sok buraczany
©dream79/Fotolia
Styl życia

Na nadciśnienie i osłabienie organizmu – przepis na sok z buraków ćwikłowych

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny sięgnąć po sok z buraków. Przepis na ten naturalny i zdrowy tonik jest bardzo prosty. Sok z buraka wyciska się przy użyciu sokowirówki. Można go również uzyskać przez zasypanie startego na tarce warzywa cukrem.

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny sięgnąć po sok z buraków. Przepis na ten naturalny i zdrowy tonik jest bardzo prosty. Sok z buraka wyciska się przy użyciu sokowirówki. Można go również uzyskać przez zasypanie startego na tarce warzywa cukrem.

 

Sok z buraka ćwikłowego ma bardzo specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Najlepiej dodać do niego jabłko, marchew, pomarańczę, cytrynę, miód, imbir lub brzoskwinię. W wersji wytrawnej sprawdzą się: czosnek, seler, natka pietruszki oraz cebula.

Kasia Gotuje - BABKA JOGURTOWA WIELKANOCNA MALINOWA

Właściwości lecznicze buraka ćwikłowego

Buraki są tanie, smaczne i bardzo zdrowe. Włączenie ich do codziennego jadłospisu to wzbogacenie diety o wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Są to m.in. kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, witamina A oraz C. Obecna w burakach betanina neutralizuje kwasotwórcze działanie niektórych potraw, np. mięsnych.

  • Sok z buraka to naturalny sposób na obniżenie ciśnienia tętniczego. Zawarte w nim azotany zwiększają cyrkulację krwi i powodują lepsze dotlenienie mózgu. Wpływa to bezpośrednio na poprawę koncentracji.
  • Picie soku z surowego buraka wspomaga oczyszczanie organizmu, przyspiesza trawienie, pobudza wydalanie kwasu moczowego.
  • Sok z buraka wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przyczyniają się one do zwiększenia tempa procesów degeneracyjnych w tkankach, takich jak np. powstawanie zmarszczek.
  • Sok z buraka zarówno przyspiesza rekonwalescencję, jak również zwiększa wytrzymałość i wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego.
  • Sok z buraka działa wykrztuśnie, dlatego nie wskazane jest picie go tuż przed snem. Sok z surowego warzywa powinien odstać około 30 minut, dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku i nie obciąży żołądka.

Przepis na sok z buraka i jabłek z sokowirówki

Składniki na około 3 szklanki soku:

  • 2 średniej wielkości buraki ćwikłowe.
  • 2 soczyste i kwaśne jabłka, np. antonówki.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz buraki i jabłka.
  • Wrzuć warzywa do sokowirówki i wyciśnij z nich sok.

Sok z buraka i jabłek najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony.

Smacznego!

Przepis na sok z buraka bez sokowirówki

Składniki na około pół szklanki soku:

  • 1 duży burak ćwikłowy,
  • 2 łyżki cukru lub miodu.

Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania, około 12 godzin

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz buraka ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach
  • Przełóż buraka do słoika, zasyp cukrem lub miodem i odstaw w chłodne miejsce na około 8-12 godzin.
  • Gdy wytworzy się sok, odcedź go.

Przygotowany w ten sposób sok z buraka możesz dodać do owocowego smoothie.

Smacznego!

 

Słoik z sałatką z buraczków.
©sitriel/Fotolia
Styl życia
Buraczki na ciepło i zimno: przepis na surówkę z buraków i jabłek oraz na ciepło z cebulą i sokiem z cytryny
Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.

Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.   Buraki umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich ze skórek tylko od razu włóż do garnka. Wody nalej tyle, aby zakryła warzywa. Małe buraki gotuje się około 30 minut, większe – około 1-1,5 godziny. Nakłuj lekko warzywo – jeśli jest miękkie oznacza, że się ugotowało. Buraczki na ciepło z cebulą, krok po kroku Składniki: 600 gramów buraków , 1 mała cebula, 4 łyżki masła , 1 łyżka cukru (możesz z niego zrezygnować), 1 łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu .   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Ugotuj buraki i pozostaw do ostygnięcia. Obierz warzywa ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż około 1,5 minuty, aż cebula się zeszkli. W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj, aż całość się połączy. Do zasmażki dodaj cebulę i buraki. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Gotuj około 5 minut, często mieszając. Smacznego! Przepis na surówkę z buraków i jabłek, krok po kroku Składniki: 4 buraki, 2 jabłka, pół cebuli, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone buraki obierz ze skórki. Usuń...

Szklanka syropu z buraka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Syrop z buraka pomaga na przeziębienia
Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę.

Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę. Jak zrobić syrop z gotowanego buraka? Składniki: 2 średniej wielkości buraki, 5 łyżek płynnego naturalnego miodu.   Sposób przygotowania: Dokładnie umyj buraki i ugotuj je, najlepiej na parze. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Przetrzyj je przez sitko tak, żeby uzyskać klarowny sok bez wiórków. Do soku dodaj miód i dobrze wymieszaj, możesz podgrzać, żeby sok łatwiej zmieszał się z miodem. Pilnuj, jednak, żeby nie zagotować syropu. Jak zrobić syrop z surowego buraka? Składniki: 2 średniej wielkości buraki, 1/2 szklanki płynnego miodu lub 1/2 szklanki cukru.   Sposób przygotowania: Umyj i obierz buraki. Pokrój je w drobną kostkę i zasyp cukrem lub zalej miodem. Następnie postaw na 24 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej. Sok buraków zmieszany z cukrem lub miodem oddziel od kawałków buraków. Zamieszaj sok i cukier. Syrop nadaje się do spożycia. Jak stosować syrop z buraka? W przypadku przeziębienia pij lub podawaj łyżkę stołową syropu 3 razy dziennie. Jeśli przyjmujesz lub podajesz syrop profilaktycznie, wystarczy jedna łyżka dziennie. Syrop podawaj przynajmniej na 2 godziny przed zaśnięciem.   Lubisz jeść buraki? Poznaj  właściwości buraka czerwonego ! Kiszone warzywa wzmacniają odporność! Zobacz,  dlaczego warto jeść kiszone buraki . Burak doskonale nadaje się do sałatek. Wypróbuj  2 smaczne przepisy na sałatkę z burakami na ciepło i zimno .

zupa ogórkowa
©iaroshenko/Fotolia
Styl życia
Przepis na szybką zupę i przecier ogórkowy
Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.

Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.   Przygotowanie przecieru z ogórków nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane Produktu nie trzeba pasteryzować. Jest on świetną bazą do zupy ogórkowej oraz sałatek, szczególnie ziemniaczanych i śledziowych. Przecier ogórkowy – przepis Składniki na około 10 szt. 200 gramowych słoiczków (np. po koncentracie pomidorowym): 2 kg ogórków gruntowych, 1 kg marchewki , 8 ząbków czosnku, 1 duży pęczek koperku, 1 pęczek natki pietruszki , 2 łyżki soli kamiennej.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny oczekiwania   Sposób przygotowania: Umyj i dokładnie osusz ogórki (nie obieraj!) i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Marchewki obierz ze skórki i również zetrzyj. Umyj i bardzo drobno posiekaj koper i natkę. W dużej misce wymieszaj marchewkę z ogórkami, natką, koprem i dodaj przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek. Zasyp wszystko solą, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny. Co pół godziny przemieszaj całość. Po tym czasie powkładaj przecier do wyparzonych (we wrzątku lub piekarniku) i suchych słoiczków. Ugnieć delikatnie łyżką, tak by na wierzchu był sok. Przygotowany w ten sposób przecier z ogórków przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu słoiczka - w lodówce.   Ważne: w słoiczkach będzie zachodził proces fermentacji – kiszenie, może wytwarzać się piana, która będzie wypływała przez zakrętki. Dlatego po 2 tygodniach warto je obmyć i wytrzeć do sucha . Smacznego! Wegetariańska zupa ogórkowa z przecieru z ziemniakami –...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik