Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Placki warzywne na talerzu.
©magic_rainbow/Fotolia.com
Styl życia

Wegetariańskie przepisy na warzywne placki i „rybne” selerowe nuggetsy

Wegetarianizm zakłada niejedzenie mięsa oraz ryb. Doskonałą przekąską dla wegetarian są smażone nuggetsy z panierowanego selera, którym rybnego posmaku nadają suszone nori. Do zrobienia chrupiących placków potrzebne są całoroczne warzywa korzeniowe.

Wegetarianizm zakłada niejedzenie mięsa oraz ryb. Doskonałą przekąską dla wegetarian są smażone nuggetsy z panierowanego selera, którym rybnego posmaku nadają suszone nori. Do zrobienia chrupiących placków potrzebne są całoroczne warzywa korzeniowe.

 

Do wegetariańskich dań dodaje się podobne przyprawy, jak do potraw mięsnych i rybnych. Są to np. algi, garam masala, curry czy mieszanka przypraw do kebaba bądź gyrosa.

Wegetariański przepis na warzywne placki

Placki ze startych warzyw korzeniowych można przyrządzać cały rok i podawać jako przekąskę na gorąco i na zimno. Jedzone z surówką i sosem grzybowym to wspaniały bezmięsny obiad.

 

Składniki (na 5 porcji placków):

  • 8 średnich ziemniaków,
  • 1 nieduży seler,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 szklanka mąki,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej w proszku,
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • pół łyżeczki garam masala,
  • szczypta soli,
  • odrobina pieprzu cytrynowego,
  • olej roślinny do smażenia.

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz warzywa.
  • Wyszoruj je.
  • Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach.
  • W dużej misce połącz i dokładnie wymieszaj starte warzywa z mąką oraz przyprawami.
  • Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju.
  • Nakładaj masę warzywną łyżką na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony, ostrożnie obracając łopatką.
  • Placki serwuj z domowym keczupem lub sosem śmietanowo-ziołowym.

 

Smacznego!

Przepis na „rybne” selerowe nuggetsy

Smażone kawałki ugotowanego selera w panierce smakują podobnie jak ryba. Przed podaniem można je dodatkowo oprószyć sezamem bądź czarnuszką.

 

Składniki na nuggetsy (na 5 porcji):

  • półtora średniego selera,
  • 3 łyżki suszonych płatków nori,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.

 

Składniki na panierkę:

  • 1 łyżka suszonych płatków nori,
  • 3 łyżki mąki,
  • 5 łyżek wody,
  • kilka łyżek bułki tartej lub pokruszonych płatków kukurydzianych,
  • 1 łyżka sosu sojowego.

 

Czas przygotowania: 35 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zalej 4 łyżki suszonych płatków nori wodą w szklance (według instrukcji na opakowaniu) i zostaw na 5 minut do napęcznienia.
  • Obierz selery i wyszoruj.
  • Pokrój je w kwadraty o centymetrowej grubości.
  • Zalej selery wodą w garnku tak, aby je przykryła.
  • Dokładnie odcedź nori (nie wylewaj wody).
  • Dodaj 3 łyżki płatków nori z wodą, w której się moczyły, liście laurowe, sól himalajską, czosnek, ziele angielskie, sos sojowy, pieprz.
  • Gotuj około 20 minut do miękkości selera.
  • Odcedź i ostudź selera.
  • Wymieszaj starannie w miseczce 1 łyżkę odcedzonych nori, mąkę, wodę, sos sojowy.
  • Wysyp na płaski talerz bułkę tartą lub płatki kukurydziane.
  • Maczaj kawałki selera w półpłynnej mieszance na bazie mąki, a następnie obtaczaj je w bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Podawaj z dipem z pieczonej papryki lub sosem czosnkowym na jogurcie naturalnym.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Placki z kapusty
© zabavka/Fotolia.com
Styl życia
2 przepisy na kapustę kwaszoną: placuszki i kotlety
Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.

Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.   Aby przyspieszyć przygotowywanie obiadu z kapusty kwaszonej, możesz użyć surowej kapusty , choć gotowana jest znacznie bardziej miękka. Przepis na placki z kwaszonej kapusty w sosie pieczarkowym W Bieszczadach przyrządza się fuczki – placuszki z kapusty kwaszonej połączonej z ciastem naleśnikowym , pochodzące z prostej kuchni Łemków. Obok Bojków to najliczniejsza grupa etniczna zamieszkująca bieszczadzkie rejony.   Składniki na 3 porcje placków: 300 gramów kapusty kwaszonej , 1 cebula, 80 gramów drobno posiekanych orzechów włoskich, 150 mililitrów mleka, 1 jajko, 200 gramów mąki, olej do smażenia, szczypta kminku, cząbru, soli, pieprzu, pół pęczka natki pietruszki do podania.   Składniki na sos pieczarkowy do placków: 400 gramów pieczarek, 1 cebula, pieprz, sól, olej do smażenia, 2 szklanki wody, 3 łyżki śmietany 18%, półtorej łyżki mąki.   Czas wykonania: 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania sosu pieczarkowego: Usmaż na oleju pokrojoną cebulę i pieczarki. Podlej je szklanką wody i duś przez 10 minut w razie potrzeby dolewając nieco wody. Wymieszaj dokładnie w misce mąkę, śmietanę, dolej pół szklanki zimnej wody. Przelej mieszankę do pieczarek z cebulą i wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą i zagotuj. Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze 2 minuty.   Sposób przygotowania placków: Na odrobinie rozgrzanego oleju zrumień drobno...

naleśniki z serem pleśniowym
© maryviolet/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na rybę i naleśniki à la quesadilla z serem pleśniowym
W daniach rybnych warto zapiec niebieski ser pleśniowy w sosie na bazie pora i śmietany. Doskonale sprawdzi się tu również posiekana trawa cytrynowa, plasterki limonki lub słodki sos chili.

W daniach rybnych warto zapiec niebieski ser pleśniowy w sosie na bazie pora i śmietany. Doskonale sprawdzi się tu również posiekana trawa cytrynowa, plasterki limonki lub słodki sos chili.   Pokochaj ser pleśniowy dodawany do dań na ciepło. Pieczenie wydobywa z niego nowy smak, a ser zyskuje nową konsystencję, oblepiając mięso lub rybę kremową warstewką. Przepis na zapiekaną rybę z porem i serem pleśniowym niebieskim Rada: wzbogać smak smażonej ryby, dodając do niej lekko słodki sok z pomarańczy lub garść suszonej żurawiny.   Składniki (na 2 duże porcje): 400 gramów filetów z białej ryby w grubszych kawałkach (dorsz, miruna, sola), 100 gramów sera z niebieską pleśnią, 1 por, 1 cebula, 400 gramów śmietany 18%, sok wyciśnięty z połowy cytryny, kilka łyżek oleju, 1 jajko, kilka łyżek mąki, pół pęczka koperku, pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub cytrynowego, odrobina soli, szczypta cukru.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Rozgrzej olej na patelni i duś przez 10 minut cebulę pokrojoną w piórka i krążki porów. Umyj filety rybne, osusz, zamocz w soku z cytryny i obtocz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w mące. Podsmaż rybę po kilka minut z każdej strony na gorącym oleju. Gdy pory zmiękną, wlej na patelnię śmietanę, dodaj posiekany drobno koperek, zioła prowansalskie, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Duś sos kilka minut, często mieszając i wkrusz do niego ser pleśniowy. Ułóż filety rybne w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza przez 15-20 minut. Podawaj...

Talerz sałatki z krewetkami.
©ExQuisine/Fotolia
Styl życia
Przepisy na 2 sałatki z krewetkami koktajlowymi: z białym winem i czosnkiem oraz awokado
Owoce morza smaży się na maśle lub oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Krewetki koktajlowe dobrze smakują duszone w winie lub z dodatkiem pomarańczy. Gotową sałatkę warto pokropić sokiem z cytryny.

Owoce morza smaży się na maśle lub oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Krewetki koktajlowe dobrze smakują duszone w winie lub z dodatkiem pomarańczy. Gotową sałatkę warto pokropić sokiem z cytryny.   Krewetki można podawać z pieczywem czosnkowym lub tortillą usmażoną na patelni bez oleju. Krewetki koktajlowe z białym winem i czosnkiem, krok po kroku Składniki: opakowanie krewetek koktajlowych (250 gramów), 250 gramów sałaty lodowej, 4 ząbki czosnku, seler naciowy (2 łodygi), 2 pomarańcze , 10 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, 100 mililitrów białego wytrawnego lub półwytrawnego wina, pół natki pietruszki, około 1/3 łyżeczki soli, około 1/3 łyżeczka pieprzu, ziarna sezamu (około 1 łyżka).   Czas przygotowania: około 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Sałatę umyj i porwij na kawałki. Łodygi selera pokrój w drobne kawałki. Pomidorki koktajlowe przetnij na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Po około minucie dodaj krewetki. Smaż całość około 5-6 minut, często mieszając. Wlej białe wino i zwiększ ogień w palniku. Dodaj sok z pomarańczy. Gotuj całość około 7 minut, aż sos trochę odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W misce ułóż kolejno: sałatę lodową, seler, pomidorki i krewetki. Zalej sałatkę sosem z patelni. Posyp posiekaną natką pietruszki i ziarnami sezamu. Smacznego! Sałatka z krewetkami i awokado, przepis Składniki: opakowanie krewetek koktajlowych (500 gramów), 250 gramów sałaty lodowej, 12 pomidorków koktajlowych, 4 łodyżki szczypiorku, 1 awokado, pół natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka przyprawy cajun (mieszanka oregano,...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner