przecier z papryki
©FomaA/Fotolia
Styl życia

Przepisy na przeciery z papryki na zimę: z pomidorami i z chili

Przecier z papryki i pomidorów oraz z papryki i chili jest wspaniałym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Sprawdza się również jako smarowidło do kanapek i wyśmienicie smakuje z zapiekanym serem.

Przecier z papryki i pomidorów oraz z papryki i chili jest wspaniałym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Sprawdza się również jako smarowidło do kanapek i wyśmienicie smakuje z zapiekanym serem.

 

Do przygotowania paprykowego przecieru najlepiej użyć papryki czerwonej, ponieważ jest najbardziej aromatyczna. Ważne jest, by do przygotowania przecierów używać garnka z grubym dnem, dzięki temu nic się nie przypali. Tego typu przetworów nie trzeba pasteryzować.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z jajkiem

Paprykowo-pomidorowy przecier do słoików na zimę – przepis

Składniki (na około 7 słoiczków 200 ml):

 

  • 2 kg czerwonej papryki,
  • 1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów,
  • ½ kg cebuli,
  • łyżeczka cukru,
  • pół szklanki octu spirytusowego,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 czubata łyżka soli kamiennej,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziaren kolorowego pieprzu.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 3 godziny

 

Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek. Pokrój w ósemki.
  • Paprykę umyj dokładnie, wydrąż gniazda nasienne, białe włókna i pokrój w ćwiartki.
  • Cebulę obierz i posiekaj drobno.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Po tym czasie dodaj liście laurowe, pieprz, ocet, cukier i sól. Zredukuj ilość płynu mniej więcej o połowę, podgrzewając całość na wolnym ogniu bez pokrywki, do uzyskania konsystencji przecieru, czyli około 1,5 godziny.
  • Usuń liście laurowe i jeszcze gorący przecier przełóż do wyparzonych wcześniej (gorącą wodą lub w piekarniku) słoiczków i mocno zakręć.
  • Odstaw do góry dnem do wystudzenia.

 

Przecier paprykowo-pomidorowy przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu słoika – w lodówce. Dodatek pomidorów sprawia, że przecier ten jest wyśmienitym składnikiem sosu bolońskiego i zupy krem.

Smacznego!

Przecier z papryki, czosnku i chili – przepis

Składniki (na około 20 słoiczków o pojemności 200 ml):

 

  • 3 kg papryki czerwonej,
  • 200 g sproszkowanego chili,
  • 500 ml oleju rzepakowego,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • 500 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 główki czosnku.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 60 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Paprykę umyj dokładnie, wydrąż gniazda nasienne, białe włókna i zmiel w maszynce do mięsa.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Po tym czasie dodaj ocet, cukier i chili. Gotuj jeszcze na wolnym ogniu przez około 5 minut.
  • Jeszcze gorący przecier przełóż do wyparzonych wcześniej (gorącą wodą lub w piekarniku) słoiczków i mocno zakręć.
  • Odstaw do góry dnem do wystudzenia.

 

Ostro-słodki przecier paprykowy jest doskonałym dodatkiem do pizzy i makaronu. Sprawdza się również jako sos do dań z grilla i ziemniaczanych zapiekanek.

 

Smacznego!

 

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Ketchup z chili
©robertsre/Fotolia
Styl życia
Przetwory z papryki chilli na 3 sposoby: marynowana oraz w formie pasty i ketchupu
Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.

Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.   Papryka chilli jest cienka i ma podłużny kształt. Roślina może mieć czerwony, pomarańczowy, zielony lub żółty kolor. Papryka chili swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną. Marynowana papryka ostra pasuje do wielu dań Marynowana papryka to ciekawy wariant dla swojej słodkiej odmiany. Chili w marynacie możesz dodawać do zup , sałatek, dań mięsnych, zapiekanek, tart i makaronów.   Składniki: 1 kilogram papryczek chilli (różne kolory), 1 litr przegotowanej wody, 1 szklanka octu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, 5 liści laurowych, po 3 ząbki czosnku na każdy słoik, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka ziela angielskiego.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne oraz pestki. Do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, cukier, sól oraz przyprawy. Gotuj marynatę przez pół godziny na małym ogniu. Do wyparzonych słoików włóż papryczki oraz po 2 ząbki czosnku, a następnie zalej marynatą (ciecz musi zakrywać papryczki). Zakręć słoiki i wstaw je do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj przetwory przez 10 minut. Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem. Jak przygotować pastę z papryki chilli? Pasta z papryki chili jest idealna dla osób, które lubią ostre dania. Przetwór doskonale pasuje do kanapek , mięs, sałatek, wędlin, serów oraz grillowanych lub pieczonych warzyw .   Składniki: 1 kilogram czerwonych...

Różnokolorowe papryki
© whitestorm/Fotolia.com
Styl życia
Pyszne pomysły na przetwory z papryki
Przetwory z papryki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zapiekanek, makaronów, warzyw itp. Najwięcej zastosowań ma papryka czerwona, ponieważ dzięki zawartości olejków eterycznych jest najbardziej aromatyczna i intensywna w smaku. Można jednak do marynowania wykorzystać paprykę zieloną i żółtą, a do ostrych past niezastąpiona jest pikantna jalapeno.

Przetwory z papryki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zapiekanek, makaronów, warzyw itp. Najwięcej zastosowań ma papryka czerwona, ponieważ dzięki zawartości olejków eterycznych jest najbardziej aromatyczna i intensywna w smaku. Można jednak do marynowania wykorzystać paprykę zieloną i żółtą, a do ostrych past niezastąpiona jest pikantna jalapeno. 1. Pieczona papryka marynowana w oliwie Tak przygotowana papryka z powodzeniem zastępuje surówki podczas obiadu, nadaje się na kanapkę, do pizzy i warzywnych tart.   Składniki: 2 kg rożnokolorowych papryk, 100 ml oleju rzepakowego, 10-20 ząbków czosnku w zależności od liczby papryk, sok z 1 cytryny, łyżka soli, łyżka cukru.   Sposób przygotowania:   1. Z każdej papryki wyjmij ogonek i włóż do środka ząbek czosnku. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem, skrop olejem i piecz w 200 stopniach do momentu pojawienia się na skórce brązowych plamek. 2. Gdy papryki lekko przestygną wyjmij z nich czosnek i gniazda nasienne. Pokrój w szerokie paski lub trójkąty. 3. Przygotuj oliwną marynatę - czosnek przełóż do miseczki, dodaj olej, sól, cukier i sok z cytryny. 4. Papryki włóż do wyparzonych słoików i zalej marynatą. Pasteryzuj 15 minut. 2. Konfitura z czerwonej papryki i rozmarynu Konfitura z papryki to niecodzienny sposób na jej wykorzystanie. Tego rodzaju przysmak zachwyca bogactwem aromatów i wspaniale smakuje z serami i warzywami.   Składniki: 1 kg czerwonej papryki, 200 g papryczki chilli, 40 g cukru, szczypta soli, 1/3 szklanki wody, sok z cytryny, gałązka świeżego rozmarynu, szczypta cynamonu.   Sposób przygotowania: 1. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj wodę, cukier, cynamon, rozmaryn i sól. Gotuj na małym...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik