wiśnie wysypujące się z worka
©Lsantilli/Fotolia
Styl życia

Wiśnie chronią serce i układ krążenia

Wiśnie mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych. Dzięki swoim właściwościom wiśnie obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia.

Wiśnie mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych. Dzięki swoim właściwościom wiśnie obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia.

Wiśnie stosowane przy diecie odchudzającej

Wiśnie mają tylko 47 kcal w 100 gramach i mogą być składnikiem diet odchudzających. Oprócz tego zawierają pektyny (błonnik pokarmowy), który po zjedzeniu daje uczucie sytości. Dietetycy zalecają jedzenie wiśni na poprawę apetytu, ponieważ owoc ten pobudza wydzielanie śliny i enzymów trawiennych.

Wiśnie – źródło cennych właściwości

Wiśnie zawierają witaminę A, C i z grupy B, która poprawia odporność organizmu i szczelność naczyń krwionośnych. Ponadto są źródłem minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, czy potas, dzięki którym mają działanie moczopędne i wykorzystywane są do leczenia pęcherza moczowego i kamicy nerkowej. Wiśnie przyspieszają zasypianie, dzięki zawartości antyoksydantu (melatoniny) – który w organizmie ludzkim odpowiada za sen i czuwanie. Ponadto znajdują się w nich przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia, mają działanie przeciwnowotworowe, a pektyny przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Wiśnia zawiera naturalny lek – kumarynę

Wiśnie pozytywnie wpływają na serce i układ krążenia. Odpowiedzialna jest za to przede wszystkim kumaryna, substancja która ma działanie uspokajające, rozkurczowe i przeciwbólowe. Ponadto ten naturalny lek rozrzedza krew i zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusów, grzybów oraz bakterii. Kumaryna obecna w składzie wiśni pozytywnie wpływa na zdrowie osób po udarze mózgu czy zawale serca. Dlatego też zaleca się regularne jedzenie tych owoców, które nie tylko unormują pracę serca, ale i zapobiegną bólom w klatce piersiowej.

 

owoce leśne
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Cudowne właściwości jagód: oczyszczają, leczą, działają przeciwnowotworowo
Do owoców jagodowych należą truskawki, maliny, żurawina, poziomki, porzeczki, jeżyny, borówki i jagody. Owoce te mają wiele cennych właściwości, dlatego warto je jeść już od najmłodszych lat.

Do owoców jagodowych należą truskawki, maliny, żurawina, poziomki, porzeczki, jeżyny, borówki i jagody. Owoce te mają wiele cennych właściwości, dlatego warto je jeść już od najmłodszych lat. Owoce jagodowe – właściwości i zastosowanie Owoce jagodowe mają składniki mineralne, witaminy C , B, A i polifenole, dzięki którym posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwutleniające. Substancje te zwalczają przeziębienie, stany zapalne i wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Jagody zawierają również antocyjany, które są odpowiedzialne za kolor owoców. Jagody mają szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż doskonale nadają się do sałatek, koktajli, czy deserów. Niekiedy używa się ich jako dodatku do potraw mięsnych.   Owoce jagodowe zawierają dużo błonnika i substancji czynnych, które oczyszczają organizm z toksyn. Mają także działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwnowotworowe. Owoce jagodowe zawierają dużo błonnika Truskawki – zawierają błonnik, który oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto truskawki mają witaminę C, która między innymi przyczynia się do tworzenia kolagenu w skórze.   Jagody – mają dużo błonnika pokarmowego. Oprócz tego zawierają utleniacze, dzięki którym jagody mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwzakrzepowe.   Żurawina – zaliczana jest do najzdrowszych owoców. Zawiera wiele substancji odżywczych, takich jak błonnik, witaminy C i E, a także przeciwutleniacze. Żurawinę zaleca się osobom mającym problemy sercem, chorującym na cukrzycę, czy osobom otyłym. Sok z żurawiny warto też pić na problemy z pęcherzem moczowym.   Jeżyny – posiadają błonnik, kwas fenolowy i witaminę C. Jedzenie jeżyn zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca, a także zwalcza stany zapalne siatkówki. Ponadto jeżyny przyczyniają się do...

©Lsantilli/Fotolia
Styl życia
Właściwości wiśni: witaminy A i C, potas, antyoksydanty oraz melatonina
Dzięki zawartości witamin, soli mineralnych i antyoksydantów wiśnie mają wszechstronne właściwości zdrowotne. Wzmacniają wzrok i odporność organizmu, usprawniają pracę serca, zapobiegają nowotworom i leczą zakwasy. Są ponadto źródłem melatoniny, dzięki czemu zapewniają spokojny, długi sen.

Dzięki zawartości witamin, soli mineralnych i antyoksydantów wiśnie mają wszechstronne właściwości zdrowotne. Wzmacniają wzrok i odporność organizmu, usprawniają pracę serca, zapobiegają nowotworom i leczą zakwasy. Są ponadto źródłem melatoniny, dzięki czemu zapewniają spokojny, długi sen.   Sezon na wiśnie trwa w Polsce od początku czerwca do końca lipca. Warto wtedy jeść świeże owoce, ponieważ w tej postaci mają one największą wartość odżywczą. Wiśnie to źródło potasu, witamin A oraz C Wiśnie są bogate w witaminę A, która ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, zapobiega m.in. ślepocie zmierzchowej . Witamina A pomaga również w utrzymaniu przez skórę prawidłowego nawilżenia, wpływa na jej świeży, zdrowy wygląd. Jest ważna także dla zdrowia paznokci. Jej niedobory mogą być przyczyną kruchości i łamliwości płytki paznokci.   Witamina C sprawia, że organizm jest odporny na bakterie, wirusy i grzyby , wywołujące choroby. Wzmacnia naczynia krwionośne, umożliwia prawidłowe gojenie się ran oraz zapobiega samoistnym krwawieniom.   Potas natomiast reguluje ciśnienie krwi, umożliwia prawidłową pracę układu krążenia oraz układu mięśniowego. Dzięki wysokiej zawartości tego pierwiastka wiśnie są bardzo ważnym składnikiem diety osób z chorobami serca i układu krążenia, pomagają także w profilaktyce tych chorób. Powinno się jeść je w okresie rekonwalescencji po zawale serca (podlinkuj: Dieta po zawale serca - co jeść, żeby wzmocnić serce). Wiśnie mają niski indeks glikemiczny i są bogate w błonnik pokarmowy Wiśnie to owoce o niskim indeksie glikemicznym (wynosi on 22, podczas gdy indeks glikemiczny gruszek wynosi aż 57). Mogą po nie zatem sięgać osoby z cukrzycą , a także osoby na diecie odchudzającej. Żywność o niskim indeksie glikemicznym sprawia, że dłużej czujemy się...

migdały, orzechy, chilli
Pixabay/Security/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
8 zdrowych przekąsek w ciągu dnia: bakalie, orzechy, pestki, owoce
Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze.

Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze. Dlaczego warto wybierać zdrowe przekąski? Zdrowe przekąski są pożywne i eliminują głód na długi czas. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i witaminy. Ponadto zawierają błonnik, białko i złożone węglowodany. Są alternatywą dla słonych przekąsek i słodyczy. Z ilością niektórych przekąsek nie można przesadzać, ponieważ są kaloryczne, a ich nadmiar może powodować nadwagę. Na przykład gorzka czekolada zawiera 540 kcal w 100 gramach, a orzechy 600 kcal w 100 gramach. Pestki słonecznika zawierają 520 kcal w 100 gramach. Gorzka czekolada Gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze i wszystkie minerały w różnych ilościach (m.in.: magnez, potas, żelazo). Właściwości zdrowotne czekolady wynikają z dużej zawartości kakao (im więcej kakao w czekoladzie, tym jest ona zdrowsza). Najlepiej sięgać po czekoladę, która w co najmniej 70% składa się z kakao. Gorzka czekolada zawiera również glukozę, która nazywana jest paliwem dla mózgu. Pestki słonecznika Osoby, które mają stresujący tryb życia, powinny jeść pestki słonecznika. Dzięki zawartości magnezu ułatwiają skoncentrowanie się i regulują funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegając rozdrażnieniu. Ziarna słonecznika są źródłem białka i tłuszczów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie serca. Powinny je jeść osoby z podwyższonym cholesterolem, ponieważ pestki powodują obniżenie jego poziomu. Nasiona słonecznika mają zbawienny wpływ na stan skóry dzięki zawartości witaminy E i cynku. Zawierają witaminę B6, która jest potrzebna do wytwarzania m. in. serotoniny. W związku z tym...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak