Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
owoc pomelo
©pornsakamp/fotolia
Styl życia

Jak jeść pomelo – niskokaloryczny, bardzo zdrowy cytrus

Jedzenie pomelo – owocu cytrusowego zwanego pomarańczą olbrzymią, pompelą, pulmetto, białą cytryną, wpływa dobroczynnie na cały organizm: układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy. Ten gigantyczny owoc cytrusowy mogą jeść nawet cukrzycy.

Jedzenie pomelo – owocu cytrusowego zwanego pomarańczą olbrzymią, pompelą, pulmetto, białą cytryną, wpływa dobroczynnie na cały organizm: układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy. Ten gigantyczny owoc cytrusowy mogą jeść nawet cukrzycy.

 

Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów. Pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawia się go także w innych krajach tropikalnych. Pomelo może mieć nawet 25 centymetrów średnicy i ważyć ponad 2 kilogramy. W środku ma przylegające do siebie cząstki, otoczone twardą, białą błoną. Surowy owoc można przechowywać nawet przez 4 miesiące.

Jak jeść pomelo – właściwości zdrowotne i smakowe

Pulmetto ma więcej witaminy C niż cytryna – 61 mg w 100 gramach miąższu, podczas gdy w cytrynie jest go znacznie mniej – 53 mg w 100 gramach. Ten gigantyczny cytrus to bogactwo minerałów, w szczególności potasu – w 100 gramach owocu jest aż 218 miligramów pierwiastka. Pomarańcza olbrzymia w 89% składa się z wody, jest bardzo soczysta, oczyszcza organizm z toksyn. Pomelo wzmacnia odporność organizmu, wspomaga trawienie, hamuje rozwój miażdżycy. Ten owoc to doskonałe rozwiązanie dla osób, które uważają smak grejpfruta za zbyt gorzki, a pomarańczy – za przesadnie słodki. Pomelo jest sprzymierzeńcem odchudzających się – ma niski indeks glikemiczny (30), świetnie sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. 100 gramów pomelo ma tylko 38 kalorii. Zawarte w owocu pektyny wypełniają żołądek, dając uczucie sytości.

Jak jeść pomelo – przygotowanie

Pomelo można jeść samo na surowo, łączyć z innymi owocami, sprawdzi się jako składnik sałatek owocowych, marmolady, dodatek do ciast i deserów. Można również zrobić na jego bazie soczysty, orzeźwiający sok.

 

  • Umyj owoc.
  • Natnij skórkę kilkakrotnie wzdłuż całego owocu, zaczynając od nasady.
  • Obierz pomelo ze skóry.
  • Oddziel błonę od miąższu.
  • Miąższ podziel na małe kawałki.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
melon pokrojony na kawałki
©Nitr/fotolia
Styl życia
Jedzenie melona – dla zdrowia i urody
Jedzenie melona pozwala uzupełnić w organizmie niedobór minerałów, przede wszystkim potasu, którego w tych owocach jest najwięcej. Swoje zabarwienie owoc zawdzięcza zawartości beta-karotenu – pomarańczowego barwnika, który łagodzi trądzik i pomaga dbać o oczy. Regularne jedzenie melona reguluje ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy.

Jedzenie melona pozwala uzupełnić w organizmie niedobór minerałów, przede wszystkim potasu, którego w tych owocach jest najwięcej. Swoje zabarwienie owoc zawdzięcza zawartości beta-karotenu – pomarańczowego barwnika, który łagodzi trądzik i pomaga dbać o oczy. Regularne jedzenie melona reguluje ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy . Jak jeść melona – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie Istnieje kilka rodzajów melonów , najbardziej rozpowszechnione, to: galia (o żółtej skórce i zielonym miąższu), kantalupa (z zieloną skórką i pomarańczowym miąższem), miodowy (o żółtej skorupce i miąższu). Melony w 90% składają się z wody. Zawierają beta-karoten (pomarańczowy barwnik), pektyny (rozpuszczalny błonnik), likopen (przeciwutleniacz), potas (aż 280 mg w 100 gramach), wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminę A, E, K, B6 i C, działają moczopędnie i przeczyszczająco. Sprawdzają się w pielęgnacji skóry – nawilżają i usuwają podrażnienia, łagodzą zmiany trądzikowe. Zawarte w owocu przeciwutleniacze redukują stres. Regularne jedzenie melonów chroni przed chorobami serca i nowotworami, a także pozwala dbać o oczy. Melon ma średnio 35 kalorii w 100 gramach. Nie zaleca się jedzenia owocu cukrzykom i osobom na diecie, ponieważ melon zawiera dużo cukru i ma średni indeks glikemiczny – 65 . Jak jeść melona, by nie stracił na wartości Melony należy kupować w całości, ponieważ niektóre witaminy tracą swoją wartość, kiedy mają kontakt z powietrzem. Przed zakupem warto powąchać melona – intensywna woń oznacza, że owoc jest dojrzały (taki będzie najsmaczniejszy). Jak jeść melona – instrukcja krok po kroku Owoc można jeść na surowo, wykorzystywać jako składnik sałatki, sorbetu i koktajli. Ciekawie smakuje melon połączony z serem feta lub szynką parmeńską .   Umyty owoc połóż na dece. Przekrój...

Pomelo
Pixabay/claude05alleva/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Pomelo – witaminowa bomba. Wartościowy składnik diety odchudzającej
Pomelo pochodzi z Malezji – państwa azjatyckiego. Owoc rośnie na drzewie, zalicza się do rodziny cytrusów. Niektóre okazy ważą nawet 2 kilogramy i więcej. Kupując pomelo należy zwrócić uwagę na ciężar owocu – jeśli jest zbyt lekkie, to może być wysuszone w środku.

Pomelo pochodzi z Malezji – państwa azjatyckiego. Owoc rośnie na drzewie, zalicza się do rodziny cytrusów. Niektóre okazy ważą nawet 2 kilogramy i więcej. Kupując pomelo należy zwrócić uwagę na ciężar owocu – jeśli jest zbyt lekkie, to może być wysuszone w środku. Właściwości odżywcze pomelo Pomelo ma więcej witaminy C niż inne owoce cytrusowe (około 61 mg/100 gramów), np. grejpfrut (34 mg/100 gramów) czy cytryna (53 mg/100 gramów), dzięki czemu usprawnia pracę układu odpornościowego . Jeśli podzielimy średniej wielkości pomelo na sześć części, to już jedna pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pomelo zawiera również dużo potasu – 216 mg/100 gramów (niedobór tego pierwiastka prowadzi m.in. do nadciśnienia tętniczego). Z kolei zawarte w owocu pektyny zapobiegają miażdżycy. Cytrus zawiera dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia. Pomelo to owoc niskokaloryczny – w 100 gramach znajduje się jedynie 38 kalorii. Pomelo szybko daje uczucie sytości , co jest kolejnym argumentem za jego spożywaniem dla osób na diecie redukcyjnej (odchudzającej). Owoc mogą spożywać nawet osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ pomelo ma niski indeks glikemiczny (30), a więc nie powoduje gwałtownego wzrostu insuliny. Bioflawonoidy zawarte w cytrusie stanowią ochronę przed komórkami nowotworowymi. Z kolei cudowny aromat owocu poprawia samopoczucie. Sposób obierania pomelo Natnij skórkę w dowolnym miejscu wzdłuż owocu. Wyrzuć naciętą skórkę. Pozbądź się pozostałej skórki, pomagając sobie rękami. Wyrzuć białe błony i pestki. Podziel pomelo na części (rękami lub z pomocą noża). Sposób podania pomelo Owoc możesz jeść samodzielnie – to wartościowa i sycąca przekąska. Z...

Żółty arbuz
© sommai/Fotolia.com
Styl życia
Żółty arbuz pozytywnie wpływa na układ krążenia i opóźnia proces starzenia
Z żółtego arbuza można przyrządzić sałatkę lub lemoniadę. Owoc ten jest nie tylko pyszny, ale też pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Żółte arbuzy są w smaku bardzo podobne do arbuzów o czerwonym miąższu.

Z żółtego arbuza można przyrządzić sałatkę lub lemoniadę. Owoc ten jest nie tylko pyszny, ale też pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Żółte arbuzy są w smaku bardzo podobne do arbuzów o czerwonym miąższu.   Soczysty i delikatny żółty arbuz to owoc w smaku przypominający swojego kuzyna o czerwonym miąższu , ale jest od niego mniej wyrazisty. Obie odmiany mają takie same właściwości. Smak żółtego arbuza Żółty arbuz to odmiana znana pod nazwą Janosik. Nieco różni się w smaku od najpopularniejszej odmiany o czerwonym miąższu i intensywnym zapachu. Żółte arbuzy są mniej aromatyczne i mają mniej intensywny smak. Oceniane są jako delikatniejsze, a także mniej soczyste od czerwonych arbuzów. Wartość odżywcza żółtego arbuza Żółty arbuz to owoc, który ma mało kalorii – zaledwie 30 kilokalorii w 100 gramach, bo składa się w ponad 90% z wody. Jednak jego wysoki indeks glikemiczny (75) sprawia, że żółty arbuz nie jest zalecany cukrzykom i osobom na diecie odchudzającej. Natomiast prawie wcale nie ma tłuszczu (0,15 grama w 100 gramach), za to jest źródłem węglowodanów – jest ich aż 7,55 grama na każde 100 gramów owocu. Właściwości żółtego arbuza Arbuz żółty tak jak czerwony zawiera witaminy i minerały oraz aminokwasy i antyoksydanty pozytywnie wpływające na ludzki organizm.   Żółte arbuzy dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźniają procesy starzenia, wspomagają regenerację tkanek, wpływają pozytywnie na układ krwionośny . Karotenoidy, czyli antyoksydanty, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, podobnie jak witaminy C i A oraz minerały zawarte w żółtych arbuzach.   Dostarczane z miąższem tych owoców potas i magnez odpowiadają m.in.za...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner