Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
warzywa pokrojone w kostkę
Pixabay/Lebensmittelfotos/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Oczy i skóra pod ochroną retinolu

Witamina A w postaci retinolu i karotenoidów dba o nasze oczy i skórę. Jak powinna wyglądać dieta, która sprawi, że cera wygląda pięknie i młodo, a wzrok jest ostry i męczy się dużo rzadziej?

Witamina A w postaci retinolu i karotenoidów dba o nasze oczy i skórę. Jak powinna wyglądać dieta, która sprawi, że cera wygląda pięknie i młodo, a wzrok jest ostry i męczy się dużo rzadziej?

Źródła witaminy A

Witamina A kryje się pod wieloma nazwami – retinolem, prowitaminą A, beta-karotenem i akseroftolem. Można ją zażywać w postaci suplementów, ale najlepiej sięgać po produkty, które stanowią jej naturalne źródło. Witamina A w czystej, gotowej do przyswojenia przez organizm postaci to retinol. Występuje on tylko w produktach odzwierzęcych, czyli w nabiale, jajach, tłustych rybach i tranie oraz w wątrobie. Druga postać to karotenoidy. Wymagają one przetworzenia, w wyniku którego zostają dopiero przekształcone w witaminę A. Znaleźć je można w zielonych, pomarańczowych i czerwonych warzywach, czyli np. w szpinaku, brokułach, marchwi, brzoskwiniach, dyni czy w pomidorach.

Kiedy w organizmie jest zbyt mało witaminy A?

Wysychanie spojówek i rogówek, łamliwość paznokci, brak apetytu, łuszczyca, rogowacenie dłoni i stóp, zahamowanie wzrostu – to wszystko może świadczyć o zbyt małej ilości witaminy A w organizmie. Dzienne zapotrzebowanie na nią w organizmie dorosłego człowieka wynosi około 1 mg.

Retinol – recepta na sokoli wzrok

Obecność witaminy A w organizmie warunkuje powstawanie rodopsyny, która jest odpowiedzialna za proces widzenia. Brak tej substancji to główna przyczyna tzw. „kurzej ślepoty”, czyli niezdolności funkcji wzroku po zapadnięciu zmierzchu. Odpowiednia ilość rodopsyny w organizmie sprawia, że nasze oczy są zdrowe, a widzenie ostre, również w nocy. To dzięki niej powierzchnia oka, tak jak i wszelkie wilgotne tkanki, zapewnione mają stałą ochronę. Dlatego szczególnie zapotrzebowanie na witaminę A mają ci, którzy spędzają dużo czasu przed komputerem.

Koniec z wolnymi rodnikami i łojotokiem

Najważniejszą dla naszej skóry funkcją witaminy A jest zdolność do usuwania uszkodzeń wywołanych w tkankach przez zanieczyszczenia powietrza, w tym także przez dym papierosowy. Te szkodliwe substancje tworzą idealne środowisko dla mnożenia się wolnych rodników, które retinol – jako antyoksydant – neutralizuje. To bardzo ważne, ponieważ właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za procesy starzenia się skóry. Sprawiają, że zmarszczki i przebarwienia na twarzy pojawiają się dużo szybciej, a cera staje się mało elastyczna i traci swoją jędrność. Poza tym wolne rodniki czynią skórę bardziej podatną na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych.

 

Retinol jest także nieodłącznym składnikiem kuracji do cery tłustej oraz trądzikowej i tutaj daje dużo szybsze efekty niż w likwidacji zmian spowodowanych starzeniem się. Kiedy z pomocą przychodzi witamina A, łojotok, rozszerzone pory i nadmierne błyszczenie skóry przestają być problemem.

Przyswajalność witaminy A

Witaminy B, C, D i E, a także wapń, fosfor i cynk wpływają na lepsze przyswajanie witaminy A. Natomiast światło, na które bardzo wrażliwy jest retinol sprawia, że organizm wchłania go dużo mniej i dużo wolniej. Żeby czerpać z codziennej diety jak największe pokłady tego cennego składnika, warzywa o twardych włóknach, takie jak np. marchew, trzeba bardzo dokładnie rozdrabniać, a do potraw bogatych w retinol i karoten – zawsze dodawać odrobinę tłuszczu. Warto również wiedzieć, że witamina A należy do składników dość trwałych – jest odporna na gotowanie i prawidłowo przeprowadzone procesy obróbki termicznej. Dopiero w bardzo wysokich temperaturach, zwłaszcza podczas smażenia, dochodzi do jej dużych strat.

Czy witaminę A można przedawkować?

Zdarza się, że dochodzi do hiperwitaminozy. O ile w przypadku beta-karotenu przedawkowanie jest niegroźne, bo objawia się jedynie marchewkowym kolorem skóry, o tyle jeśli organizm przyswoi zbyt dużą ilość retinolu, mogą się pojawić poważniejsze efekty uboczne. Krwawienie dziąseł, wypadanie włosów, suchość i świąd skóry to tylko niektóre z nich. Zwiększając udział witaminy A w swojej diecie, trzeba więc zachować umiar.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Owoce
© travelbook/Fotolia.com
Styl życia
Owoce to źródło witamin, ale jakich? Sprawdź jakie witaminy nam dostarczają!
Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach.

Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach. Witamina A w owocach Witamina A odpowiada m.in. za dobry wzrok, funkcje nabłonków i za integralność błon komórkowych. Jest kluczowa dla zdrowych włosów, paznokci i skóry, a także dla prawidłowego wzrostu kośc i. Źródłem witaminy A jest przede wszystkim marchewka, ale także w owocach witamina ta jest obecna w ilościach pozwalających pokryć dzienne zapotrzebowanie. Najwięcej witaminy A zawierają: morele – 1926 IU (jednostek międzynarodowych określających sumę wszystkich form chemicznych witaminy A), wiśnie – 1283 IU, grejpfruty czerwone – 1150 IU, mango – 1082 IU arbuz – 569 IU. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A wynosi 1 mg na dobę, przy czym 1 IU równa się 0,025 µg. Witamina C w owocach Kwas askorbinowy wzmacnia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, gwarantuje szybkie gojenie ran, zapobiega szkorbutowi, a także osteoporozie i występowaniu stanów depresyjnych . Witamina C jest tak ważna w organizmie, że jej niedobór może skończyć się nawet zgonem. Najwięcej witaminy C jest w: czarnej porzeczce – 181 mg (na 100 g), pomarańczach – 136 mg, cytrynie – 129 mg, kiwi – 92,7 mg, truskawkach – 58,8 mg. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C wynosi od 45 do 90 mg na dobę. Witamina E w owocach Witamina E opóźnia procesy starzenia , reguluje przepuszczalność błon komórkowych, działa przeciwzakrzepowo. Podobnie jak witamina A – ma znaczenie dla prawidłowego widzenia. W owocach witamina E występuje w małych ilościach, wyjątkiem jest awokado, które w 100 g zawiera 2,07 mg. Mniejsze ilości witaminy E znajdują się w: czarnej porzeczce – 1 mg,...

Plasterki cytryny na talerzu
Pixabay/skeeze/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
C jak cudowne właściwości witaminy C
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną witaminą. Przyjmuje się ją w większych ilościach podczas sezonu grypowego, by zwiększyć odporność, ale nie jest to jej jedyna zaleta.

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną witaminą. Przyjmuje się ją w większych ilościach podczas sezonu grypowego, by zwiększyć odporność, ale nie jest to jej jedyna zaleta. Witamina C – właściwości Naturalna witamina C, czyli ta pochodząca z warzyw i owoców: stymuluje produkcję białych krwinek i podnosi odporność organizmu, uczestniczy w regeneracji witaminy E i produkcji hormonów zwalczających stres, przyspiesza proces zrastania kości i gojenia się ran i siniaków, poprawia przyswajalność żelaza, normalizuje poziom cholesterolu we krwi i chroni przed miażdżycą, ma właściwości przeciwutleniające – zwalcza wolne rodniki, wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Źródła witaminy C Średnie zapotrzebowanie na witamin C na dzień wynosi: 40-75 mg u dzieci, 75-100 mg u dorosłych. Witaminę C w dużej ilości można znaleźć np. w: owocach dzikiej róży, czarnej i czerwonej porzeczce, truskawkach, poziomkach, owocach cytrusowych (uwaga, wbrew pozorom owoce cytrusowe nie są ich największym źródłem!); warzywach: natce pietruszki, zielonych warzywach (brukselka, szpinak, kalafior, kapusta – zwłaszcza kiszona). Cebula, stosowana już przez Wikingów w celu zapobiegania szkorbutowi (a więc chorobie wywołanej niedoborem kwasu askorbinowego), w rzeczywistości jest dość ubogim źródłem witaminy C. Suplementy i witamina C lewoskrętna W wyniku reklam (na razie głównie internetowych) farmaceuci są coraz częściej pytani o witaminę C lewoskrętną , która ma być jedyną formą skuteczną formą syntetycznej witaminy C (w przeciwieństwie do witaminy C prawoskrętnej). W związku z tym należy uściślić nazewnictwo, stosowane przez koncerny farmaceutyczne...

owoc granatu
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminy?
Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest inne u dzieci, młodzieży, osób dorosłych, kobiet, mężczyzn, a także kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest inne u dzieci, młodzieży, osób dorosłych, kobiet, mężczyzn, a także kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią.   Dzienne zapotrzebowanie na witaminy uzależnione jest od wieku, płci oraz intensywności aktywności fizycznej. Zmienia się także w czasie ciąży i podczas karmienia piersią . Poniżej znajdują się przykłady dziennego zapotrzebowania na witaminy ustalone zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie ( zobacz normy ). Kobiety pomiędzy 19 a 25 rokiem życia przy umiarkowanej aktywności fizycznej Witamina A – 800 µg Witamina E – 10 µg Witamina C – 70 mg Witamina B1 – 1,9 mg Witamina B2 – 1,8 mg Witamina B6 – 2,0 mg Witamina B12 – 3,0 µg Niacyna – 21 mg Kobiety karmiące Witamina A – 1600 µg Witamina E – 14 µg Witamina C – 100 mg Witamina B1 – 2,2 mg Witamina B2 – 2,6 mg Witamina B6 – 2,9 mg Witamina B12 – 4,0 µg Niacyna – 23 mg Mężczyźni pomiędzy 19. a 25. rokiem życia przy dużej aktywności fizycznej Witamina A – 1000 µg Witamina E – 10 µg Witamina C – 70 mg Witamina B1 – 2,0 mg Witamina B2 – 2,8 mg Witamina B6 – 2,6 mg Witamina B12 – 3,0 µg Niacyna – 25 mg Produkty spożywcze nie są w stanie dostarczyć niezbędnej ilości witaminy D , dlatego normy dla niej nie są ustalone. Wyjątkiem będą tutaj osoby powyżej 60. roku życia oraz niemowlęta i dzieci, ponieważ mają większe zapotrzebowanie na tę witaminę i powinny dodatkowo przyjmować zawierające ją suplementy diety. Witamina D jest wytwarzana przez organizm pod wpływem ekspozycji skóry na promienie słoneczne. Normy dotyczące spożycia witaminy K przez osoby dorosłe również nie są wskazane, gdyż zapotrzebowanie na tę witaminę w organizmie człowieka jest niewielkie i jest ona najczęściej...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner