Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Młoda kobieta je warzywa.
©GTeam/Fotolia.com
Styl życia

Witaminy A i E – sposób na witalność i młody wygląd – gdzie je znaleźć i jak ich nie stracić

Witaminy A i E to eliksir młodości. W połączeniu mają znacznie silniejsze działanie. Utrzymują odpowiednie nawilżenie skóry i spowalniają powstawanie zmarszczek. Witaminy A i E są rozpuszczalne w tłuszczach.

Witaminy A i E to eliksir młodości. W połączeniu mają znacznie silniejsze działanie. Utrzymują odpowiednie nawilżenie skóry i spowalniają powstawanie zmarszczek. Witaminy A i E są rozpuszczalne w tłuszczach.

 

Witaminy A i E ulegają degradacji pod wpływem światła i tlenu, ale są odporne na wysokie temperatury. Narażenie produktów spożywczych i kosmetyków na działanie tych czynników może doprowadzić do utraty około 70% ich właściwości.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i E osób dorosłych

Zapotrzebowanie na witaminy  u osób dorosłych uzależnione jest od płci. Dobowa dawka witamin: A i E powinna wynosić:

  • u kobiet: około 800 µg witaminy A i około 10 mg witaminy E – wartości te wzrastają u kobiet w ciąży i kobiet karmiących, odpowiednio o 400 µg więcej witaminy A oraz o 2 mg więcej witaminy E.
  • u mężczyzn: około 1000 µg witaminy A i około 10 mg witaminy E.

 

Witaminy A i E to bardzo silne antyoksydanty. Oznacza to, że włączenie do diety bogatych w nie produktów spowolni degenerację komórek, czyli zahamuje proces starzenia, zmiany nowotworowe oraz schorzenia sercowo-naczyniowe.

Wpływ witaminy A na organizm

Witamina A jest niezbędna do:

  • prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku,
  • utrzymania optymalnego nawilżenia, jędrności, elastyczności i regeneracji skóry,
  • właściwego wzrostu kości, paznokci i włosów,
  • utrzymania równowagi hormonalnej w organizmie,
  • ochrony skóry przed promieniowaniem UV,
  • prawidłowej pracy układu immunologicznego.

 

Niedobór witaminy A objawia się przede wszystkim suchą skóra, zwiększoną łamliwością paznokci i wypadaniem włosów. Może spowodować również wzmożoną podatność na infekcje, kurzą ślepotę (ograniczenie widzenia w ciemności) oraz zaburzenia czynności wątroby, zmiany skórne (wypryski, łuszczenie się), suchość i pieczenie oczu.

Źródła witaminy A

Witamina A o nazwie retinol jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego. Pod postacią prowitaminy: beta-karoten znajdziemy ją w roślinach.

 

Ilościowa zawartość witaminy A w wybranych produktach na 100 g:

  • tran – 18 000 µg,
  • wątroba wołowa – 14 400 µg,
  • marchewka – 1 650 µg
  • natka pietruszki – 990 µg
  • masło – 800 µg,
  • żółtko jaja – 770 µg.
  • szpinak – 700 µg,
  • papryka czerwona – 528 µg,
  • ser żółty pełnotłusty – 521 µg,
  • dynia – 472 µg,
  • cykoria – 264 µg
  • morele – 254 µg,
  • sałata – 144 µg,
  • pomidor – 123 µg, 
  • śmietana 12% tłuszczu – 100 µg,
  • mleko 3,5% tłuszczu – 40 µg.

 

Witamina A ulega znacznej degradacji pod wpływem światła i tlenu. Dlatego, by ograniczyć jej straty, posiłki należy przyrządzać (najlepiej gotując – pieczenie i smażenie powoduje jej większe ubytki) pod przykryciem. Masło, oleje, śmietanę lub mleko trzeba chronić przez światłem i powietrzem, dlatego najlepiej przechowywać je w ciemnych i szczelnych pojemnikach.

 

Lepszą przyswajalność witaminy A z pożywienia uzyskuje się, gdy zostanie połączona z witaminami z grupy B, witaminą D i E, cynkiem, wapniem oraz fosforem.

Działanie witaminy E

Witamina E pełni następujące zadania:

  • utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry
  • bierze udział w transporcie substancji odżywczych w komórkach,
  • hamuje rozpad erytrocytów (czerwonych krwinek),
  • przyspiesza gojenie się ran i regenerację naskórka,
  • uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi,
  • reguluje przemianę materii,
  • wzmacnia system immunologiczny.

 

Ponadto witamina E nazywana jest witaminą płodności, ponieważ poprawia liczebność i ruchliwość plemników oraz wzmaga popęd seksualny, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

 

Niedobór witaminy E objawia się przesuszeniem skóry, pogorszeniem gojenia się ran, problemami z koncentracją, rozdrażnieniem i niedokrwistością.

Źródła witaminy E

Witamina E jest najlepiej przyswajana, gdy wraz z nią dostarczane są produkty bogate w witaminy A i C, witaminy z grupy B oraz pierwiastki, takie jak: selen, fosfor i mangan.

 

Ilościowa zawartość witaminy E w wybranych produktach na 100 g:

  • olej z zarodków pszennych – 149 mg,
  • olej słonecznikowy – 47 mg,
  • orzechy laskowe – 39 mg,
  • pestki słonecznika – 28 mg,
  • olej rzepakowy – 27 mg,
  • pestki dyni – 26 mg,
  • pistacje – 5,2 mg,
  • natka pietruszki – 3,16 mg,
  • morele suszone – 3 mg,
  • sezam – 2,5 mg,
  • fistaszki – 2 mg,
  • płatki owsiane – 2 mg,
  • szpinak – 2 mg

 

Oprócz włączenia do diety produktów bogatych w witaminy A i E, by cieszyć się dobrym zdrowiem i urodą, należy również unikać wysoko przetworzonej żywności, tłustych i smażonych potraw oraz dużych ilości soli i cukru. Ważne jest przyjmowanie ok 3 litów płynów dziennie i regularna aktywność fizyczna. 


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Zielone warzywa
© Olivier Tabary/Fotolia.com
Styl życia
Witamina E - skutki niedoboru. W jakich produktach występuje?
Witamina E - skutki niedoboru. W jakich produktach występuje?

Witamina E j est niezwykle ważna dla naszego organizmu. To najsilniejszy przeciwutleniacz wewnątrz komórek, który spowalnia procesy starzenia się skóry. Często nazywana jest również "witaminą płodności". W jakich produktach znajduje się najwięcej witaminy E ? Zapobiegnij niedoborom tego ważnego dla organizmu składnika. Witamina E - jak działa? Witamina E to tak naprawdę grupa witamin zwanej tokoferolami . Podobnie jak witamina A, D i K, jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Pełni ona bardzo ważną rolę w organizmie, a dodatkowo jest najsilniejszym przeciwutleniaczem wewnątrz komórek.  Często nazywana jest "witaminą płodności" , gdyż jej udział jest niezbędny w wytworzenia nasienia u mężczyzn oraz do prawidłowego rozwoju płodu. Jest powszechnie wykorzystywana w kosmetykach do pielęgnacji, ze względu na silnie działanie odżywcze i nawilżające . Nie tylko poprawia wygląd naszej cery, ale również spowalnia procesy starzenia się skóry. Witamina E - objawy i skutki niedoboru Niedobory witaminy E zdarzają się niezwykle rzadko. Najczęściej ma to związek z chorobami układu pokarmowego, takich jak mukowiscydoza czy celiakia . Niekiedy można się również spotkać z zaburzeniem wchłaniania tłuszczów przez układ pokarmowy. Charakterystyczne objawy i skutki niedoboru witaminy E : bóle mięśni, zmęczenie, bladość, słaba odporność, problemy z koncentracją , złe samopoczucie, rozpad i zanik mięśni, nieprawidłowości w systemie kostnym, problemy z płodnością. Witamina E - objawy nadmiaru witaminy Nadmiar witaminy E jest spotykany równie rzadko. Wynika to z faktu, iż witamina ta jest metabolizowana, a jej nadmiar wydalany. Do takiej sytuacji może dojść jedynie w przypadku przyjmowania...

sery i oliwki
Flickr/Nate Steiner/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Masz ciężki egzamin przed sobą? Witamina B12 pomoże w nauce!
Witamina B12 wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Nie zapomnij o niej, gdy masz przed sobą czas intensywnej nauki. Poznaj jej właściwości.

Witamina B12 wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Nie zapomnij o niej, gdy masz przed sobą czas intensywnej nauki. Poznaj jej właściwości.   Witamina B12 (kobalamina) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania niemal wszystkich komórek organizmu człowieka, a w szczególności struktur układu nerwowego. Wraz z witaminą B1, B2, B6, kwasem foliowym, cynkiem oraz magnezem wpływa na procesy uczenia się i zapamiętywania. Warto więc wiedzieć, jak wpływa na naszą pamięć oraz w jakich produktach znajdziemy jej najwięcej. Za co odpowiedzialna jest witamina B12? Kobalamina bierze udział w skomplikowanych procesach biochemicznych zachodzących w neuronach naszego układu nerwowego, przez co odgrywa ważną rolę w procesie uczenia się i zapamiętywania. Ponadto ułatwia koncentrację oraz pomaga w utrzymaniu równowagi emocjonalnej przy długotrwałym stresie. Z tego też względu warto zwrócić uwagę, aby nie zabrakło jej w naszej codziennej diecie. Skutki takiego stanu mogą być bardzo poważne. Brak witaminy B12 jest szkodliwy Witamina B12 odkładana jest w wątrobie i nerkach , dlatego objawy jej niedoboru mogą ujawnić się dopiero po kilku latach stosowania niewłaściwej diety. Brak kobalaminy powoduje bardzo poważne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Jednym z najgroźniejszych jest niedokrwistość megaloblastyczna i anemia złośliwa. Niedobór kobalaminy skutkuje również szeregiem objawów ze strony układu nerwowego – apatią, rozdrażnieniem, dezorientacją, zaburzeniami pamięci, koncentracji czy logicznego myślenia. Kto jest najbardziej narażony na niedobory witaminy B12? Osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej powinny najbardziej zwracać uwagę na obecność witaminy B12 w codziennych posiłkach. Także osoby starsze, przewlekle chore, używające środków na nadkwasotę ( zgagę...

pokrzywa
Pixabay/Hans/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Witamina B3 na nerwy, trzustkę, cholesterol i na zdrową skórę
Witamina PP, zwana także niacyną i witaminą B3 należy do koenzymów, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórek. Poznaj ich działanie a zobaczysz jak szczególne zastosowanie mają w organizmie człowieka.

Witamina PP, zwana także niacyną i witaminą B3 należy do koenzymów, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórek. Poznaj ich działanie a zobaczysz jak szczególne zastosowanie mają w organizmie człowieka. Funkcja witaminy PP Witamina PP, czyli B3 bierze udział w metabolicznych przemianach węglowodanów, które uwalniają energię. Jest odpowiedzialna za właściwą pracę układu nerwowego, bierze udział w syntezie hormonów steroidowych tarczycy i trzustki. Ponadto reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Przyczynia się do zachowania właściwego stanu skóry. Źródła występowania witaminy PP Witamina B3 przeważnie występuje w mięsie, rybach, nasionach zbóż, drożdżach i orzeszkach ziemnych. Jest obecna, ale już w mniejszych ilościach w mleku, jajkach i zielonych liściastych warzywach, tj. sałata, koperek, natka pietruszki, szczaw czy szpinak. Znikomą ilość niacyny odnajdziesz jeszcze w kawie czy herbacie. Objawy niedoboru witaminy B3: częste bóle głowy; pojawienie się bezsenności;  wybuchy agresji i złości; trudność w zapamiętywaniu; występowanie chorób skórnych; większa wrażliwość na promienie UV.   Niedobór niacyny może być skutkiem chorób nowotworowych, a także powikłań chorób dotyczących układu pokarmowego. Przyczyną zbyt małej ilości niacyny są niedożywienia, alkoholizm, stosowanie diety, która nie zawiera tej witaminy oraz zażywanie leków na gruźlicę. Niedobór niacyny przyczynia się do powstania pelagry, inaczej nazywanej rumieniem lombardzkim. Choroba objawia się wysypką na skórze, problemami w układzie pokarmowym i bólem głowy. Dodatkowo może przejawiać się trudnościami w zapamiętywaniu i zachowaniu koncentracji. Rumień lombardzki jest chorobą...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner