Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Świeży szpinak w drewnianej misce.
©lilechka75/Fotolia
Styl życia

Prozdrowotne właściwości szpinaku

Składniki odżywcze szpinaku to duża zawartość soli mineralnych, witamin i żelaza. W liściach szpinaku znajdują się przeciwutleniacze i chlorofil. Szpinak jest wszechstronnym warzywem, które może być wykorzystane w postaci liści świeżych i mrożonych. Szpinak może być również pooddawany obróbce termicznej.

Składniki odżywcze szpinaku to duża zawartość soli mineralnych, witamin i żelaza. W liściach szpinaku znajdują się przeciwutleniacze i chlorofil. Szpinak jest wszechstronnym warzywem, które może być wykorzystane w postaci liści świeżych i mrożonych. Szpinak może być również pooddawany obróbce termicznej.

Wartości odżywcze szpinaku – beta-katoten, sole mineralne i chlorofil

Szpinak dostarcza błonnika, węglowodanów i białka. Szpinak jest źródłem żelaza, soli mineralnych (magnezu, fosforu, sodu, fluoru, cynku i potasu) i chlorofilu. Liście szpinaku zawierają luteinę i beta-katoren – dwa przeciwutleniacze. Szpinak jest niskokaloryczny, w 100 gramach szpinaku znajduje się 20 kcal.

Właściwości szpinaku – udrażnia tętnie, zwiększa odporność

Szpinak korzystnie wpływa na nerwy, ponieważ zmniejsza podatność na stres. Szpinak zmniejsza ryzyko zawałów i zaćmy. Reguluje pracę serca. Udrażnia tętnice. Pomaga w leczeniu zaparć i zapobiega otłuszczeniu wątroby. Reguluje proces odkładania się tłuszczu w organizmie. Przyspiesza metabolizm i pomaga w spalaniu tłuszczu. Szpinak ma właściwości uodparniające – zwiększa odporność organizmu. Wspomaga pamięć i koncentrację. Szpinak zapobiega osteoporozie i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Przeciwwskazania w jedzeniu szpinaku

Szpinak zawiera kwas szczawiowy, którego duża ilość może odkładać się w nerkach i negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu, szczególnie u osób starszych. Jedzenie szpinaku nie jest zalecane osobom cierpiącym na problemy reumatyczne, artretyzm, dnę moczanową, nadkwaśność i problemy z nerkami. 


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
świeży szpinak
Pixabay/wiswik/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
7 zaskakujących faktów o szpinaku
Szpinak ma wyjątkowy smak i jest bogaty w substancje odżywcze. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i wspomaga budowę masy mięśniowej. To jednak nie koniec jego zalet. Zobacz co jeszcze ma do zaoferowania ulubione danie Popeye.

Szpinak ma wyjątkowy smak i jest bogaty w substancje odżywcze. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i wspomaga budowę masy mięśniowej. To jednak nie koniec jego zalet. Zobacz co jeszcze ma do zaoferowania ulubione danie Popeye.   1. Lepiej wybierać delikatne i młode listki szpinaku . Większe, dojrzalsze mogą być już twarde i włókniste. Ponadto zaobserwowano, że szpinak, który znajduje się w sklepie i jest wystawiony na słońce ma więcej substancji odżywczych, niż szpinak przechowywany w ciemności. 2. Gotowanie zwiększa wartości odżywcze szpinaku. Gotowany szpinak dostarcza dwa razy tyle składników mineralnych, ile świeży. Wynika to z tego, że organizm nie może całkowicie wykorzystać składników odżywczych z surowego warzywa. 3. Najlepszym i najzdrowszym sposobem na spożywanie szpinaku jest przygotowywanie z niego soku lub koktajlu. Mieszając go z innymi warzywami lub owocami można przygotować istną bombę witaminową. 4. W szpinaku znajduje się kwas szczawiowy, który utrudnia wchłanianie wapnia i żelaza. Łatwym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest komponowanie potraw , w których szpinak będzie występował w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C, na przykład cytrusów . Innym sposobem na zmniejszenie szkodliwego działania kwasu szczawiowego jest gotowanie liści szpinaku prze minimum dwie minuty. 5. Zamrażanie szpinaku zmniejsza jego korzyści zdrowotne . Najlepiej jest kupić świeże liście i zjeść je jeszcze tego samego dnia. 6. Wszyscy mówią o niewątpliwych zaletach szpinaku jeśli chodzi o substancje odżywcze wpływające na prawidłowe funkcjonowanie oczu i na budulec kości. Rzadziej zwraca się uwagę na to, że jest bardzo dobry na trawienie. Szpinak łagodzi zaparcia, chroni wyściółkę śluzową...

Talerz sałatki ze szpinakiem i jajkiem.
©nata_vkusidey/Fotolia
Styl życia
Przepis na sałatkę ze szpinakiem, jajkiem i grillowanym indykiem
Przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem to sposób na lekką kolację. Sałatka jest źródłem białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego.

Przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem to sposób na lekką kolację. Sałatka jest źródłem białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego.   Sałatkę ze szpinakiem i jajkiem najlepiej podawać na świeżo. Dobrze komponuje się z grzankami posmarowanymi domowym masłem czosnkowym. Zwolennicy pikantnych przekąsek mogą do sałatki dodać także jedną, drobno pokrojoną papryczkę chili (bez ziaren). Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i indykiem Czas wykonania: ok. 60 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, miski, noża, patelni grillowej, deski do krojenia.   Składniki: 100 g świeżych liści szpinaku, 1 duży pomidor, 3 jaja, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek , 200 g fileta z indyka, szczypta soli, szczypta pieprzu, zioła: bazylia, oregano, majeranek, pęk szczypiorku.   Sposób wykonania: 1. Jajka ugotuj na twardo, wyjmij z wody i zostaw do ostudzenia. 2. Filet z indyka opłucz i oczyść z tłustych włókien. 3. Mięso pokrój w podłużne paski o długości ok. 3-4 cm i usmaż na patelni grillowej z dodatkiem ziół i oliwy z oliwek. 4. Ostygnięte jajka obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki. 5. Szpinak, pomidora i szczypior umyj pod bieżącą wodą. 6. Szpinak osusz i wrzuć do miski. 7. Szczypior poszatkuj na drobno i dodaj do szpinaku. 8. Pomidory pokrój w kostkę. Wrzuć do miski razem z grillowanym indykiem i jajkami. 9. Sałatkę polej oliwą z oliwek i oprósz szczyptą soli i pieprzu.   Nie wiesz, co zjeść po przebudzeniu?  Szpinak z jajkiem to prosty przepis na szybkie śniadanie .  Od młodych lat słyszymy, że zielenina jest zdrowa. Poznaj  właściwości i wartości odżywcze szpinaku .  Szpinak hamuje rozwój nowotworów i zawiera substancje odżywcze. Zobacz,  kiedy warto go jeść .  Zastanawiasz się, jakie...

Ciasto ze szpinakiem i granatem
©Andrey Starostin/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić efektowne ciasto „runo leśne” ze szpinakiem i granatem
Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne.

Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne. Przepis na ciasto ze szpinakiem i granatem - runo leśne Szpinak jest wyczuwalny w minimalnym stopniu, a sprawia, że ciasto staje się wilgotne i świeże. Granat orzeźwia i nadaje mu soczystości.   Składniki: Na ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku, 3 jaja, 2 szklanki mąki krupczatki, 1 i 1/3 szklanki oleju, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 laska wanilii. Na przełożenie: 1/2 litra śmietany 30%, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 owoc granatu. Czas wykonania: 40 minut plus 60 minut w piekarniku (bez studzenia) Stopień trudności: średni Z podanych proporcji wychodzi tortownica o średnicy 25 cm   Sposób przygotowania: Po rozmrożeniu szpinak najlepiej nie tylko odcisnąć z nadmiaru wody. Najlepsze efekty daje dodanie do niego 3 łyżek masy jajecznej z olejem i zblendowanie na mus. Kawałki szpinaku będą mniejsze, dzięki czemu nie będzie tak mocno wyczuwalny w cieście, a dodatkowo jego kolor będzie intensywniejszy . Przecinamy wzdłuż na pół laskę wanilii i zeskrobujemy tępą stroną noża ciemne nasionka. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, kontynuując ubijanie, wsypujemy nasionka wanilii i wlewamy powoli olej, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Łączymy ze szpinakiem, który uprzednio blendujemy z 3 łyżkami masy jajecznej z olejem i dokładnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy około godziny w 180 stopniach i studzimy ciasto. Na wysokości jego 3/4 kroimy ciasto na 2 blaty (można je też precyzyjnie rozdzielić napiętą...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner