Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Cykoria
©M.studio/Fotolia
Styl życia

Najzdrowsze warzywa pomocne w walce z chorobami i profilaktyce nowotworowej

Najzdrowsze warzywa to te, które zawierają najwięcej drogocennych dla organizmu składników odżywczych i witamin. Wspomagają leczenie wielu schorzeń, przyspieszają rekonwalescencję lub są doskonałym sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób. W zaszczytnym gronie tych najzdrowszych znalazły się, m.in. rukiew wodna, kapusta pekińska, jarmuż, czarna rzepa, brukselka, endywia a nawet liście gorczycy.

Najzdrowsze warzywa to te, które zawierają najwięcej drogocennych dla organizmu składników odżywczych i witamin. Wspomagają leczenie wielu schorzeń, przyspieszają rekonwalescencję lub są doskonałym sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób. W zaszczytnym gronie tych najzdrowszych znalazły się, m.in. rukiew wodna, kapusta pekińska, jarmuż, czarna rzepa, brukselka, endywia a nawet liście gorczycy.

Najzdrowsze warzywa – substancje czynne i składniki odżywcze

Przeprowadzone na zlecenie amerykańskiej rządowej agencji przeciwdziałania chorobom zakaźnym - Centers for Disease Control (CDC) przez amerykański zespół biochemików badania nad prozdrowotnym działaniem warzyw pokazały, że najistotniejsze dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składniki zawarte są głównie w warzywach. Związki, które są podstawowe dla zachowania zdrowia zostały określone przez ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia i jest ich dokładnie 17. W tej grupie znajduje się m.in. niacyna, kas foliowy, żelazo, wapń i witaminy: C, D, E, A, B12, B6 i K. Podczas wielu badań niejednokrotnie udowodniono, że substancje te mają znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka występowania chorób serca, nadciśnienia jak również nowotworów. Np. sulforafan zawarty w większości wymienionych w ścisłej czołówce najzdrowszych warzyw przyczynia się do niszczenia komórek rakowych, zwłaszcza w przypadku raka prostaty lub kobiecych narządów rodnych. Naukowcy wyodrębnili tzw. gęstość odżywczą, na podstawie której uszeregowali warzywa.

Najzdrowsze warzywa – rukiew wodna i kapusta

W wyniku szeregu badań, którym zostały poddane zawarte w warzywach składniki, otrzymano listę, szeregującą warzywa od mających najwyższą gęstość odżywczą. Wg tej klasyfikacji na pierwszym miejscu jest rukiew wodna, która już dawno temu otrzymała zaszczytne miano superfood, ale tak naprawdę mało kto o niej słyszał, czy używa jej do codziennego komponowania jadłospisu. Można ją jeść jak bazylię czy równie zdrową rukolę. Ma wyrazisty pieprzowy smak. Zielone, soczyste liście rukwi oczyszczają krew, poprawiają trawienie a przede wszystkim wykazują działanie silnie hamujące namnażanie komórek rakowych. Najlepiej jeść ją na surowo jako dodatek do kanapek czy sałatek.

10 najzdrowszych warzyw i najodpowiedniejszy sposób przygotowania:

1. Rukiew wodna – surowa i gotowana.

2. Kapusta pekińska - surowa i gotowana.

3. Boćwina - surowa i gotowana.

4. Burak ćwikłowy – gotowany, pieczony, kiszony.

5. Szpinak – surowy, gotowany i pieczony.

6. Cykoria – surowa, gotowana i smażona.

7. Sałata masłowa – surowa.

8. Pietruszka – zarówno korzeń jak i natka – surowa, gotowana.

9. Sałata rzymska – surowa i smażona.

10. Kapusta – surowa, gotowana i kiszona.

 

Zaraz po nich na liście znajdują się również czarna rzepa oraz liście gorczycy. Kolejne są endywia, szczypior, jarmuż i liście mleczu.

Pamiętajmy, że bogactwo składników odżywczych dostarczymy organizmowi przede wszystkim wraz z warzywami w surowej postaci. Niektóre z nich wykazują podobne działanie po usmażeniu czy ugotowaniu, jednak poddawanie obróbce termicznej delikatnych prozdrowotnych związków powinno być przeprowadzane ostrożnie i najlepiej jak najrzadziej.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
dwie kolby kukurydzy
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jakie wartości odżywcze i ile kalorii mają warzywa gotowane na parze?
Kaloryczność warzyw gotowanych na parze raczej się nie zmienia, natomiast zmienić się może ich indeks glikemiczny (surowa marchewka ma IG 35, gotowana już 85).

Kaloryczność warzyw gotowanych na parze raczej się nie zmienia, natomiast zmienić się może ich indeks glikemiczny (surowa marchewka ma IG 35, gotowana już 85).   Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków. Ponieważ para wodna ma temperaturę ok. 120o C proces gotowania jest szybszy, a warzywa zachowują więcej składników odżywczych. Kaloryczność warzyw gotowanych na parze Dzięki temu, że gotowanie warzyw na parze nie wymaga dodawania tłuszczu i minimalizuje lub wyklucza dodawanie soli, warzywa te są mniej kaloryczne niż przyrządzane w inny sposób (np. na patelni z użyciem tłuszczu). Kaloryczność samych warzyw podczas gotowania nie zmienia się, natomiast zmianie ulega indeks glikemiczny warzyw. I tak na przykład surowa marchewka ma indeks glikemiczny na poziomie 35, ale już gotowana na poziomie 85. Zatem obróbka termiczna wpływa na indeks glikemiczny, niekoniecznie natomiast na kaloryczność. Składniki odżywcze warzyw gotowanych na parze Gotowanie na parze nie tylko zachowuje barwę warzyw i wydobywa ich smak i aromat, ale również pomaga utrzymać w warzywach ich składniki odżywcze . Na przykład ziemniak gotowany w wodzie traci ok. 50% potasu, gotowany na parze jedynie 6%. Ubytek witaminy C to w przypadku gotowania w wodzie ok. 40%, a gotowania na parze – 10%. Szpinak z kolei traci 43% żelaza (gotowany w wodzie) i 25% żelaza (przyrządzony na parze). Podczas gotowania w wodzie brokuł straci ok. 35% kwasu foliowego i ok. 60% witaminy C, ale gotowany na parze straci 15% kwasu foliowego i tylko 16% witaminy C. Przygotowując warzywa na parze można uzyskać wartościowe, lekkostrawne danie.   Sposoby gotowania warzyw na parze Aby przyrządzić warzywa na parze potrzebne jest metalowe sito, garnek oraz pokrywka. Do garnka należy wlać zimną wodę, a w momencie jak zacznie się gotować, na garnku umieścić sito z...

Serce ułożone z czerwonych warzyw
©destillat/Fotolia
Styl życia
Kolor a witaminy – zawartość składników odżywczych w czerwonych warzywach
Czerwone warzywa to przede wszystkim buraki, pomidory, rzodkiewka i papryka. Grupa kolorystyczna do jakiej należą poszczególne rośliny determinuje zawartość w nich składników odżywczych i minerałów.

Czerwone warzywa to przede wszystkim buraki, pomidory, rzodkiewka i papryka. Grupa kolorystyczna do jakiej należą poszczególne rośliny determinuje zawartość w nich składników odżywczych i minerałów. Czerwone warzywo – zdrowy układ krwionośny i mniej zmarszczek Owoce i warzywa zostały podzielone na 5 grup kolorystycznych. Zielone, białe, niebiesko-czarne, żółto-pomarańczowe oraz czerwone. Zarówno warzywa, jak i owoce w kolorze czerwonym, czyli takie jak np. pomidory, rzodkiewka, czerwona kapusta, truskawki czy arbuzy, charakteryzują się wysoką zawartością działającego antyoksydacyjnie likopenu mającego znaczący wpływ na opóźnianie procesów starzenia i redukcję poziomu złego cholesterolu (LDL). Obecny w czerwonych warzywach potas pomaga wyregulować ciśnienie krwi, pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i korzystnie wpływa na pracę serca. Antocyjany i karotoneoidy zawarte w największym stężeniu w warzywach i owocach o najbardziej intensywnej czerwonej barwie pomagają wzmocnić i uszczelnić naczynia krwionośne. Ponadto czerwone warzywa i owoce wykazują działanie przeciwnowotworowe. Czerwone warzywa – właściwości czerwonej papryki, pomidora i buraka Działanie zdrowotne najpopularniejszych przedstawicieli czerwonej grupy warzyw, oprócz wymienionych wyżej, to również: Czerwona papryka uważana jest za warzywo przedłużające życie i bogate źródło witaminy C (około 3 razy więcej niż cytrusy) i E. Oprócz tego znajdziemy w niej żelazo, mangan i wapń . Ponadto jest niskokaloryczna, smaczna i lekkostrawna. Ostra papryka zawierająca odpowiedzialną za pikantny smak kapsaicynę, właśnie dzięki niej rozgrzewa i przyspiesza spalanie tłuszczu. Pomidor czerwony - zawiera znaczące ilości potasu, mniejsze ilości magnezu, wapnia, manganu, fosforu i żelaza. Witaminy: C, A i K. Zawarty w pomidorach w dużych ilościach potas obniża ciśnienie krwi....

Sałatka z jarmużem
© anjelagr/Fotolia.com
Styl życia
Niskokaloryczne sałatki z jarmużem – bogactwo witamin i minerałów. Przepisy
Potrawy z jarmużu są lekkostrawne, zdrowe i pożywne. Warzywo to należy lekko podgrzewać, aby nie straciło swych wartości odżywczych. Przepisy na dania z jarmużem to głównie sałatki, chipsy lub koktajle.

Potrawy z jarmużu są lekkostrawne, zdrowe i pożywne. Warzywo to należy lekko podgrzewać, aby nie straciło swych wartości odżywczych. Przepisy na dania z jarmużem to głównie sałatki, chipsy lub koktajle.   Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw dostępnych w sklepach. Można go również uprawiać na polskiej ziemi. Jarmuż – właściwości i zastosowanie Jarmuż pochodzi z rodziny roślin kapustnych. Je się długie liście tego warzywa, które tracą gorzki smak pod koniec jesieni. Jarmuż jest niskokaloryczny , nie zawiera tłuszczu, lecz jest bogaty w błonnik i żelazo. Warzywo to jest źródłem witaminy K, więc ma działanie antynowotworowe, poprawia krzepliwość krwi oraz wzmacnia kości. Jarmuż ma wysoką zawartość witaminy C , która odpowiada za odporność i zrównoważony metabolizm. Co ciekawe, jest tam więcej wapnia niż w mleku , więc częste jedzenie tej rośliny zapobiega osteoporozie. Ponadto spożywanie potraw z jarmużem obniża ryzyko chorób układu krążenia oraz obniża cholesterol.   Jarmuż najlepiej jest podawać po jak najmniejszej obróbce termicznej. Wystarczy kilka minut gotować go na parze lub piec w piekarniku, aby był przyjemniejszy w smaku. Popularne metody przygotowania jarmużu to chipsy, koktajle , zupy czy sałatki. Sałatka z jarmużu, marchewki i jabłka Składniki 100 g posiekanego jarmużu, 1 marchewka, 1 por, 1 jabłko, 1 kiszony ogórek , sok z cytryny, 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz.   Czas przygotowania: 15 min. Poziom trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj, pokrój i osusz jarmuż. Jabłko i marchewkę zatrzyj na tarce . Por pokrój w prążki, a ogórek w kostkę. Połącz wszystkie składniki, dodaj sok z cytryny...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner