Warzywa w koszyku
©Juri/Fotolia
Styl życia

Diety wegetariańskie i pseudowegetariańskie

Wegetarianizm to wykluczenie z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od odmiany diety roślinnej dopuszczane jest jedzenie nabiału, miodu i jajek. Diety pseudowegetariańskie to takie, które polegają na eliminacji różnych produktów pochodzenia zwierzęcego z diety, w ten sposób kłócąc się z głównym założeniem wegetarianizmu. Zaliczany do nich jest m.in. pescowegetarianizm, semiwegetarianizm czy insektowegetarianizm.

Wegetarianizm to wykluczenie z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od odmiany diety roślinnej dopuszczane jest jedzenie nabiału, miodu i jajek. Diety pseudowegetariańskie to takie, które polegają na eliminacji różnych produktów pochodzenia zwierzęcego z diety, w ten sposób kłócąc się z głównym założeniem wegetarianizmu. Zaliczany do nich jest m.in. pescowegetarianizm, semiwegetarianizm czy insektowegetarianizm.

Co to jest wegetarianizm?

Korzenie wegetarianizmu sięgają II w p.n.e. wówczas na subkontynencie indyjskim stosowany był głównie z pobudek religijnych nawiązujących do hinduizmu. Od VI wieku p.n.e. wegetarianizm jest znany również w Europie. Za jego europejskich prekursorów uważa się Pitagorejczyków, którzy na pierwszym miejscu stawiali względy etyczne. Wegetarianizm to dieta polegająca na wykluczeniu z jadłospisu mięsa zarówno ssaków, ptaków, jak i innych stworzeń, łącznie z rybami, skorupiakami i owadami. Na wegetarianizm decydujemy się z różnych powodów, a jego zwolennicy wyznają popartą badaniami naukowymi zasadę, że wszystkie składniki odżywcze można pozyskać z pożywienia przy jednoczesnym wykluczeniu mięsa.

 

Jak podaje WHO: właściwie skomponowana dieta wegetariańska dostarcza organizmowi człowieka wszystkich niezbędnych składników odżywczych na każdym etapie życia oraz może uchronić przed większością chorób cywilizacyjnych.

 

Obecnie istnieje wiele odmian wegetarianizmu, znane są również diety, które mylnie zaliczane są do tej grupy – określane są mianem pseudowegetariańskich.

Diety wegetariańskie

  • Laktoowowegetarianizm (owolaktarianizm) – to najpopularniejsza odmiana wegetarianizmu. Eliminowane jest mięso natomiast dopuszczone w jadłospisie są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak: nabiał, jajka oraz miód.
  • Laktowegetarianizm – spożywanie miodu, mleka i jego przetworów z wyłączeniem jajek.
  • Owowegetarianizm – z produktów zwierzęcych dopuszcza się jedynie spożywanie jajek.
  • Weganizm – to eliminacja z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli oprócz mięsa: jajek, nabiału oraz miodu. Weganizm jest stylem życia, zgodnie z którym wyklucza się maksymalnie jak najwięcej produktów, których produkcja przyczyniła się w bezpośredni lub pośredni sposób do wykorzystywania lub zabijania zwierząt. Dlatego weganie często rezygnują również z ubrań skórzanych, wełnianych czy jedwabnych, nie używają kosmetyków testowanych na zwierzętach oraz zawierających składniki odzwierzęce takie jak np. lanolina czy wosk pszczeli.
  • Witarianizm – tzw. dieta surowa. Jest to odmiana weganizmu z tą różnicą, że dopuszcza podgrzewanie pokarmów maksymalnie do temp. 40 stopni Celsjusza.
  • Frutarianizm – to radykalny odłam wegetarianizmu, polega na niespożywaniu żadnej żywej części rośliny, ponieważ sądzi się, że odczuwają one ból. Dlatego jadłospis składa się jedynie z owoców, które same spadną z drzewa czy krzewu.

Diety pseudowegetariańskie, pescowegetarianizm i inne

  • Semiwegetarianizm – osoby stosujące ten typ żywienia eliminują z diety mięso ssaków przy jednoczesnym dopuszczeniu spożycia mięsa drobiu, ryb i owoców morza.
  • Pescowegetarianizm - pesco z łaciny oznacza rybę, ten rodzaj sposobu odżywiania jest również nazywany ichtiowegetarianizmem, dopuszcza się włączanie do jadłospisu ryb; jego zwolennicy są zdania, że z uwagi na zawartość kwasów omega-3 w jedzenie mięsa ryb jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Pollowegetarianizm – pozostawienie mięsa drobiu przy rezygnacji z mięsa ssaków i ryb.
  • Fleksitarianizm – dieta, która polega na sporadycznym jedzeniu wszystkich rodzajów mięsa.
  • Insektowegetarianizm – dieta wegetariańska dopuszczająca włączenie do jadłospisu niektórych rodzajów owadów.
  • Bretarianizm – czyli inedia – to negacja jedzenia w każdej postaci, zwolennicy tego stylu życia uważają, że jedzenie jest szkodliwe ponieważ zanieczyszcza organizm.

Freeganizm – trudno nazwać dietą, jest to raczej styl życia, który polega na jedzeniu produktów, które zostały wyrzucone do śmieci (np. na tyłach supermarketów, targach) lub są przeterminowane, ale nadające się do spożycia. Freeganie to najczęściej wegetarianie i osoby dbające o dobro planety, które w ten sposób wyrażają swój sprzeciw odnośnie marnowania ogromnej ilości żywności na całym świecie.   


Miska z warzywami
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Wegetarianizm: wady i zalety rezygnacji z mięsa
Wegetarianizm to sposób żywienia się z wyłączeniem produktów mięsnych. Stał się modnym stylem życia, będąc jednocześnie bardzo prozdrowotnym i proekologicznym. Krytycy wegetarianizmu uważają, że osoby, które świadomie rezygnują ze spożywania mięsa, działają wbrew własnej naturze i sami sobie szkodzą.

Wegetarianizm to sposób żywienia się z wyłączeniem produktów mięsnych. Stał się modnym stylem życia, będąc jednocześnie bardzo prozdrowotnym i proekologicznym. Krytycy wegetarianizmu uważają, że osoby, które świadomie rezygnują ze spożywania mięsa, działają wbrew własnej naturze i sami sobie szkodzą.   Wegetarianizm to świadome wyeliminowanie mięsa z diety. Wywodzi się z kręgu kulturowego Indii i stał się jednym z filarów religii – buddyzmu i hinduizmu . Jego początki można również upatrywać w kulturze starożytnej Grecji, gdzie pierwsze wzmianki o diecie na bazie roślin pojawiły się „Odysei” Homera. Wegetarianizm: zalety Jest wielu zwolenników wegetarianizmu, którzy uważają, że przygotowywanie bezmięsnych posiłków to ich klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Jakie jeszcze korzyści płyną z niejedzenia mięsa: dieta wegetariańska jest o wiele zdrowsza : zawiera mniej cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych, mniejsze ryzyko zachorowania na choroby serca , choroby metaboliczne, cukrzycę, mniejsze ryzyko otyłości , osoby stosujące dietę wegetariańską twierdzą, że od kiedy przestały jeść mięso, to poprawiło się ich samopoczucie , wzmacnia układ odpornościowy człowieka, obecnie spożywane mięso często jest chemicznie „polepszane”, a zwierzęta na ubój są masowo hodowane często w niewłaściwych warunkach i źle dokarmiane, zrównoważona i świadoma dieta wegetariańska jest bogata we wszystkie składniki odżywcze , które utrzymują organizm w dobrej kondycji, np. luteinę (w brokułach), żelazo (w burakach) czy likopen, znajdujący się w pomidorach, przejście na wegetarianizm poszerza wiedzę na temat ochrony i praw zwierząt oraz dbania o ekologię. Wegetarianizm: wady Mimo wielu korzyści płynących ze stosowania diety wegetariańskiej, zauważa się również kilka wad...

Kuchnia makrobiotyczna
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak się odżywiać na diecie makrobiotycznej?
Z diety makrobiotycznej praktycznie wykluczamy produkty pochodzenia zwierzęcego, dopuszczalne są jedynie niewielkie ilości białego mięsa ryb, skorupiaków, kefiru czy mleka. Na zakończenie każdego posiłku zalecane jest jedzenie porcji samodzielnie przygotowanej warzywnej kiszonki.

Z diety makrobiotycznej praktycznie wykluczamy produkty pochodzenia zwierzęcego, dopuszczalne są jedynie niewielkie ilości białego mięsa ryb, skorupiaków, kefiru czy mleka. Na zakończenie każdego posiłku zalecane jest jedzenie porcji samodzielnie przygotowanej warzywnej kiszonki. Zasady odżywiania w kuchni makrobiotycznej Dieta makrobiotyczna to sposób odżywiania oparty na chińskiej filozofii zachowania równowagi między pierwiastkami Yin i Yang , żeńskim i męskim. Każdy posiłek musi być tak zbilansowany, aby zawierał wszystkie składniki. W diecie makrobiotycznej w każdym posiłku łączymy smaki: kwaśny, ostry, słodki, słony, a żywimy się zgodnie z prawami natury i tylko produktami jak najmniej przetworzonymi, często surowymi, a najlepiej pochodzącymi z ogrodu. Ważne są proporcje między produktami: 50-60% diety powinny stanowić niełuskane ziarna zbóż (można z nich przygotowywać także pasztety, ciastka, kotlety, placki), 25-30% powinny stanowić warzywa (przede wszystkim kapusta i warzywa korzeniowe), 10-15% diety to białko (soja, ciecierzyca, groch, fasola, orzechy, białe mięso ryb), 10% to płyny (woda, kapuśniak, barszcz z kiszonych buraczków, efekt fermentacji soi, ryżowa herbata) jedzone minimum 15 minut po posiłku, nigdy w trakcie. Wykluczone jest mięso , większość nabiału, owoce tropikalne (banany czy cytrusy), używki, cukier, dopuszczalne są małe ilości owoców morza i ryb. Codziennie przygotowuje się 3 posiłki, które warto zakończyć domową kiszonką, np. z kapusty, selera, ogórków, cebuli, rzodkiewki, kalarepy, marchewki, pora, brokuła. Dowolne warzywa wkłada się naprzemiennie do zamykanego słoja, zalewa na tydzień ciepłą wodą z dodatkiem 2 łyżek soli, czosnku, chrzanu, kopru i kładzie się na wierzchu kromkę razowego chleba. Plusy i minusy kuchni makrobiotycznej Zalety: na diecie makrobiotycznej przyjmuje się...

mężczyzna krojący wołowinę
©bit24/Fotolia.com
Styl życia
Jedzenie mięsa – zagrożenia związane z chorobami oraz zalety produktów mięsnych
Mięso ma dużo dobrze przyswajalnego żelaza, pełnowartościowe białko oraz minerały, takie jak cynk i selen. Jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa przyczynia się jednak do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy oraz niewydolności nerek. Mięsożercy częściej też chorują na nowotwory oraz zapalenie stawów. Mają oni wyższy wskaźnik testosteronu, co skutkuje większą agresją.

Mięso ma dużo dobrze przyswajalnego żelaza, pełnowartościowe białko oraz minerały, takie jak cynk i selen. Jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa przyczynia się jednak do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy oraz niewydolności nerek. Mięsożercy częściej też chorują na nowotwory oraz zapalenie stawów. Mają oni wyższy wskaźnik testosteronu, co skutkuje większą agresją. Wiele osób uważa, że jedzenie mięsa nie jest konieczne dla zdrowia człowieka. Wegetarianizm jest praktykowanym stylem żywienia od tysięcy lat. Dieta roślinna jest np. podstawą hinduskiej ajurwedy. Jedzenie czerwonego mięsa a choroby W badaniu z 2012 roku dotyczącym konsekwencji jedzenia mięsa wzięło udział prawie 24 tysiące osób. Wynikło z niego, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Natomiast w innym badaniu pod kierownictwem Woon-Puay Koh'a okazało się, że osoby jedzące czerwone mięso o 40% częściej chorują na niewydolność nerek. Zgodnie z badaniem, ograniczenie jedzenia tego produktu do jednego posiłku w tygodniu zmniejszy ryzyko chorób nerek o 62%. Nie zauważono podobnych zależności pomiędzy tymi schorzeniami a jedzeniem drobiu, jajek czy serów . Dodatkowo jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko miażdżycy, zawałów serca, cukrzycy (aż o 40%) oraz reumatoidalnego zapalenie stawów. Warto dodać, że w Polsce na jedną osobę przypada 47 kg czerwonego mięsa rocznie, co w przeliczeniu na każdy dzień wynosi 900 g. Według specjalistów do spraw żywienia, maksymalna ilość tego produktu powinna wynosić 210 g tygodniowo. Białko zwierzęce przyczyną nowotworów Zgodnie z badaniami naukowców z University of Southern California, u osób w średnim wieku, które regularnie jedzą białko pochodzenia zwierzęcego występuje czterokrotnie większe ryzyko na rozwój nowotworu niż u ludzi będący na diecie roślinnej . Jest...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner