Party Stories
młoda kobieta kupuje warzywa na straganie ulicznym
©william87/Fotolia
Styl życia

Zielone warzywa i owoce – niezbędny składnik diety

Zielone owoce i warzywa zawdzięczają swój kolor – chlorofilowi. Jest to substancja o wielu dobroczynnych właściwościach, niezbędna kobietom w ciąży. Warto jeść szczególnie zielone owoce i warzywa niepoddane obróbce termicznej – surowe, w postaci soków.

Zielone owoce i warzywa zawdzięczają swój kolor – chlorofilowi. Jest to substancja o wielu dobroczynnych właściwościach, niezbędna kobietom w ciąży. Warto jeść szczególnie zielone owoce i warzywa niepoddane obróbce termicznej – surowe, w postaci soków.

Chlorofil – cenna substancja w zielonych warzywach i owocach

Zielone warzywa i owoce swoje dobroczynne właściwości zawdzięczają chlorofilowi – naturalnemu barwnikowi. Składnik ten określa się „krwią dla roślin”, ponieważ swoją budową przypomina hemoglobinę. Ma on korzystny wpływ na nasz organizm – działa odtruwająco, reguluje trawienie, normalizuje ciśnienie, zwiększa krzepliwość krwi i wzmacnia odporność. Chlorofil stymuluje wzrost erytrocytów, dlatego powinien znaleźć się w diecie chorych na anemię - szczególnie zaleca się picie soku z pokrzywy. Regularne jedzenie zielonych warzyw i owoców chroni przed nowotworami, otyłością i cukrzycą. Jedzenie zielonych owoców i warzyw zaleca się w szczególności kobietom w ciąży – jest to spowodowane zawartością kwasu foliowego i witamin z grupy B.

Składniki i właściwości odżywcze zielonych owoców i warzyw

Zielone owoce i warzywa dostarczają białka, które wzmacnia białko zawarte w innych produktach. Witamina A chroni przed infekcjami, pomaga utrzymać błony śluzowe dróg oddechowych w dobrej kondycji, korzystnie wpływa na wzrok, a witamina C utrzymuje w prawidłowym stanie skórę, kości, zęby i dziąsła.

Lista najpopularniejszych warzyw i owoców zielonych

Zielone warzywa, które warto włączyć do codziennego menu, to: sałata, kapusta, natka pietruszki, rzeżucha, szpinak, szczaw, szczypiorek, koperek, papryka, cukinia, kabaczek, fasolka. Zielone owoce, którymi warto się zainteresować, to przede wszystkim: jabłka, kiwi, agrest, gruszki, awokado, limonki.

 

100% witamin i minerałów dostarczymy organizmowi, jeśli zjemy surowe owoce lub zrobimy z nich sok bądź koktajl. Wcześniej należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Pod skórą znajduje się najwięcej witamin, o czym warto pamiętać obierając warzywa i owoce.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Smoothie bananowe w szklance, przyozdobione jutowym sznurkiem, z rurką do picia
©mizina/Fotolia.com
Styl życia
Naturalny detoks organizmu – smoothie z blendera – naturalna detoksykacja
Przepisy na smoothie są proste i szybkie w wykonaniu. Do przygotowania zdrowych koktajli owocowo-warzywnych sprzyjających procesom detoksykacyjnym organizmu niezbędny jest blender. Dzięki niemu wszystkie użyte warzywa i owoce zostaną zmiksowane na gładką konsystencję.

Przepisy na smoothie są proste i szybkie w wykonaniu. Do przygotowania zdrowych koktajli owocowo-warzywnych sprzyjających procesom detoksykacyjnym organizmu niezbędny jest blender. Dzięki niemu wszystkie użyte warzywa i owoce zostaną zmiksowane na gładką konsystencję.   Ostatnio dużą popularność zyskały przepisy na smoothie, czyli koktajle owocowe i warzywne. Są to napoje, które zawierają wiele witamin, składników mineralnych, a także cenny błonnik pokarmowy. Oprócz wartości odżywczej mają również właściwości detoksykacyjne – wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Naturalna detoksykacja organizmu Oczyszczanie organizmu z toksyn jest procesem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Organizm ludzki za pomocą naturalnych mechanizmów usuwa zbędne produkty przemiany materii. W celu usprawnienia tej czynności warto uwzględnić w swojej diecie koktajle przygotowane z warzyw i/lub z owoców – smoothie . Pobudzają one metabolizm, przez co zapobiegają gromadzeniu się w organizmie toksycznych produktów. Z kolei zawartość błonnika – jak szczoteczka usuwa z organizmu złogi. Chlorofil – cenny składnik „zielonych smoothie” Koktajle warzywne przygotowane z zielonych warzyw dostarczają dużej ilości chlorofilu, będącego barwnikiem roślinnym. Związek ten ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, gdyż neutralizuje wolne rodniki tlenowe, oczyszcza krew z toksyn, stymuluje układ odpornościowy oraz normalizuje ciśnienie krwi. Głównym źródłem chlorofilu są zielone warzywa liściaste. Przygotowane z nich koktajle prócz barwnika roślinnego dostarczają magnezu, wapnia, witamin z grupy B, witaminy A i K, luteiny oraz włókna pokarmowego. Jak przygotować oczyszczający koktajl Podstawową zasadą obowiązującą przy przyrządzaniu koktajli jest połączenie poprzez zmiksowanie blenderem zielonych warzyw – 40% z mrożonymi...

Szparagi gotowane na parze
© iuliia_n/Fotolia.com
Styl życia
3 sposoby na przygotowanie szparagów na parze
Szparagi przygotowane na parze nie tracą smaku i witamin oraz nie rozpadają się. Można je przyrządzić z masłem, szynką lub serem pleśniowym.

Szparagi przygotowane na parze nie tracą smaku i witamin oraz nie rozpadają się. Można je przyrządzić z masłem, szynką lub serem pleśniowym.   Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne. W 100 gramach tych warzyw znajduje się niespełna 20 kalorii. Rośliny są bogate w żelazo, potas i magnez oraz witaminy C i z grupy B. Szparagi można jeść samodzielnie, dodać je do sałatki lub podać jako przystawkę do głównego dania. Dlaczego warto przygotować szparagi na parze? Szparagi przygotowane na parze są smaczne i nie tracą witamin.   Ta metoda ma też inne zalety: szparagi nie nasiąkają wodą, więc nie tracą swojego naturalnego smaku i aromatu, warzywa zachowują swój kolor i strukturę (nie rozpadają się ani nie stają zbyt miękkie). szparagi nie tracą witamin i minerałów , warzywa nie wymagają dodatku soli i tłuszczu, warto natomiast dodać do nich zioła, gotowanie na parze nie wymaga ciągłego doglądania i mieszania, gotowanie na parze pozwala szybko (w około 10 minut) przygotować szparagi.   Oferowane przez PizzaPortal promocje to doskonała okazja, aby spróbować szparagów przyrządzonych na parze bez godzin spędzonych w kuchni! Szparagi na parze z masłem Przygotowanie szparagów na parze jest proste i zajmuje około 10 minut. Jest to podstawowa metoda przyrządzania tych warzyw. Na początku należy wybrać świeże rośliny, które nie będą miały suchych końców. Ugotowane na parze szparagi można zjeść sauté lub przyrządzić z nich danie.   Składniki: 500 gramów świeżych szparagów (zielonych, białych lub fioletowych – wedle uznania), łyżka masła (opcjonalnie), sól, pieprz, inne przyprawy (opcjonalnie).   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności:...

Sałatka warzywna w salaterce
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia
Owoce, warzywa i zioła o właściwościach moczopędnych – oczyszczają i dostarczają witamin
Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać.

Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać. Moczopędne owoce: agrest i truskawka Agrest – owoce agrestu oprócz tego, że zwiększają wydalanie moczu, dostarczają żelaza, witaminy C, witaminy A, B1 i PP. Jedzenie ich wzmacnia odporność, wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Owoce agrestu można jeść na surowo, ale też w postaci konfitur i dżemów.   Truskawka – sezon na truskawki jest najlepszym momentem, żeby rozpocząć dietę oczyszczającą lub odchudzającą. W tych czerwonych owocach oprócz witamin (C, B1, B2 i PP), cennych mikro- i makroelementów (przede wszystkim wapnia, żelaza i fosforu) znajdują się też substancje poprawiające przemianę materii : bromelina ułatwiająca trawienie białek i pektyny oczyszczające jelita z zalegających resztek pokarmu. Truskawki najlepiej jeść na surowo lub zamrozić i przyrządzać z nich koktajle. Można także przyrządzić z nich konfiturę. Moczopędne warzywa: seler i pomidor Seler – to aromatyczne warzywo zawiera dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, a także fosforu, wapnia, potasu i cynku. Jedzenie selera pomaga w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiega nowotworom i opóźnia proces starzenia się organizmu. Ponadto seler obniża ciśnienie i działa jak afrodyzjak. Właściwości te ma zarówno bulwa selera, jak i jego liście. Najlepszy efekt daje jedzenie świeżego selera, np. w surówkach, oraz picie soku z selera. Można go też ukisić.   Pomidory...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner