Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Krewetki leżą na stole.
©Grafvision/Fotolia.com
Styl życia

Porady, jak przyrządzać krewetki: smażone na patelni ze szpinakiem i zapiekane w piekarniku z czosnkiem

Przed przyrządzaniem krewetek najlepiej je umyć i obrać. Po usunięciu pancerza, obrywa się głowę i pozostawia jedynie końcówkę ogona.

Przed przyrządzaniem krewetek najlepiej je umyć i obrać. Po usunięciu pancerza, obrywa się głowę i pozostawia jedynie końcówkę ogona.

 

Jest kilka rodzajów owoców morza, jednym z nich są krewetki koktajlowe, których nie trzeba już obierać. Są one małe i szybko się je przyrządza. Z dodatkiem białego wina i awokado powstaje pyszna sałatka z krewetkami koktajlowymi.

Z czym to się je? Czyli przyrządzanie krewetek w domu

Krewetki to najpopularniejsze owoce morza. Mogą stanowić oddzielne danie lub być dodatkiem do makaronów, sosów, zup oraz pizzy. Mrożone lub świeże gotuje się, dusi, smaży, piecze lub grilluje. Ich smak dobrze komponuje się ze szpinakiem, natką pietruszki, kolendrą, bazylią, miętą, a także białym wytrawnym winem. Krewetki można lekko osolić i pokropić sokiem z cytryny, limonki lub grapefruita.

Obieranie krewetek krok po kroku

Krewetki można obierać, ale niektórym zupełnie nie przeszkadza przyrządzanie ich w całości i pozbywanie się pancerza dopiero na talerzu. Świeże owoce morza, przed odróbką, najlepiej umyć pod bieżącą wodą. Przewód pokarmowy (ciemna, cienka nitka wzdłuż ciała) można usunąć używając do tego noża, przecinając wcześniej pancerz. Przy obieraniu usuwa się też głowę, odrywając ją rękami od tułowia, pozostawiając jedynie końcówkę ogona.

Przepis na smażone krewetki ze szpinakiem i miodem

Potrzebujesz:

  • praski do czosnku,
  • ręcznika papierowego,
  • patelni.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 10 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 duże garście świeżego szpinaku (około 100 gramów),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka miodu.

 

Czas przygotowania: około 8 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozmroź krewetki (jeśli zostały kupione mrożone).
  • Obierz je: usuń pancerz, oberwij główkę i zostaw tylko końcówkę ogona.
  • Umyj krewetki i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Owoce morza obtocz w czosnku przeciśniętym przez praskę, soli, pieprzu i natce.
  • Rozgrzej masło na patelni.
  • Dodaj krewetki i smaż z każdej strony po 1 minucie.
  • Na patelnie włóż szpinak.
  • Olej wymieszaj z miodem i zalej nim krewetki.
  • Smaż, aż szpinak zrobi się miękki.

 

Smacznego!

Przepis na krewetki zapiekane w piekarniku z czosnkiem i koktajlowymi pomidorami

Potrzebujesz:

  • ręcznika papierowego,
  • praski do czosnku,
  • naczynia żaroodpornego.

 

Składniki (na 3 porcje):

  • 15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych),
  • 0,5 opakowania pomidorów koktajlowych (około 250 gramów),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • kawałek cytryny lub limonki (do pokropienia krewetek).

 

Czas przygotowania: 10 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozmroź krewetki (jeśli zostały kupione mrożone).
  • Obierz owoce morza, umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  • Krewetki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posól.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i pomidory przekrojone na pół.
  • Posmaruj krewetki masłem.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Zapiekaj całość około 6 minut.
  • Krewetki podawaj wprost z naczynia, pokropione sokiem z cytryny.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Przepis na paellę
© gkrphoto/Adobe Stock
Styl życia
Śródziemnomorskie potrawy z owocami morza - przepis na paellę i tagliatelle z krewetkami
Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.

Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.   Kuchnia śródziemnomorska obfituje w owoce morza, ale jej podstawowymi składnikami są również ryby, oliwa z oliwek oraz świeże owoce (np. mango, granat, ananas) i warzywa. Owoce morza stanowią bogate źródło białka , witamin i minerałów. Dostarczają również kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i zapewniają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Przepis na paellę z owocami morza, kurczakiem i chorizo Składniki: 2 ½ szklanki bulionu drobiowego, 100 g mrożonych owoców morza (mieszanka z krewetek, ośmiorniczek, kalmarów), 100 g kiełbasy chorizo, 300 g mięsa z udek kurczaka, 100 g ryżu arborio , szczypta szafranu, ½ papryki czerwonej, ½ cebuli, ½ puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, ewentualnie słodkiej, 1 łyżka oliwy, ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego).   Sposób przygotowania: Przygotuj patelnię o średnicy 25 cm. Zrób bulion, a następnie zagotuj go z dodatkiem szczypty szafranu. Rozmroź mieszankę owoców morza. Kiełbasę chorizo obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni z dwóch stron na średnim ogniu. Podsmażone chorizo zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Z podudzi usuń skórę. Mięso pokrój na kawałki (około 2 cm). Kurczaka przełóż na patelnię (po kiełbasie chorizo). Obsmażaj przez...

Talerz sałatki z krewetkami.
©ExQuisine/Fotolia
Styl życia
Przepisy na 2 sałatki z krewetkami koktajlowymi: z białym winem i czosnkiem oraz awokado
Owoce morza smaży się na maśle lub oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Krewetki koktajlowe dobrze smakują duszone w winie lub z dodatkiem pomarańczy. Gotową sałatkę warto pokropić sokiem z cytryny.

Owoce morza smaży się na maśle lub oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Krewetki koktajlowe dobrze smakują duszone w winie lub z dodatkiem pomarańczy. Gotową sałatkę warto pokropić sokiem z cytryny.   Krewetki można podawać z pieczywem czosnkowym lub tortillą usmażoną na patelni bez oleju. Krewetki koktajlowe z białym winem i czosnkiem, krok po kroku Składniki: opakowanie krewetek koktajlowych (250 gramów), 250 gramów sałaty lodowej, 4 ząbki czosnku, seler naciowy (2 łodygi), 2 pomarańcze , 10 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, 100 mililitrów białego wytrawnego lub półwytrawnego wina, pół natki pietruszki, około 1/3 łyżeczki soli, około 1/3 łyżeczka pieprzu, ziarna sezamu (około 1 łyżka).   Czas przygotowania: około 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Sałatę umyj i porwij na kawałki. Łodygi selera pokrój w drobne kawałki. Pomidorki koktajlowe przetnij na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Po około minucie dodaj krewetki. Smaż całość około 5-6 minut, często mieszając. Wlej białe wino i zwiększ ogień w palniku. Dodaj sok z pomarańczy. Gotuj całość około 7 minut, aż sos trochę odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W misce ułóż kolejno: sałatę lodową, seler, pomidorki i krewetki. Zalej sałatkę sosem z patelni. Posyp posiekaną natką pietruszki i ziarnami sezamu. Smacznego! Sałatka z krewetkami i awokado, przepis Składniki: opakowanie krewetek koktajlowych (500 gramów), 250 gramów sałaty lodowej, 12 pomidorków koktajlowych, 4 łodyżki szczypiorku, 1 awokado, pół natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka przyprawy cajun (mieszanka oregano,...

Przepis na sushi
© neirfy/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy kuchni japońskiej - sushi i makaron Soba z sosem sojowym
Tradycyjnym przepisem kuchni japońskiej jest sushi serwowane z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są prasowane listki alg morskich, kawałki ryby lub owoców morza oraz ugotowany biały ryż. Smacznymi dodatkami są np. ogórki lub awokado.

Tradycyjnym przepisem kuchni japońskiej jest sushi serwowane z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są prasowane listki alg morskich, kawałki ryby lub owoców morza oraz ugotowany biały ryż. Smacznymi dodatkami są np. ogórki lub awokado.   Kuchnia japońska, obok śródziemnomorskiej uchodzi za najzdrowszą kuchnię świata. Jej podstawowymi składnikami są: biały ryż, ryby oraz owoce morza. Najważniejszymi przyprawami wzbogacającymi smak japońskich potraw są m.in. sosy sojowe, ocet ryżowy, wasabi i olej sezamowy. Kuchnia japońska - przepis na sushi Sushi jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej, która cieszy się uznaniem na całym świecie. Składają się na nią biały ryż, kawałki ryby (np. tuńczyka, łososia) i warzywa (np. ogórek) zawinięte w liście wodorostów . Zamiennikami ryby mogą być owoce morza, np. krewetki lub paluszki krabowe . Niezbędnymi dodatkami do sushi są: sos sojowy , marynowany imbir i wasabi, czyli tradycyjny chrzan japoński. Do przygotowania sushi potrzebna jest mata bambusowa do zawijania. Potrawę można jeść za pomocą pałeczek lub palcami.   Składniki: świeży tuńczyk, ryż do sushi, sushi nori , czyli listki prasowanych alg morskich, sos sojowy, wasabi, marynowany imbir w zalewie, zaprawa do ryżu: 1 łyżka octu ryżowego, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru (składniki na 100 g ugotowanego ryżu).   Sposób przygotowania: Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Przygotuj zaprawę do ryżu. Wszystkie składniki: ocet ryżowy, sól, cukier podgrzewaj aż do rozpuszczenia cukru. Pamiętaj, by nie doprowadzić do zagotowania. Zaprawę przestudź i dodaj do ugotowanego ryżu. Wymieszaj. Sushi nori (algi morskie) umieść przy dolnej krawędzi maty...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner