zupa ogórkowa
©iaroshenko/Fotolia
Styl życia

Przepis na szybką zupę i przecier ogórkowy

Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.

Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.

 

Przygotowanie przecieru z ogórków nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane Produktu nie trzeba pasteryzować. Jest on świetną bazą do zupy ogórkowej oraz sałatek, szczególnie ziemniaczanych i śledziowych.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z serem feta

Przecier ogórkowy – przepis

Składniki na około 10 szt. 200 gramowych słoiczków (np. po koncentracie pomidorowym):

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 1 kg marchewki,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1 duży pęczek koperku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki soli kamiennej.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny oczekiwania

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i dokładnie osusz ogórki (nie obieraj!) i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  • Marchewki obierz ze skórki i również zetrzyj.
  • Umyj i bardzo drobno posiekaj koper i natkę.
  • W dużej misce wymieszaj marchewkę z ogórkami, natką, koprem i dodaj przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek.
  • Zasyp wszystko solą, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny. Co pół godziny przemieszaj całość.
  • Po tym czasie powkładaj przecier do wyparzonych (we wrzątku lub piekarniku) i suchych słoiczków. Ugnieć delikatnie łyżką, tak by na wierzchu był sok.
  • Przygotowany w ten sposób przecier z ogórków przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu słoiczka - w lodówce.

 

Ważne: w słoiczkach będzie zachodził proces fermentacji – kiszenie, może wytwarzać się piana, która będzie wypływała przez zakrętki. Dlatego po 2 tygodniach warto je obmyć i wytrzeć do sucha.

Smacznego!

Wegetariańska zupa ogórkowa z przecieru z ziemniakami – przepis

Składniki na 5-7 porcji:

  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 200 g przecieru ogórkowego,
  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • pieprz,
  • pęczek koperku.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Wlej bulion do garnka i zagotuj.
  • Umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę ziemniaki i wrzuć do wrzącego bulionu. Zbieraj tworzącą się na powierzchni pianę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj przecier ogórkowy, koperek i śmietanę. Wymieszaj dokładnie całość. Podgrzej, ale nie dopuść, by zupa się zagotowała.
  • Dopraw pieprzem.

Smacznego!

 

przecier z papryki
©FomaA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na przeciery z papryki na zimę: z pomidorami i z chili
Przecier z papryki i pomidorów oraz z papryki i chili jest wspaniałym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Sprawdza się również jako smarowidło do kanapek i wyśmienicie smakuje z zapiekanym serem.

Przecier z papryki i pomidorów oraz z papryki i chili jest wspaniałym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Sprawdza się również jako smarowidło do kanapek i wyśmienicie smakuje z zapiekanym serem.   Do przygotowania paprykowego przecieru najlepiej użyć papryki czerwonej, ponieważ jest najbardziej aromatyczna. Ważne jest, by do przygotowania przecierów używać garnka z grubym dnem, dzięki temu nic się nie przypali. Tego typu przetworów nie trzeba pasteryzować. Paprykowo-pomidorowy przecier do słoików na zimę – przepis Składniki (na około 7 słoiczków 200 ml):   2 kg czerwonej papryki, 1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów , ½ kg cebuli, łyżeczka cukru, pół szklanki octu spirytusowego, pół szklanki oleju rzepakowego, 1 czubata łyżka soli kamiennej, 4 liście laurowe, 10 ziaren kolorowego pieprzu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 3 godziny   Sposób przygotowania: Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek. Pokrój w ósemki. Paprykę umyj dokładnie, wydrąż gniazda nasienne, białe włókna i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i posiekaj drobno. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj liście laurowe, pieprz, ocet, cukier i sól. Zredukuj ilość płynu mniej więcej o połowę, podgrzewając całość na wolnym ogniu bez pokrywki, do uzyskania konsystencji przecieru, czyli około 1,5 godziny. Usuń liście laurowe i jeszcze gorący przecier przełóż do wyparzonych wcześniej (gorącą wodą lub w piekarniku) słoiczków i mocno zakręć. Odstaw do góry dnem do wystudzenia.   Przecier paprykowo-pomidorowy przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu , a po otwarciu słoika – w lodówce. Dodatek pomidorów sprawia, że...

Gazpacho
© seqoya/Fotolia.com
Styl życia
Na słodko i na słono – przepisy na chłodniki
Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.

Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.   Latem nie mamy ochoty na tłuste czy ciężkostrawne dania, dlatego chłodniki są idealnym rozwiązaniem. Gdy mamy do dyspozycji całą gamę świeżych składników – możliwości jest mnóstwo. Zupy na lato można komponować smakowo w zależności od upodobań, np. chłodnik z melonem i miętą, chłodnik z pomidorów, chłodnik arbuzowo-ogórkowy, chłodnik szczawiowy, chłodnik z botwiny i rzodkiewki, chłodnik z truskawkami i papryką, chłodnik z serem pleśniowym i gruszkami, chłodnik z pomidorów i bazylii, itp. Chłodnik z buraków: botwina i rzodkiewka - przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowywania: 30 minut + czas potrzebny na schłodzenie   Składniki: pęczek świeżej botwiny z burakami, pęczek rzodkiewki, 2 ogórki średniej długości szklarniowe, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, litr kefiru lub maślanki, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz.   Sposób przygotowania: 1. Botwinę bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wodą – tyle, żeby tylko ją przykrywała, posól, dodaj kilka kropel oleju i gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostudzenia. 2. Wszystkie pozostałe składniki umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. 3. Do wystudzonej botwiny wlej kefir i przelej całość do pozostałych warzyw. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Wstaw do lodówki.   Ten rodzaj chłodnika można podawać z chrzanem i ugotowanym na twardo jajkiem. Gazpacho tradycyjne, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów – przepis Stopień...

barszcz czerwony
©petroos/Fotolia.com
Styl życia
Barszcz ukraiński, biały i czerwony – przepisy i sposób przygotowania
Barszcz czerwony składa się z buraków, bulionu i przypraw. Jest to danie związane z Wigilią świąt Bożego Narodzenia. Barszcz biały podaje się z kiełbasą i jajkiem na twardo. Jest tradycyjnym daniem Wielkanocnym. Przepis na barszcz ukraiński zawiera m.in. fasolę, buraki, ziemniaki i włoszczyznę.

Barszcz czerwony składa się z buraków, bulionu i przypraw. Jest to danie związane z Wigilią świąt Bożego Narodzenia. Barszcz biały podaje się z kiełbasą i jajkiem na twardo. Jest tradycyjnym daniem Wielkanocnym. Przepis na barszcz ukraiński zawiera m.in. fasolę, buraki, ziemniaki i włoszczyznę. Barszcz to zupa wywodząca się z Europy Środkowej i Wschodniej. Bazą dla potrawy jest zakwas żytni lub buraki ćwikłowe . Barszcz klasyczny (czerwony) Składniki: 2 kg buraków, 2,5 l bulionu mięsnego, 1 cebula, łyżka octu, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz sól. Czas przygotowania: 2 godz. Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Dokładnie umyj buraki i gotuj przez minimum 1,5 godziny. Buraki piecz w piekarniku przez półtorej godziny. Do oddzielnego garnka wlej 2,5 l wody z 300 g żeberek i gotuj przez pół godziny. Do bulionu dodaj 3 ząbki czosnku i przyprawy wedle uznania. Buraki dodaj do bulionu i gotuj przez 20 min. Smacznego! Barszcz biały Składniki: 500g łopatki wieprzowej , 1 łyżeczka soli, 1 włoszczyzna, 500g białej kiełbasy na surowo, 1 cebula, 2 suszone borowiki, 2 ząbki czosnku, łyżka tartego chrzanu, 200 g śmietany 18%, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól. Czas przygotowania: 2 godz. Stopień trudności: średnie Sposób przygotowania: Łopatkę wieprzową umyj i włóż do garnka z 3 litrami wody. Wszystko przypraw i gotuj przez pół godziny. Dodaj wszystkie warzywa i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Opłucz białą kiełbasę, dodaj ją do zalewy i gotuj 20 min. Rozgnieć czosnek i wrzucić go wraz z chrzanem. Do zupy dodaj majeranek, grzyby i ziele angielskie. Wywar zapraw śmietaną i posyp zmielonym pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem i...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik