Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Bulion w głębokim talerzu.
©fortyforks/Fotolia.com
Styl życia

Bulion warzywny bez kostki: jak zrobić domowy bulion warzywny i go zamrozić?

Sekretem domowego bulionu warzywnego są polskie warzywa korzeniowe: marchewka, seler, pietruszka oraz aromatyczne liście laurowe i ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Esencjonalny bulion warzywny mrozi się po ostudzeniu w woreczkach do lodu.

Sekretem domowego bulionu warzywnego są polskie warzywa korzeniowe: marchewka, seler, pietruszka oraz aromatyczne liście laurowe i ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Esencjonalny bulion warzywny mrozi się po ostudzeniu w woreczkach do lodu.

 

Złocisty kolor nadaje bulionowi warzywnemu dodatek odrobiny kurkumy. Przed podaniem zupy dzieciom można wyłowić z miseczek ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna czarnego pieprzu.

Jak zrobić bulion warzywny bez kostki

Do przygotowania domowego bulionu warzywnego nie potrzeba gotowych kostek rosołowych. Warzywa korzeniowe, przyprawy i świeże zioła to podstawa pysznej zupy dla całej rodziny.

 

Składniki (na 4 duże porcje – około 1 litr):

  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • pół pora,
  • 2 duże cebule,
  • 1 pomidor,
  • 4 pieczarki,
  • pół bulwy kopru włoskiego,
  • świeże zioła, np. po 3 gałązki rozmarynu, lubczyku i tymianku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 9 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • szczypta soli,
  • 250 gramów makaronu nitki.

 

Czas przygotowania: 2,5-3 godziny

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wyszoruj warzywa.
  • Obierz cebulę.
  • Pokrój wszystkie warzywa na duże kawałki.
  • Wlej do dużego garnka 2 litry zimnej wody.
  • Włóż do niego warzywa i przyprawy (oprócz natki pietruszki).
  • Posól zawartość garnka.
  • Postaw go na średnim gazie, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na minimalny.
  • Oddziel natkę pietruszki od łodyżek.
  • Wrzuć do garnka łodyżki natki pietruszki.
  • Gotuj bulion warzywny pod przykryciem około 2-2,5 godziny.
  • Pod koniec gotowania zupy ugotuj makaron nitki według instrukcji na opakowaniu.
  • Przełóż porcje ciepłego makaronu do miseczek na zupę.
  • Zalej je gorącym bulionem i podawaj posypane dużą ilością posiekanej natki pietruszki z solą i pieprzem do samodzielnego doprawienia.
  • Przed podaniem bulionu możesz go odcedzić do garnka przez sitko, a ugotowane warzywa (bez przypraw) zmiksować na puree, podstawę aromatycznego sosu do drugiego dania.

 

Smacznego!

Bulion warzywny do zamrożenia – domowe kostki bulionowe

Im wolniej domowy bulion się gotuje, tym bardziej jest esencjonalny. Jeśli jednak nie ma czasu na kilkugodzinne przygotowywanie aromatycznej zupy, można sięgnąć po samodzielnie zrobione wcześniej i zamrożone kostki bulionowe. Po ugotowaniu bulionu usuwa się z niego warzywa i ostrożnie przecedza się go przez czystą gazę do dużego garnka. Następnie za pomocą lejka przelewa się ostudzoną zupę do woreczków na kostki do lodu. Po ich zawiązaniu układa się je poziomo w zamrażalniku.

 

Kostek bulionowych nie rozmraża się przed użyciem. Do garnka zupy o objętości około 1,5 litra wystarczą 3-4 sztuki. Wspaniale wzbogacą smak pomidorówki, zupy cebulowej oraz wegańskiej grochówki. Można je również wykorzystać do zrobienia sosu do makaronu lub kaszy albo ugotować z ich dodatkiem ryż.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Placki warzywne na talerzu.
©magic_rainbow/Fotolia.com
Styl życia
Wegetariańskie przepisy na warzywne placki i „rybne” selerowe nuggetsy
Wegetarianizm zakłada niejedzenie mięsa oraz ryb. Doskonałą przekąską dla wegetarian są smażone nuggetsy z panierowanego selera, którym rybnego posmaku nadają suszone nori. Do zrobienia chrupiących placków potrzebne są całoroczne warzywa korzeniowe.

Wegetarianizm zakłada niejedzenie mięsa oraz ryb. Doskonałą przekąską dla wegetarian są smażone nuggetsy z panierowanego selera, którym rybnego posmaku nadają suszone nori. Do zrobienia chrupiących placków potrzebne są całoroczne warzywa korzeniowe.   Do wegetariańskich dań dodaje się podobne przyprawy, jak do potraw mięsnych i rybnych . Są to np. algi, garam masala, curry czy mieszanka przypraw do kebaba bądź gyrosa. Wegetariański przepis na warzywne placki Placki ze startych warzyw korzeniowych można przyrządzać cały rok i podawać jako przekąskę na gorąco i na zimno. Jedzone z surówką i sosem grzybowym to wspaniały bezmięsny obiad.   Składniki (na 5 porcji placków): 8 średnich ziemniaków, 1 nieduży seler, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 szklanka mąki, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej w proszku , pół łyżeczki suszonego rozmarynu, pół łyżeczki garam masala, szczypta soli, odrobina pieprzu cytrynowego, olej roślinny do smażenia.   Czas przygotowania: 30 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz warzywa. Wyszoruj je. Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. W dużej misce połącz i dokładnie wymieszaj starte warzywa z mąką oraz przyprawami . Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju. Nakładaj masę warzywną łyżką na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony, ostrożnie obracając łopatką. Placki serwuj z domowym keczupem lub sosem śmietanowo-ziołowym .   Smacznego! Przepis na „rybne” selerowe nuggetsy Smażone kawałki ugotowanego selera w panierce smakują podobnie jak ryba. Przed podaniem można je dodatkowo oprószyć...

©zia_shusha/Fotololia
Styl życia
Przepisy na wegańską grochówkę i zupę z fasoli
Sycąca zupa nie musi zawierać mięsa. Sekretnym składnikiem wegańskiej grochówki jest wędzona papryka, która nadaje potrawom charakterystyczny, lekko dymny posmak. Zupę z fasoli możesz zrobić szybciej, jeśli zrezygnujesz z moczenia i gotowania fasoli i użyjesz tej z puszki.

Sycąca zupa nie musi zawierać mięsa. Sekretnym składnikiem wegańskiej grochówki jest wędzona papryka, która nadaje potrawom charakterystyczny, lekko dymny posmak. Zupę z fasoli możesz zrobić szybciej, jeśli zrezygnujesz z moczenia i gotowania fasoli i użyjesz tej z puszki.   Bezmięsne zupy mogą być równie sycące, jak ich odpowiedniki z kiełbasą, boczkiem bądź kurczakiem. Zadbaj o ciekawe przyprawy, jak wędzona papryka czy papryczka chili oraz o dużą ilość ziół, a talerz parującej zupy wystarczy za całe danie obiadowe. Przepis na wegańską grochówkę Rada: grochówka jest przepyszna jedzona na gorąco, zarówno od razu po przygotowaniu, jak i odgrzana po kilku dniach. Jeśli wydaje ci się za gęsta, dolej więcej wody.   Składniki (na 6 porcji): 2 szklanki grochu, 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, pół małego selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone , 3 łyżki sosu sojowego, kilka łyżek oleju, pół łyżki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżki majeranku, 3 ziela angielskie, 5 listków laurowych, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około półtorej godziny (bez moczenia grochu)   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mocz groch w garnku z wrzątkiem przez 2 godziny. Odlej wodę i wypłucz go pod bieżącą wodą. Pokrój warzywa w kosteczki. Rozgrzej olej w dużym rondlu z grubym dnem i smaż przez 5 minut, często mieszając, cebulę, czosnek, liście laurowe, wędzoną paprykę. Włóż do garnka warzywa, groch i zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj majeranek, sos sojowy, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. Gotuj godzinę i na koniec ponownie przypraw szczyptą soli. Podawaj z...

Zupa orzechowa w miseczce stoi na blacie.
©Stefan Gräf/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na zupę afrykańską z masłem orzechowym, batatami, mlekiem kokosowym, bulionem warzywnym i pulpecikami
Zupa afrykańska powstaje z warzywnego bulionu wymieszanego z mlekiem kokosowym, cebulą, batatami, czosnkiem, selerem, chili, solą oraz pieprzem. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, do zupy dodaje się masło orzechowe. Po zagotowaniu całość blenduje się, aby zupa miała konsystencję gładkiego kremu. Orzechową zupę podaje się z posiekaną pietruszką i orzeszkami ziemnymi. Można też dodać pulpety z mięsa mielonego.

Zupa afrykańska powstaje z warzywnego bulionu wymieszanego z mlekiem kokosowym, cebulą, batatami, czosnkiem, selerem, chili, solą oraz pieprzem. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, do zupy dodaje się masło orzechowe. Po zagotowaniu całość blenduje się, aby zupa miała konsystencję gładkiego kremu. Orzechową zupę podaje się z posiekaną pietruszką i orzeszkami ziemnymi. Można też dodać pulpety z mięsa mielonego.   Masło orzechowe do zupy można kupić gotowe w sklepie lub zrobić samodzielnie w domu . Orzeszki ziemne praży się na patelni z solą i blenduje, aż uzyskają gęstą i wilgotną konsystencję. Przepis na zupę orzechową z pulpecikami Zupa afrykańska z dodatkiem pulpetów to sycące danie, które można podać na obiad lub kolację. Potrawę mogą jeść także wegetarianie, wystarczy zrezygnować z mięsnego dodatku . Zamiast batatów używa się też dyni , wcześniej upieczonej w piekarniku.   Potrzebujesz: 2 garnków, praski do czosnku, blendera, miski.   Składniki na pulpety: 30 dekagramów mięsa mielonego, jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu.   Składniki na zupę: 2 szklanki bulionu warzywnego  (500 mililitrów), puszka mleka kokosowego (400 mililitrów), 5 łyżek masła orzechowego, 3 ząbki czosnku, 2 bataty, 1 cebula, 1/3 małego selera, 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki, 1/2 łyżeczki chili w proszku, łyżeczka sosu sojowego, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, 4 łyżki prażonych fistaszków (do ozdoby), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki albo kolendry (do ozdoby).   Czas przygotowania: około 40 minut (bez wliczania czasu na przygotowywania bulionu)...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner