Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Jabłka
Fotolia
Styl życia

Odmiany jabłek – które jabłka najlepiej sprawdzą się do szarlotki?

Odmiany jabłek – które jabłka najlepiej sprawdzą się do szarlotki?

Odmiany jabłek różnią się wielkością, smakiem i kolorem. Niektóre przeznaczone są do bezpośredniego spożycia, inne lepiej sprawdzą się w przetworach i deserach. W Polsce jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, szczególnie często wykorzystywane są jesienią i zimą, kiedy brakuje innych owoców sezonowych. Poniżej znajdziesz informacje o najpopularniejszych gatunkach jabłek w Polsce.

Odmiany jabłek w Polsce

W Polsce mamy jest zarejestrowanych ponad 60 odmian jabłoni. Wszystkie gatunki można sprawdzić w Krajowym Rejestrze Odmian prowadzonym przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. Rejestr zawiera nie tylko nazwy odmian, ale również rok w którym gatunek został zarejestrowany oraz inne informacje, takie jak np. sezonowość.

Letnie gatunki jabłek

Piros 

Owoce jabłoni Piros pojawiają się już w pierwszych tygodniach sierpnia. Są bardzo soczyste i odporne na wszelkie choroby i niskie temperatury. Owoce pojawiają się każdego roku i dość długo utrzymują się na drzewach, dlatego można je zbierać kilkukrotnie.

Papierówka

Papierówka pojawia się na drzewach już pod koniec lipca. Świętnie sprawdzi się w różnego rodzaju przetworach. Owoc ocenia się jako umiarkowanie smaczny, choć wszystko zależy od osobistych preferencji. Wadą jest bardzo szybkie przejrzewanie i mała odporność na choroby jabłoni.

Jesienne gatunki jabłek

Antonówka

Antonówka to jeden z najbardziej charakterystycznych w smaku gatunków jabłka. Jego miąższ ma zdecydowanie kwaśny posmak, a dojrzały owoc wydziela intensywny landrynkowy zapach. Pierwsze owoce drzewa dojrzewają już na początku września.

Delikates

Polska odmiana jabłoni, której owoce dojrzewają na początku września. Drzewo jest dość odporne na choroby jabłoni i niskie temperatury. To bardzo soczysty i delikatny w smaku owoc, który po przekrojeniu nie ciemnieje. Dobrze się sprawdzi pokrojony na tortach lub deserach.

Gala

Jest to gatunek odporny na przymrozki, świetnie sobie radzi nawet w temperaturach do -20 stopni C. Owoce jabłoni Gala charakteryzują się intensywnym czerwonym kolorem i słodko-kwaśnym smakiem. Ich jedyną wadą jest to, że często pękają, gdy zbyt długo widzą na drzewie.

Zimowe gatunki jabłek

Kosztela

Owoce jabłoni Kosztela są bardzo słodkie i mają soczysty miąższ. Pierwsze jabłka dojrzewają już pod koniec września, ale pełnie smaku osiągają zimą. Owoce pojawiają się co drugi rok. Drzewa charakteryzują się duża odpornością na choroby i niskie temperatury.

Ligol

Ta odmiana powstała w wyniku skrzyżowania dwóch odmian jabłek Golden Delicious oraz Linda. Pierwsze owoce pojawiają się już w października, ale zdecydowanie lepiej smakują zimą. Charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem i niezwykle soczystym miąższem.

Szarlotka - jaki gatunek jabłka wybrać?

Odpowiedni dobór jabłka do szarlotki zależy od naszych osobistych preferencji. Jeśli lubisz słodkie desery, postaw na słodkie i soczyste odmiany, takie jak: Papierówka czy Champion. W jabłeczniku ze względu na lekko korzenny smak sprawdzi się również owoc jabłoni Ligol. Jeśli preferujesz delikatnie słodkie desery przełamane kwaśnym, zdecydowanym smakiem, idealnym wyborem będą Antonówka lub Szara Reneta.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu
Styl życia
Przepis na wegańską szarlotkę bez jajek i masła
Przepis na wegańską szarlotkę bez jajek i masła

Wegańska szarlotka to deserowy klasyk, który zadowoli podniebienie każdego łasucha. To wersja bez dodatku jajek czy masła, dlatego świetnie sprawdzi się u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Aromat domowej szarlotki to zapach dzieciństwa, do którego często lubimy powracać. Poniżej znajdziecie prosty przepis na wegańską szarlotkę bez jajek i masła . Do jabłecznika idealnie sprawdzą się wyraziste, kwaśne jabłka - antonówka, papierówka lub szara reneta . Dwa pierwsze gatunki występują jedynie sezonowo, renetę możemy znaleźć na targowiskach przez cały rok, nawet zimą. Jeśli nie będziemy mogli znaleźć tych rodzajów jabłek, warto poprosić sprzedawcę o te najtwardsze i najbardziej kwaśne. Przepis na wegańską szarlotkę Składniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru trzcinowego łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody szczypta soli Składni na farsz do szarlotki 2 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu łyżeczka cukru wanilinowego Jak zrobić wegańską szarlotkę bez jajek i mleka? Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy resztę składników: cukier, cukier wanilinowy i cynamon Dusimy przez około pół godziny, aż jabłka będą miękkie, ale nadal w kawałkach. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski. Zagniatamy na gładką masę. Jeżeli ciasto okaże się za suche, można dodać jeszcze odrobinę wody. W przeciwnym wypadku dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na dwie części - jedna z nich 1/3 ciasta, druga 2/3 ciasta. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny - najlepsze będzie po godzinie. Blachę na...

Owoce krzewu jagody kamczackiej leżą w misce.
©annaileish/Fotolia.com
Styl życia
Jak uprawia się jagodę kamczacką: rozmnażanie, przycinanie i właściwości wiciokrzewu sinego
Jagoda kamczacka to krzew owocowy o małych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Roślina nazywana jest też wiciokrzewem sinym, suchodrzewem jadalnym, borówką kamczacką lub suchodrzewem błękitnym. Owoce jagody kamczackiej mają właściwości prozdrowotne, np. obniżają ciśnienie i zmniejszają dolegliwości układu trawiennego. Z jagód można robić smaczne przetwory, np. konfitury i soki.

Jagoda kamczacka to krzew owocowy o małych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Roślina nazywana jest też wiciokrzewem sinym, suchodrzewem jadalnym, borówką kamczacką lub suchodrzewem błękitnym. Owoce jagody kamczackiej mają właściwości prozdrowotne, np. obniżają ciśnienie i zmniejszają dolegliwości układu trawiennego. Z jagód można robić smaczne przetwory, np. konfitury i soki.   Jagoda kamczacka może rosnąć w temperaturze nawet do minus 35 stopni Celsjusza. Krzew po zasadzeniu wymaga obsypania kompostownikiem. Dopiero po 5 latach robi się pierwsze przycinanie pędów rośliny. Owoce krzewu mają ciemny, niebieski kolor i lekko słodko-kwaśny smak . Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną. Na tym samym stanowisku może rosnąć do 50 lat. Uprawa jagody kamczackiej i jej rozmnażanie Jagoda kamczacka najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych i glebach o lekko kwaśnym odczynie. Krzew owocowy jest odporny na suszę oraz mróz . Kwiatostan jagody wytrzyma przymrozki do minus 6-7 stopni Celsjusza. Wiciokrzew siny sadzi się wiosną lub jesienią. Jagoda kamczacka jest rośliną zapylaną pyłkiem pochodzącym z kwiatów innej odmiany, dlatego jej uprawa polega na sadzeniu obu odmian, kwitnących w tym samym czasie, obok siebie. Roślinę sadzi się na nawożonej ziemi i obsypuje korą lub trocinami. Krzew owocuje późną wiosną, tuż przed pierwszym zbiorem truskawek . Z dorosłego krzewu można zebrać 3-6 kilogramów owoców. Jagoda kamczacka – przycinanie Krzewy przycina się nie wcześniej niż 5 lat po posadzeniu. Ucina się najstarsze i zniszczone pędy lub nadmiar drobnych. Jagoda kamczacka – właściwości lecznicze Jagoda kamczacka nazywana jest owocem wiecznej młodości . Zawiera w sobie polifenole, antocyjany, flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami , przez co opóźniają...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner