błony i pestki. Podziel pomelo na części (rękami lub z pomocą noża). Sposób podania pomelo Owoc możesz jeść samodzielnie – to wartościowa i sycąca przekąska. Z...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner