jabłka na drzewie
Pixabay/MarcoRoosink/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Jedz jabłka dla zdrowia i urody!

„One apple a day take's doctor away” – jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka. Stwierdzenie to jest jak najbardziej prawdziwe, ponieważ zawarte w jabłkach witaminy oraz substancje odżywcze działają korzystnie na nasz układ odpornościowy.

„One apple a day take's doctor away” – jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka. Stwierdzenie to jest jak najbardziej prawdziwe, ponieważ zawarte w jabłkach witaminy oraz substancje odżywcze działają korzystnie na nasz układ odpornościowy.

 

Według badań przeprowadzonych przez skandynawski instytut Nofima, jabłka są niezwykle cennym elementem, którego nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Istnieje ponad 7000 odmian tego wspaniałego owocu, niewiele mniej jest również powodów dla których powinniśmy je jeść. Wymienimy tylko najważniejsze z nich.

Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczny schab z owocami

 

  • Doskonały smak

Nikogo nie należy przekonywać do walorów smakowych. Jeżeli ktoś nie przepada za chrupaniem jabłek, może pić sok, który zachowuje ich lecznicze właściwości. Dostępne są naturalne soki jabłkowe tłoczone, które nie zawierają dodatku cukru ani konserwantów. Używanie octu jabłkowego również wzbogaca naszą dietę o składniki odżywcze zawarte w jabłkach.

 

  • Regulacja procesów przemiany materii

Jabłka są doskonałym środkiem zarówno na zaparcia, jak i na biegunki, dzięki zawartości pektyn (błonnik rozpuszczalny w wodzie) działających jak miotełka w procesie trawienia. Dzięki temu, że chronią przed zaparciami hamują procesy związane z rozwojem hemoroidów.

 

  • Wspomaganie układu krążenia i walka z cholesterolem

Zawarte w jabłkach witaminy A i C oraz polifenole (w tym flawonoidy), czyli naturalne przeciwutleniacze mają zbawienny wpływ na układ krążenia. Ponieważ skutecznie walczą z cholesterolem zatykającym światła żył, zapobiegają rozwojowi chorób na tle miażdżycowym. Kwercetyna – to szczególnie ważny zawarty w jabłkach antyoksydant, który uszczelnia żyły zapobiegając osadzaniu się na ich ścianach blaszek cholesterolu. Potas zawarty w tych owocach jest kluczowym pierwiastkiem, czuwającym nad sprawnym funkcjonowaniem pracy serca.

 

  • Zachowanie urody oraz zgrabnej sylwetki

Smukłą sylwetkę i promienny wygląd zapewniają zawarte w jabłkach pektyny. Błonnik daje uczucie sytości oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Ponadto są niskokaloryczne – 1 jabłko ma średnio 40 kcal. Zawartość potasu, żelaza oraz krzemu wpływa korzystnie na stan skóry oraz paznokci. Natomiast zawarte w jabłkach przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się skóry, ponieważ chronią zawarty w niej kolagen.

 

  • Zmniejszanie ryzyka chorób nowotworowych

Przeprowadzono szereg badań, które potwierdziły, że zawarte w jabłkach składniki odżywcze wpływają korzystnie na przeciwdziałanie rozwojowi chorób nowotworowych. Zawarte w skórce jabłek triterpenoidy oraz flawonole, które hamują wzrost komórek nowotworowych mają znamienny wpływ na profilaktykę raka.

 

  • Wzmacnianie zębów i dziąseł

Pektyny zawarte w jabłkach działają wzmacniająco na szkliwo, ponadto jedzenie twardych owoców pomaga zapobiegać osadzaniu się kamienia nazębnego, przez co nie dochodzi do stanów zapalnych dziąseł.

 

  • Wspomaganie układu odpornościowego

Witamina C oraz cynk, w które są bogate jabłka, biorą udział w tworzeniu limfocytów T – białych krwinek będących fundamentem układu immunologicznego. Ponadto pozytywny wpływ jabłek na utrzymanie prawidłowej mikroflory w jelitach sprzyja walce z drobnoustrojami oraz niekorzystnym wpływem chorobotwórczych bakterii na nasz organizm.

 

migdały, orzechy, chilli
Pixabay/Security/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
8 zdrowych przekąsek w ciągu dnia: bakalie, orzechy, pestki, owoce
Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze.

Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze. Dlaczego warto wybierać zdrowe przekąski? Zdrowe przekąski są pożywne i eliminują głód na długi czas. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i witaminy. Ponadto zawierają błonnik, białko i złożone węglowodany. Są alternatywą dla słonych przekąsek i słodyczy. Z ilością niektórych przekąsek nie można przesadzać, ponieważ są kaloryczne, a ich nadmiar może powodować nadwagę. Na przykład gorzka czekolada zawiera 540 kcal w 100 gramach, a orzechy 600 kcal w 100 gramach. Pestki słonecznika zawierają 520 kcal w 100 gramach. Gorzka czekolada Gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze i wszystkie minerały w różnych ilościach (m.in.: magnez, potas, żelazo). Właściwości zdrowotne czekolady wynikają z dużej zawartości kakao (im więcej kakao w czekoladzie, tym jest ona zdrowsza). Najlepiej sięgać po czekoladę, która w co najmniej 70% składa się z kakao. Gorzka czekolada zawiera również glukozę, która nazywana jest paliwem dla mózgu. Pestki słonecznika Osoby, które mają stresujący tryb życia, powinny jeść pestki słonecznika. Dzięki zawartości magnezu ułatwiają skoncentrowanie się i regulują funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegając rozdrażnieniu. Ziarna słonecznika są źródłem białka i tłuszczów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie serca. Powinny je jeść osoby z podwyższonym cholesterolem, ponieważ pestki powodują obniżenie jego poziomu. Nasiona słonecznika mają zbawienny wpływ na stan skóry dzięki zawartości witaminy E i cynku. Zawierają witaminę B6, która jest potrzebna do wytwarzania m. in. serotoniny. W związku z tym...

Różne rodzaje śliwek w koszyku
© Nitr/Fotolia.com
Styl życia
Lecznicze i odżywcze właściwości śliwek
Śliwki występują na całym świecie w ponad 6 tys. odmian. Najpopularniejsze u nas są węgierki, mirabelki oraz renklody. Zawarte w śliwkach składniki odżywcze (witaminy A, B6, C, E, K, magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo) czynią z nich szczególnie zdrową przekąskę oraz składnik wielu dań i deserów. Ponadto wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli walczą z odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia wolnymi rodnikami.

Śliwki występują na całym świecie w ponad 6 tys. odmian. Najpopularniejsze u nas są węgierki, mirabelki oraz renklody. Zawarte w śliwkach składniki odżywcze (witaminy A, B6, C, E, K, magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo) czynią z nich szczególnie zdrową przekąskę oraz składnik wielu dań i deserów. Ponadto wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli walczą z odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia wolnymi rodnikami. Śliwki – kalorie i składniki odżywcze w 100 g Śliwki są niskokaloryczne – 100 g (jedna węgierka waży średnio 50 g) zawiera 45 kcal, ponadto mają niski indeks glikemiczny . Znajdziemy w nich również białko: 0,6 g, tłuszcz: 0,2 g, węglowodany: 11,7 g oraz błonnik: 1,6 g Warto wspomnieć, że suszone śliwki mają kilkakrotnie więcej witaminy A niż świeże , ale są też bardziej kaloryczne. 100 g (jedna suszona śliwka waży około 7 g) suszonych śliwek, to 267 kcal, 3,5 g białka, 1,2 g tłuszczu, 68,9 g węglowodanów oraz 9,4 g błonnika . Ponadto warto pamiętać, że suszenie owoców zwiększa ich wartości odżywcze przede wszystkim pod względem zawartości witamin i minerałów. Na rynku dostępne są zazwyczaj owoce siarkowane – nie suszone naturalnie – warto kupować te, które w składzie nie zawierają dwutlenku siarki. Śliwki – właściwości lecznicze Zawarta w śliwkach witamina K wpływa korzystnie na układ krwionośny oraz na cerę – razem z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne. Szczególnie ciemne odmiany śliwek to bardzo silne antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze chroniące komórki ciała przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Zawarte w śliwkach pektyny hamują wchłanianie cukrów z pożywienia oraz regulują poziom cholesterolu we krwi. Suszone śliwki ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika usprawniają pracę układu pokarmowego i usuwają resztki pokarmów ze ścian jelita grubego.   Śliwki...

sok jabłkowy
©Markus Mainka/fotolia
Styl życia
Sok z jabłek – właściwości prawdziwych soków
Właściwości soku z jabłek są powiązane z wartością odżywczą owoców. Trudno ich nie docenić – jabłka chronią jelita, usuwają toksyny, mają dobroczynny wpływ na układ immunologiczny i krwionośny. Aby korzystać ze wszystkich właściwości jabłek, najlepiej zrobić sok samodzielnie.

Właściwości soku z jabłek są powiązane z wartością odżywczą owoców. Trudno ich nie docenić – jabłka chronią jelita, usuwają toksyny, mają dobroczynny wpływ na układ immunologiczny i krwionośny. Aby korzystać ze wszystkich właściwości jabłek, najlepiej zrobić sok samodzielnie. Sok z jabłek – właściwości, składniki pokarmowe, kalorie Najlepiej sok z jabłek zrobić samemu, ewentualnie kupić sok z kilkudniową datą ważności. Mętne soki są zdecydowanie zdrowsze niż ich klarowne odpowiedniki – zawierają cztery razy więcej polifenoli o działaniu antyalergicznym, przeciwzapalnym i przeciwstarzeniowym. Sok ze sklepowej półki produkowany jest zwykle na bazie soku zagęszczonego, czyli pozbawionego wody . W trakcie jej odparowywania w temperaturze 50-70 stopni Celsjusza pod ciśnieniem dochodzi do utraty części cennych składników pokarmowych. Sok z jabłek będzie najbardziej wartościowy, jeśli wykorzystamy całe jabłka - razem ze skórką, ponieważ to w niej jest najwięcej pektyn – błonnika pokarmowego, rozpuszczalnego w wodzie. Ów błonnik zwiększa swoją objętość w żołądku, chroniąc jelita, dzięki czemu jesteśmy dłużej syci, a proces wchłaniania cukru zostaje spowolniony. Pektyny obniżają poziom złego cholesterolu i usuwają toksyny, zalecane są w profilaktyce nowotworowej . Witamina C wzmacnia układ odpornościowy – owoce poddane obróbce termicznej tracą część tej witaminy. Regularne picie soku z jabłek wspiera pracę serca, układu nerwowego, reguluje trawienie . Dziennie najlepiej wypijać 1-2 szklanki soku. Szklanka soku jabłkowego dostarcza około 125 kalorii.   Polskie prawo zabrania dodawania do soków cukru, barwników, konserwantów. Należy jednak czytać uważnie etykiety, ponieważ czasami producenci stosują triki marketingowe, np. na przodzie butelki rysując dorodne owoce, a z tyłu umieszczając informację, że jest to napój, a nie...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik