Ćwiartki arbuza
©Nitr/Fotolia
Styl życia

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, melonem, ananasem i cytryną: szybki przepis w wersji dla dorosłych i dzieci

Sałatkę owocową z arbuzem w wersji dla dorosłych, przed włożeniem do lodówki, zalewa się winem półwytrawnym i sokiem z cytryny. Podając arbuza i melona dzieciom, można wydrążyć z owoców kulki. Sałatka ładnie wygląda przyozdobiona na wierzchu świeżymi listkami mięty.

Sałatkę owocową z arbuzem w wersji dla dorosłych, przed włożeniem do lodówki, zalewa się winem półwytrawnym i sokiem z cytryny. Podając arbuza i melona dzieciom, można wydrążyć z owoców kulki. Sałatka ładnie wygląda przyozdobiona na wierzchu świeżymi listkami mięty.

 

Sałatka owocowa z melona i arbuza najlepiej smakuje schłodzona, dlatego dobrze jest wyciągać ją z lodówki dopiero chwilę przed podaniem. Owoce będą się łatwiej kroić, gdy włoży się je wcześniej do zamrażalnika na 15 minut.

Sałatka z arbuza, melona i ananasa dla dzieci, krok po kroku

Do przygotowania sałatki przyda się specjalna łyżka do nakładania lodów gałkowych, najlepiej w mniejszej wersji.

 

Składniki:

  • pół arbuza (około 500 gramów),
  • 1 melon,
  • 8 plastrów ananasa z puszki,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • 4 listki świeżej mięty.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Przy pomocy łyżki do lodów gałkowych wydrąż z arbuza i melona kulki.
  • Ananasa pokrój w kostkę.
  • Przełóż owoce do miski i pokrop sokiem z cytryny.
  • Sałatkę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Owoce wymieszaj delikatnie ze sobą.
  • Podawaj w pucharkach ozdobionych listkami mięty i skórką z cytryny.

Smacznego!

Przepis na sałatkę z arbuzem i melonem dla dorosłych

W wersji dla dorosłych sałatka zawiera w sobie zalewę z białego wina półwytrawnego. Najlepiej, aby wino było białe lub różowe.

 

Składniki:

  • pół arbuza (około 500 gramów),
  • 1 melon,
  • 4 plasterki ananasa z puszki,
  • 4 listki świeżej mięty.

 

Składniki na zalewę do sałatki:

  • 250 mililitrów jasnego wina półwytrawnego (około 1 szklanka),
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • sok wyciśnięty z cytryny (około 30 mililitrów).

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Melona i arbuza obierz ze skórki.
  • Owoce pokrój w kostkę jednakowej wielkości.
  • Plastry ananasa podziel na 8 części.
  • Cukier rozpuść w winie i dodaj sok z cytryny.
  • Arbuza, melona i ananasa przełóż do miski i zalej winem.
  • Naczynie przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Sałatkę przełóż do pucharków i ozdób listkami mięty.

Smacznego!

 

sałatka truskawkowa
Pixabay/Hans/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Rewelacyjna sałatka owocowa z makiem
Sałatka owocowa to bogactwo witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z powodzeniem zastąpi słodki batonik, ciastka, czy inną niezdrową przekąskę. Sałatka owocowa sprawdzi się jako drugie śniadanie lub deser. Możesz nią także poczęstować gości.

Rady: Jeśli smak owoców uważasz za niedostatecznie słodki, do składników, możesz dodać więcej miodu. Zdrowymi zamiennikami cukru są także ksylitol oraz stewia. Owoce możesz połączyć za pomocą serka homogenizowanego o ulubionym smaku. Jeśli dbasz o linię, wybierz serek lub jogurt naturalny, a ananasa w puszce zastąp świeżym. Do sałatki możesz również dodać posiekaną łodygę selera naciowego, który wykazuje właściwości odchudzające. Najzdrowsze będą owoce sezonowe, więc jeśli masz taką możliwość, takie właśnie wybierz. W lecie przed konsumpcją schłodź sałatkę w lodówce lub do jej wykonania użyj schłodzonych owoców.   Składniki: słodkie, twarde jabłko, 2 mandarynki, banan, ananas w puszce, garść wiśni, 150 gramów serka waniliowego, pół łyżeczki skórki z cytryny , 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżka miodu, 1 łyżka maku, świeże listki mięty.   Sposób przygotowania: 1. Obierz jabłko, wydrąż nasienie, posiekaj na małe kawałki i wrzuć do miski. 2. Obrane mandarynki, podziel na małe porcje i dodaj do jabłek. 3. Obranego banana (z odkrojonymi końcówkami) dodaj do jabłka i mandarynek. 4. Wydrylowane wiśnie (bez pestek) dodaj do jabłka, mandarynek i banana. 5. Odsączonego ananasa pokrój na małe części i wrzuć do miski z owocami. 6. Skórkę z cytryny wymieszaj z sokiem z limonki, miodem, makiem i połową szklanki soku z arbuza. 7. Połącz wszystkie składniki. 8. Udekoruj sałatkę świeżą miętą.   Smacznego! Sałatka z zielonej sałaty to szybkie i sycące danie. Dodaj do niej  szynkę, ser żółty, zielonego ogórka i jajka .  Arbuz orzeźwia i wspiera prace układu pokarmowego. ...

Lody arbuzowe
© azurita/Fotolia.com
Styl życia
Jakie desery można zrobić z arbuzów: sałatka, szaszłyki owocowe, lody i ciasta
Lato to idealny czas na pyszne i lekkie desery z arbuzów. Można z nimi przygotować np. szaszłyki owocowe. Wspaniałym pomysłem są też sałatka owocowa w misce z połowy arbuza lub lody z zamrożonych trójkątów arbuza. Sprawdźcie nasze przepisy.

Lato to idealny czas na pyszne i lekkie desery z arbuzów. Można z nimi przygotować np. szaszłyki owocowe. Wspaniałym pomysłem są też sałatka owocowa w misce z połowy arbuza lub lody z zamrożonych trójkątów arbuza. Sprawdźcie nasze przepisy.   Arbuz składa się w większości z wody, zawiera też nieco minerałów i witamin. W jego składzie znajdują się też przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia się. W upalne dni nie ma nic lepszego, niż deser z soczystym arbuzem. Szaszłyki owocowe z arbuzem Aby zrobić 10 szaszłyków owocowych z arbuzem potrzebujesz: 1/4 arbuza, 10 truskawek, 10 winogron, 1 jabłko, 2 kiwi, 1/2 banana, 1/4 melona, 1 gruszki, soku z 1/2 cytryny, 1 łyżki wody.   Sposób przygotowania: Umyj owoce. Z truskawek usuń szypułki, a gruszkę, jabłko, banana obierz ze skórki i pokrój w plastry. Z arbuza i melona wytnij kulki np. łyżką do wydrążania owoców. Wymieszaj sok z cytryny z wodą i namocz w niej kawałki gruszki, banana i jabłka. To zapobiegnie ich czernieniu. Wszystkie owoce nabij na patyczki w dowolnej kolejności. Sałatka owocowa w misce z połowy arbuza Do sałatki owocowej w misce z połowy arbuza potrzebne będą: jeden mały arbuz, wybrane owoce, np. jabłko, pomarańcza lub brzoskwinia, 5 śliwek, 15 winogron, gruszka, cytryna.   Sposób przygotowania: Wybierz owoce, które nie są bardzo miękkie, aby nie rozgniotły się w trakcie mieszania z innymi owocami.   Owoce umyj i osusz na sitku. Odkrój górną część arbuza i łyżką wyjmij z niego miąższ. Przełóż miąższ do miski. W ten sposób otrzymasz miskę z arbuza. Możesz naciąć brzeg miski w zygzaki.   Usuń pestki z owoców. Gruszkę, jabłko...

Arbuzowa pizza
© fahrwasser/Fotolia.com
Styl życia
Dwa proste przepisy na oryginalne przygotowanie arbuza
Przepisy z arbuzem przedstawione poniżej są bardzo proste w wykonaniu, a dzięki nim ujrzysz ten popularny owoc w niecodziennej odsłonie. Najprościej dodać arbuza do koktajlu owocowego lub warzywnego smoothie. Można też używać go do szaszłyków, sałatek, przystawek, grillować, a także przyrządzać pyszne i orzeźwiające lody arbuzowe.

Przepisy z arbuzem przedstawione poniżej są bardzo proste w wykonaniu, a dzięki nim ujrzysz ten popularny owoc w niecodziennej odsłonie. Najprościej dodać arbuza do koktajlu owocowego lub warzywnego smoothie. Można też używać go do szaszłyków, sałatek, przystawek, grillować, a także przyrządzać pyszne i orzeźwiające lody arbuzowe.   Arbuz zwyczajny w niektórych regionach Polski jest znany jako kawon . To roślina, która przywędrowała do nas z Ameryki Południowej. Jego smak i pełny soku miąższ jest świetnym surowcem do wykonywania wielu ciekawych potraw. Ponieważ arbuz zawiera aż 90% wody, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Natomiast bardzo niska kaloryczność – około 30 kcal na 100 g arbuza oraz działanie przyspieszające i regulujące metabolizm czynią z niego smaczny składnik dietetycznych dań. Pizza z arbuza Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: połowa arbuza, opakowanie sera feta, zielone i czarne oliwki – po garści każdego rodzaju, świeża bazylia – około 10 listków, sok z połowy limonki.   Sposób przygotowania: 1. Arbuza umyj i pokrój na plastry (przez cały owoc) grubości około 2 cm. Każdy plaster pokrój na 8 kawałków – tak jak kroi się pizzę i delikatnie wyjmij pestki. 2. Pokrój oliwki w okrągłe, cienkie plasterki. 3. Pokrój fetę w drobną kostkę. 4. Umyj listki bazylii i osusz. 5. Rozkładaj wszystkie składniki na pizzy i skrapiaj sokiem z limonki.   Tak przygotowana arbuzowa pizza świetnie sprawdzi się jako przystawka. Grillowany arbuz w słodko-kwaśnej pikantnej marynacie Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: około 1/3 arbuza, sok z połowy limonki, 1 łyżka oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek, 1,5 łyżki miodu...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner