Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
owoc granatu
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminy?

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest inne u dzieci, młodzieży, osób dorosłych, kobiet, mężczyzn, a także kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest inne u dzieci, młodzieży, osób dorosłych, kobiet, mężczyzn, a także kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią.

 

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy uzależnione jest od wieku, płci oraz intensywności aktywności fizycznej. Zmienia się także w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. Poniżej znajdują się przykłady dziennego zapotrzebowania na witaminy ustalone zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie (zobacz normy).

Kobiety pomiędzy 19 a 25 rokiem życia przy umiarkowanej aktywności fizycznej

  • Witamina A – 800 µg
  • Witamina E – 10 µg
  • Witamina C – 70 mg
  • Witamina B1 – 1,9 mg
  • Witamina B2 – 1,8 mg
  • Witamina B6 – 2,0 mg
  • Witamina B12 – 3,0 µg
  • Niacyna – 21 mg

Kobiety karmiące

  • Witamina A – 1600 µg
  • Witamina E – 14 µg
  • Witamina C – 100 mg
  • Witamina B1 – 2,2 mg
  • Witamina B2 – 2,6 mg
  • Witamina B6 – 2,9 mg
  • Witamina B12 – 4,0 µg
  • Niacyna – 23 mg

Mężczyźni pomiędzy 19. a 25. rokiem życia przy dużej aktywności fizycznej

  • Witamina A – 1000 µg
  • Witamina E – 10 µg
  • Witamina C – 70 mg
  • Witamina B1 – 2,0 mg
  • Witamina B2 – 2,8 mg
  • Witamina B6 – 2,6 mg
  • Witamina B12 – 3,0 µg
  • Niacyna – 25 mg

Produkty spożywcze nie są w stanie dostarczyć niezbędnej ilości witaminy D, dlatego normy dla niej nie są ustalone. Wyjątkiem będą tutaj osoby powyżej 60. roku życia oraz niemowlęta i dzieci, ponieważ mają większe zapotrzebowanie na tę witaminę i powinny dodatkowo przyjmować zawierające ją suplementy diety. Witamina D jest wytwarzana przez organizm pod wpływem ekspozycji skóry na promienie słoneczne. Normy dotyczące spożycia witaminy K przez osoby dorosłe również nie są wskazane, gdyż zapotrzebowanie na tę witaminę w organizmie człowieka jest niewielkie i jest ona najczęściej dostarczana wraz z codzienną dietą.


  • Przygotowujesz się do ważnego egzaminu? Czy wiesz, że witamina B12, czyli kolbamina poprawia pamięć i koncentrację?
  • Masz problem z utrzymaniem właściwego poziomu cholesterolu we krwi, może brakuje ci niacyny? Dowiedz się w jakich produktach znajduje się witamina PP.
  • Doskwierają ci problemy ze strony układu trawiennego? Przeanalizuj swój jadłospis, może brakuje w nim witaminy K.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
sery i oliwki
Flickr/Nate Steiner/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Masz ciężki egzamin przed sobą? Witamina B12 pomoże w nauce!
Witamina B12 wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Nie zapomnij o niej, gdy masz przed sobą czas intensywnej nauki. Poznaj jej właściwości.

Witamina B12 wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Nie zapomnij o niej, gdy masz przed sobą czas intensywnej nauki. Poznaj jej właściwości.   Witamina B12 (kobalamina) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania niemal wszystkich komórek organizmu człowieka, a w szczególności struktur układu nerwowego. Wraz z witaminą B1, B2, B6, kwasem foliowym, cynkiem oraz magnezem wpływa na procesy uczenia się i zapamiętywania. Warto więc wiedzieć, jak wpływa na naszą pamięć oraz w jakich produktach znajdziemy jej najwięcej. Za co odpowiedzialna jest witamina B12? Kobalamina bierze udział w skomplikowanych procesach biochemicznych zachodzących w neuronach naszego układu nerwowego, przez co odgrywa ważną rolę w procesie uczenia się i zapamiętywania. Ponadto ułatwia koncentrację oraz pomaga w utrzymaniu równowagi emocjonalnej przy długotrwałym stresie. Z tego też względu warto zwrócić uwagę, aby nie zabrakło jej w naszej codziennej diecie. Skutki takiego stanu mogą być bardzo poważne. Brak witaminy B12 jest szkodliwy Witamina B12 odkładana jest w wątrobie i nerkach , dlatego objawy jej niedoboru mogą ujawnić się dopiero po kilku latach stosowania niewłaściwej diety. Brak kobalaminy powoduje bardzo poważne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Jednym z najgroźniejszych jest niedokrwistość megaloblastyczna i anemia złośliwa. Niedobór kobalaminy skutkuje również szeregiem objawów ze strony układu nerwowego – apatią, rozdrażnieniem, dezorientacją, zaburzeniami pamięci, koncentracji czy logicznego myślenia. Kto jest najbardziej narażony na niedobory witaminy B12? Osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej powinny najbardziej zwracać uwagę na obecność witaminy B12 w codziennych posiłkach. Także osoby starsze, przewlekle chore, używające środków na nadkwasotę ( zgagę...

Owoce
© travelbook/Fotolia.com
Styl życia
Owoce to źródło witamin, ale jakich? Sprawdź jakie witaminy nam dostarczają!
Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach.

Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach. Witamina A w owocach Witamina A odpowiada m.in. za dobry wzrok, funkcje nabłonków i za integralność błon komórkowych. Jest kluczowa dla zdrowych włosów, paznokci i skóry, a także dla prawidłowego wzrostu kośc i. Źródłem witaminy A jest przede wszystkim marchewka, ale także w owocach witamina ta jest obecna w ilościach pozwalających pokryć dzienne zapotrzebowanie. Najwięcej witaminy A zawierają: morele – 1926 IU (jednostek międzynarodowych określających sumę wszystkich form chemicznych witaminy A), wiśnie – 1283 IU, grejpfruty czerwone – 1150 IU, mango – 1082 IU arbuz – 569 IU. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A wynosi 1 mg na dobę, przy czym 1 IU równa się 0,025 µg. Witamina C w owocach Kwas askorbinowy wzmacnia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, gwarantuje szybkie gojenie ran, zapobiega szkorbutowi, a także osteoporozie i występowaniu stanów depresyjnych . Witamina C jest tak ważna w organizmie, że jej niedobór może skończyć się nawet zgonem. Najwięcej witaminy C jest w: czarnej porzeczce – 181 mg (na 100 g), pomarańczach – 136 mg, cytrynie – 129 mg, kiwi – 92,7 mg, truskawkach – 58,8 mg. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C wynosi od 45 do 90 mg na dobę. Witamina E w owocach Witamina E opóźnia procesy starzenia , reguluje przepuszczalność błon komórkowych, działa przeciwzakrzepowo. Podobnie jak witamina A – ma znaczenie dla prawidłowego widzenia. W owocach witamina E występuje w małych ilościach, wyjątkiem jest awokado, które w 100 g zawiera 2,07 mg. Mniejsze ilości witaminy E znajdują się w: czarnej porzeczce – 1 mg,...

Witamina K
© yaroslav_melnik/Fotolia.com
Styl życia
Witamina K na krzepnięcie krwi, dobre przyswajanie wapnia i walkę z drobnoustrojami
Witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i reguluje gospodarkę wapniową organizmu. Ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wspomaga ludzkie ciało w walce z nowotworami.

Witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i reguluje gospodarkę wapniową organizmu. Ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wspomaga ludzkie ciało w walce z nowotworami.   Odkryta w 1930 roku w trakcie badań nad kurczętami witamina K nie rozpuszcza się w wodzie , a w tłuszczach, które są niezbędne do jej wchłaniania. Właściwości witaminy K Człowiek potrzebuje witaminy K przede wszystkim do produkcji w wątrobie odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi protrombiny. Witamina K zapobiega krwawieniom wewnętrznym i zewnętrznym, zmniejsza intensywność krwawień miesiączkowych, wspomaga szybsze gojenie się ran , obniża ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych, a także chorób układu naczyniowego. W razie jej niedoboru nawet małe skaleczenie może spowodować obfite krwawienie. Obecność witaminy K determinuje także wychwytywanie wapnia przez kości i tworzenie tkanki kostnej. Ma ona właściwości antygrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Hamuje rozwój nowotworów piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego. Co jest najlepszym źródłem witaminy K Problemy z niedoborem witaminy K nie występują zbyt często, gdyż zawiera ją bardzo wiele powszechnie jadanych produktów. Znajduje się głównie w zielonych roślinach, a im więcej w nich zielonego barwnika chlorofilu, tym wyższa zawartość witaminy K. Najwartościowsze warzywa bogate w witaminę K to szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, sałata, kapusta, lucerna. Ponadto witamina K znajduje się w zielonej natce pietruszki , boćwinie, kalafiorze, wątrobie wołowej, truskawkach, oleju sojowym, orzechach. Czym grozi niedobór witaminy K Niedobór witaminy K może powstać w wyniku restrykcyjnej diety , schorzeń wątroby lub jelit, nowotworów, przyjmowania leków przeciwzakrzepowych lub długotrwałej...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner