Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Świeże owoce i warzywa.
©peangdao/Fotolia
Styl życia

Fakty na temat ujemnych kalorii

Ujemne kalorie powstają w trakcie trawienia. Ich mechanizm polega na tym, że organizm trawiąc niektóre pokarmy spala więcej kalorii niż dostarcza zjedzony pokarm. Produkty o ujemnej kaloryczności to niektóre owoce i warzywa.

Ujemne kalorie powstają w trakcie trawienia. Ich mechanizm polega na tym, że organizm trawiąc niektóre pokarmy spala więcej kalorii niż dostarcza zjedzony pokarm. Produkty o ujemnej kaloryczności to niektóre owoce i warzywa.

 

Mimo rosnącej popularności produktów o ujemnych kaloriach, nie ma naukowych badań, które potwierdziłyby występowanie tego zjawiska w organizmie. Zgodnie z opinią badaczy, żaden pokarm nie powoduje 100% efektu termicznego, który miałby zapewnić całkowite wykorzystanie kalorii w trakcie trawienia.

Ujemne kalorie - deficyt kaloryczny w organizmie

Mechanizm ujemnych kalorii miałby polegać na tym, że w trakcie przetwarzania i trawienia produktów organizm człowieka spala więcej energii niż wynosi wartość energetyczna dostarczana z pokarmem. Posiłki zawierające produkty o ujemnych kaloriach są długo trawione, przez co możemy spalić więcej energii niż zyskać jedząc je. W organizmie powstaje wówczas deficyt kaloryczny, a organizm zaczyna czerpać energię np. z tkanki tłuszczowej.

Produkty o ujemnych kaloriach – owoce i warzywa

Produkty należące do grupy ujemnych kalorii to najczęściej warzywa i owoce. Produkty te zawierają niski indeks glikemiczny i są bogate w błonnik.

  • warzywa – szparagi, brokuły, kapusta, ogórek, zielona fasola, cukinia, seler, marchew, kalafior, papryka chili, czosnek, cebula, sałata, pomidor, szpinak, rzodkiew, papryka;
  • owoce – gruszki, truskawki, mango, morele, arbuz, mandarynki, cytryna, żurawina, jagody, ananasy, śliwki, maliny, pomarańcze, jeżyny.

Ujemne kalorie a zdrowa dieta odchudzająca

Żywienie się wyłącznie pokarmami o ujemnych kaloriach nie jest zdrowym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Główna zasadą zdrowej diety jest dostarczanie do organizmu zbilansowanej ilości białka, witamin, minerałów, tłuszczy i węglowodanów. Produkty o ujemnych kaloriach nie dostarczą właściwych dawek białka ani tłuszczu, mogą więc one stanowić element uzupełniający zdrowej diety odchudzającej. 


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Zielone warzywa i owoce
© zi3000/Fotolia.com
Styl życia
Odchudzanie poprzez utrzymanie ujemnego bilansu kalorycznego
Dieta ujemnych kalorii jest sposobem na odchudzanie, który z założenia trwa maksymalnie dwa tygodnie i stosowany jest zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim. Ułatwiony jest wtedy dostęp do świeżych warzyw i owoców, które zapewniają ujemny bilans kaloryczny i stają się podstawowym elementem diety.

Dieta ujemnych kalorii jest sposobem na odchudzanie, który z założenia trwa maksymalnie dwa tygodnie i stosowany jest zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim. Ułatwiony jest wtedy dostęp do świeżych warzyw i owoców, które zapewniają ujemny bilans kaloryczny i stają się podstawowym elementem diety. Ujemny bilans kaloryczny Organizm do strawienia i przyswojenia produktów potrzebuje energii. Przez posiłek dostarczamy organizmowi określoną liczbę kalorii. Jeśli liczba dostarczonych kalorii jest mniejsza niż ilość energii, jaką organizm musi wykorzystać by spalić zjedzony posiłek to możemy mówić o ujemnym bilansie kalorycznym. Do strawienia zjedzonej surowej marchewki organizm potrzebuje ok. 40 kcal. Jej wartość kaloryczna to 8 kcal. Bilans takiego posiłku jest ujemny, zatem organizm musi brakującą energię pozyskać z rezerw tkanki tłuszczowej lub glikogenu, wywołując tym samym utratę wagi. Produkty prowadzące do ujemnego bilansu kalorycznego Podstawą utrzymania ujemnego bilansu kalorycznego jest zjadanie produktów niskokalorycznych bogatych w błonnik, enzymy, wodę. Przyspieszymy w ten sposób proces trawienia i spalania tkanki tłuszczowej . Warzywa, które są wskazane przy stosowaniu diety ujemnych kalorii to przede wszystkim warzywa zielone np. brokuły, jarmuż , kapusta, groszek, sałata, szpinak, ale również marchew, kalafior, kukurydza, por. Ujemny bilans kaloryczny zapewnią nam owoce, takie jak: jabłka, jagody, żurawina, truskawki, poziomki, śliwki, grejpfruty. Dieta ujemnych kalorii a zdrowie Jedzenie samych warzyw i owoców, które zapewnią ujemny bilans kaloryczny nie jest dobrym pomysłem. W ten sposób nie dostarczamy organizmowi innych składników odżywczych , które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Ponadto nie wypracowujemy właściwych nawyków żywieniowych , czego skutkiem będzie efekt jojo pojawiający się po odstawieniu kuracji....

Kieliszki alkoholu
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Wino czy wódka: jaki alkohol jest najmniej kaloryczny?
Kaloryczność alkoholu powoduje, że osoby będące na diecie często odmawiają sobie picia trunków wysokoprocentowych. Możemy jednak od czasu do czasu sięgnąć po lampkę wina albo szampana, która zawiera najmniejszą liczbę kalorii w alkoholu.

Kaloryczność alkoholu powoduje, że osoby będące na diecie często odmawiają sobie picia trunków wysokoprocentowych. Możemy jednak od czasu do czasu sięgnąć po lampkę wina albo szampana, która zawiera najmniejszą liczbę kalorii w alkoholu.   Najmniej kaloryczny alkohol to ten, który jest wypijany w trakcie lekkostrawnej kolacji. Sam alkoholowy trunek nie zawiera tłuszczów czy węglowodanów , jednak powoduje, że są one magazynowane w organizmie w trakcie łączenia go z posiłkiem. A że alkohol wzmaga apetyt – stwarza idealną okazję, aby nie tylko się napić, ale i najeść. Który alkohol ma najmniej kalorii? Najważniejsze w piciu alkoholu jest umiarkowanie. Dla przykładu: lampka wina ma ok. 150 kalorii, lampka szampana ma ok . 70 kalorii, kieliszek wódki ma ok. 50 kalorii, martini ze spritem ma ok. 150 kalorii .   Po tym zestawieniu można stwierdzić, że wódka to najmniej kaloryczny alkohol. Jednak podczas jednej imprezy często wypija się więcej niż jeden kieliszek, dlatego bardziej praktyczne (i zdrowsze) będzie sięgnięcie po lampkę wina. Jest większe prawdopodobieństwo, że wino zamówisz raz podczas całego spotkania. Kalorie: alkohol, po który możesz sięgnąć podczas diety Kaloryczność alkoholu to nie tylko kalorie z samego alkoholu, ale również produktów, które z nim łączymy. Dlatego osoby starające się utrzymać dietę powinny sięgnąć po lampkę wytrawnego wina, która nie zawiera tłuszczu, niezdrowego cholesterolu i ma mniejszą zawartość cukrów niż w winach półsłodkich i słodkich. Na imprezie sylwestrowej sięgnij tylko po lampkę szampana. Nie powinno się sięgać po piwo, ponieważ nie dość, że jest jednym z najbardziej kalorycznych trunków (jedno piwo to aż ok. 250 kalorii), bardzo wzmaga apetyt, to dodatkowo powoduje duży skok poziomu glikemicznego w organizmie. Wystrzegaj się...

główka kapusty
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jakie produkty mają najmniej kalorii?
Kaloryczność produktów może być argumentem przemawiającym za wyborem składników diety, ale nie powinna być jedynym kryterium wyboru.

Kaloryczność produktów może być argumentem przemawiającym za wyborem składników diety, ale nie powinna być jedynym kryterium wyboru.   Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne uzależnione jest od płci, wieku, wagi i wzrostu, a także od intensywności podejmowanej aktywności fizycznej.  Aby w prawidłowo zbilansowanej diecie określić liczbę kalorii, niezbędna jest wiedza na temat kaloryczności produktów.  Poniżej przybliżona zawartość kalorii w 100 gramach najmniej kalorycznych produktów.   Niskokaloryczne produkty wśród owoców i warzyw: 9 kcal – sałata, 11 kcal – kapusta pekińska, 11 kcal – ogórek zielony, 12 kcal – kapusta kiszona, 13 kcal – kalafior, 13 kcal – pomidor, 13 kcal – por, 13 kcal – szparagi, 15 kcal – szpinak, 16 kcal – ogórek kiszony, 16 kcal – rzeżucha, 17 kcal – cukinia, 17 kcal – rabarbar, 18 kcal – ogórek konserwowy, 18 kcal – arbuz, 18 kcal – melon, 19 kcal – kalarepa, 21 kcal – brokuły, 21 kcal – marchew, 22 kcal – grejpfrut, 23 kcal – kapusta biała, 25 kcal –  fasola szparagowa , 25 kcal – koper, 25 kcal – rzodkiewki, 26 kcal – cebula, 26 kcal – cykoria, 26 kcal – truskawki, 27 kcal – buraki, 28 kcal – maliny, 29 kcal – brukselka, 31 kcal – pomarańcze, 33 kcal –  ananas , 33 kcal – mandarynki, 33 kcal – porzeczka czerwona, 35 kcal – jabłka. Niskokaloryczne produkty wśród produktów zbożowych 97 kcal chleb pszenno-razowy, 122 kcal –  kasza manna , 189 kcal – otręby pszenne, 197 kcal – chleb żytni razowy, 201 kcal – chleb pszenno-żytni, 228 kcal – bułka kajzerka, 243 kcal – chleb żytni, 251 kcal – chleb pszenny. Niskokaloryczne produkty wśród nabiału: 26 kcal – serwatka płynna, 33 kcal –...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner