warzywa pokrojone w kostkę
Pixabay/Lebensmittelfotos/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Oczy i skóra pod ochroną retinolu

Witamina A w postaci retinolu i karotenoidów dba o nasze oczy i skórę. Jak powinna wyglądać dieta, która sprawi, że cera wygląda pięknie i młodo, a wzrok jest ostry i męczy się dużo rzadziej?

Witamina A w postaci retinolu i karotenoidów dba o nasze oczy i skórę. Jak powinna wyglądać dieta, która sprawi, że cera wygląda pięknie i młodo, a wzrok jest ostry i męczy się dużo rzadziej?

Źródła witaminy A

Witamina A kryje się pod wieloma nazwami – retinolem, prowitaminą A, beta-karotenem i akseroftolem. Można ją zażywać w postaci suplementów, ale najlepiej sięgać po produkty, które stanowią jej naturalne źródło. Witamina A w czystej, gotowej do przyswojenia przez organizm postaci to retinol. Występuje on tylko w produktach odzwierzęcych, czyli w nabiale, jajach, tłustych rybach i tranie oraz w wątrobie. Druga postać to karotenoidy. Wymagają one przetworzenia, w wyniku którego zostają dopiero przekształcone w witaminę A. Znaleźć je można w zielonych, pomarańczowych i czerwonych warzywach, czyli np. w szpinaku, brokułach, marchwi, brzoskwiniach, dyni czy w pomidorach.

Kiedy w organizmie jest zbyt mało witaminy A?

Wysychanie spojówek i rogówek, łamliwość paznokci, brak apetytu, łuszczyca, rogowacenie dłoni i stóp, zahamowanie wzrostu – to wszystko może świadczyć o zbyt małej ilości witaminy A w organizmie. Dzienne zapotrzebowanie na nią w organizmie dorosłego człowieka wynosi około 1 mg.

Kasia gotuje z Polki.pl: ziemniaki w mundurkach

Retinol – recepta na sokoli wzrok

Obecność witaminy A w organizmie warunkuje powstawanie rodopsyny, która jest odpowiedzialna za proces widzenia. Brak tej substancji to główna przyczyna tzw. „kurzej ślepoty”, czyli niezdolności funkcji wzroku po zapadnięciu zmierzchu. Odpowiednia ilość rodopsyny w organizmie sprawia, że nasze oczy są zdrowe, a widzenie ostre, również w nocy. To dzięki niej powierzchnia oka, tak jak i wszelkie wilgotne tkanki, zapewnione mają stałą ochronę. Dlatego szczególnie zapotrzebowanie na witaminę A mają ci, którzy spędzają dużo czasu przed komputerem.

Koniec z wolnymi rodnikami i łojotokiem

Najważniejszą dla naszej skóry funkcją witaminy A jest zdolność do usuwania uszkodzeń wywołanych w tkankach przez zanieczyszczenia powietrza, w tym także przez dym papierosowy. Te szkodliwe substancje tworzą idealne środowisko dla mnożenia się wolnych rodników, które retinol – jako antyoksydant – neutralizuje. To bardzo ważne, ponieważ właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za procesy starzenia się skóry. Sprawiają, że zmarszczki i przebarwienia na twarzy pojawiają się dużo szybciej, a cera staje się mało elastyczna i traci swoją jędrność. Poza tym wolne rodniki czynią skórę bardziej podatną na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych.

 

Retinol jest także nieodłącznym składnikiem kuracji do cery tłustej oraz trądzikowej i tutaj daje dużo szybsze efekty niż w likwidacji zmian spowodowanych starzeniem się. Kiedy z pomocą przychodzi witamina A, łojotok, rozszerzone pory i nadmierne błyszczenie skóry przestają być problemem.

Przyswajalność witaminy A

Witaminy B, C, D i E, a także wapń, fosfor i cynk wpływają na lepsze przyswajanie witaminy A. Natomiast światło, na które bardzo wrażliwy jest retinol sprawia, że organizm wchłania go dużo mniej i dużo wolniej. Żeby czerpać z codziennej diety jak największe pokłady tego cennego składnika, warzywa o twardych włóknach, takie jak np. marchew, trzeba bardzo dokładnie rozdrabniać, a do potraw bogatych w retinol i karoten – zawsze dodawać odrobinę tłuszczu. Warto również wiedzieć, że witamina A należy do składników dość trwałych – jest odporna na gotowanie i prawidłowo przeprowadzone procesy obróbki termicznej. Dopiero w bardzo wysokich temperaturach, zwłaszcza podczas smażenia, dochodzi do jej dużych strat.

Czy witaminę A można przedawkować?

Zdarza się, że dochodzi do hiperwitaminozy. O ile w przypadku beta-karotenu przedawkowanie jest niegroźne, bo objawia się jedynie marchewkowym kolorem skóry, o tyle jeśli organizm przyswoi zbyt dużą ilość retinolu, mogą się pojawić poważniejsze efekty uboczne. Krwawienie dziąseł, wypadanie włosów, suchość i świąd skóry to tylko niektóre z nich. Zwiększając udział witaminy A w swojej diecie, trzeba więc zachować umiar.


Owoce
© travelbook/Fotolia.com
Styl życia
Owoce to źródło witamin, ale jakich? Sprawdź jakie witaminy nam dostarczają!
Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach.

Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach. Witamina A w owocach Witamina A odpowiada m.in. za dobry wzrok, funkcje nabłonków i za integralność błon komórkowych. Jest kluczowa dla zdrowych włosów, paznokci i skóry, a także dla prawidłowego wzrostu kośc i. Źródłem witaminy A jest przede wszystkim marchewka, ale także w owocach witamina ta jest obecna w ilościach pozwalających pokryć dzienne zapotrzebowanie. Najwięcej witaminy A zawierają: morele – 1926 IU (jednostek międzynarodowych określających sumę wszystkich form chemicznych witaminy A), wiśnie – 1283 IU, grejpfruty czerwone – 1150 IU, mango – 1082 IU arbuz – 569 IU. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A wynosi 1 mg na dobę, przy czym 1 IU równa się 0,025 µg. Witamina C w owocach Kwas askorbinowy wzmacnia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, gwarantuje szybkie gojenie ran, zapobiega szkorbutowi, a także osteoporozie i występowaniu stanów depresyjnych . Witamina C jest tak ważna w organizmie, że jej niedobór może skończyć się nawet zgonem. Najwięcej witaminy C jest w: czarnej porzeczce – 181 mg (na 100 g), pomarańczach – 136 mg, cytrynie – 129 mg, kiwi – 92,7 mg, truskawkach – 58,8 mg. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C wynosi od 45 do 90 mg na dobę. Witamina E w owocach Witamina E opóźnia procesy starzenia , reguluje przepuszczalność błon komórkowych, działa przeciwzakrzepowo. Podobnie jak witamina A – ma znaczenie dla prawidłowego widzenia. W owocach witamina E występuje w małych ilościach, wyjątkiem jest awokado, które w 100 g zawiera 2,07 mg. Mniejsze ilości witaminy E znajdują się w: czarnej porzeczce – 1 mg,...

Strzykawka z płynną substancją
©Swapan/Fotolia
Fleszstyle
Przeszczep tłuszczu, czyli transfer tkanki tłuszczowej
Przeszczep tłuszczu jest nowoczesną metodą, stosowaną w chirurgii plastycznej, polegającą na przeniesieniu tłuszczu z okolic, gdzie jest jej nadmiar do miejsc, w których jej brakuje. Tkanka tłuszczowa jest zwykle pobierana z ud i wstrzykiwana w policzki, pod oczy czy w biust.

Przeszczep tłuszczu jest nowoczesną metodą, stosowaną w chirurgii plastycznej, polegającą na przeniesieniu tłuszczu z okolic, gdzie jest jej nadmiar do miejsc, w których jej brakuje. Tkanka tłuszczowa jest zwykle pobierana z ud i wstrzykiwana w policzki, pod oczy czy w biust.   Przeszczep tłuszczu ( lipotransfer ) jest nazywany fachowo autogennym zabiegiem, opierającym się na wypełnieniu własną tkanką tłuszczową miejsc, gdzie jest jej zbyt mało. Polecany przede wszystkim w wypełnieniu okolic twarzy – usta , oczy, policzki. Stosowany przy powiększeniu piersi czy pośladków , gdy mamy do wykorzystania dużą ilość własnego tłuszczu. Przeszczep tłuszczu: twarz Lipotransfer na twarzy jest stosowany najczęściej, aby wypełnić usta lub policzki. Dzięki zabiegowi można także wygładzić zmarszczki, wykonać plastykę powiek górnych i dolnych, wypełnić cienie pod oczami. Czasami zbyt intensywny trening sportowy lub proces odchudzania sprawia, że twarz wygląda na wychudzoną – wtedy przeszczep tłuszczu łagodnie wypełni owal twarzy i nada mu zdrowy wygląd. Tłuszcz najczęściej pobierany jest z fałdów brzusznych i ud (zewnętrznej lub wewnętrznej strony) i wstrzykiwany w miejsce, gdzie go brak. Dzięki temu, że jest to własna tkanka tłuszczowa, omija się szereg skutków niepożądanych jak reakcje alergiczne czy odrzucenie materiału wypełniającego. Koszt wypełnienia ust wynosi około 1,5 tysiąca złotych, wypełnianie cieni pod oczami to cena około 3 tysięcy złotych, a modelowanie owalu całej twarzy to już około 5 tysięcy. Przeszczep tłuszczu: biust Innowacyjną metodą powiększania biustu może być przeszczep tłuszczu z fałd brzusznych czy ud i wszczepienie go w piersi, poprzez nakłuwanie wokół sutka. Jest to zabieg bezpieczniejszy od powiększania biustu za pomocą implantów , minimalizuje ryzyko...

Plasterki cytryny na talerzu
Pixabay/skeeze/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
C jak cudowne właściwości witaminy C
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną witaminą. Przyjmuje się ją w większych ilościach podczas sezonu grypowego, by zwiększyć odporność, ale nie jest to jej jedyna zaleta.

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną witaminą. Przyjmuje się ją w większych ilościach podczas sezonu grypowego, by zwiększyć odporność, ale nie jest to jej jedyna zaleta. Witamina C – właściwości Naturalna witamina C, czyli ta pochodząca z warzyw i owoców: stymuluje produkcję białych krwinek i podnosi odporność organizmu, uczestniczy w regeneracji witaminy E i produkcji hormonów zwalczających stres, przyspiesza proces zrastania kości i gojenia się ran i siniaków, poprawia przyswajalność żelaza, normalizuje poziom cholesterolu we krwi i chroni przed miażdżycą, ma właściwości przeciwutleniające – zwalcza wolne rodniki, wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Źródła witaminy C Średnie zapotrzebowanie na witamin C na dzień wynosi: 40-75 mg u dzieci, 75-100 mg u dorosłych. Witaminę C w dużej ilości można znaleźć np. w: owocach dzikiej róży, czarnej i czerwonej porzeczce, truskawkach, poziomkach, owocach cytrusowych (uwaga, wbrew pozorom owoce cytrusowe nie są ich największym źródłem!); warzywach: natce pietruszki, zielonych warzywach (brukselka, szpinak, kalafior, kapusta – zwłaszcza kiszona). Cebula, stosowana już przez Wikingów w celu zapobiegania szkorbutowi (a więc chorobie wywołanej niedoborem kwasu askorbinowego), w rzeczywistości jest dość ubogim źródłem witaminy C. Suplementy i witamina C lewoskrętna W wyniku reklam (na razie głównie internetowych) farmaceuci są coraz częściej pytani o witaminę C lewoskrętną , która ma być jedyną formą skuteczną formą syntetycznej witaminy C (w przeciwieństwie do witaminy C prawoskrętnej). W związku z tym należy uściślić nazewnictwo, stosowane przez koncerny farmaceutyczne...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik