Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
sok buraczany
©dream79/Fotolia
Styl życia

Na nadciśnienie i osłabienie organizmu – przepis na sok z buraków ćwikłowych

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny sięgnąć po sok z buraków. Przepis na ten naturalny i zdrowy tonik jest bardzo prosty. Sok z buraka wyciska się przy użyciu sokowirówki. Można go również uzyskać przez zasypanie startego na tarce warzywa cukrem.

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny sięgnąć po sok z buraków. Przepis na ten naturalny i zdrowy tonik jest bardzo prosty. Sok z buraka wyciska się przy użyciu sokowirówki. Można go również uzyskać przez zasypanie startego na tarce warzywa cukrem.

 

Sok z buraka ćwikłowego ma bardzo specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Najlepiej dodać do niego jabłko, marchew, pomarańczę, cytrynę, miód, imbir lub brzoskwinię. W wersji wytrawnej sprawdzą się: czosnek, seler, natka pietruszki oraz cebula.

Właściwości lecznicze buraka ćwikłowego

Buraki są tanie, smaczne i bardzo zdrowe. Włączenie ich do codziennego jadłospisu to wzbogacenie diety o wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Są to m.in. kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, witamina A oraz C. Obecna w burakach betanina neutralizuje kwasotwórcze działanie niektórych potraw, np. mięsnych.

  • Sok z buraka to naturalny sposób na obniżenie ciśnienia tętniczego. Zawarte w nim azotany zwiększają cyrkulację krwi i powodują lepsze dotlenienie mózgu. Wpływa to bezpośrednio na poprawę koncentracji.
  • Picie soku z surowego buraka wspomaga oczyszczanie organizmu, przyspiesza trawienie, pobudza wydalanie kwasu moczowego.
  • Sok z buraka wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przyczyniają się one do zwiększenia tempa procesów degeneracyjnych w tkankach, takich jak np. powstawanie zmarszczek.
  • Sok z buraka zarówno przyspiesza rekonwalescencję, jak również zwiększa wytrzymałość i wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego.
  • Sok z buraka działa wykrztuśnie, dlatego nie wskazane jest picie go tuż przed snem. Sok z surowego warzywa powinien odstać około 30 minut, dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku i nie obciąży żołądka.

Przepis na sok z buraka i jabłek z sokowirówki

Składniki na około 3 szklanki soku:

  • 2 średniej wielkości buraki ćwikłowe.
  • 2 soczyste i kwaśne jabłka, np. antonówki.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz buraki i jabłka.
  • Wrzuć warzywa do sokowirówki i wyciśnij z nich sok.

Sok z buraka i jabłek najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony.

Smacznego!

Przepis na sok z buraka bez sokowirówki

Składniki na około pół szklanki soku:

  • 1 duży burak ćwikłowy,
  • 2 łyżki cukru lub miodu.

Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania, około 12 godzin

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz buraka ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach
  • Przełóż buraka do słoika, zasyp cukrem lub miodem i odstaw w chłodne miejsce na około 8-12 godzin.
  • Gdy wytworzy się sok, odcedź go.

Przygotowany w ten sposób sok z buraka możesz dodać do owocowego smoothie.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Słoik z sałatką z buraczków.
©sitriel/Fotolia
Styl życia
Buraczki na ciepło i zimno: przepis na surówkę z buraków i jabłek oraz na ciepło z cebulą i sokiem z cytryny
Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.

Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.   Buraki umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich ze skórek tylko od razu włóż do garnka. Wody nalej tyle, aby zakryła warzywa. Małe buraki gotuje się około 30 minut, większe – około 1-1,5 godziny. Nakłuj lekko warzywo – jeśli jest miękkie oznacza, że się ugotowało. Buraczki na ciepło z cebulą, krok po kroku Składniki: 600 gramów buraków , 1 mała cebula, 4 łyżki masła , 1 łyżka cukru (możesz z niego zrezygnować), 1 łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu .   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Ugotuj buraki i pozostaw do ostygnięcia. Obierz warzywa ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż około 1,5 minuty, aż cebula się zeszkli. W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj, aż całość się połączy. Do zasmażki dodaj cebulę i buraki. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Gotuj około 5 minut, często mieszając. Smacznego! Przepis na surówkę z buraków i jabłek, krok po kroku Składniki: 4 buraki, 2 jabłka, pół cebuli, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone buraki obierz ze skórki. Usuń...

Szklanka syropu z buraka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Syrop z buraka pomaga na przeziębienia
Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę.

Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę. Jak zrobić syrop z gotowanego buraka? Składniki: 2 średniej wielkości buraki, 5 łyżek płynnego naturalnego miodu.   Sposób przygotowania: Dokładnie umyj buraki i ugotuj je, najlepiej na parze. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Przetrzyj je przez sitko tak, żeby uzyskać klarowny sok bez wiórków. Do soku dodaj miód i dobrze wymieszaj, możesz podgrzać, żeby sok łatwiej zmieszał się z miodem. Pilnuj, jednak, żeby nie zagotować syropu. Jak zrobić syrop z surowego buraka? Składniki: 2 średniej wielkości buraki, 1/2 szklanki płynnego miodu lub 1/2 szklanki cukru.   Sposób przygotowania: Umyj i obierz buraki. Pokrój je w drobną kostkę i zasyp cukrem lub zalej miodem. Następnie postaw na 24 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej. Sok buraków zmieszany z cukrem lub miodem oddziel od kawałków buraków. Zamieszaj sok i cukier. Syrop nadaje się do spożycia. Jak stosować syrop z buraka? W przypadku przeziębienia pij lub podawaj łyżkę stołową syropu 3 razy dziennie. Jeśli przyjmujesz lub podajesz syrop profilaktycznie, wystarczy jedna łyżka dziennie. Syrop podawaj przynajmniej na 2 godziny przed zaśnięciem.   Lubisz jeść buraki? Poznaj  właściwości buraka czerwonego ! Kiszone warzywa wzmacniają odporność! Zobacz,  dlaczego warto jeść kiszone buraki . Burak doskonale nadaje się do sałatek. Wypróbuj  2 smaczne przepisy na sałatkę z burakami na ciepło i zimno .

zupa ogórkowa
©iaroshenko/Fotolia
Styl życia
Przepis na szybką zupę i przecier ogórkowy
Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.

Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.   Przygotowanie przecieru z ogórków nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane Produktu nie trzeba pasteryzować. Jest on świetną bazą do zupy ogórkowej oraz sałatek, szczególnie ziemniaczanych i śledziowych. Przecier ogórkowy – przepis Składniki na około 10 szt. 200 gramowych słoiczków (np. po koncentracie pomidorowym): 2 kg ogórków gruntowych, 1 kg marchewki , 8 ząbków czosnku, 1 duży pęczek koperku, 1 pęczek natki pietruszki , 2 łyżki soli kamiennej.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny oczekiwania   Sposób przygotowania: Umyj i dokładnie osusz ogórki (nie obieraj!) i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Marchewki obierz ze skórki i również zetrzyj. Umyj i bardzo drobno posiekaj koper i natkę. W dużej misce wymieszaj marchewkę z ogórkami, natką, koprem i dodaj przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek. Zasyp wszystko solą, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny. Co pół godziny przemieszaj całość. Po tym czasie powkładaj przecier do wyparzonych (we wrzątku lub piekarniku) i suchych słoiczków. Ugnieć delikatnie łyżką, tak by na wierzchu był sok. Przygotowany w ten sposób przecier z ogórków przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu słoiczka - w lodówce.   Ważne: w słoiczkach będzie zachodził proces fermentacji – kiszenie, może wytwarzać się piana, która będzie wypływała przez zakrętki. Dlatego po 2 tygodniach warto je obmyć i wytrzeć do sucha . Smacznego! Wegetariańska zupa ogórkowa z przecieru z ziemniakami –...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner